Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   226 / 254
(#) MrBrown hozzászólása Dec 14, 2015 /
 
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, mert az adatlap amit találtam nem tér kia Z573M dp katójának az áramára.
170V-os anódfesz mellett 10Kohm-ot kap az anód és soros 100Kohm-al gondoltam a földre húzgálni a pontot MPS-A42-n keresztül.
Ugye nem kell nagyobb előtét?
Köszönöm.
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Z573M-ről én sem találtam meg ezt, pedig több adatlapot is megnéztem. ZM1000-nél 100k-t ír a pontra (ha jól értem multiplex üzemre), 5870S csőnél pedig 0,3mA-t (konstans üzemre). Ezek kb. hasonló méretű csövek, lehet iránymutató adat mindkettő. Egyébként kísérletileg állítanám be, hogy a fényerő megfelelő legyen. Az 5853S órámban glimmlámpákat használok elválasztónak, igaz ott folyamatos üzemben mennek, 560k-val sorosan. És még picit talán így is fényesebbek a csöveknél, de nem zavaró.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Az én esetemben csak jelképesnek szánom a másodpercenkénti villogást így bővel elég ha fényerőben csak maximum a 70%-át tudja a karakterekének. Veszek 220-330-470 és 560Kohm-ot is, mert karácsonykor kevesen tertanak nyitva
Köszönöm a választ!
(#) Petya93 hozzászólása Dec 14, 2015 /
 
Sziasztok!
Megérkeztek a Nixie csöveim az órához, de nem tudom hogyan kell a narancssárga bevonatot leszedni róluk. Csak le kell kaparni, vagy valami folyadékba mártani, esetleg meleg vízbe, és akkor meglágyul, könnyebb lehúzni?
(#) kisgeri válasza Petya93 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Igen, langyos vízben megpuhul, simán lejön egy kis dörzsölésre. Bár párszor leírtuk már
(#) fater0827 válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Üdv
Ha ez megvan bocs .Bővebben: Link .
Üdv
(#) MrBrown válasza fater0827 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Szia,
Köszönöm, igazából ez az egyetlen fellelhető adatlap róla de sajnos ez nem tér ki a pont áramára.
üdv.
(#) Petya93 válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Köszi!
(#) baloghvl válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Szerintem a villogó pont fényerejét az éjszakai mód fényerejéhez állítsd. Teljesen sötét környezetben zavaró lehet a karakterektől világosabb villogás. Nappali fénynél viszont alig tűnik fel hogy halványabb. Mivel gondolom az RTC-ről veszed le az 1Hz-es jelet, a villogó pont fényét nem szabályozza a PIC. Az LDR-es szabályzást viszont valószínűleg te sem fogod használni.
(#) MrBrown válasza baloghvl hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Szia,
Ez saját program, semmit sem állít, semmit sem csinál az idő mutatásán kívül. Ezért kapta a "Basic Nixie" nevet. Egyedül csak egy display on és off időt lehet rajta beállítani. éjszaka mindenképpen zavaró, mert a ágyal szemben van így akkor kikapcsolja magát.
A karácsonyi szünetben készül el belőle négy példány különböző csőkészletekkel és ebből az egyik egy négy csöves lesz. Csak ennél akarok villogó jelzést a hat csöveseknél nem.
(#) baloghvl válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Azt hittem a MULE-órát csinálod...

Én már az első órába is beleapplikáltam a villogó pontot, nagyon sokat dob a megjelenésen. Pedig 6 csöves.
Szerintem fényerőszabályzáson mindenféleképp gondolkozz el. Legalább egy LDR-es megoldáson. Így legalább ha rosszat álmodsz, tudod mikor volt...
(#) MrBrown válasza baloghvl hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Pont a "karácsonyfa" effektust akartam elkerülni az aktualitása ellenére is
Nekem az LDR és társai felesleges túlbonyolítás, a nixie óra számomra egy dizájn elem ami hasznos is.
(#) baloghvl válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Nekem glimm pontok villognak a csövek között. Ez egyáltalán nem üt el a csövek "hangulatától" és szerintem ettől még "szolid" marad az óra. Persze kinek mi tetszik. Gondolom még ennyire sem ütne el a tizedespont. Én betennék a panelra egy jumpert, és máris ki-be lehet kapcsolni a villogást. Nekem 3-as tüskesor van berakva, villog-világít-off.

Egy óra akkor hasznos, ha rápillantok és megtudom hány óra. Ha a tied este nem fog menni, felébredsz és ránézel a "hasznos" órádra akkor mi lesz? Fényerőszabályzás nélkül viszont éjszaka nem fogod járatni mert nagyon zavaró.
(#) Pali79 válasza baloghvl hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Idézet:
„Fényerőszabályzás nélkül viszont éjszaka nem fogod járatni mert nagyon zavaró.”

A gyári 7 szegmenses LED kijelzős óráknak sincs fényerőszabályozása. Kb. 10 éve ilyennek nézek szembe éjszaka, mégsem zavaró, pedig ad annyi fényt, hogy ha megszokja a szemem látom a dolgok körvonalát a szobában.
(#) baloghvl válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
A kényszermunkát is meg lehet szokni...

Azért egy piros 7 szegmenses LED-órához képest egy teljes fényerővel világító (lemosott) nixie vagy VFD cső már eléggé zavaró lehet.
(#) Kovidivi válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Igazat adok baloghvl-nek. Este felébredsz, és tudni akarod, hány órát lehet még aludni, csak ránézel az órára. Ha már te írod a programot, egy ADC mérés nem lehet probléma. Igazából még a nyákterven sem kell semmit változtatni, ha szoftveres PWM-mel kapcsolgatod a megfelelő lábakat.
(#) kaqkk válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Idézet:
„Este felébredsz, és tudni akarod, hány órát lehet még aludni”
Van egy trombitám , ha éjjel felébredek kimegyek az utcára és megfújom : Azonnal ordít három szomszéd : Ki az a hülye aki éjjel 2 kor trombitál ? Egyébként egy jól beállított lemosott nixi nem zavaró éjjel sem , nálam két évig volt a TV mellett ,de elajándékoztam a nővéremnek (tervezgetem a következőt de az már vfd lesz (tetszik a halványkék színe) Természetesen saját hard-és szoft verrel ....
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
(#) Kovidivi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Engem sem zavar különösebben alvás közben, csak az asszonyt. Viszont ha filmnézés van, kifejezetten zavaró, ha kisüti valami más a szemem. Ha pedig nyáron teljes napsütésben is látni akarod az időt, akkor oda kell fényerő rendesen. És itt jön képbe, hogy sötétben pedig bevilágítja a szobát.
(#) fotomen32 hozzászólása Dec 21, 2015 /
 
Sziasztok
Szeretném megépíteni az itt megjelent mule órár azzal a különbséggel hogy rtc nek ds3231 ic használnék
a mellé épített 24c eprommal(ebay-s kis panel).Nem tudom próbált e már valaki ilyet és van e hozzá szoftver módosítás vagy esetleg ebben a módosításban tudna valaki segíteni?
(#) Pali79 válasza fotomen32 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Elárulnád, hogy miért gondoltál erre a módosításra?
(#) Csupasz válasza fotomen32 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Készül a fordítás.
(#) fotomen32 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Azért mert ajándékba szánom a nagyszülőknek és nem biztos hogy fog működni a dcf ezért inkább az RTC re bízom az időzítést a ds3231-re azért esett a választás mert sok jót hallottam a pontosságáról és ez van ithon,a menüjét is le szeretném egyszerűsíteni csak az óra és esetleg az ébresztés funkciót hagynám meg(az öregek belebonyolódnak a menübe és oda az óra "öreg biztosra szeretném csinálni").
(#) Hp41C válasza fotomen32 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Mule-2 -ből nem lesz DS3221 -re verzió ugyanis nincs benne RAM terület.
(#) yodee válasza fotomen32 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Nekem van Z573m kapcsolásom, nem muliplexelt, DS1340C RTC-vel.
(#) Pali79 válasza fotomen32 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
"Gyárilag" is van a Mule-ban RTC és jól működik. Nekem sincs rajta dcf modul, mégis a legpontosabb óra a lakásban, csak be kell állítani, hogy a PIC kiolvassa időnként és ne csak maga akarja számolni, mert az pontatlanabb valamivel. Különben is a program forrása nem publikus (nem is csodálom, ami munka benne van...) csak a hex, azzal meg nem sokra mész. Ha bonyolult a menüje, akkor egy szerényebb tudású órát kell építeni, bár azokba nem láttam RTC egyikben sem.
(#) Csupasz válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
A DS3231 sokkal pontosabb, mint a Mule-ban lévő PCF. Ráadásul sokan panaszkodtak arra, hogy a trimmerrel történő beállítása nehézkes ( ha jól emlékszem, Te is).
A DS rendelkezik hőérzékelővel, amely ugyan nem pontos (+/- 3 fok), de ez egy állandó pontatlanság, ami softwareből korrigálható.
Igaza van Hp41C-nek, a Mule-2 be nem lehet beépíteni.
(#) Pali79 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Nekem nem volt bajom vele, kellett egy-két nap mire beállítottam, de azóta jól megy. Nem szabad forrasztani és akkor nincs vele gond.
(#) Bakman válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Három menüpontja van: Bővebben: Link. Pontosabb bármelyik RTC-nél. Ez pedig az első változat, kimondottan nagyik számára: Bővebben: Link. Két menüponttal: Óra és perc beállítással.
(#) Pali79 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
És ezen hol van a nixie cső?
(#) Hp41C válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Mule-2 -nek van DS1307 -es változata.
Következő: »»   226 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem