Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forró levegős forrasztó állomás - házilag
Lapozás: OK   1 / 5
(#) waterbear hozzászólása Márc 15, 2014 /
 
Azt hiszem elérkezett az idő arra, hogy építsünk egy házi forró levegős forrasztóállomást.

A témát azért nyitottam, hogy megoldjunk egy még megoldatlan feladatot a forró levegős forrasztóállomással kapcsolatban.
Kérlek benneteket, hogy a beszerzéssel, és egyéb off témákkal ne terheljétek a fórumot, magyarán ez itt tilos!
Én sem fogok itt sem árakról, sem beszerzési forrásokról írni, de ilyen kérdésre sem válaszolok, nem idevaló.
Mindenki felnőtt ember, ismeri az internetet és tudja használni a Google-t is, a privát üzenetet is.


Azt hiszem elérkezett az idő arra, hogy építsünk egy házi forró levegős forrasztóállomást.
Párszor már szükség lett volna rá, és ilyenkor megy az ember kuncsorogni, vagy szívességet kérni...

Most sokan a fejükhöz kapnak, leginkább azok, akiknek méregdrága gyári készüléke van... Home made rework station????
Sebaj, egy próbát mindenképpen megér

Nézzük onnan, hogy anno mekkora feladat volt a Solomon pákákhoz szabályzót építeni... de ma is mennek még, töredéke árból mint a gyáriak, és legalább olyan jó hatásfokkal, használhatósággal.

Azért nézzük azt is, hogy nem űrhajót építünk, ez egy hobbi célra, otthonra való forró levegős forrasztó állomás lesz.
Alapvetően az a szándék, hogy kis pénzből, akár havonta kisebb összegért vásárolva összeálljon egy használható forrasztó állomás.
De az sem baj, ha az alkatrészek túlnyomó része gyári....

Sarkalatos pont maga a pisztoly rész, hála az eBay-nek, tele van vele mára, különböző típusúak, teljesítményűek és különböző gyártók eredeti és utángyártott, koppintott remekeivel, így nem gond a beszerezhetősége mára.

A másik "erős" rész egy amatőr, hobbista számára a PID szabályzás:

Idézet:
„"A PID szabályozó egy lineáris rendszerek szabályozásánál gyakran alkalmazott, párhuzamos kompenzáción alapuló szabályozótípus.
A PID rövidítés a szabályozó elvére utal, a szabályozó által kiadott végrehajtójel
a hibajellel (P: proportional),
a hibajel integráljával (I: integral), valamint
a hibajel változási sebességével, deriváltjával (D: derivative)
arányos tagokból adódik össze, azaz a végrehajtójel a jelenlegi hiba, a múltbeli hibák és a várható hibák függvénye.
Ezen tagok közül nem mindig valósítják meg mindet, ilyenkor beszélhetünk P, PI, PD szabályozókról.
A végrehajtójel használható a folyamat vezérlésére, például egy fűtési rendszer energiaforrásának szabályozására."”


No erről ennyit, nem igazán kell sokat foglalkoznunk vele, hiszen hacsak nem vagyunk mazochisták, nem állunk neki megépíteni, PIC-et, AVR-t programozni rá, hiszen hála az eBay-nek, elérhető áron beszerezhető a nekünk megfelelő komplett szabályzó egység,
ami még sok mindent tud, programozható a lelkem, a lényeg az, hogy a forrasztópisztoly üzemi hőmérséklet tartományához válasszuk meg a PID controllert, mert nem sokra fogunk menni egy -50°C-tól +1300°C-ig szabályzó PID controllerrel és egy 100°C-420°C-ig dolgozó forrasztópisztollyal.
Az is jó lehet ha a kimenete a PID-nek SSR (Solid STATE Relay), így a pisztolyfűtést máris tudja önállóan kapcsolgatni.

Van még egy sarkalatos pontja a forró levegős forrasztóállomásnak, ez nem más mint a levegő pumpa.
Én nem tartom ezt annak, de meg is indoklom, hogy miért:

Nézzétek meg ezt a linket: Bővebben: Link

A Chrome lefordítja magyarra

A lényeg az, hogy valamiért tönkre ment a forrasztóállomás levegőpumpája, és azt egy akváriumhoz való levegőztetővel helyettesítették ideiglenesen.
A vicc az, hogy mivel a képen látható dupla membrános légpumpa gyártójával van kapcsolatom, így tudom, hogy a gyári légszállítási értéke a pumpának 18-35liter/perc.

És ezt helyettesítette a tulaj egy Sobo Aquarium Air Pump SB348A típusú levegőztetővel, ami 3,5liter/perc-et tud...(Bővebben: Link)
Itt jegyezném meg azt is, hogy egyes forró levegős pisztoly gyártók, kereskedők (véletlen?) iszonyatos értékeket adnak meg a légszállításra, nem kell mindent elhinni.

10-50 liter között vannak a profi cuccok is, tehát nekünk igencsak jó lehet a 18-40l/min légszállítású pumpa, vagy szükség esetén 4 db 5-8liter/perc légszállítású akvárium levegőztető párhuzamosan kötve

A fentiek alapján már kezd kirajzolódni a kép nagyjából, ugye?

Eddig a bevezető, és most jön a probléma.

Kellene készíteni a légpumpához egy vezérlést, amivel szemben a következők az elvárások:

Szabályozható legyen egy bizonyos minimumtól a maximumig
Az állomás kikapcsolásakor még kb 2-3 percig vagy 50-80°C-ig való visszahűlésig üzemeljen a légpumpa.


Nos egyenlőre nyitásnak ennyi, várom a hozzászólásokat, hátha van még buktató, amit nem vettem észre, vagy hiba van a gondolatmenetemben.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) didyman válasza waterbear hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Azért nem értem a felvetést, mert nem kell méregdrága dolgokban gondolkozni egy ilyen eszköz kapcsán, sőt. Igen olcsón vannak elérhető modellek már, kérdés, hogy egy hasonló nívójú berendezés fejlesztésébe érdemes-e időt, pénzt rakni-ezt nem látom megindokolva a soraid között. Az én olcsó verziómban egyszem LM324-re épülő, kikapcs során visszahűtő, triakos vezérlés van (ami nagyszerűen teszi a dolgát), és az egész pontosságát nyakonveri a hőmérő szonda elhelyezése. Amit mellékeltél a képen fej, pont olyan van rajta. Tehát eleve a hőmérés helyének helytelensége miatt kidobott idő egyáltalán PID szabályzásban gondolkozni is. Én a saját itthonimat pár éve 30 ezer körül vettem, viszont igen sok időbe került megtanulni használni a fenti dolog miatt, aztán van olyan verzió, ahol ebben a fejben a pumpa is benne lakik, a nyélen lehet állítgatni és a hőmérést infrán hajtja végre a hevített felületről. Na azt érdemes lenne otthon megpróbálni utángyártani, de ezt az egyszerűbb fajtát szigorúan a hatékonyság szellemében teljesen felesleges, pláne ilyen bonyolult háttérrel. Ha érdeklődésre számot tart, azt az LM324-es dolgot egyszer feltérképezem, az egészben a kijelző a legbonyolultabb (ami egy LED-modulos feszültségmérő tulajdonképpen).
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) waterbear válasza didyman hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Nem méregdrága dolgokban gondolkodtam alapvetően, és így nem tudom kikerülni azt, hogy egyfajta költségvetést csináljak.

A pisztoly (8db fúvókával), a PID vezérlés és a gyári légpumpa beszerzési ára a jelenlegi ismereteim és lehetőségeim alapján 13-15000Ft közé esik.

Ami mellette szól, az az, hogy nem kell egyben kiadni ezt az összeget és gyári cuccokról van szó, ami azért egyfajta minőséget is ad a dolognak.

PID controller a komolyabb állomásokban van csak, de nem nézem le a LM324-re épülő vezérléseket, sőt mint írod is, működik, teszi a dolgát és pontosan ennyi a lényeg.

Amiatt gondolkodtam PID vezérlésben, mert ez az elérhető számomra, nem jutok hozzá egy LM324-en alapuló"donor" álomáshoz, amiről le lehetne másolni a vezérlést.
Az első linken szintén egy ilyen vezérlés látható, és azt gondolom, nem lehet nagyon bonyolult az utánépítése, ráadásul szinte olyan alkatrészekből áll, ami egy hobbista fiókjában túlnyomó többségében megtalálható. Olcsón ki lehetne váltani a PID controllert, ami még lejjebb viszi a bekerülési költségeket.

Maximálisan igazad van a saját állomásoddal és a hatékonysággal kapcsolatban, és gondolom a fenti indoklásom a PID-re vonatkozóan elfogadható.

Ha veszed a fáradtságot és feltérképezed a saját állomásod vezérlését, azért első sorban is hatalmas köszönet jár, mert abból már tudnánk után gyártani, de egy két nagy felbontású fénykép a panelokról, vezetékezésről már igen nagyot lendítene a dolgon.
Anno a JLT-02 (SL-10) is így indult, sokan utánépítették.

Tehát ha van rá időd, arra kérlek, segíts abban, hogy az állomásod vezérlését után tudjuk építeni!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) didyman válasza waterbear hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Pár héten belül esedékes lesz karbantartani, akkor jól feltérképezem. Így értem a megközelítést, meg persze az egyéni építés öröme is benne van a dologban. Pumpából vannak iparibb kivitelű, nagy teljesítményűek, csak ezek drágák is sajnos. Lehet, hogy ha nem akvarisztikai célú, hanem valami más területre szánt, akkor ebből is van olcsóbb. Ha a hőmérést meg lehet oldani jobb módszerrel, akkor nagyon jó kis eszköz lehet belőle.
(#) waterbear válasza didyman hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Ezt nagyon köszönöm mindenki nevében! Akkor ez ügyben számítok Rád!

A pumpa ügyében megvan a gyártóhoz a kapcsolat, aki a képen szereplő forró levegős állomásokhoz és gyógyászati célra alkalmas légpumpákat gyárt. Erről nem mondanék le, és csak végső eseteben mennék el az akvarisztikai célú légpumpák felé, de a jelenlegi állapot az, hogy az állomáshoz való légpumpa árának kb a háromszorosa a szállítási költség(DHL, Fedex), mert olyan 1kg körül van a súlya a pumpának.

Ha kézzel foghatóvá válnak a dolgok, a hőmérésen is tudunk javítani, pontosítani, pláne úgy, hogy Neked már van ezzel kapcsolatban gyakorlati tapasztalatod. Ötlet meg lesz szerintem szép számmal.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
(#) waterbear hozzászólása Márc 17, 2014 /
 
Pár adat és kép a forró levegős forrasztóállomás levegőpumpájáról:

Specifications

1.design & produce mini air pump
2.AC 110V - 240V (50Hz~60Hz)
3.18~35L/m, 18~40Kpa
4.less than 32dB
5.OEM
(#) colosseum hozzászólása Márc 21, 2014 /
 
Szia!

Nem olvastam végig, csak gyorsan megjegyzem, pisztoly és pumpa van emberi árban a t*e.eu oldalon.
Én is onnan nézegettek most .
(#) waterbear válasza colosseum hozzászólására (») Márc 21, 2014 /
 
Szemeztem én is a TME-n lévő pumpával, de több mint kétszer annyiba kerül nettó áron, mint amire én ajánlatot kaptam, és a pisztolynál még rosszabb ez az arány. Én ezt nem nevezném emberi árnak, azaz persze mindenkinek a pénztárcájához viszonyítva olcsó vagy drága valami.

Azért köszönöm a segítséged, minden info jól jön!

Jelenleg ott tartok, hogy a pumpa vezérlése külön már megvan, be kellene rajzolnom valami programba, és a PID vezérléssel már együtt már tudna is működni.... csak nincsen ilyen programom, ebben szívesen elfogadnék segítséget

De jóval nagyobb reményeket fűzök didyman állomásának a rajzához, mert azt még tudnánk tuningolni, pl a hőmérséklet mérést pontosítani.
(#) colosseum válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
Szia!

Elolvastam, annyira nem vagyok kelekótya.
Én is házi forrasztót építek. Lassan haladok meg egyszer csak meglesz.


Nem OFF:
Waterbear:
Amit én néztem pumpa az 4-5e és a pisztoly is ott körül van +áfa.
HA tudsz olcsóbb pumpát akkor az engem is érdekelne.
(#) waterbear válasza colosseum hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
Bocs köbzoli

colosseum: priviben
(#) colosseum válasza waterbear hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
Igen látom közben Köszönöm
(#) 5aeb hozzászólása Márc 24, 2014 /
 
Sziasztok, jó a téma, kár, hogy nem lehet linkelni, ez van.
17.88$ postával az a.iex.-en a beépített "pumpás" (ami szerintem ventillátor) fej k-elemes, Saike 852D+ 898D-hez való. Ennek az adatlapján minden rajta van. Egyébként u.itt 54$ a komplett állomás.
Pénzvisszafizetési garancia van, de nem mindíg a legolcsóbbat érdemes venni....
Infrared hőmérőt kellene valahogy hozzáilleszteni a vezérléshez, nyilván az érzékelőnél.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) waterbear válasza 5aeb hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Biztosan jó ez is, de ha utána olvasgatsz külföldi fórumokon, nem túl jó a megítélése zaj, teljesítmény és tartósság szempontjából a beépített ventilátoros pisztolyoknak, ráadásul egy nagyobb toknál már kevés a levegő, kínlódós a munka vele.

Amúgy ez a példány pont nem beépített ventilátoros, a ventiláció csak a kilépő levegőre vonatkozik, a kialakítás miatt azt keveri meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) 5aeb hozzászólása Márc 25, 2014 /
 
Én a 858d képét tettem be, amibe ventillátor van. A vékony villanyderótban nem lenne hely a levegőnek.
Valóban gondolkodóba estem, mert a 858d-re 400W-ot és 700W-ot is írnak ugyanazon a terméklapon.
A levegőcsöves 850d-re 250W-ot írnak.
Ebből nekem az jött le, hogy a beépített ventillátoros talán "erősebb".
Ennek ellenére a 850d, 852d a drágább.
Készülök szert tenni egy forrólevegős állomásra , még nem volt a kezemben ilyen, Nvidia bga-t nem szeretnék vele javítani, bár a határvonalat nem tudom, hol húzzam meg.
Szerintem a VGA bga javításra nem ez a megfelelő eszköz.
(#) 5aeb válasza 5aeb hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
A harmadik kép helyett:
(#) 5aeb hozzászólása Márc 25, 2014 /
 
A számítógép ventillátor nem megoldás, kipróbáltam.
Külföldi lapokon azt írják, hogy aláfűtött nyáklemeznél alkalmas a VGA bga cserére.
Egyébként is illik aláfűteni az alaplapnak.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
(#) 5aeb hozzászólása Márc 26, 2014 /
 
Szeretném megtudni, hogy mi a lényege annak, hogy a levegő mennyiségét szabályozzuk?
Tehát miért kell változtatni egy x értékről y-ra?
(#) waterbear válasza 5aeb hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Mert szabályozod a fűtőszál teljesítményét is, ezáltal más mennyiségű levegőt igényel egy egy hőfok, illetve különböző fúvókákon keresztül 3-12mm átmérő más a leadott hőteljesítmény azonos levegőmennyiség mellett.
(#) waterbear válasza 5aeb hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Ez a hozzászólásod jól példázza, hogy a w/mm2-re eső hőteljesítmény a 898D-nél a fűtési teljesmény növelésével érhető el, nem erősebb, csak a gyenge légszállítás miatt több teljesítmény kell.
(#) 5aeb válasza waterbear hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Aha, tehát kis fúvókánál spórolós üzemmód van.
Én statikusan gondolkodtam, vagyis egyféle fúvókában. Ebben az esetben elég a betétet szabályozni, ha nem közelítem-távolítom a panelhez a fúvókát?
Rendeltem egy 858d ventillátoros "pisztolyt", meglátjuk.
Első körben egy fúrógép fordulatszám szabályzóval , egy k-elemes multiméterrel meg egy szabályozható táppal kipróbálom , mit produkál.
Kb. 1,5 hónap , mire ideér a cucc.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) 5aeb hozzászólása Márc 29, 2014 /
 
Rated voltage: 12V DC
Current rating:<630mA
Degree of vacuum:-80Kpa(we also sell 65Kpa 50Kpa 30Kpa item in my store)
pressure:0.1Mpa
Flow:20L/min
Noise: <50 dB
Size: 112*40*75mm
if you use silicone tube:Inner diameter 3 MM diameter 6 mm
if you use PVC hose:Inner diameter 4 MM diameter 6 mm
weight:0.25kg

23.74$ holnap után-ig, postával, motoros.

al.ex.c.mperitemperFree-shipping-DC12V-80Kpa-micro-piston-vacuum-pump-mini-Pumping-air-pump-80Kpa-Air-samplingper1685834236.hátéemel
(#) 5aeb válasza 5aeb hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
A második kép 6V-os , 2db 15$ postával még 2 napig
Pressure: 2.2 Kgf/cm2 (220 kpa)
Vacuum: - 50 kpa
Flow rate: 6L/ min
Current 1A
Structure:piston pump
Voltage:6 V
Weight: 184 g
Gondolom, ha egyik felén vákuumot csinál, a másikon nyomást.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) 5aeb válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Nem kétszer írtam ugyanazt, különbözik a kettő.
Nincs nagy mozgás , és így növelem a hozzászólások utáni pontszámot a reklám felület felé.
Amit kérdeztél, az a tiltott dolog, mert tudjuk használni a guglit, csak esetleg nem tudjuk , mit kell külföldiül beleírni.
Segítség ahhoz, hogy ne kelljen sokért megvenni , amit occoért megkapunk.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) waterbear válasza 5aeb hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Értelek, de van több bökkenő is szerintem. A vákuum pumpa az vákuum pumpa, erre tervezték, lehet persze kompresszor üzemmódban is használni, egy darabig. Én nem áldozom fel az olcsóság oltárán a csendes üzemmódot, és széles spektrumban szabályozható levegőszállítást, a egyszerűbb felépítést. Pláne úgy nem, hogy árban az eredeti légpumpa ára körül mozgunk.

Amúgy az elvárás 10-35L/perc, ezt egyik általad linket cucc sem tudja, így okafogyottá vált a vita róluk.

Másrészről megköszönném, ha értelmes hozzászólásokra, netán végigolvasva az eddigieket, ennek a gondolatmenetnek a mentén használnád a témát. A pontgyűjtésre van más lehetőséged pl: a Pihenő pákások témája. Köszi előre is!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) Collector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Szerintem ez akar lenni: Bővebben: Link
(#) Collector válasza waterbear hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Engem is érdekel egy ilyen kis kompresszor, bár nem kifejezetten forrasztáshoz. Autókerékhez való átalakítva nem lenne jó? Már 2 ezer forintért kapni, egyedül a hangjával kéne kezdeni valamit.
(#) waterbear válasza Collector hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Nem tudom, a motoros kompresszort nem én linkeltem. Az autókerékhez való pumpa levegőszállítása kevés, mondjuk amikor 10mm-es átmérőjű vagy 13x13mm-es feltétet (szűkítőt) használsz a pisztolyhoz, vagy szűkítő nélkül csak valamit melegíteni akarsz.
Ezek kb 1-3 cm3-es kompresszorok, és ha percenként tegyük fel fordul 1000-et, akkor is átlag 1500 cm3 (15l) levegőt szállítana, de sohasem fognak ezek 1000-et fordulni, még 500-at sem percenként.
Nagy a kopásuk és a hangjuk is, idegesítő lehet órákon keresztül hallgatni a berregését .
(#) 5aeb válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
1.A téma elején megkértek minket, hogy ne linkeljünk.
2. Általában minden közösségi oldal egyben reklámfelület is.
Minnél többen írnak bele, annál több pénzt kap az oldal.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) erik001 hozzászólása Máj 10, 2014 /
 
Sziasztok.
Van egy elképzelés.
Bővebben: Link
K-tipusú vezérlő (hasonlóan mint a forrasztóknál bt137 kapcsolja a fűtőbetétet) meg a ventilátorhoz pwm szabályzó.
Ebbe a hőlégfúvóba benne van a ventilátor is nem kel hozzá külön kompresszor.
Szerintem ez a leg egyszerűbb megoldás.
(#) nyitraitomi hozzászólása Máj 11, 2014 /
 
Sziasztok!
Nekem van egy SP-1011DLR típúsú forrasztóállomásom. Sajnos van egy olyan problémája gyárilag, hogy a legkissebb fokozaton szerintem egy kicsit erősen fujja a levegőt. Kicsi fúvókával elég nagy az esélye annak, hogy elfújja a közelben lévő alkatrészeket. Nem ismerem a belső felépítését. Lehetséges a vezérlésen állítani hogy gyengébbre is le lehessen hozni, vagy a kompresszor fizikai kialakítása nem teszi ezt lehetővé?
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem