Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Az általad említett linkben szerepel, hgoy "maximum output current 7A". Az IC adatlapja szerint kimenetenként 6-7A-t tud. Tehát az egész IC csúcsban 14A-t tud felvenni.
Elvileg ez azt jelentené, hogy egy 36V 14A táp kellene, de erre közel nincs szükség. Ha a táp tolerálja rövid ideig való túlterhelést, akkor egy 5A-es táp bőven elég lesz.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
![]()
Üdv. Nekem van ilyen modulom. Van rajta két darab fehér lapos 2,2 ohm/ 5W ellenállás. Ezeket betették a kimenettel sorosan. Érdemes kivenni belőle. Másik, hogy nem optimális a kimeneti szűrő, azt is érdemes faragni, de csak óvatosan. Egy korábban vásárolt másik modul ugyanezzel az ic-vel alapból jó volt. Ennyi pénzt megér.
Szia!
Köszönöm a tanácsot viszont szerintem nem ezt az erősítőt veszem meg mert az adatlapját nézegetve csak 6 és 8 ohm-os hangsugárzót lehet rákötni ami nekem nem jó sajna. Másik után kell így nézelődnöm de nem tudom melyik legyen.
6 vagy 4 ohm, szerinted sokat számít? Ha a kimenettel sorosan 2ohm van, akkor bent hagyod. De egy hangsugárzónak van ám impedanciája is, nem csak DC ellenállása.
Végül is igazad van. Bár találtam most egy szimpatikusabbat. Ez lenne az. Ahogy figyeltem elég sok védelem van benne. Olyan 35V körül táplálnám meg.
Ám a TDA adatlapjába csak én nem találtam meg, vagy nincs benne Clip detektor? A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
Nekem 4 ohmokat hajt. Ezért kellett megváltoztatni a kimeneti szűrőt. A kioperálandó ellenállás csak veszteség, annak mindenképpen repülnie kell. A 33 uH-s folytókat kell cserélni 15 uH-re, valamint egy-agy 22 ohm sorbakötve 220 nF-al RC tagot kell a hangszórókapcsokkal párhuzamosan kötni. Én a folytókat szétszedtem és a letekert menetszám 0,7 szeresét tekertem rá duplaszálas 0,25-ös huzalból. Két példány szolgál nálam eből a moddolt panelból. Egyik egy 24V/100W-os toroidról megy 4 db 4700 µF pufferrel, a másik egy 19V 4,7 A laptoptápról szintén 4X 4700 µF-al. A laptoptáp nagy hangerőn halhatóan szenved, de a toroidos bőven 2X 70 W felett tud 4 ohmon, miközben nem meleg a trafó. Bizonyított szülnapos partin. A moddolást nem én találtam ki. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
Sziasztok!
Egy 8 Ohm -on 500W körüli teljesítményű D-osztályú erősítőt szeretnék építeni, a tervek szerint 800/1600W -os RCF sub hangszóróhoz, ami alapvetően 8 Ohm -os, de később előfordulhat 4 Ohm -os hangszóró is, így fontos lenne, hogy azt is bírja az erősítő. Erre az erősítőre gondoltam IRFB4229 -cel, de érdekelne a Ti javaslatotok, ha van jobb/célszerűbb megoldás. Továbbá az erősítőhöz használandó (kapcs.üzemű) tápegységre is szeretnék javaslatot kérni. Köszönöm A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2015
IRFB4229-cel épphogy kijön 8 Ohmon az 500W, hacsak nem 10% torzítás melletti értékre gondoltál. 4 ohmot nem fog bírni, hacsak a meghajtást nem bikázod, és nem kötsz több FETet párhuzamba.
Ha ez az első D-osztályú erősítőd, akkor kapcsolás kezdésnek jó, de ne rögtön +/-100V és 500V legyen a cél, hanem először valami kisebb. Mondjuk +/-40V, 100V MOSFET és úgy 100-200W. Ez legyen az első próbálkozás. Utána kipóráblhatod 2.-ra a +/-90-100V-ot. Ha megy, akkor utána Ge Lee teljes hidas változatát ajánlom, mert azzal a várt teljesítmények könnyebben meg lesznek (de ne ez legyen az első!). Ez úgy 3. projectnek ajánlott. Ha nem építettél még kapcsolóüzemű tápot, akkor egy ilyen teljesítmény még túl nagy felet lenne neked. Kisebb teljesítményre cimopata rezonáns tápját, vagy az én stabilizált rezonáns tápomat ajánlanám. Ha kezdő vagy, akkor az előbbit. Nagyobb teljesítméynre pedig a Kapcstáp 230V-ra fórumban található 2kW-os Ge Lee-féle kapcsolást. Ha most ismerekedzs még a kapcsolóüzemű technikával akkor ezt úgy 3. próbálkozásra ajánlanám neked. Ha mindezt túl sok macerának tartod, akkor ajánlom megvételre az IRS2092-re épülú kínai modulokat, ezek közül van olyan (teljes hidas) változat ami képes ekkora teljesítményre. 400W-ig nagyon jó árban vannak a kínai tápok is (nekm van olyan ami rövid impulzusokban 1kW-ot is lead). Remélem segítettem!
Köszönöm a válaszod!
Az tény, hogy nem különösebben van tapasztalatom a kapcsolóüzemű technikában, viszont úgy szeretném megoldani az "építkezést", hogy ne keletkezzen fölösleges, a szekrényben álló erősítő. Másképp megközelítve a problémát: az IRFB4229 -cel max milyen teljesítmény érhető el normális hangminőség/torzítás mellett? Ehhez milyen feszültségű és terhelhetőségű táp szükséges? (bár én abból indultam ki, hogy 63V a tápfesz. és elegendő a terhelhetőséget növelni, de ezek szerint nem...) Köszönöm
Pedig leírta.épp hogy kijön 8ohmon 500W 10% torzítás mellett.Másképp megközelítve a problémádat,olvasd el még egyszer mi írt laci.Bikázás,fet párhuzamos kapcsolás.Na most ha ennyire nem vagy képbe,akkor kezd elöről olvasni amit laci írt.Hidd el kezdőként,jobb megfogadni a tanácsot,mint belecsapni a lecsóba szekrénybe álló cuccokkal.(na meg az elfüstölt alkatrészekkel)
Azért kérdeztem úgy, hogy normális hangminőség és torzítás mellett, a 10% -os torzítás már csak nem az a kategória. Mert pl. megépítem az ajánlásnak megfelelően 40V tápfeszültséggel és pl. IRF640N FET -ekkel, tegyük fel, hogy működik rendesen, attól még nem tudom, hogy mennyit lehet kihozni mondjuk IRFB4229 és 100V -tal. Erről a bikázásról nem igazán van elképzelésem, bár lehet csak ezt a megfogalmazást nem ismerem, 2 FET -et meg különösebb átalakítás nélkül be lehet kötni tudtommal, az IC ugyanazon lábára a FET gate -je előtti dióda-ellenállás párossal együtt bekötni a plusz FET -et.
Rendben.De akkor tudod hogy működik 40V ról IRF640 el?Vagy szerinted ez egy analog erősítő amit csak úgy után lehet építeni?Azért egy kis után olvasás nem ártana ebben a témában.Mondjuk 2 vagy több fet párhuzamos kapcsolásához kell a bikázás.
Akkor állj neki a hídnak, több szempontból is jobb választás. Nem kell a 4229-hez ragaszkodnod, vehetsz kisebb feszültségű (olcsóbb) feteket is, és ott van az áramkorlát ami nem utolsó szempont. A 150V-os fettel kijön 8 ohmon a 600W-is, csak 6 ohmmal terheltem de 4-el is menni kell neki. A fojtóknak is nagy hely van, az alkalmazott EI33-ba belefér a huzal és a légrés is a 4 ohmhoz. Szóval a költségek nem nőnek annyival hogy ne érné meg.
A nyákommal meg nem lősz nagyon mellé, ha egy az egyben építed meg. Mondjuk a telefölddel lehetne még kísérletezni hogy jobb-e esetleg ha teleföldként is működik, tehát a földre menő alkatrészlábak oda vannak beforrasztva, de nekem már nem volt kedvem szórakozni vele.
Hidd el, nem lebeszélni akarlak. És azt is hidd el, hogy inkább porosodjon a polcon egy 200W-os erősítő (jó lesz az még valamire, hidd el), mint annak az árának ötszörösét durrogtatod el a nagy tesztelése közben.
Nagyon angy csalódás lesz, ha a tapasztalat hiányában több tízezret dobtál már ki az ablakon elfüstölt MOSFETekre (IRFB4229 nem olcsó mulatság) meg szénné égett nyákokra. (én is jártam így régebben...) Szívesen segítünk abban is, ha a Ge Lee féle teljeshidat építed meg (az lenne az optimális választás!), de tudd: ha egyszerűen a kérdést nem tudod feltenni, mert nem érted mi történik, akkor nekünk is nehéz dolgunk lesz, nem fogunk tudni neked segíteni, legjobb akaratunk ellenére. Jah és még egy fontos dolog: ha most építes tegyük fel 150V-os MOSFETekkel egy félhidas végfokot 200-300W-ra, annak megépítése nem túl drága, meg pár durrogtatás is belefér. Aztán ha működik gyerekjáték lesz még egy ugyanolyat építeni, hídba kötni és meglesz az 500W vagy több! (aztán ha kell mégtöbb akkor a Ge Lee féle hidas változat megint gyerekjáték lesz) A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2015
Sziasztok!
Elkészíttetem Ezt a végfokot, azonban nem akar működni. Táp feszültség rá adásra nem történik semmi. A hangszóróhoz nagyon közel kicsit búg azonkívül semmi. +-18V-al próbáltam kezdésnek, gondolom ez nem lehet gond, vagy még is? A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2015
Szerintem lehet, hogy kevés a táp. Ha nincs meg rendesen a fet meghajtónak meg a komparátornak a feszültség akkor nem tud indulni. Egy egy izzóval táp ágban meglehet nézni nagyobb feszültséggel.
Nekem se megy +-40V alatt az erősítő, mert 50V-ra van méretezve a +-5V-os tápja az icnek, 10-11mA-ra van méretezve az ellenállás, bár nekem az IRS2092-vel van. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2015
Emeld meg a tápfeszt legalább a duplájára, de inkább 80-90V környékére, hozzáigazítva a komparátor előtét ellenállását. A kimeneten lévő sárga PC tápból bontott porvas maggal ne sokáig nézegesd, mert kb. fél perc alatt tűzforró lesz (mármint a mag).
Ha +/-18V-ról hajtod akkor a két ellenállást a kompartáorra menve módosítani kell.
Ezen kívül a fojtó nem lesz jó. A cikkemben le van írva szépen, hogy milyen fojtót lehet használni. Légy szives olvasd el azt a részt mégegyszer.
Fojtó azt tudom hogy rossz, rendeltem jót is csak még nem érkezett, addig gondoltam azt a pár pillanatot ez is kibírja még megnézem működik-e.
Később meg próbálom nagyobb feszültséggel hátha elindul. Ti milyen kondenzátorokat használtok, amely ekkora feszültségen méretre ilyen kicsi? A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
Megpróbáltam +-50V és így már szépen működik. Eddig nem rossz, sőt a helyzethez képest tökéletes.(20W-os toroid trafó egyutas egyen irányítással) A fojtót kicseréltem egy ideiglenes PC trafóra, így már nem olvadozik.
Ha 16 vagy 8 ohmra tervezel akkor oké. Két dolgot kell figylemebe venni:
- a küszöbfrekit válaszd alacsonyabbra (nagyobb induktivitás, hogy a búgóáram kicsi legyen) - kapcsolófreki ne legyen túl magas (hogy ne kapjon annyira nagy frekit) Ezzel kicsi lesz a dB/dt, és így a mag nem fog annyira melegedni (mert amúgy elég veszteséges mag). De ha nagy induktivtiás kell, akkor viszonylag kevés menettel el tudod réni a Micrometlas -2 -höz képest. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
Hidalt mély végfok lesz
![]() Vannak T106-2 im, ami végül is tök jó, de pl.: 30uH sehogy nem fér rá megfelelő átmérőjű drótból. Erre lazán felférne 35 menet 1.2-es drót is. Ha jó, akkor már rendelem is. Köszi!
Tegyél be két fojtót, sorbakötve. Ezek nem olyan nagyok, nem növelik annyira meg a panel méretét.
Sziasztok!
Pár hónappal ezelőtt rendeltem két ilyen kínai csodát. De sikerült mindkettőt kinyírni! ![]()
Nekem tecccik ez a "kínai csoda". A reklámban 80W-os, a leírásban 50W, az ajánlásban 36W, ha nem akarom széthajtani 25W, ha 4Ohm-on terhelem 18W max.
Hogy sikerült széthajtani?
Kínai csodákban ne bízz annyira. Inkább építs egyet. Azt túl méretezed és soha nem robban szét.
Ajánlani tudom az IRS2092-vel épült végfokot. Stabil, szépen szól, áram és hővédelem van benne. ![]()
Mi van benne? Mert a TC2001 amit írnak ott az csak driver, de a TP2150 is csak FET meghajtó. Feteket viszont nem látok a nyákon, pedig 4db-nak is kéne lenni.
Egyébként a Tripath szerintem az egyik legjobb, de vagy a kicsit kell megvenni belőle (TA2020, lábas tok nem QFP) vagy ha nagy teljesítményt akarsz akkor ahhoz is van meghajtója. Ezt szerintem nem érdemes javítgatni, ránézésre azok a fojtók 3A-nél nem tudnak többet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |