Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   170 / 240
(#) lorylaci válasza fkx hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Attól még pár dolog változatlan marad:
- A felső oldali FETed P-csatornás. Emiatt ugye jóval gyengébb (meg nem tökéletesen komplementer) lesz, és a hatásfok sosem les egetöntő
- FET-tel vagy PNP tranyóval meg lehet oldani a kikapcsolva tartást, vagy akár a kikapcsolás gyorsítását (és így bekapcsolás mehet lassabban), amivel nyersz valamennyi meghajtó áramot. Ettől függetlenül nagy kivezérléseknél el fog fogyni ugyanúgy a meghajtó áramod.
- A kapcsolás tekercs előtt csatol vissza, vagyis hiszterézis oszcillátor. Emiatt alapból ugye a kivezérlés növekedesével esik a kapcsolófesz, na és nő a torzítást, amelyen javít valamennyit a hibaerősítő, de limitált. Aztán jön a tekercs előtt visszacsatolás problémája, hogy a tekercs és a kimenető szűrő hibái ott vannak (impedanciafüggő kiemelés vagy tompítás a szűri freki környékén). Na és kell zobel, meg minden mert be tud rezonálni a kimenet.
- A meghajtó áram fixen fűti a zénereket a negatív impulzusokban, nem kicsit. Ezzel csak úgy lehet valamit kezdeni, ha mind a bekapcsolást, mind a kikapcsolást gyorsítod a kondi utáni NPN+PNP párral, amit valahogyan táplálsz.

Bármi van, rögtön bonyolódik, és hirtelen dupla, vagy triplaennyi alkatrész kell bele. Vagy több integrált áramkör, és akkor felmerül a kérdés, hogy nem kellene inkább teljesen kidobni, hiszen +/- 80V-ig egy IRS2092 is tö jó viszonylag kevés plusz alkatrésszel (nem beszélve arról, hogy a hibaerősítője egész jó, és hiszterézis oszcillátor módban is elfogadható, de lehet használni UcD módban is tekercs utáni visszacsatolással.
(#) Karesz 50 válasza fkx hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Hát, nem is tudom... kezdek elbizonytalanodni. Kicsit meggyorsítva a komparátort és a kikapcsolást, szimmetrikus lett a kimeneti jel. A második szimuláción látható, hogy az alsó fet gate feszültsége beáll (a source-höz képest) +/-11V-ra. A harmadikon a gate áram. A fetek ugyan összenyitnak, de ettől még szólhat.
A CM-ben feszültséggenerátorként viselkednek a Zener-ek, ezért így kell helyettesíteni őket. Mellesleg nem folyik áram a Zener-en, mivel nem éri el a nyitófeszültségét.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Lekapcsolom a tápot, majd vissza 1ns meredekséggel, akkor 42A csúcsáramot mutat bekapcsoláskor. Ha bekapcsolás élmeredekségét 2us-re növelem, már csak 30A a csúcsáram. Tehát semmilyen bekapcsolási késleltetés nem kell hozzá szerintem.
Miből lesz a cserebogár
De ettől függetlenül, nekem továbbra sem igazán szimpatikus ez a kapcsolás.
(#) lorylaci válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Ha +/-11v-ról táplálod a meghajtást, akkor alapesetben valóban nem éri el a Zéner nyitófeszültségét, de ekkor péládul 25% kitöltési tényezénél 16,5V és -5,5V között változik a gate fesz. Ez két dolgot jelent: az egyik fel nem fog normálisan kinyitni, a másik oldlat meg vezet a zéner. Ha azt akarod, hogy a kitöltési tényező tartomány nőjön, akkor meg kell növelned a +/-11V-ot, vagyis nőni fog a zéneren a disszipáció.

Másik probléma:300-400mA meghajtó áramod van, ami azért elég ratyi. Jó most z IRF540 nem túl nagy gate töltésű (az IRF9540 nagyobb), ezért nem kell csoda áram az áttöltésére, de azért a 300-400mA-es csúcs elég kevés. Lassú az áttöltés, nagy a S(IxU) szóval van bőven veszteség.

Kérdés mi a koncepció: ha a hatásfok nem számít, akkor elmegy.
(#) Robi85 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Hali.

Csak az R4 füstölt el. Kicseréltem. A D3 és D11 dióda nem zárkatos. Legalábbis a nyákon mérve. Full SMD az egész panel. Csak a nagy ellenállások és a nagyobb kondik nem azok.

lorylaci: jó úgy is, hogy magán a nyákon csinálom ezt amit írtál?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Csak 30 A? Ahhoz, hogy elinduljon? Ne má'... ez a vicc kategória.
Lehet ragozni a kérdést, lehet olyat is, hogy van benne DT, meg még akár kis trafó, meg kondi, meg mindenféle zűrös dolog. Egy időben nagyon sokféle megoldást megnéztem. Az egyedüli dolog ami megfogott benne, hogy a kondis szintáttevőnek nincs késleltetése. De ha korrektül akarod megcsinálni, akkor a kiegészítő áramkörök sokaságának már lesz. Akkor meg minek?
(#) (Felhasználó 46585) válasza fkx hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Persze, lehet. Csak a végére kissé bonyolult lesz. De próbálj meg agyalni rajta, aztán kiderül, hogy megéri, vagy sem.
(#) GPeti1977 hozzászólása Nov 12, 2015 /

Tudtok olyan IC-ről ami pl I2S jel egy be rajta és ellenfázisú pwm jel jön ki, így ki lehet kerülni az analóg részt teljesen.
Vagy ez elkészíthető lenne egy FPGA vagy megfelelő mikrokontrollerel?

Pedig már van hasonló rendszer, lásd:
Clarion digital speaker
(#) latyakosa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Pl: TFA9812
de szerintem tucatjával lehetnek ilyen funkciójú IC-k
(#) fkx válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Ha valóban zener lenne a gate-n, akkor nem tudna minuszba menni, mert a modelledtől eltérően a zener nyitóirányban vezet. Tehát kellene 2 további dióda a modellbe.
De én inkább abba az irányba mennék, a helyedben, hogy két szembekapcsolt zenerrel, szándékosan minuszba is engedném a gate-t. Persze ekkor 2x12V zener esetén a komparátort is 2x12V-ról kellene járatni, hogy a zenerek még éppen ne vezessenek. Így mindjárt nem lenne összenyitás.
Ezzel persze már a valódi áramkörben lehetne játszani, hogy aszimmetrikusra választom zenerek feszültségét, és ennek megfelelő tápról járatom a komparátort. Így bár a méretezés érdekes lesz, de belőhető a pont megfelelő holtidő - az adott FET tipushoz.
(#) fkx válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Szerintem nem lenne olyan vészes, még túláram védelemmel sem. Az hogy megéri-e játszani vele, inkább az elérhető hangminőség kérdése - az viszont úgyis csak a gyakorlatban derülne ki.

Éppen most akartam hozzászólni, hogy senki nem veszi észre, hogy a Zener az összes irányban vezet? De látom, te legalább figyelsz...
Még az is egy irány lehet, hogy nem is kell bele Zener, mert a komparátor önmagában meghatározza a vezérlő feszültség csúcsértékeit, az meg majd integrálódik egy középértékre, ha minden igaz. Vagy nem.... valóban a gyakorlatban lenne érdemes kipróbálni.
A negatív záróirányba vezérelt fetnek gyorsabb a kikapcsolása, de így is egybenyitnak szerintem. Lehet, katt-nak van igaza - mint általában sokszor (mindig) - hogy jó sok kiegészítő áramkör kellene hozzá. A mérleg másik oldalán meg van az, hogy ez ilyen primitív módon is működik....
(#) Karesz 50 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Az a 30A 20us bekapcsolási sebességre vonatkozik. Egy valóságos tápegységnek azért kell legalább 20ms (exhas), hogy beálljon a tápfesz. Az időállandók olyan kicsik, hogy szerintem nem tudják rövidrezárni a tápot a végfetek a bekapcsolás alatt és nem megy tönkre semmi.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Lehet, hogy nem megy tönkre semmi, de én sosem csinálnék inkorrekt megoldást. De ez az én hülyeségem.
(#) Karesz 50 válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Legalább felkavarta az állóvizet ez a kapcsolás a fórumon
Szerintem ha a komparátor kivezérlődik mondjuk +/-12V-ra, akkor a két párhuzamosan kapcsolt kondi után kötött gate-k "önmaguktól eldöntik", hogy milyen középértékre áll be a vezérlőfeszültség rajtuk. A szimuláció szerint, ahol a Zener (egy kis műhiba miatt nincs ott) nem változik a kitöltési tényezővel a gate feszültség átlagértéke. Az más kérdés, hogy lassú ez a komparátor... és még kellene bele dead time, vagynemtudommosthirtelen. Talán érdemes lenne molyolni egy keveset ezzel a kapcsolással?
Püff neki...

Tudom... oszt? Attól mi még jáccchatunk vele, arra jó

Ahogy már korábban is írtam, el kell dönteni, hogy milyen célra akarod használni. Ha hi-fi, akkor szerintem nem tudsz a korábbi DD megoldásnál jobbat csinálni, legfeljebb a kapcsolástechnikán lehet finomítani, ötletelni, stb. Vagy téged zavar, ha sokat disszipál? Befér a dobozba, oszt ennyi... Ha meg térhangosításhoz kell, arra ott van egy rakás meghajtó ic. Nem érdemes néhány száz forinton spórolni, a végeredmény nem lesz jobb, legalábbis fülre biztosan nem. Valójában, én nem látom, hogy hangosításra mi értelme ilyet csinálni, Kínából olcsóbb. A hifi más kategória.

Csak piszkált a dolog, összedobtam TINA-ban. Csatolom a szimulációm eredményét.
Szerintem kell a zener, és úgy kell méretezni, hogy majdnem vezessen. A bekapcsolási tranzienst egyelőre 2db idővezérelt kapcsoló szünteti meg, de ez felépíthető néhány darab diszkrét alkatrészből.

A DD készen van Á-tól Z-ig. Működik, szépen szól. és most? Gyönyörködjek benne? Most jön a következő. Szeretem a kihívásokat. Lesz trafós gate meghajtás (ez már biztos), és lesz akármi, ami jön. Ez tényleg hobbi. Időm van, kedvem van, mi tarthat vissza egy akármilyen kapcsoláson való törpöléstől? És ha nem jó, akkor mi van? És ha mégis működik? Valaki mondta már azt is, hogy, hogy akarom megcsinálni a DD-t amikor nem léteznek hozzá megfelelő félvezetők... oszt mégis megcsináltam... a semmiből. És működik.

A bekapcsolási tranziens lemaradt az előbb.

A komparátor egy B osztályú emitterkövetőt vezérel. Minek oda az a sok "sallang" a két emitter közé? Egy soros ellenállás megvédi a túláram ellen. Ha meg túl nagy a komparátor kimeneti feszültsége, le kell csökkenteni a tápfeszt.

Szerintem a bekapcsolási tranzienssel nem is kell foglalkozni. Az nincs.

TINA... Ajaj... adsz a kompatibilátásnak. Van itt minden... TINA, CircuitMaker, Multisim... nincs még valaki mondjuk Proteus-sal? Igazán jelentkezhetne... esetleg egy SwitchCadIII? Mintha valakitől láttam volna... egyébként, üdvözlet a szimulátorosok táborában!

Ha már eddig eljutottál, akkor tegyél valami rendesebb komparátort a bemenetre. Az FDH-nál lehet olyat kapni, hogy LTV3501. Ez nagyon gyors, igaz, csak 5 V-os. Kell hozzá némi-nemi-nemű-nami, szóval egy kis illesztés. Viszont nem egy drága dolog, ahhoz képest, hogy mit tud. Meg meg kellene nézned, hogyha négyszöget teszel a bemenetre, akkor mennyi késleltetés van a félhíd kimenetén? Vagyis, a bemenetre adott változás, mennyi idő alatt teljesül a félhíd kimenetén?

Látod, Karesz: még egy setétben ólálkodó...

Holtidőt visz be. Az alsó tranyó nyitása a kondin keresztül zárja az alső fetet, viszont az ellenálláson keresztül nyitja a felsőt (a felsőnél ugyanez fordítva). A két schottky a bekapcsolási tranziens miatt került be. A tranyók nem szeretik a fordított előfeszítést, bár a modellbe nem kellene beletennem (mert működne nélküle is) a gyakorlatban a tranyók idővel tönkremennének. A te modelledben a gate elé van építve diódával áthidalt ellenállás, szerintem ez a megoldás jobb.
Ha megnézed pl. a kondit is megnöveltem.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
(#) Karesz 50 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Látom.. és nem is akármilyen
(#) Karesz 50 válasza fkx hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Igen, ez tényleg nagyon szellemes kapcsolás.
(#) Karesz 50 hozzászólása Nov 13, 2015 /

Kipróbálom a gyakorlatban ezt a kicsit más változatot. Felcsigázott ez a kondis meghajtás. Már az is valami, ha szólni fog egyáltalán. Olyan szép lenne néhány alkatrészből 1000W-os erősítőt csinálni, amit nulla tudással, műszerek nélkül össze lehet rakni egy hétvégén...

izé6.JPG

(#) lorylaci válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

A p-csatornás FET továbbra is ott van, 100W felett pedig az lesz a korlát
(#) Karesz 50 válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Nem is annyira a p csatornás fettel van a baj.
Van egy jó és rossz hírem. A jó az, hogy a fetek nem nyitnak össze semmilyen körülmények között. A rossz meg az, hogy ezzel a kapcsolással nem érdemes tovább foglalkozni.
Csak a végét csináltam meg, BS170/BS250 meghajtóval, 50 Ohmos generátorimpedanciáról van meghajtva 400kHz-en. A gate-source közé 12/6.8 Voltos Zener-t tettem egymással szembefordítva. A gate feszültségekkel nincs is semmi gond, szépen kimennek +10/-7.5-ra. De a késleltetése katasztrofális, 180ns. Aztán kicseréltem tranzisztorokra a meghajtókat (BC557/547). A helyzet tovább romlott 220 ns-re. Gate ellenállásnak 47R volt betéve, aztán ezt lecsökkentettem a felére, majd nullára. Az áramfelvétel 80mA maradt, tehát a fetek nem nyitottak össze, csak a meghajtóáramot mértem. A késleltetés alig csökkent. Változtattam a vezérlőfeszültséget is.. semmi.
Normális meghajtás kellene, kettős emitterkövetők, nagyon kisimpedanciás nagyon gyors komparátor és már ott is vagyunk a 30 tranzisztoros kapcsolásnál. De talán a kondik maradhatnak... de akkor már minek?
(#) fkx válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Ha jól értem, két fokozatot raktál össze, két teljesítményfettel és két meghajtó tranyóval.
Ha van két fokozat, akkor milyen arányban osztoztak a késleltetésen? Már ha van még kedved ezzel foglalkozni. Összedobom én is valamikor, csak jelenleg nincs elég időm rá. Szerintem a zenereket semmiképpen sem illik kihagyni, mert bekapcsoláskor túlszaladhat a gate feszültség a maximálisan megengedhető értéken míg a kondik feltöltődnek. Lehet, hogy nem komparátor + tranyókkal kellene hajtani a teljesítményfeteket, hanem komparátor és egy szimpla, de elég gyors fetmeghajtóval. Mondjuk a jelenlegi modell torzítása, a TINA szerint nem volt egy világbajnok, de feltételezem, hogy ezen jobb alkatrészekkel lehet javítani.
Következő: »»   170 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem