Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-ek fényerőszabályzása
 
Témaindító: Mau, idő: Júl 11, 2007
Lapozás: OK   3 / 4
(#) proli007 válasza CHrissDock hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Hello! Ezek félinformációk.. Mert igazából nem az a lényeg, hány Led van és hány méter, hanem a tápfeszültsége és a fogyasztása. Mit jelent, hogy az 555 nem vált be? Szerinted ennek mennyi információja van?
De ekkora fogyasztásnak, már nem lehet a szabályozása analóg, mert csak elfűtenéd az energiát. Ezért szoktak kapcsolóüzemet alkalmazni. Vagy a tápellátásban, vagy magában a szabályozásban. Tehát egy lehetőség a megoldásra a PWM. Az pedig egyszerű esetben még is egy 555-öt és egy Fet-et jelenthet. A 4k7 poti megkötése is cseppet "kabát a gombhoz" esete.
Tehát ezeket kell átgondolni, meghatározni, ha valami választ is szeretnél..
(#) CHrissDock válasza proli007 hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Én kérek elnézést!
12V-os Led szalagról van szó kb 10W de ebben nem vagyok biztos, 555IC-vel a PWM szabályzót építettem meg FET-el és az nem vált be mivel a fényerő csökkentése max 40-50% sikerült.
(#) proli007 válasza CHrissDock hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Akkor valamit elrontottál, mert a PWM kitöltése néhány %-ig le lehet vinni. Viszont a Fet-ek fényerő szabályozása messze nem olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnád. A szem kissé máshogy integrálja (átlagolja) a fényt. Így kisebb kitöltésű jelet is nagyobb fényerőnek látsz, fent meg mintha már nem is szabályozna. De lehet ott meg azért, mert egy bizonyos áramérték felett, a Led fényereje már nem arányosan nő..
(#) CHrissDock válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2015 /
 
Én ezt a kapcsolást építettem meg egy 12V-os autó hűtő ventilátorhoz IRFZ44N-el. De már a ventilátor szabályozása is furcsa volt mert nem lehetett csak minium 40%-ra le "lassítani"! Ezek szerint a kapcsolás nem jó?
(#) proli007 válasza CHrissDock hozzászólására (») Júl 9, 2015 /
 
A kapcsolás jó, vélhetően a potit kötötted el, vagy valami mást. A kitöltés szabályozását, a kondi töltési és kisütési útvonalának (ellenállásának) aránya adja. A frekvenciának a szabályozás közben, közel állandó értékűnek kell lenni, hiszen mikor egyiket növeled, a másikat csökkented.
(#) CHrissDock válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2015 /
 
Hmmm. Értem. Holnap újra átnézem és meglesem a potit hogy az e a baj. Nagyon köszönöm eddigi segítséged! Majd írom a tapasztalatokat!
(#) Al-sulaymaniyah hozzászólása Jan 15, 2016 /
 
Üdvözlök Mindenkit! Az imént regisztráltam be az oldalra. Jómagam szintén végzett elektroműszerész vagyok és sokat dolgoztam pl lakossági javításban, tv, videó stb. De az élet bár a szakmámban de annak más területén a közel-keletre vezényelt. Immáron újra itthon belevetném magam a barkácsolásba és máris kérdéseim merültek fel. Nem véletlen ebbe fórumba írok, a kérdésem ezzel a témával kapcsolatos, ismerem a fórum szabályokat így nem nyitottam egy ezredik topikot.
Nos, megrögzött akvarista vagyok és újra szeretném elkezdeni. Ehhez lenne szükségem egy világítás szabályzóra, DE olyanra amiben nincs potméter. A szabályzást fotó elven akarom vezérelni, azaz a kapcsolás önműködő, ahogy jön fel a nap, úgy erősödne a fény és fordítva. A világítótest 12V-oss LED sor lenne. Ha valakinek van rajza...megköszönném. Egész nap kerestem, de csak 555 és potis van mindenhol. Köszi!
(#) proli007 válasza Al-sulaymaniyah hozzászólására (») Jan 15, 2016 / 1
 
Hello! Ha jól értem, feszültség vezérelt PWM kapcsolást keresel. Számtalan ilyen megoldást rajzoltam már. Pld..
(#) Al-sulaymaniyah válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2016 /
 
Elkerülte a figyelmed hogy nem potméteres lenne hanem fotoellenállás, fotodióda stb. ez lenne a vezérlő szenzor ami lakáson kívül lenne és a napfény hatására működne. Amúgy a többi része korrekt, csak a poti helyére nem tudok szerintem két lábas szenzort betenni.
Bár egy ellenállással leosztva...akár még működhet is. már csak ki kell kisérletezni a fényviszonyok figyelembevételével mekkora ellenállás kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
(#) nedudgi válasza Al-sulaymaniyah hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Csak úgy közbekérdezek: mi a B terv arra az esetre, amikor borult az idő egész nap? Akkor a halaknak sem jár fény?
(#) Al-sulaymaniyah válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Nem, akkor felülírom a vezérlést egy kapcsolóval.
(#) Al-sulaymaniyah válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Szia! Igen, pont ezt néztem ki, éjjel megterveztem a panelt, rég használtam pcb layert. A topicban ajánlott kapcsolást csináltam meg, de nem két 555 hanem 556 segítségével a kisebb méret miatt. Illetve a potméter helyét úgy alakítottam ki, hogy egy ellenállás egy fényelem és egy poti is bemehet a helyére opcionálisan. Szerintem működni fog. Mindenképpen ha elakadok lesz kérdésem.
(#) proli007 válasza Al-sulaymaniyah hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Nekem nem kerülte el semmi, csak éppen úgy lehet valamihez tervezni kapcsolást, ha tudjuk mihez kell. Vagy is a fényérzékelőt a ki kell választani, a helyén megvilágításara megmérni, hogy a mekkora tartományban változik az ellenállása (v. feszültsége v.árama) és ehhez mekkora kivezérlésre gondoltál. Ez után lehet nyilatkozni bármiről. Tehát fel kell venni egy karakterisztikát, ebből a működési tartományt kell megadni, amiből majd ki lehet indulni.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
(#) Al-sulaymaniyah válasza proli007 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Ahogy írta, a linkdben egy kis átalakítással meglett a megoldás.
(#) ballazs58 hozzászólása Márc 10, 2017 /
 
Asztali Pc-m klaviatúrája íróasztalom lapja alól kihúzható külön lapon van. Du. vagy amikor a szobában sötétedik nehezen láthatók a billentyűk. Van kimaradva ey 8 tagból álló öntapadós LED szalagom. 12 V feliraton kívül típust, egyebet nem találok rajta. A szalagot fölragasztottam a klavi fölé, Pc-ből kivezetett 12 V-al megtápláltam (kis kapcsolón keresztül). Eddig jó, de nagyon erős a fény. A lehető legegyszerűbben hogy tudnám csökkenteni ezt a nagy fényt?
(#) proli007 válasza ballazs58 hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Hello!
Megméred az áramfelvételét a 12V-on és választasz (számítasz) hozzá egy számodra is fényerőben megfelelő soros ellenállást.
(#) jdani hozzászólása Máj 14, 2017 /
 
Üdv. Több méter LED szalagot szeretnék fényerőszabályozni. Keresek olyan kapcsolást, ami megbírkózik legalább 12V 20Ael.
Valamilyen PWMes FETes megoldás valakinek?
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Lásd melléklet. A motor helyére kötöd a LED szalagot, D3 dióda elhagyható, a FET pedig olyan legyen, amelyik kibír ekkora áramot. Ennyi.

555_PWM.jpg
    
(#) jdani válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Tetszik, egyszerű. Kérdés, hogy lehetne ezt vezérelni egy PICel? Vagy ha már PICről van szó, akkor eleve az egész pwm regulációt azzal megoldani?
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Hello! Ha van PIC akkor minek a PWM előállítása, azzal magával is megoldható. De egy Gate meghajtó fokozatra viszont szükség van hozzá.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Modulrendszerű grafikus pic programozással tudok programozni,. Azt is régen csináltam. Azt tudom Hogy egy 876A picnek van olyan kimenete, ami fokozatosan nullatol öt voltig állítható a kimemete. Ehez hogy illewszem a fetet?
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Igen. Az a kimenet nem igazábol nem 0-5V -ig állítható, hanem PWM kimenet. PIC után javasolt a FET meghajtó, pl. TC4420.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2017
(#) Tarbur hozzászólása Nov 8, 2017 /
 
Sziasztok!
Miután egy villanymotorral sikeresen kicsaltam egy potméterből a varázsfüstöt gondoltam inkább tőletek kérek tanácsot.
5-6db (max10, 3mm-es) párhuzamosan kötött, 3 ceruzaelemről táplált ledet kellene kicsit fényerőszabályozottá tennem. A kérdésem, hogy elbírja egy potméter ezt a terhelést, vagy már kell neki valamilyen FET-es szabályzó? Gondolom mindig illik ilyesmiről vezérelni, de most a legminimálabb építés a cél, mind alkatrészben, mind anyagköltségben.
A potméterről nem sokat tudok, egy leddel üzembiztosan megy, de az csak max kb. 10-15mA.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2017
(#) proli007 válasza Tarbur hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
Hello! Nem írtad a Led-ek típusát, vagy színét (nyitófeszültségét/áramát), a potid ellenállását. De megoldani pld. a mellékelt ábra szerint lehet. A Led-ekhez áramkorlátozó ellenállást illik tenni . A potival sorba lévő led, csak a szabályozás kiterjesztéséhez van benne, nem a világítása miatt. Különben csak kis tartományban fog szabályozni a poti. Led és poti
(#) Tarbur válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
Üdv!
A ledek 3mm-es kék ledek (2,8-3,6V 20mA), az ellenállás egy mezei 10K-s logaritmikus potméter, pont ilyen .
(#) proli007 válasza Tarbur hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
Egy mezei emitterkövető megoldhatja a gondot. De a 10k poti értéke igen nagy, és a log-os inkább hangerő szabályozásra való. Én maximum három Led-enként tennék előtét ellenállást, mert 6 párhuzamos kötése nem biztos hogy az áramot egyformán tudja elosztani.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2017

6Led-Poti.png
    
(#) Tarbur válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2017 /
 
Köszönöm szépen!
(#) Epu2 válasza ballazs58 hozzászólására (») Nov 9, 2017 /
 
Üdv! 34 LED egy nyák csíkon, párhuzamosan. 22Ω -os, 1W-os ellenálláson keresztül, PC USB-n táplálva. Évek óta használom. 1cm-es lábakkal. Egy kis görbítéssel beállítható a terítés.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2017
(#) Pgeorge80 hozzászólása Dec 5, 2018 /
 
Sziasztok! Tudnátok segíteni? Nodemcu pwm kimenetével szeretnék vezérelni, egy ledszalagot, ami 12v 250w!Egy kissebb teljesítményű ledszalaggal már sikerült, egy tip120 darlingtonnal tökéletesen működik, de az a baj, hogy az csak 5 amperrel terhelhető! Néztem nagyobb teljesítményű darlingtont, Tip35, de félek, hogy ekkora ársmerősség, már tönkreteheti a vezérlőt, vagy nyugodtan kössem rá?
(#) Bakman válasza Pgeorge80 hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Használj FET meghajtót(pl. TC4420) és FET-et (pl. IRFZ44N).
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem