Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Flight simulator panel

Témaindító: duCiel, idő: Feb 18, 2008
Lapozás: OK   1 / 3
(#) duCiel hozzászólása Feb 18, 2008 /

Szóval szeretnék a flight simulatorhoz egy usbs panelt építeni , mert a gyári nagyon drága csak nem tudom házilag kivitelezhető-e.Szükségem lenne a pedálok irányítására ezt egy potival meg lehet oldani sztm, aztán gáz,fordulatszám és a keverék álítása szintén potikkal,futómű ki-be egy kapcsolóval,fények ki-be szintén egy kapcsolóval,fékszárnyak ki-be kapcsolóval,és 4 kapcsoló a motorokhoz szintén ki-be kapcsolás,és a fékrendszer ki-be egy kapcsolóval.Azt hiszem ennyi elég is lenne a többit már joystikkel vezérelném.Megoldható ez a panel,ha igen mennyire lenne bonyolult és "veszélyes"nem akarom a gépemet kinyírni nem tudom például mennyi a befolyó áram nagysága nehogy azán kiégjen valami
Szóval?Vélemények??
(#) kobold válasza duCiel hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Ez PC-s játékhoz kell? Ki fogja megírni a driver-t, hogy a progi tudja is, mikor mi történik az eszközön? Vagy ki készít ilyen eszközt, egy meglévő driver-hez kompatibiliset?
Halott ügy...
(#) titi válasza duCiel hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Ha ezeket a funkciókat a gép billentyűzetéről tudod irányítani, akkor esetleg egy bill.-t szétszedve átalakítva megoldható, de nem potméteres megoldással.
Egyébként, amint kobold írta...
(#) kobold válasza titi hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Na igen... Ha meg átalakított billentyűvel elviszi a ki-be kapcsolgatásokat, akkor nincs billentyű, amíg játszik, mert kettő egyszerre nem fog menni...
(#) titi válasza kobold hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

valamiért valamit...
bár szerintem az egész ötlet halva született...
(#) uli hozzászólása Feb 18, 2008 /

sztem lehet kapni vaterán
COM portra vagy mire joystickot. Én egyszer majdnem nekifogtam és átalakitottam egyet kormánynak/pedálnak. Sztem ezzel próbálkozz. USB az bonyolult.
uli

PÉLDÁUL
(#) Macsek71 válasza duCiel hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

1000 éve építettünk olyan gamepadot, ami a működő billentyűzet gombjaival volt párhuzamosan kötve.
(akkoriban még a gombozatok kapcsolókból, és "rendes" panelből voltak felépítve...)

Szerintem hasonlóban gondolkozz Te is.
(#) Medve válasza duCiel hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Hello, szerintem megépíthető lazán, legalábbis elektronikai szempontból, csak ne USB-vel, hanem inkább a billentyű csatiról. Az eredeti billentyűt sem kell elfelejteni átkapcsolható, sőt elosztható, láttam valahol billentyűzet elosztót...Ám USB-s is lehet nyilván, ha veszel egy USB-s billentyűt s szétszeded. Majd ezt kombinálni kell a joystick bemenettel. Igy a legegyszerűbb. Hajrá!

Ui.: Láttam már ilyet, egy őrült fazon, a szobájában felépítette egy Boeing 747-es pilótafülkéjét. Hasonlított rá !
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

ilyet szeretnél?
(#) Doky586 hozzászólása Feb 19, 2008 /

Miért nem jó a hagyományos gameport? = 1db Joy + 2db szabályzókar + 4db gomb. Ez a legegyszerűbb. A PC-ken (laptopokat kivéve) általában van gameport. A megépítésnél nem az elektronika a nehéz, hanem a mechanikai megvalósítás..
(#) Medve válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Kevés a game-port. Itt alapból is kb 10 dolgot kell kapcsolni, a potikon kívül.
(#) duCiel hozzászólása Feb 19, 2008 /

szóval a pedálok fennt vannak egy oldalon csak nem értem hogyan vannak bekötve,és a com port nem oldható meg mert a gépemen csak usb van, nincs esetleg usbs kit valahol amiből ki lehetne kombinálni+minek hozzá driver program?windows alatt beállítom és aztán a játékban csak azt kell megadni hogy mivel kapcsolsz mit sztm persze lehet hogy rosszul gondolom,Medve igen olyat szeretnék tulajdonképpen egy cockpitet lehet is kapni de az ára olyan 100 000ft körül mozog
(#) Medve válasza duCiel hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Én ezt nem egy elektronikai feladatnak látom. Az a munka ugyanis elenyésző ahhoz képest, amit még fúrni-faragni kell...

fúrással-faragáásal nincs is gond az legyen a legkevesebb...

Bővebben: Link
ezt találtam de nem nagyon értem valami relékkel van megoldva,és ott van olyan elosztó ami usbt soros portra osztja én kérdeztem azt mondták nekem hogy olyan nincs de most már ugy látom mégis van
(#) kobold válasza duCiel hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Idézet:
„minek hozzá driver program?windows alatt beállítom”

Az illesztőprogram "tájékoztatja" a csatlakoztatott eszköz jelenlétéről, tulajdonságairól az oprendszert. Csak az XP-n felnövők gondolják azt, hogy mindegy, mit dugnak a gépbe, mert az okos Win majd felismeri... Semmit nem ismer fel, amihez nincs illesztőprogramja, vagy nem talál a meglévők között olyat, amivel valamennyire kompatibilisnek találja (de erre szokott figyelmeztetni is).
Kapcsolók, potik jelét úgy kapja meg a játékod, hogy az eszköz "bedigitalizál" mindent, az illesztőprogram beírja egy számára elkülönített memóriaterületre, majd ha jön egy kérés az oprendszertől, akkor a megfelelő értékekkel válaszol. Ha ez a lépcsőfok, mármint az illesztés, hiányzik, azt teszel a gépre, amit akarsz, egy kukk se lesz belőle használható...
(#) titi válasza duCiel hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

az nem soros, hanem Game port...
(#) kobold válasza duCiel hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Idézet:
„ott van olyan elosztó ami usbt soros portra osztja”

Nincs benne olyan elosztó...
Ha elolvasod rendesen, akkor az van ott, hogy egy USB-s joystick-ot szimuláló eszközt akarnak rádsózni. Van 10 bemeneti vonala, oda kedved szerint rakhatsz 10 kapcsolót, nyomógombot, de mondjuk analóg poti nincs a lehetőségek között.

kössz a kiokosítást eddig azt hittem az a soros port de már utánanéztem és az a gameport szóval találtam 3000e ft körül usb--gameport átalakítót érdemes szerintetek megcsinálni??azon a rajzon nem értem azt,hogy miért kell a kapcsolókat máshogyan bekötni mint a nyomógombokat,most mindegyik kapcsolóhoz kell építeni egy olyan kis áramkört ami a linken szerepel??
(#) duCiel hozzászólása Feb 22, 2008 /

a linken egy nagyon klassz cockpit megépítése szerepel komplett kapcsolásokkal egy billentyűzet van átalakítva relékkel és valamiféle opto controllerekkel,csak az a baj hogy semmit sem értek belőle.Esetleg tudna valaki segíteni az alapokban hogy hogyan van átalakítva mert nem értem a kapcsolók és potméterek bekötési elvét.Esetleg havetne valaki egy pillantást a linkre megköszönném.Csá Bővebben: Link
(#) szilva válasza kobold hozzászólására (») Feb 22, 2008 /

Hm. Azért ez ebben a formában nem teljesen igaz

Ha körülnézel a Microchip háza táján, akkor láthatod, hogy léteznek USB illesztőt is tartalmazó PIC-ek. Ezekhez a gyártó kiadott egy USB-s framework-öt.

Ez egy olyan keretrendszer, ami megvalósítja a szabványos alapszintű kommunikációt az USB hosttal (PC). Vannak hozzá különböző modulok, amik különböző szabványos eszközosztályokhoz alapfunkciókat valósítanak meg, pl. a HID (Human Interface Device) és a CDC (Communications Device Class) elérhető így.

A keyboard, mouse, joystick mind a HID-be tartoznak, vannak gyári demoalkalmazások is, hogy pl. hogy lehet egy egeret megvalósítani PIC-kel így. Van pl. olyan demo is, ami egy hagyományos, game portos joy-ból csinál USB-set. Meg lehet nézni, át lehet írni, stb. Nem mondom, hogy egyszerű menet lesz, ha nekiáll valaki, de megvalósítható. A Microchip USB framework C-ben van megírva.

A jó az a dologban, hogy az XP már biztosan (de talán már a w2k is) kapásból felismeri és tudja használni a HID ezen eszközeit, ezekhez semmilyen külön driver nem kell.

Én mondjuk addig "vetemedtem", hogy elkezdtem asm-ben megírni a saját USB frameworkömet, ez jelenleg egy próbapanelen összerakott cuccon fut is, egy poti és 3 billentyű állapota küldhető be a gép felé, joy-ként megy is a játékokban. Épp készülőben van egy "demo board", amin lesz 4x3 gomb, egy vízszintes és egy függőleges toliga, 3+1 tekerőgomb és 3 LED. Lehet, hogy kerül rá majd valami LCD kijelző is, de az nem biztos. Nem titkolt célja ennek a demo board-nak, hogy repszimben ki legyen próbálva a millió kezelőszervvel.
(#) Medve válasza duCiel hozzászólására (») Feb 22, 2008 /

A lényeg az, hogy ez egy más "alakú" billentyűzet. Gondolom a zavarvédelem és a dögös LED-esvisszajelzés miatt van csak leválasztva relékkel.
(#) kobold válasza szilva hozzászólására (») Feb 22, 2008 /

Szoktam olvasgatni a PIC-es témában, hogy hogyan haladsz az eszközöddel, most gratulálok is az eddigi eredményeidhez, eddig csak magamban tettem. Érdekel ez az USB-s irány, egyelőre sajnos nincs lehetőségem jobban beleásni magam. CAN-ezek ezerrel, szintén asm-ben, még egy darabig.

elolvastam a hozzászólásokat , bár nagyon sokat sajnos nem értek belőlük mert nem értek a pickhez,akkor szerintetek meg lehetne oldani az oldalon található panelt??valaki segítene esetleg egyszerűsíteni,vagy egyáltalán megérteni a működését???Érdemes belekezdeni??
(#) duCiel válasza Medve hozzászólására (») Feb 22, 2008 /

Pontosan mit jelent a zavarvédelem,szóval egyszerűbben is meg lehetne oldani nekem nem kellenek külön gombok a joyon csak maga a joy,pedálok,gázkar és még két kar,a fékszárnyak irányítása itt 3 funkcióra van szükség a trimm is jó lenne de nem szükséges, és még pár kapcsoló a motorhoz,fényekhez...
(#) Cavalier válasza duCiel hozzászólására (») Feb 22, 2008 /

Pont ilyen célra vettem vaterán egy tökegyszerű USB joystickot. Van benne ugye a két irány a karon, plusz két tologatható poti gázkarhoz, keverékhez, meg asszem 8 gomb. 2000 Ft-ból megúsztam. Ezt szétberhelve simán beépíthető akárhova, csak be kell drótozni. Lehet több joyt is csatlakoztatni, FS-ben simán hozzá kell rendelgetni, hogy melyik joy melyik tengelye meg gombja mit csinál. Innentől kezdve tényleg csak fúrás-faragás.
(#) Cavalier válasza Cavalier hozzászólására (») Feb 22, 2008 /

Ja, és ebayen hongkongból elég olcsón lehet kapni mindenféle kapcsolót, ilyen felbillenthető takaróval is, rendeltem már onnan pár alkatrészt.
(#) Medve válasza duCiel hozzászólására (») Feb 22, 2008 /

Azt kellene megoldanod, hogy van ugye a billentyűzet...Gombok vannak rajta, amelyek két drótot zárnak össze. Ezt a két drótot kivezeted, ráteszed egy csillivilli gombra, azt elhelyezed a műszerfalon, és föléírod, hogy futómű ki-be, vagy fékszárnyak, amit működtet az a gomb, amelyet kivezettél... Ezt nem tudom máshogyan elmagyarázni... Zavarvédelem alatt a galvanikus leválasztást értettem, nem feltétlenül szükséges, alantabb egy másik példánál nem is használják...
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Feb 22, 2008 /

Na ez például egy jó ötlet pl a futómű kapcsoló élethűbb kivitelezésére. A kondi az impulzus szerű reléműködést okozza, ami nélkül folyamatos ismétlése lenne a lenyomott billentyűnek....

kössz a véleményeket,már értem ezt a relés megoldást szóval ha egyszerűen kapcsolót kötnék rá az olyan lenne mintha állandóan be lenne nyomva a gomb??

Cavalier küldhetnél nekem egy linket hogy hogyan keressek rá azokra a kapcsolókra az ebayen.

Cavalier még azt szeretném kérdezni hogy milyen tipusu joyt vettél 2000ft-ert.Enge is erdekelne jo lenne atalakitani
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem