Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM adatátvitel
 
Témaindító: pajesz66, idő: Ápr 16, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 8
(#) tirisztortetróda válasza david233 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
A hestoreban nézz körül modul ügyben. Én pepe33 kollégával értek egyet. Én ehhez hasonló alkalmazást fejlesztettem, és a siemens tc35i terminált használtam. Ez elég sokba fájt megvenni, viszont annál kényelmesebb. Csak bedugom a soros kábelt, és már lehet is játszani. Ha csak a modul részét veszed meg a dolognak, és köré teszed ami van az is legalább 10-15 ezer ft. A telefonokkal mindig van kisebb nagyobb probléma, ez abból fakad, hogy nem ilyen célokra van tervezve. Előfordulhat, hogy félúton jössz rá, hogy olyan parancsokat nem támogat, amire neked szükséged lehet. Egy terminállal, vagy egy ilyen modullal jóval szabadabb a gazda. Usb-s dolgot csak akkor javaslom, ha otthon vagy a témába, különben egy fényév lesz mire valamit tudsz vele kezdeni. Mivel, hogy riasztóhoz készíted, tartsd szem előtt, hogy nem érdemes spórolni, egy régi telefonnal, ami csak akkor nem fog működni amikor kéne.... A terminálok és modulok további előnye, hogy nagyon jó leírásokat találsz hozzá, van amihez magyar nyelven is, pl siemens.
(#) pepe33 válasza tirisztortetróda hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Én SIM300-al és SIM900 modullal csináltam ilyen megoldást.
Az oldalamon van kisebb leírás a dologról.
(#) ic20 hozzászólása Jan 29, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy EDGE hálózatra épülő adat átvivő egységet melynek feladata az lenne, hogy egy motorvezérlő adatait át vigye egy számítógépre EDGE hálózaton. EDGE hálózatról szeretnék mindent meg tudni teljesen az alapjaitól hogy, hogyan működik pl. elküldőt adatott tovább küldi-e azonnal vagy egy szerveren tárolja tovább küldésig a számítógépre.
Válaszokat előre is nagyon köszönöm.
(#) potyo válasza ic20 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Nagyon muszáj EDGE, vagy általánosságban mobilnetről lenne szó? Szerveren alapvetően nem szokás semmit sem tárolni, az már adatbázis dolga lenne, és akkor az arra van kitalálva. Alapvetően 100ms nagyságrendű késéssel eljut az adat a fogadó félhez. Ha TCP protokollt használsz, akkor biztosan tudod, hogy eljutott-e az adat vagy sem, mert a protokoll erről információt ad. UDP esetén ha a fogadó oldal nem elérhető az adott pillanatban, akkor a csomag elveszik. UDP általában kép és hangátvitelre jó, ilyesmi adatok átvitelére, ami neked kell, arra TCP való. Most hogy TCP felett milyen protokollt használsz, az már ízlés kérdése, akár HTTP is lehet. Persze lehet azt is csinálni, hogy a cuccod egy adatbázisba tölti fel az adatokat, és a számítógép meg onnan lehúzza, amikor neki megfelel. Szóval sok a lehetőség, attól függ, mire lenne szükséged.

Magára az adatátvitelre kontrollerről léteznek GPRS modulok. Sosem használtam még ilyet, de nem kell újra kitalálni a dolgot, vannak ezekhez példakódok, és abból általában nem túl sok változtatással ki lehet hozni, amire az embernek szüksége van.
(#) adapter hozzászólása Okt 1, 2014 /
 
Sziasztok!

Cégünknél felmerült egy probléma amelyet jó lenne valahogy megoldani.
Következő: adott egy mezőgazdasági gép amelynek a meghajtás vezérlő rendszere CAN bus-os rendszerű.
Ezen a rendszeren futó telemetrikus adatok megjelenítésére egy monitor szolgál. (Ilyen..)
Hogyan lehetne azt megoldani, hogy az ezen a monitoron látható adatokat mondjuk egy GSM alapú adatátvitellel egy vevőn keresztül én is lássam akár 300km-re is. (esetleg egy ugyanilyen monitoron csak a " vevőre" kapcsolva)
Nem feltétlen kell on-line kapcsolat, elég ha mondjuk "felhívjuk " a gépet és tolja a telemetrikus adatokat és akár késleltetett adatok is jók.
Nem kell beavatkozni a gép rendszerében egyszerűen az aktuális információkat szeretnénk monitorozni.
Nem építgetni szeretnék, hanem valami működő bevált egységekre lenne szükség, de őszintén szólva nem nagyon ismerek ilyeneket......
Akinek van ilyen tapasztalata szívesen meghallgatnám..
Előre is köszönöm.
üdv: Lajos
(#) Inhouse válasza adapter hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
Nem értek hozzá, de kis kereséssel (ISOBUS 11783 GSM-wireless-GPRS) hoz pl. ilyeneket:
itt az egyiknél szerepel, hogy GSM Wireless Modem, alul pedig, hog...ansfer
(#) adapter válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
Lehet, hogy írok nekik emilt, hátha válaszolnak. (a 130-as még akár jó is lehet, a kérdés hogy az adatokat módosítás nélkül hagyja -é..)
Mi lenne a vevő oldalon azt még nem látom.?...
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2014
(#) jefflynn válasza adapter hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
Én ilyen dolgokkal foglalkozom, pontosabban CAN BUS-os autóriasztók fejlesztésével, illetve adatok autóból szerverre GSM GPRS modemmel történő átvitelével. Pontosan mi lenne a kérdés?
(#) adapter válasza jefflynn hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
Szóval ez a gép egy hidrosztatikus hajtású önjáró gép.
A teljes hidrosztatikus rendszert egy célorientált elektronika vezérli. Ez a vezérlés can bus-on kommunikál a kijelzővel (linkeltem korábban) ami valójában nem túl okos, van egy megjelenítő szoftvere ezen látom a telemetrikus adatokat, úgymint : aktuális olajhőmérséklet, állapotjelzők, tartályszint, motoradatok, üzemórák stb. stb. . De az adatok mind a vezérlőből jönnek...
Tehát elképzelésünk szerint ezeket a can buson szaladgáló adatokat kellene valamivel (teljesen hasonlóan mint a monitor) megszerezni, majd az adatokat gsm-en átlőni nekünk akármilyen távolra, ott az adatokat venni, majd egy ugyanilyen terminálon (monitoron kijelezni).
Magyarul jó lenne ugyanazt látni mint amit a kezelő a gép fülkéjében.
Hangsúlyos, hogy nem szeretnénk távolról menedzselni (ez biztonság technikai szempontból aggályos is erősen) csak látni az adatokat.
Ennek a műszaki megoldása érdekelne...
(#) jefflynn válasza adapter hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
Nézd, erre így általánosságban elég nehéz válaszolni. Ami biztos, hogy az adatátvitelhez kell egy GSM modem, én SIMCOM-ot használok, de van sok fajta. A modem képes arra, hogy TCP kapcsolaton adatokat küldjön egy szerverre. Kell még egy mikrokontroller, amiben van CAN BUS periféria, így le tudja olvasni a buszról az adatokat, majd a GSM modem segítségével ezeket elküldi. Mivel a GSM adatátvitel lassabb mint a busz, ezért real-time nem lesz, csak egy utolsó állapot kérhető le, esetleg pár másodperces frissítéssel. A fogadó oldalon az adatok értelmezése problémás lehet. Nem tudom mennyire ismered a CAN BUS működését, a lényeg az, hogy egy üzenet felépítése leegyszerűsítve a következő: azonosító és adatok. Ha nem tudod, hogy melyik azonosítójú üzenetben milyen adat van, akkor nem egyszerű ez sem. Ezek csak általánosságok, nyilván a konkrét megvalósítás sokmindentől függ, de szvsz ha egy darab gépbe kell ilyen rendszert telepíteni, akkor lehet hogy egyszerűbb lenne venni, mint fejlesztgetni...
(#) adapter válasza jefflynn hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
Így van! Az első hsz-mben (kukkants rá) írtam is hogy nem szeretnék építgetni, hanem valami gyári egység lenne jó. (úgy emlékszem már olvastam a neten hasonlóról de hogy hol már nem tudom, akkor nem volt aktuális....)
Első körben egy darab kísérleti eszköz lenne, ha beválik akkor jönne a bővítés.
Az adatok értelmezésére írtam, hogy egy terminál lenne ami egyezik a gépben lévő eredetivel.
Ebben a monitorban futó softver az ami értelmezne. Ha az adtok átjönnének, (akár késve, akár bizonyos időszakonként -de azért elég sűrűn-) talán már majdnem meg is volnánk.
Működését nagyjából értem, de profi nem vagyok benne, és fejleszteni sem tudnék ebben a környezetben.
(#) jefflynn válasza adapter hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
Idézet:
„Az adatok értelmezésére írtam, hogy egy terminál lenne ami egyezik a gépben lévő eredetivel.
Ebben a monitorban futó szoftver az ami értelmezne.”

Azért ez annyiban bonyolítja a helyzetet, hogy nem elég egy PC-re átküldeni az adatokat, mert azokat vissza kell alakítani és ismét ki kell küldeni CAN BUS-ra a fogadó oldalon, mert ha jól értem, akkor ide lenne csatlakoztatva a második terminál. Ehhez is kell egy pl. USB-n kapcsolódó eszköz. Nekem van erre majdnem komplett megoldásom, azért csak majdnem, mert ugyan minden része megvan, de egy kicsit más célra készült. (autóknál általában a km és üzemanyag szint leolvasása a cél, és nem követelmény a fogadó oldalon a CAN-re visszaalakítás, helyette egy MySQL adatbázisban landolnak az adatok)
(#) adapter válasza jefflynn hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Kell feltétlen a PC?
Idézet:
„(autóknál általában a km és üzemanyag szint leolvasása a cél, és nem követelmény a fogadó oldalon a CAN-re visszaalakítás, helyette egy MySQL adatbázisban landolnak az adatok)”

Honnan tudod, hogy ez a két adatcsomag hol van az adathalmazban? Egyáltalán mi értelmezi?
(Vagy ez valami típus specifikus dolog?)
Most bekavartam magam......
(#) jefflynn válasza adapter hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Az üzemanyag valóban problémás, a km viszont egyszerű, meg kell keresni az adatok között azt, ami a műszerfalon látszik Az adatokat általában az autóba telepített készülék értelmezi, és azt küldi a szerverre tovább, amire szükség van. A Te dolgodban szerintem egyszerűbb lenne visszafejteni az adatokat, és írni egy programot ami ezeket megjeleníti, és nem bajlódni a második terminál PC-re kötésével. Nyilván ez függ attól, hogy mennyi, és milyen adatokról van szó.
(#) adapter válasza jefflynn hozzászólására (») Okt 5, 2014 /
 
Lényegében a monitorban futó program az ami értelmezi az adatokat, ezért is gondoltam rá csak az kell. Ez a program nem egyszerű (bár programozni nem tudok egyáltalán).
Visszafejteni fogalmam sincs hogyan lehetne, ráadásul tekintélyes adatmennyiségről van szó.
Az adatok azonosítására szerintem kevés esély van.... Gyári támogatást ebben nem kapnék mert olyan titokként kezelnek mindent mintha kb a coca cola gyártási receptúráját kérdezném.
A terminál mindent tud, csak az adatok kellenének bele.... valahogy.
(#) Lucifer válasza adapter hozzászólására (») Okt 5, 2014 /
 
jefflynn-nek van olyan hardvere van ami CAN buszról tud adatokat továbbtolni mobilhálózaton keresztül az internetre. Ő arra használja, hogy ezt egy adatbázisba szórja be. Te azt szeretnéd, ha lenne egy CAN -> GPRS/whatever -> CAN átalakítód aminek egyik végén a traktor a másik végén (távol) a terminálod van. Ez esetben a szerver ami fogadja az adatokat nem mySQL-be tolná, hanem egy a szerveren lévő CAN portra.

Erre alternatíva az, hogy ha a terminál helyett egy PC-n futó program értelmezné és jelenítené meg az adatokat. Ez az ISOBUS elég szabványosnak illetve a terminálod elég univerzálisnak tűnik ahhoz, hogy ez ne legyen megvalósíthatatlan.
(#) adapter válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Ez a része akár jó is lehetne, de mint rámutattál a PC-s szoftver ami a kulcsa lenne az egésznek és a jelenlegi ismereteim szerint ez nem áll rendelkezésünkre.
Én ilyet nem tudok írni....
(#) pucuka válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Ez akár jónak is tűnhet, de az adatátviteleknél a címzésekkel van baj. Pl. a CAN buszon nem lehet két azonos című egység. Ha ezt meg akarnánk változtatni, akkor is bele kellene nyúlni a programokba. Ha meg nem egy másik terminál a vége, hanem egy számítógép, akkor arra is adaptálni kellene a módosított terminál programot.
(#) zenetom hozzászólása Nov 26, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy USB-s GSM modem. A windowsos porgramban be lehet állítani az SMS központ címet.
Az mit takar?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Pontosan amit írtál, azaz a szolgáltató SMS központ számát: jump:
Ez nem trollkodás, előfizetési információ része pont úgy mint a telefonszám...
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Köszi!
Időközben sejtettem, hogy kissé elhamarkodott kérdés volt.
(#) promax hozzászólása Feb 20, 2015 /
 
GSM modulról szeretnék GPRS adatátvitelt megvalósítani.
Ennek AT parancskészletét ismerem, azonban néhány dolog nem világos.
Ismeri valaki hogyan kell konfigurálni a modemet hogy egy távoli serverre irni lehessen?

Valami ilyesmi kezdetre gondolok, azonban a parancskészletben például azt sem látom, hogy a távoli server IP címét hol kell beállítani.

  1. at+cgdcont=1,”ip”,”net”
  2. *99***1#
(#) pucuka válasza promax hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Szerintem sehogy. A modembe csak "telefonszámot" tudsz beírni, a *99* is egy telefonszám, az internet hozzáférés telefonszáma. Ettől kezdve a távoli szerver címét neked kell a modemen keresztül elküldeni az internetre. A modemben nincs IP protokoll.
A GSM modem, csak nagyjából "annyit tud", mint egy régi 56k -s telefonmodem, kiegészítve a GSM hálózat kezeléséhez szükséges tudománnyal.
Külön GPRS hálózat nem létezik, az a GSM hálózat része. Azt, hogy milyen módon történik az adatátvitel, GPRS, EGPRS, azt a modem, meg a központ lemeccseli, már ha hagyod neki.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) promax válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Lehet igazad van. Akkor érteni vélem miért van a modemnek külön TCPIP parancskészlete.
Ezek szerint a GPRS konfiguráció csak egy "csövet" ad az internet fele a modemtől valamely beállított szolgáltatási típussal, de magát a forgalmat tovább kell konfigurálni immár a TCPIP parancskészlettel.
Akkor haladok tovább ezen az úton, köszönöm a választ.
Még egy kérdésem volna: van valamilyen módszer a GPRS "cső" lepróbálására?
Mindezt annak érdekében hogy biztosra tudjam ha nem működne a TCPIP szintű átvitel akkor a GPRS -ben már ne kelljen hibát keresnem.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) pucuka válasza promax hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Lehetne pl két GSM modem között pl. de lehet internet elérést is produkálni, aztán valami böngészővel csatlakozni. PC - soros port - GSM modem.
De mindenképp kell a modembe adatelőfizetéses SIM kártya. Ha internet elérés akkor azért, ha két modem közt, akkor azért. Normál beszéd alapú SIM csak egyirányú adatforgalmat tud. Az adatforgalom kikerüli a hangutat, ezért speciális számmezőből kap számot.
(#) promax válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Adat előfizetéses SIM kártyám van, igaz az adat számát nem ismerem csak a voice et..
Ezt honnan lehet megtudni?
(#) pucuka válasza promax hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Nem tudom ki a szolgáltatód, de a T -nél a datafax szolgáltatást kell megrendelned, ha pl két GSM modem között akarsz adatot átvinni. Ekkor kapsz egy hívószámot, amit beszédre nem tudsz használni.
Ha csak egyirányú az adatkapcsolat, (internet elérés) akkor elég egy az adatmennyiségnek megfelelő kiegészítő adatdíjcsomag a normális előfizetés, vagy dominó mellé. Az alap beszéd díjcsomagok is tartalmaznak minimális adatforgalmat. Én csak ezt ismerem, de tudomásom szerint a többinél is így van.
Bővebben: Link
A beállítást a számítógép hálózati kapcsolatok paneljén, a telefonos kapcsolatokban kell elvégezni.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) zenetom hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
Sziasztok!
Adott egy GSM modem, melynek TCP funkcióját használom (GPRS), konkrétan egy PC-re csatlakozom adott IP és port alapján. Tehát a PC a szerver, a modem a kliens.
Azonban a modem tud szerverként (nem webszerver!) is működni, az adatlap példát is ír, egyszerű AT parancs segítségével lehet "átállítani". Az adatlapban le is vannak írva a folyamatok ami kb. ennyiből áll:
"A" modem a szerver: APN-t beállítjuk, regisztrálunk a hálózaton, majd bekapcsoljuk a szerver módot (és ezzel "listener" állapotba kerül).
"B" modem a kliens: APN-t beállítjuk, regisztálunk a hálózaton, majd csatlakozunk "A" modemhez.
Ezzel létrejön a két modem közötti kommunikáció.
Azonban én a "B" modemet egy PC-vel akarom helyettesíteni, ami az Internetre van kötve, úgy, mint a hozzászólásom elején, ám fordul a helyzet, és a PC-vel csatlakoznék az "A" modemhez.

Itt viszont elakadok, a PC-vel nem tudok kezdeményezni csatlakozást TCP-n keresztül az "A" modemhez.
Az lehet, hogy GSM modemhez TCP-n keresztül csak GSM modem kapcsolódhat (tehát kezdeményezhet kapcsolódást) ?

Előre is köszönöm a válasz(oka)t!
(#) Feri007 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 28, 2015 / 2
 
A GPRS rendszer a klienseknek privát IP címtrartományból oszt ki címet. Általában a 10.x.x.x tartományt használják. Ezen belül -tehát ha mindkét kliens mobil- meg tudják egymást címezni, létrejön a kapcsolat.
Azonban amikor ezt a "privát" tartományt elhagyja a csomag, NAT-olódik a kapcsolat, a forrás IP cím publikusra cserélődik.
Ha a mobil állomás akar kapcsolatot teremteni a PC-vel, akkor az működik. De visszafelé nem.
Miért csinálnak NAT-ot? Mert így spórolni lehet a publikus címekkel, egy privát cím rengeteg mobil állomást tud kiszolgálni.
Mindez szolgáltató és előfizetés (APN) függő. Van ahol a mobil állomások közti forgalom (peer-to-peer) is tiltott.
Van szolgáltató, ami publikus címet oszt, legalábbis volt ilyen, működött, amit szeretnél.
(#) zenetom válasza Feri007 hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Köszönöm szépen a választ!
Sejtettem, hogy valami ilyesmi van a háttérben, így már világos!
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem