Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   630 / 839
(#) Alkotó válasza kenikl hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Nem tudom milyen tápról, és kijelzőről van szó, de az ICL 7107 az vagy 2A-ig, vagy 0,2A-ig vagy 20A-ig mér. Pontosabban 1999-s számot tud maximum kijelezni, amihez 199,8 mV kell a bemenetére.
Ezt tudva, csak osztás kérdése hogy milyen méréshatárt választunk.
A túlcsordulást az első karakter 1-es állapota jelzi.
(#) kameleon2 válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Szia Nagyjából ezt írtam én is körül. Az én tápom saját. 1989 táján készült. Ez az.
(#) Mircsof válasza kenikl hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Igen a led lecsapott része (negatív) felfelé kell álljon.

Alkotónak írom, hogy erröl a tápról kérdez
(#) kenikl válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Igen az Attila féle tápot építettem meg. Akkor a LED stimmel a kijelző jól működik.

Kérdés még mindig adott ebben az esetben, hogy miért nem tudom 2A alá szabályozni a kimenő áramot?
Valamint miért megy el a feszültség amikor terhelést kapcsolok rá?

Köszönöm
(#) meszi válasza vision61 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /
 
Belinkelem egy kb. 10 nappal ezelőtti megjegyzésemet.
"""".... a TTi PL330 típusú ipari tápomban (kimenet 32V/3A Pki=96W) 6db TO3 tokozású tranyó van kimenetenként, az 5V/7A-es kimenet 2db TO3 tokú tranyót tartalmaz, ventilátor nincs, csak nagy hűtőbordák.""""
A példának említett TTi táp single változatának fotói a hűtő bordákkal.
3db hűtőborda van összefogva, 1-1 bordán 2db tranyó van. A borda ~140mm magas, és ilyen hűtés mellett a 6 tranyón összesen max. 96W-ot disszipáltatnak el. Ilyen egy példásan felépített DC ipari táp, nem fog elfüstölni, ez még nem a kínai költségcsökkentés terméke. Igaz meg is kérik az árát PL330 Single PSU = £195 azaz kb. 85000Ft volt egy régebbi árjegyzék szerint.
Ennél kevesebb tranzisztor, rosszabb hűtés, vagy nagyobb kimeneti feszhez rendelt nagyobb terhelő áram ront a megbízhatóságon.
(#) vision61 válasza meszi hozzászólására (») Feb 4, 2016 /
 
Szia!

Nem értem ezt miért nekem írtad. Szerintem a tiédben nincs előszabályzás, ezért van benne 3 A-re 6 db tranzisztor.
Az általunk használt tápok már elmúltak 5 évesek, köszönik szépen, jól vannak, szinte napi használatban vannak, és nem 1-2 A terheléssel, arra vannak kisebbek.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2016
(#) Ge Lee válasza meszi hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Nekem az szokott furcsa lenni, hogy miért akar mindenki mindenáron fűteni, amikor 1db (dupla értékű) plusz kondival, meg 1db kapcsolóval meglehet a bemenő feszültséget felezni vagy duplázni. Mindjárt lehet nagyobb árammal is használni ugyanazt a tápot, még csak másik trafó vagy leágazás sem kell hozzá.
(#) proli007 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Hello! Ezt a megoldást anno a PC tápok 120/240 átváltásánál használták. De..
A kétszerezős kapcsolásnál egyutas egyenirányítás van. Kétszer akkora kapacitású pufferkondi használata esetén is, kb. kétszer akkora a búgófeszültség nagysága. Hogy az áram mihez képest lesz nagyobb az viszonyítás kérdése, mint a statisztika maga..
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) Ge Lee válasza proli007 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Meg még sok más helyen. Ugyanakkora áram folyik mindkét megoldásnál a terhelésen, és a búgófeszültség is ugyanakkora. Nyilván nagyfrekin van nagyobb előnye a diódák disszipációja miatt, de nekem még a labortápom sem sértődött meg miatta.

g_d.jpg
    
(#) proli007 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Oké, igazad van!
(#) kenikl válasza kenikl hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Sziasztok,

(megvártam míg a másik téma lezárul)
nem szeretnék tolakodó lenni, de valaki tudna segíteni a feszültség esés problémakörben?

Elméletileg a maximális áramerősséget és a kimenő áramkorlátot sikerült beállítanom (legalábbis a panelmérő szerint).

Viszont a feszültség esést nem tudtam még megoldani. Ha valamilyen mérési adat vagy egyéb hiányzik akkor kérlek szóljatok.
Köszönöm a segítséget
(#) dddemeter hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Sziasztok, hozzáértöket kérdezném Alkoto 2.7.4 v2 labortápjával kapcsolatosan: Megépitettem 40 voltra müködik is az áramkorlát és a feszültség beállitás is , viszont van egy két probléma amit nem tudok elháritani: Az elsö: A beálitott feszültség értéke külsö digitális multival mérve ingadozik egy két tized voltot . az ingadozás kissebb mértékü , ha kissebb feszültséget állitok be . Max feszültség beállitásnál a legnagyobb az ingadozás. A második kérdésem: A minusz 5 volt csak akkor van meg ha kiveszem az LM324 et a foglalatbol, Ha beteszem akkor leesik -1 volt környékére . A Z3 24 voltos zenneren is ha az ic be van téve nincs meg a stabil 24 volt csak 22 ,és ez is ingadozik egy két tizedet.Lm 324 1-es lábom 22 voltot mérek a rajzon levö 9.9 volt helyett. Mennyire kell stabilan tartsa a beálitoott feszültség értékeket ez az áramkör normális müködés esetén?? Minden feszültséget a testhez képest mértem . terhelve és terheletlenül is ugyanaz a helyzet.HA valaki esetleg le tudná irni milyen feszültség értékeket kel l mérjek normális esetben az is jo lenne . Elöre is köszi a joindulatot mindenkinek üdv dddemeter.
(#) dB_Thunder válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Elsőnek is azt kérdem mit változtattál meg!! Valami biztos eltér az eredeti kapcsolástól!ellenállás értékek, vagy bármi
(#) dddemeter válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Üdv nem változtattam meg semmit sem , csupán a 24 voltos zenner áramát beállito R2 ellenállás értékét probáltam változtatni amiatt hogy nem akart meglenni a stabil 24 volt ha az ic be van téve minden más a rajz szerinti vagyis ahogy Alkoto leirta a dokumentácioban.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) Pioneer válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Szia!
Az IC 1-es lábán meg kell lenni a kb. 9,9V-nak, mivel az a referencia feszültség. Az egy picit sem ingadozhat. Addig míg nem lesz meg a stabil referenciafeszültséged, nem is lesz stabil a tápegység.
(#) dddemeter hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Üdv nem változtattam meg semmit sem , csupán a 24 voltos zenner áramát beállito R2 ellenállás értékét probáltam változtatni amiatt hogy nem akart meglenni a stabil 24 volt ha az ic be van téve minden más a rajz szerinti vagyis ahogy Alkoto leirta a dokumentácioban.Ha R2 nek 1.8 komot tettem ugy ahogy Alkoto leirja a határérték számolásnál
(#) dddemeter válasza Pioneer hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
ÜDV Pioneer. Köszi az informáciot de ha a24 voltos zenneren sem stabil a feszültség , akkor a referencia lehet e stabil?
(#) dara válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Ha a 24V zeneen nem stabil a fesz,attól még megközelitően az 1 lábon ot kellene lenni a 9,9V nak.Jó az az ic?Nekem úgy tünik hogy nem.
(#) Pioneer válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
A 24V-os zener csak az IC tápfeszültségét adja, annak nem kell és nem is lesz atom stabil. Igen, a referencia akkor is stabil lesz, ha a tápfeszültség +-2V-ot is ingadozik.
(#) dddemeter hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Köszi szépen az infot mindkettötöknek , akkor holnap itt kutakodok tovább , megprobálok egy harmadik Ic t is lehet a panellen vacakol valami , nagyon bosszant hogy müködik is meg nem is , Majd referálok a fejleményekröl ,Nektek amikor normálisan müködik mennyire stabil a kimenö feszültség??
(#) dddemeter válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Még csak annyit kérdeznék hogy testhez képest mérjem vagy az ic valamelyik lábához képest?
(#) Alkotó válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
A kimeneti negatív ponthoz képest.
(#) dddemeter hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Szia Alkoto köszi szépen .
(#) mark.budai hozzászólása Feb 9, 2016 /
 
Sziasztok!
Hosszas gondolkodás és rábeszélés után sikerült meggyőzni haveromat, hogy inkább a Pioneer-Alkotó-féle tápegységet építem meg vele. Szeretnék pár kérdést feltenni ezzel kapcsolatban. Az Rx-ek helyett 2db 0,33ohm 5W-os ellenállást szeretnék beépíteni, a tranyók emitterébe pedig 0,1ohmos ellenállásokat. Ezekhez az értékekhez mit kell módosítani, ha kell egyáltalán? (30V, 3A a terv, 3db 2N3055, vagy 3442-vel.) Illetve a BD244 helyére tehetek BD240-et? Ezt a tranyót mennyire kell hűteni, célszerű a végtranyók hűtőbordájára felszerelni, vagy egy kisebb hűtőzászlót tegyek rá?
Ezen kívül szeretném kapcsitápról járatni, így a negatív tápfeszt is egy külön tekercsről, stabilizátorról járatnám, illetve a fő táp egyenirányítása és puffere nem ezen a nyákon lenne. Ennyi változáshoz viszont inkább saját nyákot tervezek hozzá.
(#) Alkotó válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 9, 2016 / 3
 
Esetleg mérlegeld annak a lehetőségét is, hogy nem találsz ki változtatásokat, hanem megépíted az eredeti tervek valamelyikét használva. Így megspórolod a variálásra fordított energiát, a paneltervezéssel sem kell bajlódni, és elkerülheted az új tervvel együtt járó tesztelési folyamatot.
Csak a tisztánlátás miatt említem, hogy az ellenállás variálásod 6 db kb. 15 Ft-os ellenállást érint, amit ha terv szerint megveszel akkor kb. 90 Ft-ba fáj. Ezért aligha éri meg.
(#) dddemeter válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Sziasztok .Köszönöm mindenkinek a segitséget , megtaláltam a hibát . vagyis a saját hibámat , ugyanis az R8 22K helyett tévedésböl 2k2 került és ez szivatott de most már ok köszi mindenkinek mégegyszer az informáciokat üdvözlettel dddemeter!
(#) mark.budai válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Terveztem már pár nyákot, tisztában vagyok vele, hogy egy új terv mivel jár, de egy analóg tápegység csak nem okozna gondot...
Az ellenállás nem ennyiről szól. Minden más van hozzá, itt vidéken nem egyszerű beszerezni 5db ellenállást, és komolyan 90Ft-ért fizettessek vele postaköltséget?
De köszönöm a "segítséget".
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Nincs előttem a rajz, de gondolom az sem egy holdjáró vezérlője, tehát egy adott tartományon belül teljesen mindegy hogy milyen értékű ellenállást raksz oda, ha korrigálod az eltérést. Ez így működött az én 723-as tápom esetében is, olyat tettem bele ami éppen kéznél volt, és ahhoz állítottam be a szabályozási tartományt.
(#) Hp41C válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 10, 2016 / 1
 
Ennél egy kicsit összetettebb a módosítás hatásainak figyelenbe vétele:
- Árammérő ellenállás: Az "eredeti tervben" 226.6 ohm ellenállás figyeli az áramot. Ha növeled az értéket, a feszültség tartomány növekszik, de az áramhatár beállító trimmerrel korrigálható. A disszipáció növekszik, az ellenállás értékének figyelembe vételével a minimális teljesítménye számítható. Ha csökkented az értéket, az áramfigyelő műveleti erősítő offszet feszültség paramétere válik kritikussa az alacsony áramok mérésénél. Az LT1014 offszet feszültsége max. 1mV szemben az LM324 7..9 mV -jával.
- Áteresztő tranzisztorok emitter ellenállásai: Ezek az ellenállások hivatottak biztosítani az egyenletes áramelosztást a három párhuzamosan kötött tranzisztor között. A bázis - emitter átmenet nyitófeszültségének hőmérséklet tényezője kb. -2mV / fok (tranzisztor típusfüggő). Ez azt jelenti, hogy a melegebb tranzisztor nagyobb bázis áramot kap, nagyobb lesz a kollektor árama, ettől tovább melegszik, tovább csökken a bázis - emitter átmenet nyitófeszültsége... Az emitter ellenállásnak kell kompenzálni a bázis - emitter átmenet nyitófeszültség csökkenését azzal, hogy a rajta átfolyó áram nővekedése a bázis - emitter nyitófeszültséget csökkenti. A felhasznált típushoz újra kell számítani az értéküket.
- Kapcsoló üzemű tápról járatás: A puffer kapacitása 10ms -enkénti töltődéshez igazodik. Ha a kapcsoló üzemű tápegységed nagyobb frekvenciával üzemel, a puffer kapacitása csökkenthető. A kapcsoló üzemű tápegységed kimenetére be kell építeni (esetleg már tartalmazza) a puffert. A tápegység panelre is kellene tenned egy (kisebb kapacitású) puffert a zavarok elnyomása érdekében. A negatív tápfeszültség előállítható szinte bármilyen módon: másik tekercs a transzformátoron, másik transzformátor, DC/DC konverter. Biztosítani kell a jó szűrést és a kellő áramot. Egyszer már írtam, hogy az "eredeti tervben" az R18 nem tudja biztosítani a Z2 munkaponti áramát, ha a műveleti erősítőt más típusra cseréljük (MC33079).
(#) mark.budai válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Köszönöm, ez kielégítő válasz volt, és így átgondolva, teljesen egyetértek vele. Sejtettem, hogy az árammérő ellenállás értéket a műveleti erősítő offszet feszültsége miatt már nem illik ennyire csökkenteni. Más tápban láttam 2N3055-tel 0,1ohmot, ezért gondoltam, hogy az is jó lenne bele. Egyébként kb 2 éve, 2, vagy 3 ilyen panelt megépítettem, azok nagyon szépen működtek. Ott megengedte az anyagi forrás, hogy teljesen új, rajz szerinti alkatrészekből építsek mindent.
Következő: »»   630 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem