Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forró levegős forrasztó állomás - házilag
Lapozás: OK   4 / 5
(#) vottokar válasza pjg hozzászólására (») Jan 24, 2015 /
 
Természetesen lesz pwm, de ha kevés lenne a tápfeszültség, akkor megsüthetném...
Még nem tudom, hogy milyen is lesz a levegős egység vezérlése. Úgy sincs rá mostanában sok időm, van elég időm kitörpölni valamit...
(#) pjg válasza vottokar hozzászólására (») Jan 24, 2015 /
 
Amikor próbáltam a ventilátort, akkor rákötöttem a labor tápra. Adtam neki 12V-ot és az áramkorláttal állítottam be a szél erősségét.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
(#) Sly hozzászólása Feb 15, 2015 /
 
Üdv mindenkinek.Beszereztem egy BAKU702 tipusu forrólevegös állomás "páka" részét.Megy bele egy csö meg 5szál vezeték.Annyi lenne a kèrdèsem hogy a fűtőszálja az hàny voltos?Olvatam hogy van 220ra is meg 110 voltra is.A vezèrlèst magam szeretnèm elkèsziteni hozzà,meg a többi 'rèszèt' is házilag fogom elkèsziteni.Aki ismeri az állomàst annak szivesen fogadom a vàlaszàt.
Köszi
(#) Chipmunk1960 válasza Sly hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Szia, Már bocsi, de Te tudod honnan vetted!? Kössél sorba a 240V-al egy 3A-es diódát, akkor csak 110v-ot, fél fázist kap, s így próbáld ki az biztosan nem teszi tönkre, ha nem fűt eléggé, akkor 240vos.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
(#) Sly válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Igen tudom...Egy online áruházbol.És ott azt irták hogy a "páka" a BAKU 702-es állomáshoz valo.Többet ök nemtudnak rólla.Ezért kértem segitséget.
(#) Chipmunk1960 válasza Sly hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Akkor marad a teszt. van jó-pár kínai, azt sem tudja, hogy mit árul.... Én is kértem már IC-ről adatlapot, / mert nem találtam, sehol a neten/ azt írta vissza konzultál a technikussal, ennek egy hónapja.
(#) Sly hozzászólása Feb 20, 2015 /
 
Hali.Hàt közben elkèszült az àllomàsom....Kèrdèsem az hogy mivel nem tudom mekkora feszültsègre valo a pàka fütöeleme,ezèrt elöször 110 volton,majd 220 on is kiprobàltam....Mindketőn szèpen melegit,viszont 220on sokal intenzivebben ès gyorsabban...meg 220volton a fűtöszàl felizzik,mèg 110en nem..A gyàri àllomàsoknàl hogyvan ez?Ott izzik a szàl vagy sem,melegitès közben?Igy nemudom hogy hasznàljam,mert ha nem 220ra valo akkor elöb utobb szètfog ègni...Legalàbb ez egy kiindulàsi pont lehet hogy nektek izzik e a szàl melegitèskor vagy sem...
(#) kaqkk válasza Sly hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Minden valamirevaló hőlégfúvónak izzik az "izzószála" másképp csak hajszárítónak hívnák.....
A páka is egy speciális hőlégfúvó.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) Chipmunk1960 válasza Sly hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Szia, Felfűtés közben határozottan látod, hogy vörösen izzik. Mikor már kapcsolgat, nem feltétlen.
(#) don_peter válasza Sly hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Elég ratyi a kép minősége, de ez egy 220v-os fej.
Hasonlót használok én is.
Az izzás azért van mert nem jó a vezérlés.
Impulzusokkal és a légárammal kell beállítanod a fűtőbetét maximum fűtőteljesítményét, ezzel kordában tartva a fűtőszálra kerülő feszültséget.
Úgy kell a vezérlést megoldanod (leprogramoznod), hogy a fűtőszál a legnagyobb szükséges teljesítmény leadása közben se izzon.
(#) waterbear válasza Sly hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Azt hiszem 220V-os lesz, de mérd meg az ellenállását és számolj!
Az öt vezetékből kettő a fűtés, kettő a szenzor, és egy lesz a fémház testje.

Néhány kép segítségképpen, és a K tipusú hőelem táblázat a hőmérséklet szabályozáshoz :
1. kép
2. kép
3. kép
K type thermocouple data
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
(#) vottokar hozzászólása Dec 2, 2015 / 1
 
Sziasztok. Bár még nincs teljesen kész, de már bemutatható állapotba került a "kettőazegyben" forrasztóállomásom.
A fej kínai barátainktól érkezett, a hozzá való pár fuvókával együtt. A légfúvó j*skes matracfújó picit burkolatát vesztve. A vezérlő MSP430G2553, Energia környezetben mókolt programmal. Ventillátor sebesség 3 féle tápfeszről köthető pwm-es szabályzású, a hőelem MCP617-el megvalósított analóg mérés 64 mérést átlagolva. (sajnos az MAX6675-höz nem találtam jól megvalósított könyvtárat, az én tudásom meg kevés ahhoz, hogy írjak egyet...) A fűtést egy legalább 25 éve a fiókba lapuló szilárdtest relével kapcsoltatom egy "lassú" szoftveres pwm-el. Állítás rotációs enkóder nyomógombbal, kijelző nokia 3110-esek SPI buszon szintén Kínából..
Az ide illő forrasztólevegős rész programján sajnos még van mit finomítani. (bekapcsoláskor van egy rendes méretű akár 80 fokos túllövés is felhelyezett fejtől, beállított hőfoktól és levegőmennyiségtől függően,de aztán már tudja tartani pár fokon belül. Felizzás a mostani paraméterekkel nincs, tudok várni egy kicsit több időt. Még bele kell írnom a fűtési paramétereket állíthatóvá tevő részt a menűbe, de az már menni fog. (hasonló üzemel a mellette levő wsp80-as pákaállomásban szintén 2553-assal és Energiával működtetve)
Mechanikusan még el kell készítenem a levegős fej tartóját, amibe behelyezve, visszahűti magát a készenléti hőmérsékletre, de ez még sajnos a jövő zenéje.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
(#) vzoole válasza vottokar hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Hát ez nagyon jó lett és profi is ha a minőségi szerelést és szabványosságot nézzük.

Viszont MAX6675-höz nem kell igazán könyvtár... pár sorból megvalósítható.
(Pl.: Igaz ez MAX31855, de a 6675 még egyszerűbb.. Ha kell, szólj.)
Bővebben: Link
(#) vottokar válasza vzoole hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
A szerelés még nem végleges, pár vezeték még csak "próbakábel". Sajnok megfelelő méretű és árú dobozhoz nem tudtam hozzájutni, így két délelőtt összedobtam salgó polc lemezekből, és némi vas és aluanyagból, a tápegységemhez gyártott dobozhoz illeszkedő méretű dobozt. A fémipari eszközpark hiányosságai miatt nem a legprofibb a minősége, de erre futotta. (a CO géphez is csak vastag drót van elérhető, ezért nem épp profi a hegesztés. (persze a tudásomban is vannak lyukak rendesen.. )
Jó lenne használni a MAX6675-öt, de ha ez így működik, akkor szerintem már ez marad műveleti erősítős A/D bemenetes. Így is cca. egy éve készül, nem hiszem, hogy nekifutok ebben a készülékben mégegyszer.
Viszont van még hőelemes pákám, plusz levegős fejem is tartalékban, lehet, hgy nekiállok mégegy kisebb, komplett állomásnak valamikor. Bár szerintem azt majd arduino alapokon nyugszik. Ott sokkal több a megvalósított terv és könyvtár, hogy tudjak ihletet meríteni. És egyszerűbb az anyagbeszerzés is.
De nagyon szépen köszönöm a felajánlásodat....
(#) don_peter válasza vottokar hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Szép és jó lett a forrasztód, főleg hogy dupla.
A MAX6675-től ne félj, elég egyszerű kiolvasni az adatokat és nem kell vele mókolni mert digitális és automatikusan elvégzi a kellő kompenzációkat.
Itt többet is olvashatsz róla, van külön topikja: Bővebben: Link
Én is készítettem már ilyen forrasztó állomást, és a hőelem illetve a MAX6675 volt a legkisebb gond
Tettem fel képet az SMD változatáról, hogy mekkora lett.
Egy kis videó is róla.
(#) vottokar válasza don_peter hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Emlékszem, hogy amikor bennem felmerült az építés kósza ötlete, te épp publikáltad itt a készülő gépedet. Realista mivoltomban akkor már eldöntöttem, hogy ilyen forrasztási profilos gépet én belátható időn belül nem fogok tudni kivitelezni. (Mind a progamozási nemtudásom, mind az MSP 16K-nyi memóriája torpedózza a dolgot.) Igazán nincs is rá szükségem, mert nem szándékozom ilyen mélységben smd-vel foglalkozni.
Először megcsináltam a hagyományos pákás oldalt, és annak tapasztalataira alapulva készül a levegős oldal.
SMD kivitelt elvetettem, mert hely azért van, és a launchpad miatt adott a DIL tokos mikrovezérlő.
Sajnos csak munkahelyen tudom ráérő időben űzni a hobbit, ezért lassan készülnek a "műveim". Ha jól emlékezem vagy két hétig görcsöltem, hogy működjön a MAX, a szintén SPI buszos kijelzővel párhuzamosan. Mivel ennyi idő alatt nem értem el eredményt, maradt az analóg bemenetre csatlakoztatott mérés, ami a WSP80-as résznél már bevált.
(#) don_peter válasza vottokar hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Ez az SMD változat már a sokadik verzió, már készül a GLCD-s változat is ami kicsivel komolyabb és több funkció ellátására lesz képes. Bővebben: Link

Amúgy a 16K-nyi memória több mint elég erre a funkcióra.
Már nem emlékszem de talán 10K-ból kijött ez a verzió úgy, hogy nem optimalizáltam a programot.
Ha optimalizálgatnám, ami elég sokáig is eltarthat, még ennek felére is össze lehetne nyomni C-ben.

Ha SPI-n hajtod a kijelzőt is, akkor nyilván kicsit jobban oda kell figyelned az időzítésekre, de megoldható és csak a chipselect lábat kell variálgatnod, a többi adatbusz változatlan.

Mi nem megy pontosan az adat kinyerésnél?
Az zavar be, hogy a kijelzőt is SPI-n hajtod?
Vagy eleve a MAX6675 kiolvasásánál ütközöl problémába?
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
(#) vottokar válasza don_peter hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Én egyszerűprogramú Energiában "fejlesztettem". Ez kb. mint az arduino AVR fronton, csak a sokkal kisebb felhasználó miatt kevesebb példával és kész könyvtárral. Itt adott volt az lcd kezelő könyvtár és ez és az spi kezelés, és így már közelít a fele memóriához a helyfoglalás. A forrasztási profilok nélküli WSP pákás oldal cca. 13K programméretűre sikerült. Biztos, hogy lehetne írni saját specifikus könyvtárat írni, de ha arra képes lennék, nem Energiába írtam volna a programot.. Lehet, hogy beleféne a memóriába a forrasztóprofilos bővítés. Lehet, hogy majd, ha készen lesz próbálkozom vele, de először legyen kész az alaptudású verzió.
Sajnos nyár elején szenvedtem az LCD és MAX6675 kezelés gondjával. Ha jól emlékezem, már az adatkiolvasás sem igazán jött össze, de lehet, hogy rosszul módosítottam az arduinos példaprogramokat. Ha jól emlékszem a végén a fordítás már hibamentesen lezajlott, de a hőfok kiolvasása nem. Nem adtam fel, ha később időm engedi, nekifutok mégegyszer más környezetben.

Hogy on is legyek. Ma készülget a forrasztófej tartó is. Más csak kellő kapcsolót kell találnom hozzá...
(#) don_peter válasza vottokar hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Sajnos Arduinóban nem fogok tudni segíteni, de szép számmal találsz majd rá megvalósításokat..
(#) jointsilver36 hozzászólása Szept 9, 2018 /
 
Sziasztok! Leltem egy ilyen forrasztóállomást.Azt szeretném kérdezni,hogy lehet e házilag pákát illeszteni illetve ha lehet venni milyen kell hozza?
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2018
(#) jointsilver36 válasza jointsilver36 hozzászólására (») Szept 9, 2018 /
 
Többi kép.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2018
(#) jointsilver36 hozzászólása Okt 25, 2018 /
 
A forrasztoállomásomban van két vezeték az érzékelőnek ,kettő a fűtőszálnak egy pedig esd védelem. Azt szeretném kérdezni milyen hőfokszabályzós pákát tudok rákötni?
(#) jointsilver36 válasza jointsilver36 hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Ezek az adatai.Köszi a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2018
(#) jointsilver36 hozzászólása Nov 8, 2018 /
 
Sziasztok!Szerintetek érdemes lenne ezt: https://www.google.hu/amp/s/atmelcorporation.wordpress.com/201...l/amp/
Megépíteni? Milyen páka lenne hozzá jó tipus szerint.
Köszi a választ.
(#) waterbear válasza jointsilver36 hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
Így néz ki belülről.
Kattints ide!
(#) dB_Thunder hozzászólása Nov 27, 2023 /
 
Sziasztok!

Van valakinek ötlete, hogy ezt a "WC kefe" fűtőbetétet hogy lehetne pótolni? Megszakadt! Aoyue gyármányú 1001 éves jószág.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Amikor utoljára néztem ilyen 4000 körül volt hozzá komplett fej, de nem érdemes vele szórakozni mert nem sokkal több a komplett állomás sem.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2023 / 1
 
Köszi!
Ilyen ökolábnyom, ill. megszokás okán nem kukáznám ki az egész berendezést.
Másrészt amit ajánlottál, annak a nyelében van a venti is, míg az enyémben a készülékdoboz rejti, a nyélben csak fűtőbetét van!
A garancia miatt én nem szeretek a messziből rendelni, nekem megér pár forintot az, hogy az eladó fején szétverhetem az ócska áruját!

Ebay-on találtam talán hozzávaló betétet, bár ez is lutri.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Egy két éve még itthon is meg lehetett venni 14 körül egy ilyen állmást a jófogáson. Mellesleg ezek amiknek a venti is a nyelükben van jobbak mint az amit mutattál, és ehhez lehetett is kapni külön is mindent, fűtőszálat, ventit, szabályozót.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Idézet:
„a venti is a nyelükben van jobbak mint az amit mutattál”

Nem túl nehéz? Nem túl vastag?
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem