Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM adatátvitel
 
Témaindító: pajesz66, idő: Ápr 16, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 8
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Nov 28, 2015 / 2
 
Ha eltekintesz az informatikai kifejezésektől akkor másképpen. Kliens=előfizetői végződés, szerver=központoldali végződés. Az analóg modemnél látványos, és egyértelmű, a GSM modemnél is így van, de nem annyira látványos.
Két modemet szembefordítani csak akkor lehet, ha legalább az egyik modem képes szolgáltató lenni. Ha egyszerűen kéthuzalos módon összekötöd őket, akkor szembe találkoznak az adó az adóiránnyal, a vevő a vevő iránnyal. Ha van a rendszerben telefonközpont akkor más a helyzet, mert a központoldali végződésnél pont fordított az adási vételi irány.
A GSM rendszernél a központoldali végződések a központban csak korlátozott számú végződésen vannak kiépítve, ezek külön számtartományban vannak. (Ezért kell külön adatelőfizetést datafax, vásárolnod, mer csak ezeken a hívószámok mögött van "központoldali" modem, amin keresztül a modemedet el tudod érni. Az egyirányúhoz nem kell, mert a "hívott fél" a központon belül van, bár annak is speciális hívószáma van, pl. *99.
Az pedig, hogy GPRS, vagy EDGE, vagy más az adatkapcsolat, az kizárólag a modemtől függ, ha az képes nagyobb sebességű adatforgalomra, akkor azt a felcsatlakozáskor a rendszer megvizsgálja, és ha nem korlátoztad, és a modem is képes rá, akkor az elérhető legnagyobb adatsebességű adatkapcsolatot fogja használni.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Neked is köszönöm szépen a választ!
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Az, hogy a telefonszám mikor, és hol fordul át IP címmé, (mindkettő azonosító) azt kívülről nem lehet tudni, átfordul-e egyáltalán. (legalábbis telefonközponton bellül) Erről Gafly tudna talán többet. Mindenesetre a GSM modembe nem írhatsz IP címet, az biztos, ilyen AT parancsról nem tudok. (bár az is meglehet, hogy tudatlan vagyok)
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Innen tovább már nem is érdekes (illetve az, csak egyelőre nem merülök bele jobban a témába), mert a lényeg kiderült, vagyis hogy a GSM-nek kell kezdeményeznie a kapcsolódást a PC felé. Illetve ha fordítható is megoldható, az most "ágyúval verébre" lenne, szóval egyelőre marad ez a megoldás, ami egyébként jó is.
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Nov 28, 2015 / 1
 
Szerintem a PC a GSM modem mögött van. A PC tud kapcsolódást kezdeményezni AT paranccsal, visszafelé is, azért kétirányú a kapcsolat.
A kapcsolat valahogy így PC <--> GSM modem <--> GSM hálózat <--> GSM modem <--> PC. Ennek oda vissza működni kell, ha mindkét modemben datafax előfizetés van.
Ha egyirányú az adat kapcsolat, (azért egyirányú, mert internet felől nem tudod elérni a modemedet.
PC <--> GSM modem <--> GSM hálózat <--> Internet, akkor nem kell datafax előfizetés, csak adatdíjcsomag, vagy adat mennyiséget is tartalmazó normál előfizetés. Itt az azonosító konvertálást (telefonszám <--> IP) a GSM központ végzi.
Ha internet felől is el akarod érni a GSM modemedet, akkor tudtommal egyedi esetként a szolgáltató ad erre megoldást, külön egyedi díjazással.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
(#) gabi20 hozzászólása Nov 30, 2015 /
 
Sziasztok
A problémám a következő. Egy AVR-ben levő adatokat kellene átküldenem egy PC-re, természetesen vezeték nélkül. Van nekem egy Quectel M10 GSM modulom, az adatátvitelre mobil adathálózatot használnék. Van továbbá egy WIZ110 TCP/IP <-> RS232 átalakítóm. A TCP/IP átalakító soros portját (RS232) rákötném a PC-re, a LAN kábelt pedig a routerre. A PC-n első nekifutásra egy terminállal fogadnám az adatokat.
Kérdésem az, hogy ez így működőképes-e lenne, a GSM modulról fel tudnék-e csatlakozni a TCP/IP átalakítóra, illetve a routerben be kell valamit állítani?
Ebben a témában még nagyon kezdő vagyok.
Köszönöm a segítséget
(#) pucuka válasza gabi20 hozzászólására (») Dec 1, 2015 /
 
A GSM modullal csak a GSM hálózatra tudsz csatlakozni, azon keresztül elérheted (megfelelő előfizetéssel) elérheted az internetet. Ha a PC -dnek van LAN bemenete, akkor nincs szükség az átalakítóra, viszont a számítógépednek szükséged lesz fix IP címre.
(#) gabi20 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2015 /
 
Szia köszi gondoltam hogy fix ip címre szükségem lesz. GSM modulról elérem az internetet, van előfizetésem. De gondolom a GSM modulban a külső IP címemet kell megadnom, és a routerben pedig port forwardot kell beállítani?
(#) pucuka válasza gabi20 hozzászólására (») Dec 1, 2015 /
 
A GSM hálózatban a szolgáltatónál van egy internet hozzáférést biztosító szerver. Ezt kell "megcsörgetned", erre infót a szolgáltatódtól kaphatsz. De AVR esetén hogyan tovább, azt nem tudom.
(#) Norberto válasza Feri007 hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Feri, abban tudsz-e segíteni, hogy találjunk mágust, szakit a "problémámra", ha mi nem jövünk rá esetleg? Egy GSM-es mágus kellene, mert valami nem teljesen világos, pontosabban, hogy egy felépített adatcsomagos csatorna "elzáródási ideje" mennyi lehet és mitől függ.

Van egy távoli irányítandó eszközöm (irányítópult), ami egy sima mezei GSM-es routeren keresztül 365/24/7 üzemben jó esetben minden pillanatban az interneten lóg, az egyik hazai szolgáltatóra csatlakozva. Publikus IP-cím nincs neki osztva, de ez nem is lényeges.

Az irányítópult képes magáról adatokat szolgáltatni, ezt perces intervallumban meg is teszi, és ez remekül működik is, felküldi egy fix IP-címes szerverre, amely az adatokat hiánytalanul és hibátlanul feldolgozza.

A trükk a visszafelé irányú kommunikációnál van, ugyanis az volt a korai megfigyelésem, hogy ha az irányítópultot vezérelni szeretném ugyanezen a létrejött csatornán keresztül, akkor ez bizonyos idő után nem működik. Ez kb. 5-10 percet jelent, tehát, ha a csatorna felépülését követően 5-10 percen belül, ill. minimum 5-10 percenként nincs egy vezérlő jel (vagy akár annak csak ráfrissítése), akkor a csatorna megszűnik működni megfelelően, de csak a vissza irányban. Státuszokat ugyanúgy percenként közben is küld magából a pult, ugyancsak hibátlanul. A vissz irányú kapcsolat viszont megszakad, egyáltalán nem jön adat a szerver felől. Ha viszont - áthidaló megoldásként - felfrissítem a vissza irányú kommunikációt ezen a csatornán, akkor is ugyancsak hibátlanul tudok vezérelni ezen az adatcsatornán át.

Ez mitől lehet vajon? Én ezek alapján arra gondolok, hogy a szolgáltatónál a címkiosztást végző eszközök úgy lehetnek beállítva, hogy néhány percenként frissítik mindig a rájuk csatlakozó eszközök listáját, és azok címeivel, paramétereivel együtt, s ha nincs életben tartva egy csatorna, akkor ezt a csatornát folyamatosan lezárogatja. De közben ez mégsem lehet olyan helytálló magyarázat, mert amint írtam, a státuszok rendben és hiánytalanul minden esetben megjönnek a pultról a szerverembe, tehát a csatorna elvileg sosem záródik be, mert a státuszküldözgetés életben tartja. De a vissz irány csak akkor működik jól és stabilan, ha arra is ráfrissítgetek, pl. percenként. Hogy is van ez? És miért?
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2016
(#) Tasznka hozzászólása Dec 7, 2016 /
 
Sziasztok!
Szeretnék megoldani 3G-s modullal folyamatos adatátvitelt.Van már 1 létező rendszer,ami a kontrollereket lekérdezi UDP-n keresztül,ami jól is megy.De ezt szeretném gsm-re átvinni,mert van pár hely,ahol csak gsm jöhet szóba. Van jelenleg egy UC20-as modulom,azt jó lenne rá beállítani.Már próbáltam pár variációt,csak annyi a gond,hogy pl. modemes beállításnál nem tudom az IP-t,az UDP-s beállításnál meg,ha jól értelmezem,akkor egyszerre nem megy mind a 2 irány.
Szóval megoldható -e ,hogy a kontrollerem felmegy a mobil hálózatra,és közben,még 1 dyndns-re is fel tudja küldeni az aktuális IP-t,hogy a szerver megtalálja?
Talán a modemes beállítás+tcp-ip stack együtt megoldaná?
Sajna még ezekkel annyira nem foglalkoztam,így csak tippelgetek.Előre is köszi,ha tudtok segíteni.
(#) Norberto válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Ennél stabilabb megoldásnak gondolom, ha a "kontrollerek" tudnak olyat, hogy egy fix IP-re (szerver felé) folyamatosan küldözgetik a saját státuszukat.

GSM hálózaton keresztül a kétirányú kommunikáció nem egy egyszerű feladat, ha az egyes kis GSM-es állomásoknak nincsen fix IP-jük (márpedig általában nincs, mert az nagyon megdrágítaná a szolgáltatást).

Az előző hozzászólásom pont erről szól.
(#) Tasznka válasza Norberto hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Van gsm-routerem,amin eddig is ment a kommunikáció,de eléggé drága,próbálom olcsóbban kihozni.Ahogy elnéztem párat,mindben nagyjából 2-3 fajta modul van...Csak a szisztéma nem világos teljesen,hogy hogyan épül fel az egész.
(#) pucuka válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
A GSM router a szolgáltató internet megosztó szerverére kapcsolódik (egyirányú kapcsolat).
A GSM modemek pedig egymás között is tudnak kapcsolódni, kétirányú a kapcsolat.
(#) Feri007 hozzászólása Dec 7, 2016 /
 
Nem vagyok naprakész, hogy melyik szolgáltató milyen IP cimeket oszt (publikus v., privát, NAT mögött, v. sem).
De általában nem lehet rá számitani, hogy egy mobil IP cimet meg lehessen szólitani.
Az egész ipar evvel a feltételezéssel él.
Tehát -ahogy az el is hangzott - olyan megoldás kell, ami külső, fix IP-re csatlakozik, és az továbbit a mobil állomások között.
(#) pucuka válasza Feri007 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Hálózat felől a GSM modemet csak az azonosítóján (telefonszám) keresztül lehet elérni, ezért kétirányú a kapcsolat. Az ilyen telefonszámoknak külön számmezejük van, ahol oda - vissza elérhetők. (más a díjazása is)
Az egyszerű internet elérés visszafelé, a mobil felé nem működik, Ezért hívják egyirányú kapcsolatnak.
(#) Tasznka válasza pucuka hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Az lenne a legegyszerűbb,ha a szerverre csatlakozna.De az egész úgy van megoldva,hogy a szeró kérdezi le bizonyos időközönként az összes kontrollert,ezért is kell a dyndns.
Egy lehetőség :Beállítom modemnek,és a tcp-ip stack-et ráküldöm.Így elméletileg lesz dyndns,és udp-m is.Kérdéses,hogy így megy -e?.

Nem tudom,hogy a gsm-router amit használunk mit is csinál,de az meg tud mindent csinálni,ami kellene.Bár tény,hogy másmilyen benne a modul,de az UC20-al is meg lehetne csinálni,max. más AT szisztéma kell hozzá.
(#) proba válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Dyndns-t router mögött felejtsd el. A szolgáltató nem fogja engedni. Ahhoz hogy átmenjen, be kellene állítani, azt meg nem fogja megtenni a kedvedért. Csak úgy működhet (szerintem), ha az eszközöd valahova feljelentkezik, amit akar elmondja, és te onnét kiolvasod, vagy tud a te publikus domain nevedre vagy ip címedre küldeni. Talán a raspberry távelérése működik úgy , a raspberry időközönként feljelentkezik egy központi címre, ha akarok tőle valamit, én is feljelentkezem, és a központ a két oldal között kapcsolatot létesít.
(#) Tasznka válasza proba hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Ezt a Router -t használtuk párszor.Ebben a modul hasonló,mint ami nekem van,és ebben mindent meg tudtak oldani.Tény hogy nekem nem kell a WAN,LAN része,csak,hogy a sorosra toljon fel,le mindent.Ha nem jutok semmire így,akkor max. szétkapom,és megnézem az AT kommunikációját.
Bár egy picit macera lesz,mert ami modul (EM770W) van benne,ami sajna csak usb-n megy,így valahogy rá kellene csatlakoznom.
(#) proba válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Elvesztettem a fonalat.
Van egy eszközöd amit telefonos neten keresztül akarsz elérni (ha jól értelmezem)
Első probléma mielőtt még modemről meg egyebekről beszélnénk a telefonos szolgáltatód nem fogja a dyndnst lehetővé tenni számodra alapesetben, olcsó nettel (gondolom én) . Ez a legfontosabb korlát szerintem. Ettől fogva már csak a kimenő kérésekre számíthatsz, a bejövő lekérdezésre nem.
(#) Tasznka válasza proba hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Sok 100 Eszköz van,de csak 20-30 van jelenleg mobil hálózaton,a többi csak sima lan-on.A mobilisok az ezelőtti hozzászólásomba linkelt mobil-routerekkel,vagy hasonlóakkal megy.Az előfizetés az direkt ilyen adatforgalomhoz van rendelve.
Azért is érdekel ez az egész,hogy a routerben miket állít be,hogy jó legyen.
A routerben beállítom a dyndns-t,port forwardot és már megy is.

Tudom,hogy az lenne jó,ha az eszközök mennének fel egy szerverre,és ott tárolnák az adatot,de sajna a szerver kérdez le mindent folyamatosan,ezért kellene ezt megoldanom.
(#) Norberto válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Én már futottam bele olyanba, hogy ilyet próbáltunk meg megoldani (tavaly), amit írtál, tehát egy - a dyndns-re feljelentkezgető és ott saját adatait frissítő - mobil stick mögötti eszközt elérni az internet felől, egy szerverről. Ahány helyről és ahány módon próbáltuk ezt megoldani, kb. 2-3 különböző publikus IP-t sikerült kinyernünk, és ezek még csak véletlenül sem egyeztek.

- megnézve a dyndns bejegyzést, hogy milyen címre frissített a stick
- egy, a router belső oldalán lévő LAN-ra kötött laptopon futó kis szoftverrel
- egy, a router belső oldalán lévő LAN-ra kötött laptopon megnyitva a www.whatismyip.com oldalt

Mindhárom által mutatott különbözött. Pedig nem voltunk hozzá nem értők, nem néztünk félre semmit. Nem örültünk. És nem is működött. Aztán megoldottam máshogy.

Lehet, hogy van a világon valaki, akinek a fenti módszer vígan megy akár évek óta, de vagy csak valami szerencse folytán, vagy különlegesebb, azaz nem mezei 1000 Ft-os feltöltőkártyái vannak.
(#) Tasznka válasza Norberto hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Nem csak előfizetés,de szolgáltató függő is,hogy működik -e.T-mobnál nem ment,de Telenornál jól megy.
Igazából maga az egész kapcsolódás érdekelne.
Mert ha modemként csatlakozom,akkor ugye a gsm szerverre csatlakozom.Akkor meg kell 1 háttérprogram,ami a neten ügyködik.
Vagy a modul tcp-ip kapcsolatát használom,bár ott mintha csak küldeni,fogadni lehet,de csak mindig az egyik irányban,ami nem jó a folyamatos átvitelnél.Lehet,hogy valamit félreolvastam,sajna az angolom eléggé az alapon van.
(#) pucuka válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Ezt tudod, vagy csak sejted tudni.
Javaslom olvasd el a szolgáltató díjszabását, és értelmezd.
Abban világosan megkülönbözteti az egyirányú, és kétirányú adatátvitelt. Azért, mert mindkettő mögött más hálózati struktúra áll.
Nem vagyok ugyan informatikus, nem is értek hozzá igazán, de sokat küzdöttem az egyik szolgáltatónál az ügyfelek adatátviteli problémáival.Ennyi ragadt rám.
(#) Feri007 hozzászólása Dec 8, 2016 /
 
Szívesen leírom részletesen, mi a probléma a GPRS/3G adatkapcsolat esetén a mobil állomás elérésével. És hogyan lehet ezt megoldani. Azt nem mondom, hogy az adott készülékedhez adok megoldást, hanem azt, hogy milyen módon (elvileg, és egy gyakorlati megoldással) lehet műköni.
De ha valaki széttrollkodja, abbahagyom.
(#) Norberto válasza Feri007 hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Én a magam részéről szívesen olvasnám.

Egyébként az abbahagyást megadakályozandó, javaslom egy nagy és hosszú, egymenetes hozzászólásban leírni az elveket és magyarázatokat, megoldásokat, elejétől a végéig, és akkor nem kell abbahagyni, egyetlen hsz. közé senki se tud közbeékelődni.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
(#) Tasznka válasza Feri007 hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Köszi.Jó lenne egy átfogó leírás.Sajna én is csak tapogatózom,próbálom összehozni a kapcsolatot.De ha nem megy,akkor majd másképpen kell megpróbálnom,csak a jelenlegi rendszerhez nem szerettem volna hozzányúlni.
Még annyira nem merültem el a hálózatok világában,csak nagyon felületesen,mert elég sok időmet elveszi a kontrollerek programozása,panelek tervezése. Tényleg jók ezek a 3G-s modulok,eléggé sok minden van benne,de még eléggé az elején vagyok,hogy mi mit is csinál benne.
(#) Gafly válasza Feri007 hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Én is szívesen olvasnám (ez ugye még nem trollkodás?).
(#) Feri007 válasza Norberto hozzászólására (») Dec 8, 2016 / 2
 
Nos, itt van. Kérdés jöhet.

Tehát amikor GPRS/3G-n csatlakozunk, a végpont kap egy IP címet. Ez lehet publikus, privát.
Ha privát, akkor NAT mögött van, sõt mostanában elterjedõben van a carrier grade NAT, ami gyakorlatilag dupla NAT-ot jelent.
Még ha publikus is a cím, gyakran le van tiltva az internet felõl eléhetõség, és a peer-to-peer IP -tehát a mobil állomások közti - forgalom. Ennek megvan a maga oka, ha szükséges, megírom.
Nem lehet számítani arra, hogy a publikus internet felõl elérhetõ lenne a mobil IP címe.
Másképp, pontosabban: nem tudunk kommunikációt - célszerúen TCP-t- kezdeményezni internet->mobil vagy mobil-mobil irányban.
(megj: dyndns nem segít, a kommunikáció nem lehetséges, vagy le van tiltva.)
Mi a megoldás?
Legyen 'A' a mobil állomás, 'B' a publikus interneten, publikus címen elérhetõ "szerver"!
'A' kezdeményezzen, hozzon létre, egy TCP kapcsolatot a 'B' felé. A TCP-rõl azt kell tudni, hogy két csatornát alakít ki: A-ból B-be, és B-ből A-ba. Ez utóbbi, amit szeretnénk. Tehát a kulcs:
Idézet:
„legyen egy állandóan fennálló TCP kapcsolat A és B között”
, amit
az 'A' kezdeményez és karban tart. Tehát gondoskodik arról, hogy ne szakadjon meg - firewall, stb.-nek joga van lezárni azokat a kapcsolatokat amin nincs forgalom. De meg is szakadhat (lefedettség, IP csere,..) újra kell indítania a kapcsolatot.
B-nek (a szervernek) pedig nyilván kell tartani, hogy ki, melyik "csatornán" érhetõ el.

KÉT gyakorlati példa:

Legyen az "A" és a többi mobil állomás Linux. Arra feltelepíthetõ ssh és az autossh csomag. 'A" (és a többi) alakítson ki ssh kapcslatot 'B' felé. Az ssh-n reverse port forwarding-ot be lehet állítani és az igy kialakitott (ssh felett) plussz csatornán meg lehet szólitan a mobil állomást. Pl. ha a telnet (port 23) forwardolom, akkor B-röl be lehet telnetelni az
'A'-ra. Tehát nem bárhonnan, csak a 'B' szerverrõl. Az autossh csomag gondoskodik arról, hogy mindig éljen az összeköttetés.

Példa 2:
A profik is így csinálják: Google, Android.
C2DM Cloud to device messaging, vagy GCM: Google Cloud Messaging
Az android készülék kialakít egy hosszan tartó, menedzselt TCP kapcsolatot a Google cloud-dal (naná...) és szép kis API-t kapsz a mobil készülékeden, amin keresztül bárkit (aki szintén beregisztrált) el tudsz érni.

Itt a két véglet lehet választani.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
(#) Tasznka válasza Feri007 hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Köszi a leírást,már kezd tisztulni pár dolog.
Itt van még egy jó kis infó,ebben is van 1-2 érdekes rész.
Kipróbáltam a modulomat sima modemként,elég jól ment. És itt jön az érdekes rész,amit ha össze tudnánk hozni,akkor lenne egy jó kis webes(gsm) kontrollerünk. Sima pic+enc-vel megy rendesen a tcp/ip stack,de ezt az egészet át kellene írni ,hogy a soroson kommunikáljon,ne spi-n az enc-vel.Elméletileg akkor menne rendesen. A PC-n beállítottam modemnek a sorost,és felküldtem a hálózatra.Bár tény,hogy a 115k baud lassú a böngészéshez,de próbának jó volt.Úgyhogy várom az ötleteket,hogy mit is kellene a stack-ben átírni.
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem