Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Egész aranyos lett. Nyilván nem komoly gép, de a célját elérte. A vezérlőről mi tudható? Mert arról nem volt semmi a videóban és itt sem.
Szia!
És mégis milyen vezérlő, lehet tudni róla valamit? Egész jó lett!
Nem értem miért ne tervezhetne maga.
Itt sokan terveztek már gépet, majd a felét kidobták és újra építették. A jó döntések tapasztalaton alapulnak. Az meg sok hibás döntésen. Az esetleg gyenge vagy nem megfelelő alkatrészek sem feltétlenül kidobott pénz, mert ami valakinek gyenge vagy nem megfelelő, az másnak más applikációban pont hogy tökéletes lehet. Abban viszont egyet értek hogy nem 300kilós géppel kell(ene) kezdeni, hanem egy deszkamodellel, plexiből kimart játékszerrel, vagy hasonlóval. Tudom hogy ez utóbbiak kb semmire nem jok, de egy valamire nagyon: tanulni.
Természetesen tervezhet és épithet maga. Aki már kifizette a tanuló pénzt mert már túl van a 2-3-ik gépen az meg próbálja terelgetni.
Amennyiben meg jól felkészült és elhatározott akkor igy is úgy is megépiti a saját gépét. A magam részéről drukkolok neki, hogy sikerüljön acélt forgácsolni egy nem arra "hivatott" géppel.
Olyat épít amilyet akar, de ha nem érti, hogy mit miért is csinál, akkor hogy akar gépet építeni?
Egy olyan gép amit ő leírt mélyen a zsebbe kell nyúlni, de ez az ő gondja! Szerintem nem tudja, hogy mit is akar valójában. Azzal a több 100Kg géppel végül fát tudna megmunkálni esetleg. Annyi infó van fönt az interneten, csak utána kell nézni egy kicsit és akkor lehet gondolkodni, milyen mechanikát is érdemes építeni és mit mire lehet használni
Na csak rávettem magam arra, hogy írjak valamit.
Én azért kérdeztem/érdeklődtem itt, hogy segítséget, tanácsokat és javaslatokat kapjak, hogy a tervezett(Tehát nem kőbe vésett dolog még semmi benne.) gép paramétereit finomítani lehessen. Amennyiben ez valakit zavar abban az esetben bocsánatot kérek, hogy kérdezni mertem még azelőtt hogy eldöntöttem volna, hogy mit hogy alakítok ki rajta milyen méretek mellett. Mindenesetre azoknak akik segítő szándékkal írtak itt nekem azoknak köszönöm. Egyébként kicsit utána számoltam annak hogy a gép teljes súlya mennyi lenne készen 900kg feletti lenne az eredeti terv szerint. Valóban elég kevés egy ekkora gépnek. Volt itt egy javaslat arra hogy ac servot használjak inkább mert van abban az árban amiben a linkelt léptetők vannak. Szeretném ha kicsit kifejtené és példát is mutatna rá. A munka helyemen pedig amit marózni kell a géphez felületet azt 1600x1600x1200mm-ig és 6800kg-ig megtudom oldani. Igen az igaz hogy jobb lenne előbb egy kis méretű teszt gépet építeni, de az szerintem pénzkidobás, igen ha építek egy ekkora gépet ami nem hozza az elvárt tulajdonságokat, akkor az is pénzkidobás volt valahol. De egy ekkora gépen még ha csak aluminiumot esetleg csak fát tudnák megmunkálni, még akkor is nagyobb értelme lenne mint egy kicsi gépnek amire amúgy nincs szükségem. Így inkább építek egyből egy nagyot (drága az igaz) amit gondosan megtervezek ezzel elkerűlve a nagyon nagy meglepetéseket. A továbbiakban pedig akkor inkább maradok a teljesen saját tervezésnél, vagyis az összes szükséges számítást megcsinálom hozzá, így nem kapok tapasztalati tanácsokat innen csak a munkahelyemen lévőktől de talán jobban is járok vele. Ha a hozzászólásom sértőnek is hangzik nem annak szánom, csak azért ha valamit akarnak velem közölni azt ne lenéző stílusban tegyék. Lehet normálisan is.
Először el kellene dönteni mit is akarsz ezzel a géppel csinálni.
Milyen felépítésű legyen a gép. Mozgó hidas vagy fix hidas vagy akár a két asztal mozog X-Y irányban. Minden gép más típus. A gép felépítése, tömege határozza meg majd milyen hajtás lenne rá jó. A végén kiderül, hogy a Z tengely 200Kg és nem bírja megmozdítani a motor és belezuhan az asztalba. A te általad elképzelt gép nem hobbi kategória. Egy AC szervó szett használtan, egy motor és egy vezérlő olyan 800Watt közüli minimum 100 ezer, de keveset is mondtam. Ha ilyen helyen melózol, csak van valami rálátásod egy ilyen gép felépítéséhez.
Mint korábban is írtam mozgó hidas szerkezet lenne a z önsúlya ~40kg körül lenne a megmunkáló motor nélkül. A híd pedig ~160kg, ezek az értékek mind számoltak nem hasra ütésre kitaláltak. Egyelőre ezekkel számolok, pénzügyileg is. Ahol dolgozok ott segítenek az anyag beszerzésben is.(A sajátjukhoz plusszba beteszik az enyémet is.)
Tényleg nem egészen hobbi kategória de nem is gyári gép lenne. AC szervót néztem azután miután írta hogy miért nem az de az árak elég magasak. Két olyat találtam ami tudásban és árban is egész jó. 400W:Bővebben: Link 950W:Bővebben: Link Közben a zárt szelvényről sem mondtam le teljesen, de azt csak és kizárólag a gép szerkezetének merevitésére fogom használni, hogy ne legyenek deformációk mozgás és terhelés hatására. A fő teherviselő elemek pedig HEB120-ból lennének. Elég erősek már önmagukban is és még merevíteni is fogom. (Erre a célra szánom a zárt szelvényt, vagy ha van javaslat más anyagra akkor, azt szivesen veszem tudomásúl.)
Az első AC szervó az kicsike és + táp is kell neki azt szerintem felejtős akkor már inkább léptetőmotor. A második már jobb azért.
Ekkor gépnek hogy csinálod meg a mozgó hídját, hogy az nagyon merev legyen és ha Z ben is el akarod érni azt a 300mm Csinálj valami rajzot és akkor jobban lehet látni, hogy neked mi az elképzelésed, mert így csak tapogatózunk a sötétben.
Szia!
Ha javasolhatok valamit akkor ilyen paraméterek mellett olcsóbb és jobb megoldás lehet venni egy régi marógépet és azt átalakítani. Ennél a megoldásnál gyakorlatilag a trapézmenetes hajtást kell átalakítani golyósorsóra és a kézikerék helyére kell tenni vagy léptetőmotort vagy szervót. Üdv Petjaa
Így van ahogy mondod!
És szerintem sokkal olcsóbb is lenne. És nem utolsó sorban egy gyári alap az mindig jobb, mint bármilyen hegesztett aztán mart felület.
Egy ilyen átépített masinára azért lenne egy pár ötletem .
Egy sugárfúrógépet átépíteni . Van már működő belőle ami nagyon profi lett. A negyedik tengelyen forgó asztalon elforduló anyag átmérője 2méter A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
Én is osztom a többiek véleményét!
Egy ilyen hegesztett zártszelvény vagy bármilyen profilból épített, váz azért nem egyszerű! Hegesztés után ki kell ereszteni belőle a feszültségeket, majd síkra marni a szükséges felületeket!
Meg lehet építeni, de rengetem meló van vele.
Feszültségmentesítés marás stb. Régen egy öntvény vázat több évig hagytak pihenni aztán használták fel. Egy régi marógépet átépíteni sokkal egyszerűbb és ott az öntvény váz aminek párja szerintem nincs bármilyen zártszelvény mag hasonló dolgokkal szemben. Lehet venni nagy öntvény asztalokat és arra építkezni, de olyan árakban vannak hogy marógépet lehet venni érte. Legutóbbi árajánlat egy T- nút asztalra 80 ezer +Fa 400x300 a mérete.
Én ehhez nem akartam hozzászólni, de nem tudom megállni. A véleményed olyan, mintha elhatároznád, hogy építesz egy műholdat, hiszen ezt már a BME-n is megtették és az egész csak 10x10x10 cm. Csakhogy a tudás, tapasztalat nem így működik. Valamikor TV-t javítottam és egy kuncsaftnál az illető nézte mit csinálok. (Esztergályos volt a szakmája) egyetlen csavarhúzóval megállapítottam, hogy melyik csövet kell kicserélni. Másnap az illető átjött hozzám és azt mondta, diktáljam le neki, hogy milyen hibák lehetnek a TV-nél, mert ő is ezzel szeretne foglalkozni. Én azt mondtam, hogy ha itt a polcon látható 3 sor könyvet végigolvassa, megtanulja, és utána 10 évig gyakorolja, akkor álljon neki TV-t javítani. Nem szabad azt gondolni, hogy mert a légtornász a trapézon mosolyog, az olyan egyszerű. Én is úgy döntöttem, hogy nekiállok CNC-t építeni, de több évtizedes tervezői, kivitelezői gyakorlattal a hátam mögött jelenleg is csak az információ gyűjtés, és tanulmányozás szakaszában tartok. Aki nem tudja felmérni az eredmények mögött rejlő tudást, tapasztalatot, az hatalmas anyagi és kivitelezői kudarcnak teszi ki magát. Nem az a felesleges, ha építesz egy kicsi, működő gépet, mert azon lehet kísérletezni, hanem ha nekiállsz egy óriásinak és az nem működik. Nehogy azt gondold, hogy mert a gép CNC vezérlésű, nem kell a mechanikai stabilitás, a rezonanciamentesség. Ahhoz viszont megfelelő tömeg kell, aminek alacsony a rezonanciája. Ahhoz viszont olyan motorok kellenek, amik ezt a tömeget mozgatni tudják. Ahhoz viszont olyan meghajtás, elektronika kell, ami meghajtja ezeket a motorokat. stb., stb. A költségek szinte exponenciálisan emelkednek. De ha erre van anyagi lehetőséged, akkor már inkább azt javaslom, hogy nézzél szét a neten, mert ott olcsóbban kapsz nagyméretű használt gépet, mint amennyiért meg tudod építeni. Én is szoktam álmodozni, de érdemes a realitás keretei közt tervezni. Hallgass a tapasztaltabb CNC építőkre. További szép napot!
Elnézéseteket kérem, hogy csak most válaszolok, de gondjaim adódtak az internetszolgáltatóval. Szóval a vezérlő: Ebben a hozzászólásomban vannak róla képek, és a leglényegesebb infók is ott vannak. A képeken szereplő panel az 1.0-s verzió, ami a motorokra direktbe kapcsolja az áramot, nincsen áramlimit, tervben elkészült az 1.1-es verzió is, ami PWM-el visszavesz az áramból, amikor az adott motor nem lép, de az eddig még nem készült el, és a jelenlegi PIC program sem tudja ezt. Ha további részletek is érdekelnek, akkor kérdezz nyugodtan, szívesen segítek, ha tudok
Szia!
Milyen lépéseket lehet majd rajta beállítani?
Szia! Eléggé kezdő vagyok a CNC világában, szóval nem igazán értem, hogy a lépések alatt mit értesz
Ha arra gondolsz, hogy állítható-e az, hogy egy impulzusra felet, vagy egészet lépjenek a motorok, azt nem tudja, de mivel mikrokontrollerek vannak benne, nem gond, könnyedén megoldható az is. Ha esetleg nem erre gondoltál, akkor írd le légyszíves kicsit szájbarágósabban, hogy az én CNC-ben tudatlan agyam is megértse
Igen arra gondoltam hogy egész fél lépéseket tud e vagy akár több lépést is.
Jelenleg egy impulzusra egy egészet lép a motor, nekem eddig ez elegendőnek bizonyult. De ahogy írtam is, a mikrokontrollerek miatt nem gond a mikrolépéses üzem sem. Én egyelőre nem tervezek ilyesmit, jelenleg van egy próbapanelen összerakott verzió az 1.1-esből, mert gondok vannak a PWM-es áramhatárolásos résszel, pontosabban az működik, csak amikor a motor lelépte a szükséges lépést, és tartóüzemben a PIC PWM-el visszaveszi a motoron folyó áramot, akkor a motor újboli lépésénél az első 1-2 lépés kimarad valami miatt, sajnos a PIC programozásban sem vagyok még túlzottan rutinos, szóval majd idővel ez is megoldódik. Maga a vezérlő még nagyon kezdetleges, elég ha csak megnézzük a bipoláris tranzisztor-temető végfokot, mikor FET-ekkel sokkal egyszerűbben lehetne megoldani, és még hűteni sem kellene ventillátorral a végfokot. Ha időm, és anyagi lehetőségem engedi, akkor megépül majd egy nagyobb, komolyabb, fémvázas gép is, amire már nem nyomtatóból bontott motorok kerülnek majd, és a komolyabb motorok és a komolyabb mechanika kiszolgálására, majd tovább fejlődik a vezérlő is, egyelőre még az 1.0-ás verzió is kielégíti az igényeimet.
A lépés vesztés az nagyon nagy hiba először azt próbáld meg megcsinálni.
Gondolom kész vezérlőt nem akartál venni. Én egész más vezérlésre gondoltam először, azt hittem valami komolyabb SD kártyáról vagy valami egyedi programból vezérled a gépedet. Ilyen egyszerű vezérléssel nem hiszem, hogy megéri szenvedni sokat, már nagyon olcsón lehet venni 3A vezérlőket. A saját építésű vezérlő nagyon jó dolog az biztos.
A gyári vezérlő vételével kapcsolatban nem az akarás a visszatartó erő, hanem a pénzhiány sajnos. Ez a vezérlő is azért ilyen "elavult" mert a bipoláris tranzisztorok ingyen voltak, és azért került bele ez a típusú PIC mert szintén ez volt ingyen. A komolyabb gép építése is azért várat magára, mert az sem megy pénz nélkül, és jelenleg a műhelyembe ölök minden szabad fillért, hogy tudjak hol pénzt keresni, mert a jelenlegi munkámat a gerincem épségének megóvása miatt nem szeretném sokáig folytatni.
Így legalább ha nagyon belejössz a programozásban akkor egész komoly vezérlést is lehet csinálni.
Nekem is ilyen kettős célkitűzésem van, fejlődni a programozásban, és annak végtermékeként egy komolyabb vezérlő a fémvázas géphez. Lenne egy kérdésem, igaz nem szorosan elektronikai és mechanikai, hanem inkább szoftverrel kapcsolatos: létezik olyan ingyenes progi, amivel egy 3D-s dxf formátumú fájlból el tudom készíteni a marógép számára a gerbert? Végső cél az lenne, hogy az épülő rádiótávirányítűsú modelltraktoromba a villanymotornak polisztirolból marjak egy olyan "külsőt" ami úgy néz ki, mint az igazi motorblokk. Az eredeti motor 3d-s modellje rendelkezésemre áll.
Nem gerebert kell csinálni.
Ha eleve DXF abból tudsz dolgozni. Vagy ha olyan 3D alkatrész aszt is ki tudod marni gond nélkül. Tudok ajánlani egy két programot magánban.
Mellékeltem pár képet az "építményemről".
az a vörös trutyi a sineken és orsókon rezes paszta, mivel az utolsó bakelites akció kicsit megkezdte őket. A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
Mennyibe kerülne teljesen a nulláról egy olyan CNC megépítése, ami tud dolgozni akár egy 25cmx25cm-es munkaterületen is?
Főként NYÁK-ot marnék vele, de használnám másra is. Milyen felépítésűt érdemes építeni?
Olcsóbb, ha legyártatod a nyákokat. Sőt sajnos a vásárlás is olcsóbb. Vannak szerencsés csillagzatú fórumtagok, akik örököltek egy komplett gépműhelyt, esetleg a helyi MÉH telep mellett laknak, netán lineáris sín, vagy léptetőmotor gyárban dolgoznak. Ők kivételek. Ha a tanulás a cél, az más
Az én gépem eddig a konstrukció javításaival együtt és a marómotor cserével, valamint a felszerszámozással úgy 300eFt körül jár. Ez a gép 320x190-es területen dolgozik, acél vázzal. Ma már vennék inkább egy komplett kínait. Természetesen viccnek szántam a szöveg elejét, de tény, hogy sokat jelent, ha az embernek van miből és honnan. Első körben döntsd el pontosan mire használod, keress konstrukciókat és kérdezz sokat. Nem árt a sárga fórumra is ha benézel. Ott sokan adnak-vesznek, cserélnek és még segítenek is ha megakadsz valamiben. Amiben jónak kell lenned egy ilyen gép építéséhez: 1.) Mechanika, 2.) léptetőmotorok, 3.) motorvezérlő áramkörök, 4.) illesztőáramkörök 5.)szoftverek. Ugyanis minddel fogsz találkozni szép sorjában. A legfontosabb: Nem árt ha tele van a zsebed is, mert ez nem olcsó hobbi.
Először is el kellene dönteni mire akarod használni és akkor elég olcsón meg lehetne úszni .
Például ha csak nyákot akarsz csinálni, gravírozni, fúrni akkor nem lenne olyan drága. Az is számít, hogy milyen alkatrészeid vannak és, hogy mit tudsz magadnak legyártani, ha mindent mással csináltatsz akkor érdemesebb, ha meg veszed a kész gépet és nincs vele gondod. Egy normális főorsó ami nyákhoz jó lehet az olyan 40 től 60 ezer Ft-ig, csak a főorsó |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ha arra gondolsz, hogy állítható-e az, hogy egy impulzusra felet, vagy egészet lépjenek a motorok, azt nem tudja, de mivel mikrokontrollerek vannak benne, nem gond, könnyedén megoldható az is. Ha esetleg nem erre gondoltál, akkor írd le légyszíves kicsit szájbarágósabban, hogy az én CNC-ben tudatlan agyam is megértse