Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elmozdulás mérése
 
Témaindító: feri2, idő: Szept 20, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) HA5AWS hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Nem tudja véletlenül valaki, hogy a digitális tolómérők négy pólusú csatlakozójának mi a bekötése és milyen formátumban adja az adatokat?

Köszönöm.
(#) Peticilin hozzászólása Júl 26, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Van egy esztergám és arra szeretnék útmérőt a hossz szánra. Nézegettem a gyáriakat,de azok egy kisebb vagyonba kerülnek. Ezért digitális tolómérőre gondoltam,ami jó is lenne,csak módosítani kellene rajta.
A kijelzést kellene vezetéken egy másik (nagyobb ; jobban látható) kijelzőre átvinni. Kijelzőbe gondoltam 7 szegmensesre,de jó az lcd is. Ez főleg azért is lenne fontos,mert sokszor dolgozok hűtőfolyadékkal,így a mérőt a szán alá,rejtve kellene elhelyezzem. ( Ugye így már nem is látnám a kijelzőt. )
Esetleg az is szóba jöhet,hogy a tolómérőnek csak az adóját felhasználni és készíteni egy kiértékelő és kijelző elektronikát. PIC is szóba jöhet,tudok progit égetni pic-be ( magához a progi íráshoz sajnos nem értek).

Előre is köszi a segítséget!
(#) priest888 hozzászólása Dec 21, 2011 /
 
Sziasztok!

tudnátok ajánlani nekem forrást ipari digitális hosszmérés technikához?
(#) JOCO10 válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Tessék:
Bővebben: Link
(#) Medve hozzászólása Dec 22, 2011 /
 
Itt szeretnék érdeklődni, hogy a Joco10 által linkelt tolómérő leolvasót megépítette-e valaki már?
(#) priest888 válasza JOCO10 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
elfelejtettem megemlíteni, hogy ez alkalmazástechnikai feladathoz kell nekem.
ha lehet magyar kérek, angolból nem vagyok pöpec!
Köszi
(#) repairman válasza priest888 hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Szia!
Bővebben: Link
Ha kész cuccot keresel, ha az elmélet érdekel akkor nem ez kell neked.
(#) Bakman hozzászólása Jan 3, 2015 /
 
Sziasztok!
Használt már valaki nagyobb, lineáris potenciométert? Úgy látom, van itthon olyan cég amelyik forgalmaz ilyesmit. A kérdés igazábol az, hogy mennyire strapabíróak ezek? Az LT sorozat jónak tűnik, van megfelelő méretválaszék. Nyílván nem a katalógusokban is megtalálható reklámszövegre, hanem valós tapasztalatokra vagyok kíváncsi. Az alkalmazás egy asztalosipari marógépben történne, tehát por és vibrálás garantált.
(#) JOCO10 válasza Peticilin hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Bővebben: Link
Megépítettem a tolómérő része müködik a fordulatszám mérővel még küzdök.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Segíteni nem fog rajtad, de 2015-ös RT évkönyvben van egy érdekes cikk a "triangulum"...
(#) Medve válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Én nem használtam, de nem is szeretnék. Nem bízom egyikben sem.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Mi a lényege? Nincs meg a nevezett évkönyv.
(#) Bakman válasza Medve hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Miért nem bízol benne, ha nem is használtál? Esetleg valami javaslat? 150 mm elmozulást kellene mérni, lehetőleg 0,1 mm pontossággal.
(#) Medve válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
-Nagyjából ismerem a potméterek lehetőségeit...
-Digitális módon, ahogy a lentebbi linken van. 5500(+ÁFA)-ért ajándék
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) Bakman válasza Medve hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Annyiért valóban ajándék, ha működik rendesen. Az a baj, több hasonló példány is akadt már a kezembe... Egy potméter, ha mechanikailag bírja, éppen jó lehet, 12 bites A/D-vel számításom szerint kb. 0,0427 mm pontosságot el lehet érni, 175 mm-t mérni tudó rúddal, ami már elég.

Olyan mérőeszköz kell, amit mikrokontrollerhez lehet illeszteni normálisan.

Ez pl. jónak tűnik, de optikai érzékelőt poros helyre? Cserébe jó sokba kerül.
(#) Medve válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Erős a hitem abban, hogy bármely szenzort -mérőeszközt- lehet szakszerűen illeszteni mikrokontrollerhez. Különösen az iparban használatos, és bevált optikai útmérőket.
(#) Bakman válasza Medve hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Minden bizonnyal, de a kérdés továbbra is áll. Szerinted melyik elmozdulás/útmérő lenne jó egy asztalopiari marógépbe? Csak szenzor kell.
(#) Medve válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
"Bármelyik" iparban használatos, odavaló minőségű, optikai vagy induktív lineáris útmérő. De akár egy "rotary encoder" is jó. Azok is olcsók már.
(#) Bakman válasza Medve hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Kedves Medve, nem akarlak megsérteni, de ez a tipikus nesze semmi fogd meg jól válasz. Perpillanat ott vagyok, ahol elindultam.
(#) Medve válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Igyekeztem a kérdésedre válaszolni, de más biztos jobb választ fog majd adni
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) Bakman válasza Medve hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Köszönöm, hogy foglalkozol a kérdéssel. Engem konkrét tapasztalatok, konkrét eszközök érdekelnek, ki mit ajánl alapon, legfőképpen tapasztalati irányból, hátha van ilyen. Pl. ilyet használunk itt és itt, ennyi és ennyi ideje, minden gond nélkül stb. Nem ismerem ezen cuccok lelki világát, ezért is kérdeztem itt, mert ez azért nem olyan dolog, mint pl. egy potméter, hogy ha nem jó a 10 kOhm-os, akkor veszek egy 5 kOhm-ost nem baj alapon, az a pár százas nem számít.
(#) Peter65 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szia!
Nem írtál arról, hogy mi hajtja ezt az elmozdulást. Az iparban lehetőség szerint a motorra tesznek kódadót, és annak a jelét dolgozzák fel. Ha elég nagy az áttétel, akkor nem szükséges nagyfelbontású kódadó.
(#) Bakman válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Egy egyenáramú motor, de annak tengelyéhez nem lehet hozzáférni biztonságosan. Ha lehetne, nem lenne gond, rá egy eknóder és kész, de ez az út nem járható. Marógép, tehát fizikailag a szerkezetbe nem nagyon lehet beavatkozni úgy, hogy a gép biztonságosan üzemeltethető legyen. A motor burkolatát nem akarjuk megbontani, mert eléggé faramuci megoldású. Volt rajta elmozdulásmérő, de elromlott. Kicseréltük, az új bírt kb. négy hónapot és teljesen megadta magát. Ezért próbálok másik irányt.
(#) Peter65 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Elvileg létezik a DC motorok olyan fordulatszám érzékelése, ami a kommutációs túlfeszültségeket szűri ki a tápláló feszből (a kefe ahogy lefut egy kommutátor szeletről túlfeszültség jön létre), de én még nem csináltam ilyet, illetve ebben az esetben nincs irány jel, csak a fordulatszámmal arányos frekvenciájú impulzusok. Ha érdekel, van némi irodalmam erről.
Más lehetőség, az ultrahangos távolság mérő. A nagyobb forgácsok elleni védelem érdekében valamilyen csőbe be kellene szerelni. A porra nem érzékeny, sok helyen használják. Jellemzően analóg jelet ad ki, de tudtommal vannak soros kommunikációs felületűek is. A pontosságnak utána kellene nézni, mert lehet hogy neked nem lesz elég jó a felbontás.
(#) Bakman válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
A túlfeszültséges mérés biztos, hogy nem lesz jó, mert megesik, hogy csak nagyon rövid időre nyomja meg a gombot. Ultrahangos mérés? Nem tudom, megnézem miket tudnak az ilyenek de ebben sem bízom, a gép ha üzemel, szép hangja van, nem tudom mennyire zavarná.
(#) Peter65 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
A kefe lefutásakor keletkező túlfesz nem függ attól, hogy mennyit ideig üzemel a motor, elvileg minden áramvezetés közbeni kommutálás látszik.
A gép hallható hangja nem befolyásolja mérést, az iparban rengeteg helyen használják gond nélkül. Problémát a fals reflexiók jelenthetnek, de ez a mérendő felület gondos megválasztásával elkerülhető.
(#) Bakman válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
A kefés mérés kivitelezése bizonytalannak tűnik házi körülmények között, ezt az ötletet biztos, hogy elvetem. Gondosan nem tudom megválasztani a mérendő felületet, mert korlátozottak a beépítési lehetőségek. Most voltam ismét megnézni a gépet, egy rudazatos elmozdulásmérő elfér egy helyen. Valószínűleg emegyek egy ilyen céghez, leírom a feladatot és megkérem őket, ajánljanak valamit...
(#) barany165 hozzászólása Aug 29, 2015 /
 
Tisztelt Fórumtársak! Kis elmozdulásokat szeretnék mérni, de néhány elméleti cikken kívül, gyakorlati kapcsolást nem találtam. Valamikor volt ilyen a Rádió Technikában, vagy a Rádió Világban, már sajnos nem emlékszem. A lényege az volt, hogy a differenciál trafó egy régi rádióból újra hasznosított, kb. 7-8mm átmérőjű műanyag csevetestre volt tekerve, három részben, középső volt a gerjesztő tekercs.
A gerjesztés 100Khz-el történt. A gyakorlati megvalósításhoz kérnék segítséget.
Üdvözlettel
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
(#) barany165 válasza barany165 hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
Szeretném pontosítani: egy LVTD-t szeretnék készíteni, a mérendő elmozdulás max 10 mm.
A 100Khz sinusz jel és a differencial transzformátor elkészítése sem gond. A kiértékelő ,összehasonlító méréshez szeretnék áramköri megoldást kérni. Tehát a mechanika az megy.
Üdv.: barany!
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
(#) barany165 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
Az LVTD magja mozdul el, a feladat, hogy megtudjam mennyit.
Kíváncsian várom válaszod!
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem