Fórum témák
» Több friss téma |
Valaki meg tudja nekem mondani, hogy a gitárokban használt sustainer áramkör milyen művelettel állítja elő az alaphang frekvenciájából a felharmonikusok gerjesztéséhez szükséges frekvenciát?
https://www.youtube.com/watch?v=LSjv8ACp12o A srác egy kapcsolóval vált a két gerjesztési mód között. Az egyik esetben a gerjesztő tekercs az alaphang frekvenciáján hozza rezgésbe a húrt, a másik állásban viszont a hatodik felharmonikust gerjeszti. Ez hogy működik? A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
Igen, a mélyei nekem is igen erőteljesek és dinamikusak. Viszont kevésbé hajt túl, mint mondjuk a ts808 szerintem.
Illetve nekem a gyári sample video hangját nem nagyon sikerült reprodukálni vele, konkrétan Bővebben: ezt Legalábbis 7.7 - 8.5 k Ohmos paf szedőkkel nem... Hétvégén kipróbálom az új 14kOhmos szedőimmel is. Gondolom a videot f sza térmikrofonokkal rögzítették, meg jól keverték.
Én arra vagyok kíváncsi: torzító, booster, overdrive stb közt mi a különbség. Építettem már ezt is azt is, de soha nem mondanám meg mi micsoda.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
Tömören és velősen!
![]()
PRS-el próbáltad Te is, meg ugyanazzal a Hiwatt kombájnnal? Vagy ugyanolyan leszpalival vagy sztratóval? Kapcsolást nézve nincs is egetverő génje, esetleg a 3ik fet szörszét lehetne bypassolni valami nagyobb elkóval, pl 47µF-el, ezzel együtt az elsőt 1-2µF el (vagy 47µF itt is...), esetleg egy kapcsolót behebrákolni, 1es fet, 3 as fet szörszön lógna egy kondi + 100k sorba ellenálló a föld felé, és egy 2 áramkörössel lehetne zárni a 100k-kat. Ezzel lehetne meglöketni kicsit, gain boost vagy ilyesmi, persze így nem biztos, hogy feltisztulna,sőt, biztos, hogy nem...Én ilyesmit követnék el egy kis boost kedvéért. Kísérletező kedvűeknek nem nagy kaland kipróbálni...
![]()
Sziasztok,
Írtam a Bassz gitár erősítő topicba de elèg kihaltnak tűnik úgyhogy most itt is megpróbálom. Elkezdtem èpìteni egy bass gitàr erősítőt.Az előfok egy EAG AK706-os a vègfok pedig egy 100 wattos tranzisztoros. Az első dolog hogy kicserèltem a hangszínszabályzót egy fender tone stack-re C11 ès E5 ràcs között de ha letekerem a magas potit lehalkul az egèsz valamint a közèp potit ha tekergetem nem igazán veszek èszre változást a hangszìnen. A másik dolog pedig egy fx loop beiktatàsa lenne ha lehetsèges. Előre is köszönöm a segítsèget ès vàrom az ötleteket.EAG kapcsirajz csatolva
Hát olyan, hogy valami 100%-ig bekategorizálható, az ritka.
Ahogy itt írták, ha nem hallasz különbséget, akkor mindegy, de alapvetően, a booster magában nem torzít, a torzító igen. A torzítók közé tartozik az overdrive, distortion, fuzz. Bár olyan boostert még nem hallottam, ami ne torzítana.
Hát nem hiwatt cuccal, hanem fenderrel, de egy stratot is rátoltam, meg egy les pault is. Egyiknek sem írja a pontos specifikációját, de azért a hasonlulást vártam kicsit.
Viszont, ha egy enyhe overdrive csatornára tolom rá, marha jó hangja van. Megboostoltam utána egy tube screamerrel, azzal jó ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Kipróbált kapcsolás, tapasztalat érdekelt volna, de már megoldódott.
Valaki próbálta már mekkora az eltérés tl072 és jrc4558 között tube screamer kapcsolásban?
Melyik a stabilabb, melyiknek milyen a hangja, esetleg felvétel róluk?
Fele annyi időbe tellik kipróbálni, mint megírni egy hozzászólást!
![]()
kivéve ha minden hangtechnikai cuccom 60km-nyi útra van épp tőlem
![]()
Akkor most egy távvezérelt robotod van, ami 60km-re cserélgeti az IC-ket...
![]()
Nekem a gitárom, bázarekettyésen van, az erősítőm balatonkisbüdösön és a hangdobozom alföldhajlítón van, szerintetek ez a beállítás milyen hangzást ad, elég tág a tere?
![]()
Nem. Mondom a hangtechnikai cuccaim vannak távol. Erősítők, hangszórók. A pedálom itt van nálam, az ic is, mivel az egy másik eszközben van..
csak ha valaki próbálta 4558-al és nem jobb, vagy nem érezhetően jobb, sőt rosszabb a hangja, esetleg gerjedékenyebb tőle, akkor nem cserélem ki, viszem el messzire, próbálom ki és csalódottan hozom vissza átcserélni megint... De amugy miért kell azon túrázni, hogy mi hol van, ha az a kérdés, hogy jobb-e, a hangja egy pedálnak másik IC-vel? Á mindegy is amúgy...
Ne vedd komolyan csak egy kicsit viccelödünk.
Választ viszont csak te adhatod meg, mert nem tudjuk pontosan milyen az áramkör, és tényleg csak percek kérdése, hogy kiprobáld. ( söt el is csomagolhatod, és majd alkalom adtán magad probálgathatod, hogy melyik IC ad jobb hangot a te fülednek. Erre nincs távorvosság. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2015
Én kipróbáltam egy TS9 klónban. Én nem hallottam különbséget.
Humor volt, de ha kérded, akkor azt is mond el, Te milyennek hallodat valamelyiket is, hiszen a te füledhez kell viszonyítanunk.
Szóval itt beszélgetve, nem nagyon lesz objektív válasz a kérdésedre. ![]()
Felesleges ezen rugózni. Vidd el magaddal, hozz össze midnent, próbáld ki és meglátod. A kérdés kb olyan, mintha azt kérdezném, hogy melyikkel finomabb a leves, a Horváth Rozi borssal vagy a teszkóssal...van akinek ez, van akinek az, van aki nem is szereti a borsot. Béke!
![]()
Az eddigi legszebb megfogalmazás. Nem bánod, ha mostantól téged idézlek?
Nem boldogulok a 4558 kapcsolási rajzával, hogy hol van a visszacsatoló ellenállás. A gyári powerstate gitár kombóm kapcsolási rajzát keresem, hogy melyik ellenállást cseréljem potméterre.
Én a kimenet és az invertáló lábak között keresgélnék, ha műveleti erősítőről és negatív visszacsatolásról lenne szó...Egy jelutat sem nehéz kb szemre meglesni, de ha nagyon precíz akarsz lenni, rajzold vissza a kis kombájnt, a fejlődésedet fogja szolgálni! Zs.
Megtaláltam. Érezhetően más hangja lett. Jó nem egy boss mt-2, de még van hová fejleszteni.
Sziasztok.Keresem a szép torzított telt hangot és alighanem megtaláltam.AET 453-as erősítő egyik előerősítő fokozatát módosítottam torzítóvá.A tranzisztorok cserélve BC182-re.Az első tranzisztor emitter ellenállással párhuzamba 100 mikrófarádos kondenzátor, 51 kilóohm visszacsatolás megszüntetve, a kimenetre 2 db dióda ellenkező polaritással rákötve.Rajz csatolva.
Sziasztok!
Hozzám került egy Salora oy 672 rádió belseje. El 41 a végcső. (a trafó, egyenirányító cső jó) Milyen ez a a cső? Mondjuk jobb, vagy rosszabb mint az EL 84? Mit érdemes vele kezdeni? Esetleg otthoni gitár kombó? A 4 W kimenő teljesítmény elég lenne. A másik ötlet hogy csak csöves előfokot készítenék belőle, egy BEAG APX100 elé (Fender, Marshall, Soldano. 3 in 1). A trafó elvileg elbírja ezt a mennyiségű 6N2P-t. Fender, Marshall 1-1 cső, Soldano 2 cső, + 1 cső hangszín.
Bc 337 tel és 547-tel egész jól szól, habár a mélyek elég metálosak de szuper, ha lesz időm majd felveszem hogy milyen hangja van. Amúgy érdekességként, ha teljes hangerőn van a gitárerősítő, és rávan kötve a torzító, lehet hallani a Dankó rádiót
![]()
Ma készülök el a dobozzal. Igaz hogy fából lesz de hát ez volt kéznél. A tápegység lelke egy 12V-os és azt hiszem 1,21A-os (valahol biztos felírtam mit tud) trafó. A torzító majd a kész próbadarab TL072 lesz csak rengeteg átdolgozással hiszen új panel fog készülni hozzá. Kap egy 3 sávos hangszín szabályzást ami a képen csak 3 poti jelöl. Az alkatrész beszerzést meghagyom holnapra.
Tisztelt Fórumtársak,
a napokban egy "nagyobb" gitár kombó elkészítésével foglalkoztam,de mielőtt be tudtam volna fejezni,egy elég idegesítő problémával szembesültem.Búg.Búg mint a veszett élet.Az áramkörök netről lettek összecsemegézve.Felépítés szempontjából egy Big Muff Pi-ból ,egy ilyen csöves előfokból és kettő Videoton RA6363 végfok paneljéből áll.Két darab Celestion seventy 80 50 wattos szélessávú hangszórót hajtanak meg.A cső 6n2p-ev melyet a cikkek között lévő blocking oszcillátorral hajtok meg.A trafó is a Videotonból lett kifejtve.Az oszcillátoros tápágon van a Big Muff és a csőfütés is.Kettő hangerő szabályozó lett beépítve.Az egyik a Big Muff és a cső között.A másik értelem szerűen a vég és a cső közé.Ha a Big Muff volume le van tekerve a cső nagyon kevés zajt ad,ha teljesen feltekerem a cső és a vég közötti hangerőszabályzót.Viszont ha elkezdtem feltekerni a Big Muff hangerejét elkezd szépen 50Hz-en búgni rendkívül hangosan.A táp pufferelve,hidegítve,tekerccsel zavarszűrve és stabkockázva is van.Nem földeltem le semmit(talán ez is a baj).Szkópom sajnos már nincs,szóval nem tudom mérni,hogy mi,honnan jön.Ezért is vagyok itt.A segítségeteket kérném.Köszönöm előre is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |