Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Ha ki akarod dobni, előtte szólj, hogy ott legyek.” Ha kell keres meg priviben ![]()
Sziasztok!
Most készitem a toroidom szekunder kivezetéseit. Azt akarom megkérdezni, hogy mekkora keresztmetszetű sodrott vezetéket használjak? A szekunderem 2x1,05-ös huzallal van tekerve (nem volt annál nagyobb).
Legalább ugyanakkorával (~1mm2). 0.75-ös kicsit karcsú.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Adott egy toroid trafó, ami 32V AC-t ad le. Nekem viszont 26V AC-re lenne szükségem. Mivel még nem csináltam de gondoltam, hogy letekernék róla pár menetet. Viszont félek attól, hogy használhatatlanná teszem a toroidot. Vagy annyira nem nehéz a letekerés, hogy használhatatlanná tegyem? Esetleg aki tekert már le. Kicsit bővebben leírná, hogyan is kell csinálni? Előre is köszönöm a válaszokat. Idézet: „Vagy annyira nem nehéz a letekerés, hogy használhatatlanná tegyem?” Az attól függ, hogy mennyire "durvulsz" neki. Ha "ésszel" csinálod, nehéz tönkretenni. Finoman lebontod a külső szigetelést. Leteker. Mér. Leteker. Mér. És így tovább... Lebontásnál ne "barmolj szét" semmit. Letekerésnél (mérésnél) ne ugrassz (lazíts) szét semmit (úgymint szekunder tekercs). Utána pedig tessék szépen visszaszigetelni.
De szerintem ez a trafó már megvolt egyszer bontva, mert külső szigetelésnek valami ruha anyagú dolog van, és az eladótól akitől vettem mondta, hogy ő tekert rá külön egy 12V AC-s szekundert pluszba.
Szekundereknél mind a 3 vezetéket (tehát -,+, 0-át) tekerjem ugyan annyira le igaz?
Elvileg ugye van rajta kívül is szigetelés. Ne bonts le semmit, hanem keress valami vékony huzalt és tekerj rá 20-30 menetet. Abból, meg a rajta mért feszültségből kapsz egy voltonkénti menetszámot, így ki tudod számolni hogy hány menetet kell letekerned.
A szigetelést csak annyira bontsd vissza, amennyi menetet előreláthatólag le fogsz tekerni róla. Ennyi.
Ha még nem álltál neki, akkor mérd meg az "utólagos" 12V szekunder feszültségét, majd számold meg a menetszámot amikor letekered. Onnan már minden "kerek és számolható"...
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2015
Csak hétvégén tudok ennek a dolognak neki állni. Mert hétköznap nincs energiám, kedvem foglalkozni vele. Most még csak információt gyűjtöttem a dolgokról.
Viszont köszönöm a segítséget! ![]()
Én is tekertem toroidot - sikerrel. Méghozzá kézzel. Egy kis gyógyszeres fiola kellett csak, ami átfért a lyukon. Ezen volt a drót. Sokat kellett ugyan ujjal - óvatosan egyengetni - de tökéletesen működik évtizedek óta. Pedig primert is kellett tekernem. Szerintem a legjobb trafóm lett, mert nagyon oda kellett figyelnem, folyamatosan feszíteni és precízen rögzíteni a sorokat. Szigetelésként kondenzátorról letekert fóliát használtam. Az első próbálkozásnál rövid lett az előre a fiolára tekert vezeték - kapott egy plusz megcsapolást és kész
![]()
Itt valami zavar van: trafónál nincs -,+, 0! Valamint két vége van 1 tekercsnek (hacsak nem 2×32V-os, akkor tekercsközép van, és felső tekercset teljesen le kellene tekerni, hogy az alsóból is lehajtható legyen a kívánt menetszám. Amennyiben az utólag rátekert 12V-os tekercs azonos keresztmetszetű, mint a 32V-os, akkor ennek felét elég letekerni, a maradékot szembekötni a 32V-ossal, és lőn 26V.
Azóta találtam egy jó céget, hétfőn hívtam őket telón, csütörtökre kész lett az új trafó. Igazából nem nekem kell, a vevő meg azt mondta neki megér ennyit. Ezt már olyan hőbiztivel kértem, ami nem elég, hanem vissza kapcsol ha lehül... A rossz toroidot meg felajánlottam. Nagy elszántság kell szerintem egy toroid megtekeréséhez. Azt a jópár órát sokkal hasznosabb dologra is tudom fordítani
![]()
Igen 2x 32V AC van.
Ennél akkor le kellene tekerni az egyiket teljessen, hogy a másikból is tudjak letekerni? A 12V-os rész valami nagyon vékony 0.1mm-es huzalból van rá tekerve. Nem azonos a 32V AC huzalvastagsággal.
Bár a 12V-os ágtól meg kellett szabaduljak, különben nem bírtam volna letekerni a 32V AC-ból, de sikerült elérnem a megfelelő feszültséget!
![]() Köszönöm mindenkinek a biztató szavakat, segítséget! ![]()
Sziasztok!
Nagy toroid tekerésbe fogtam, egy 1000 wattosat erősítőbe, 2x60VDC-re. Ehhez kereken 2x60 menetet kell feltekernem, a primer az a gyári. Ehhez jó vastag kanóc kéne, de ami van, túl erős, és nem tudom normálisan feltekerni ![]()
Nem csak járható hanem ezt így kell csinálni. A vastag huzal nagyon merev, nem tudod az éleknél rendesen hajlítani így akár sérülhet is a lakk. A másik, hogy feszíteni sem tudod rendesen és mocorogni fog, ami nagyon nem egészséges mert ledörzsölik egymásról a lakkot. Ezért szokták impregnálni, vagy legalább soronként lakkozni, bár a szekundernél ezt a gyártók általában megspórolják.
Igen, hivatalos gyártók is csinálnak ilyet. Célszerű impregnálni.
Az út járható, bár göröngyös. Külső tekercsnek sem tekernék közel J4-gyel (ha 10A-re számítasz), inkább legyen 4 szál az 1mm-esből (vagy 5). Ha a kerületen elfér külön a két tekercs, akkor egyszerre elég egy tekercset feltekerni (vagy 2 rétegben lesz a két tekercs). 4-5 szál 1mm-es még elég hajlékony. Ha összesodrod az is sprőd lesz, és nem is egészséges. Szépen, nagyjából egymás mellé fel lehet ennyit tekerni (egyszerre). Fűzőlappal nem fog menni, elég macerás lesz. Előre kiszámolod a szükséges hosszt, lazán összekötegeled, és fűzögeted (feszesre). Lekötést kell alkalmazni minden tekerésnél (vagy segéderőt). A többit elmondták.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
Már lassan megvagyok vele, elég sok idő, egyenként tekertem fel a 4db 1mm-es vezetéket (az egyik a 4 közül 1,15-ös) de mind a két tekercsben, így szimmetrikus. Sajnos csak egyenként tudtam szép feszesen feltekerni, és így is csak úgy, hogy ketten csináltuk. Nem bíztam a menetszámban, így bejelöltem, hogy mennyire kell tekernem a meneteket egymástól, hogy kijöjjön egyenletesen, megmértem a kanócot, egy menet 25 centi, és 0,7v. Kimértem a hosszra, és azt tekertem fel. Egész jól sikerült, nincsen köztük 0,02 voltnál nagyobb különbség.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Sziasztok! Mi alapján érdemes eldönteni, hogy egy trafót mennyire lehet megterhelni? Mivel tekerve van rá, vasmag méretet is csak saccolni lehetne. Van 4 db 1.3kg nehéz toroid trafócskám, a 400 és az 1000 wattoshoz képest nem túl tashák. 28 voltot ad, a meglepetés akkor ért, amikor 230 wattal terhelve csak 4 voltot esett a feszültség. Ránézésre nem lehetne több 150 wattnál. Mit érdemes nézni, hogy mekkora terhelést kaphat? Huzal vastagság, súly stb, ráadásul az erősítő nem folyamatos terhelés, de a csúcsokban akár nagy áramok is lehetnek.
Ami még érdekes, hogy a trafókra gyárilag annyi volt írva, hogy 24 volt. De 24 volt több, mint 200 wattal terhelve lesz csak. Mintha belekalkulálták volna a feszültség esést, de akkor ők is ekkora terheléssel számoltak, viszont az szinte kizárt, egy 200 wattos trafó van vagy 2 kilós.
A primer 220V - 240V feszültségről nem írtál semmit. A szekunder feszültség eltérés ebből is adódhat. Így én is csak saccolni tudom 120VA körüli értékre.
A primer huzal átmérője határozza meg hogy meddig tudod terhelni, ha nincs benne hőbiztosíték. Számolni nem nagyon tudod, mert a toroidnál az alsó (primer) huzalra nagyobb áramsűrűség is megengedhető mint a trafóméretezésnél általában használt 2,5A/mm2. Szóval addig tudod terhelni amíg bírja a primer huzal (és maga a konstrukció, van impregnálva vagy nincs stb.) melegedéssel.
A trafó feszültségét a névleges terhelésre adják meg, tehát ha azt írták rá hogy 24V, akkor annak terhelten kell annyinak lenni, üresen több lesz.
Alapesetben, a transzformátoroknak névleges terhelésen kell a névleges feszültséget adnia. De a hálózat is inbolyog, és a méretezésnél is van eltérés, mert lehet az elvi minimum hálózati feszültségre méretezni, de lehet a névlegesre is.
A trafó terhelhetőségének csak a melegedés szab határt. Ez bekövetkezhet a huzal melegedéséből a vasmagéból, és a kettő kombinációjából. Ehhez társul, hogy esetleg még nem melegszik, de már olyan mértékben esik a szekunder feszültség, ami a felhasználás szempontjából már nem jó.
Egy szekunder huzalt mekkora áramsűrűséggel lehetne terhelni? Mert akkor megmérem az átmérőjét. A szekunder elég izmos, 4x24 van rajta, azt mind párhuzamosan kötöttem, jó vaskos lett.
A primer nagyobb megengedhető áramsűrűsége kapcsolóüzemű trafóra/toroid ferritmagra is igaz? A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
Vagyis a puding próbája az evés. Régi szériás Ágota DS1200-asokban láttam akkora toroidot, ami kisebb volt, mint az én 1kW-osom. Pedig az analóg, még fűt is, és amellett 1200 wattot ad elvileg. Csomószor olvasom itt a fórumon, hogy egy 1000 wattos végfokhoz, legalább 1200-1300 wattos trafó kell, de ezt mintha a gyártók nem így csinálnák. A legelső PA végfokom egy analóg 2x200 wattos volt, egy 500 wattos toroiddal. Nem is volt vele gond, de aztán nyugdíjba ment, mikor megalkottam a D osztályúakat. Viszont a trafó maradt, és egyszer egy meghibásodás miatt SOS-ben el kellett vinnie egy 2x400 wattos végfokot, tekertem rá még pár menetet gyorsan. Egész este maxon volt hajtva, féltem is, de a buli végén hajnalban mégcsak langyos sem volt. Nem úgy nézett ki, mint aki erőlködött...
Toroidnál a belső tekercs melegszik jobban (meg más trafónál is, ahol nem osztott cséve van). Megengedhető J 3.5 is (ha muszáj). A szekunder kívül van, jobban hűl, akár több is (kicsit). Normálisan ott is 2.5-3. A primer áram hirtelen növekedése, ill. szekunder feszültség hirtelen esése előtt van a terhelhetőség határa. Valamint a melegedés; ami kívül már meleg a kéznek (40-50°C), az belül már 1.5-2 × annyi.
Kapcsolóüzem (ferritmagos; kapcs.táp, inverteres hegesztő, stb.) más tészta. Ott J 10 is előfordul; békével inkább 5-6. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
Akkor határon 1 amperral terhelhetem a primerem, az 220watt. 200 wattal terheltem egy 3 percig, és kezdett langyosodni. Hát ja, 150 watt kb, erősítő mondjuk nem folyamatosan terheli. Kipróbálom majd zenével, kb 150 watton hogy fog viselkedni. Köszönöm a válaszaitokat!
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy a 2x28V-os toroid transzformátorom automatikusan kivágja a biztosítékot. Először azt hittem, hogy az erősítő végett, de miután leválasztottam mindent az áramkörből, a probléma még mindig jelen van. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehet a hiba oka és hogy lehetne kiküszöbölni? A tekercsekhez végképp nem értek sajnos. Köszönöm a választ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |