Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Viszont építhetsz "mögé" egy kedvedre való szkópot.
Azért bele lehetne "tenni" néhány munkaórát(meg néhány alkatrészt), mire abból - mérésre alkalmas - szkóp lesz...
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
Ha visszaolvasol egy párszor már le lett írva, én nem adnék érte pénzt az biztos. A játék kategóriától egy fokkal jobb, ha a funkciógenerátor jelét akarod nézegetni rajta arra jó, de a pc az kell mellé. A 48Ms/s pedig inkább 5MHz és nem 20. Teszel hozzá egy keveset és azért már kapsz egy használt csövest, az ettől többet ér.
A valamirevaló DSO-t nem úszod meg 70 alatt ebay-ről sem, és akkor még ott van a garancia macerás érvényesítése. Idézet: „A 48Ms/s pedig inkább 5MHz és nem 20.” Lehet 20Mhz, régebbi digiszkópok 20Ms/s mellett akár 200MHz is lehettek. Equivalent technika.
Sokan lehúzzák itt, de én megelégedéssel használtam. Ha eléred a korlátait, akkor úgyis továbbléphetsz, ha nem, akkor meg fölösleges volna ennél több pénzt kiadni érte. Az OpenHantek nem támogatja, de az EEVblog fórumában csinált valaki hozzá egy szoftvert, ami a gyárinál jobb volt, ennek Open6022BE a neve.
Köszönöm mindenkinek a válaszát!
Alapjában, egy "kisebb" (20-50MHz) digi szkópot szeretnék vásárolni. Túl nagy igényeim nincsenek és csak hobbi célra kell, kisebb digitális áramkörök fejlesztéséhez. @Ge Lee Teljesen igazad van! Elsőként azt kellet volna leírjam, hogy mire fogom használni. Nos, nálam a szkóp kb 1-2 hetente egyszer van bekapcsolva. (Nem az elektronika a főállásom. Sajnos) Ezért gondolom azt, hogy egy közel 100eFt-os szkóp fölöslegesen porosodna a polcomon, bár szépen mutatna. Jelenleg egy orosz analóg, és kb 3 éve egy ilyen szkópom van ami tökéletesen megfelel/megfelelt eddig, de ahogy fejlődik a technika, igazodni kell hozzá... @simpi A mobilitás nem fontos, csak ha már a (mai világban) a műhely központi egysége egy számítógép, akkor miért ne lehetne azt műszerként használni. A multim is rá van kötve a sz.gépre. Köszi a válaszokat.
Ha nagyon olcsó kell akkor nyilván más a helyzet. Kompromisszumos megoldásnak ott van még ez, ami ugyan drágább, de nem 48 hanem 250Ms/s, és kijelző is van rajta, nem kell utána cipelni még a laptopot is.
Ha valamivel olcsóbb lenne lehet hogy egy ilyet én is vennék az asztali DSO mellé.
Sziasztok! Szerintetek egy Tektronix 545B csöves, tökéletesen működő, oszcilloszkóp milyen értéket képvisel?
Olyat amilyenért el tudod adni. Gyűjtőt lehet hogy érdekel, egyébként meg inkább az ajándék (ingyen elvihető) kategória. Volt nekem is egy hasonló de más típus, senkinek sem kellett még ingyen sem, elajándékoztam egy kisebb múzeumnak. Annak a mozgatása kétemberes volt.
A Ebay-en százezet Ft körül kóstálják.
Üdv.
A Siglent SDS1000x szkópokról van a yutubon sok videó, sajnos angolul nem értek, nem tudom mi jót, rosszat mondanak róla. Ha valaki -angoltudós- már nézett erről a gépről videót, pár mondatban leírná nekem mi a vélemény róla, sokat segítene. Igaz, hogy ebay-en vásárolva úniós országból vám és áfa mentes? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2016
A kérdésed első részére nem tudok válaszolni, mert az angolom nekem sem sokkal jobb. Ami nekem némi nézelődés és az eevblog olvasgatása után lejött az az, hogy az olcsó kategóriában ezekből volt a legkevesebb meghibásodás, illetve nincsenek vele olyan hardvergondok amiket mondjuk az owonok meg a rigolok esetében olvasni, hogy úgy van összehányva a bemeneti rész, meg nehezen járnak vagy kikopnak a kezelőszervek.
Ez volt az egyik ok ami miatt ilyet vettem. A másik az ára, a harmadik meg hogy volt owonom-is, és azt egyrészt nem lehetett egy kézzel használni, mert magas és keskeny, így mindig fel akart dőlni vagy elcsúszni ha hozzányúltam, és tartva meg nem értem el rendesen a gombokat. Valamint nekem peak detekt módban sem akarta egy túlövés-lecsengésre ugyanazt a jelformát mutatni mint amit az analóg szkóp. Negyediknek mondhatnám még a garit, az owonra 2 évet adtak a siglentre meg 3-at. A siglent-et több mint egy éve vettem, használtam is ha nem is túl sokat. Úgy jelenített meg mindent ahogy azt illik, nem akar feldőlni, a kezelőszervekkel semmi gond, és leszámítva az újkori szoftverhibáját nem is volt vele más gondom. Az owont nem nézegettem, de a siglentem 50MHz-es, és az analóg sávszélessége olyan 120MHz környékén lehet (a gyári, 70 megás kábelével 80MHz). Hogy pontosan mennyi azt csak egy 200MHz-es mérőfejjel tudnám megmérni, mert a koax-ot nem tudtam úgy beállítani hogy jó legyen, több 6dB-es huppli is volt az átvitelben, azzal kb. 130MHz-ig ment. A mérőfejjel viszont +/-1,5dB-en belül egyenes volt a teljes sáv, ennyit tudott az EMG szignál. Ha úniós országból vásárolsz akkor a vám és az áfa már ki van fizetve rá, azért kerül többe mintha kínából vennéd. Viszont a garanciát azt csak a gyártónál, azaz kínában tudod érvényesíttetni, az európai (ebay-es) eladónál nem, kivéve ha ezzel foglalkozó cégtől veszed. Szóval nem éri meg, meg kell venni inkább itthon, kell keresni egy ismerőst aki vissza tudja igényelni az áfáját és akkor már az ára sem annyira vészes.
Köszi a választ, akkor inkább maradok itthoni vételnél garancia miatt, egyenlőre ebay-en nem is tudnék vásárolni, se regisztráció, se PayPal, még ezeket is meg kellene csinálni.
Közben találtam Rigol DS1054Z, amit -elvileg- hack-elni lehet mindenttudóra, azaz max. kiépítésre. Legalábbis ezt látni neten, eléggél olcsóbb a Siglent 1000Z-nél, és 4 csatorna. Még bizonytalan a vásárlás, hosszú jelfelvételű 10-20Mp szkóp lehet, hogy kelleni fog.
Szép napot mindenkinek! El érkezettnek látom az időt, hogy valami szkópot vegyek magamnak, csak hobbi szinten. Ár érzékeny vagyok.
![]()
Helló. Ha jól látom, 60-80$ körül már lehet kapni használható PC-s szkópot, a normál, kijelzősök pedig 250-400$ körül kaphatók. Persze ezt már helyben érdemes megvenni, a garancia miatt.
Ha négyszögjelet szeretnél mérni, oda kell a sávszélesség, 40-100MHz! A tranziens jelekhez is. Ha csak az erősítőd kimenetét szeretnéd nézni, akkor elég a lassabb szkóp is, 1-10MHz-ig, de ez inkább játék kategória, kezdéshez, ismerkedéshez jó. A DSO138 elég lassú szerintem. Cserébe olcsó. Neked kell tudnod, hogy mit szeretnél vele mérni. Nekem pl. 100-300KHz-es négyszögjelhez biztosan kell az 50-70MHz-es szkóp... Lehet beruházok egy PC-sre, kell a pénz másra sajnos.
Helló! Szeretnék több kH-es négyszög, háromszög, színusz jeleket mérni, de néhány Hz-n is. Még nem mértem szkóppal, úgy,hogy ebben abszolút kezdő vagyok. De szeretnék invertert építeni és szerintem a beállításához elengedhetetlen a szkóp.
Ahogy már előttem is leírták, a kapcsolóüzemű dolgoknak csak a megy-nem megy megjelenítéséhez is kell legalább olyan szkóp, amin látod rendesen azt a mondjuk 130kHz-es négyszögjelet, tehát DSO138 meg hasonlók már ki is vannak zárva.
És akkor ez csak maga az alapjel, építés, javítás, beállítás során lényeges hogy lássa az ember a négyszögjelek tranzienseit is, túllövés, lecsengés, plusz fel-lefutás stb. Ehhez már olyan szkóp kell, ami legalább 10 de inkább 20MHz-es, vagy még gyorsabb. Piciben vagy "olcsóban" egyedül a QDSO felel meg a célnak, esetleg egy USB-s szkóp a maga korlátaival.
Köszönöm a válaszokat. Nézelődök még. Ha találok valamit ki kérem a véleményeteket.
Véleményem szerint, ha árérzékeny vagy, de komoly munkára vágysz, akkor vegyél inkább egy régebbi analóg szkópot. Persze nem mondtad, hog mit szeretnél tulajdonképpen mérni, meg van-e hely az asztalodon egy "igazi" szkópnak.
Miért mondom ezt? Egyrészt a legtöbb hobbi jellegű méréshez (hangtechnika, kapcstáp) ezek bőven elegendőek, sőt! Ezek az USB dolgok rendszerint kis sávszélességűek (ne feledd, ha mondjuk egy 10MHz-es négyszögjelet alakhűen szeretnél látni, akkor legalább egy 50 MHz-es szkóp kell!), kezelésük vacak (képernyőn egerészni nem ugyanaz, mint pillanatok alatt tekerni az időalapon, stb.). Szerintem komoly munkára nem valók. Másrészt egy analóg szkópon meg fogod tanulni, hogy hogyan kell szkóppal mérni. Ráadásul ezeket általában nehezebb tönkretenni, ezeket arra tervezték, hogy nyüstöljék őket. (Bár nem lehetetlen kinyírni, mert valami fura okból minden újonc azzal kezdni, hogy a 230-at akarja direktben mérni), Hacsak nem nem-periodikus jeleket kell állandóan nézned, szinte sosem lesz szükséged digitális szkópra. Persze nem mondom, hogy nem jó, mert a modern digit szkópoknak van egy csomó jó funkciójuk, de akkor olyan kell, nem ezek az USB, meg egypaneles izék. De egy kezemen meg tudom számolni, hogy mikor volt olyan esetem, hogy valóban mással nem tudtam megmérni valamit, csak digit szkóppal. Még egészen fura jeleket is simán levadászok egy kettős időalappal. Harmadrészt ne feledd, hogy a szkóp még félsiker, kell rendes mérőfej is hozzá, arra is szánjál pénzt, mert ezek a vaterán, meg aliexpressen árult 4 dolláros 100Mhz-nek mondott mérőfejek is inkább a vicc kategóriák, ha komoly nagyfrekis mérést akarsz. Negyedrészt, teljesen más érzés egy rendes CRT szkópot nézni, mint valami LCD-t. Van benne valami varázslatos. Egy bajuk van, sok helyet foglalnak. Szóval egy szó mint száz, én inkább vennék egy régebbi analóg szkópot, mint azokat, amiket linkeltél.
Köszönöm a választ! Már én is afelé tendálok, de még töröm a fejem.
![]()
Már többször leírtam hogy az árán van a hangsúly. Szerintem szkópot 15-25ezer alatt egyáltalán nem érdemes venni, és ebbe az árkategóriába csak a használt analóg, vagy az USB-s fér bele.
Az asztali DSO meg egy más világ, eleinte én is szidtam, de aztán rájöttem hogy azoknál olcsóbb és jobb vétel nincs. Nem sokkal kerül többe újan, 2-3 év garanciával mint egy jobb használt analóg, és használati értékét tekintve fényévekkel jobb attól. Még akkor is ha a csöves hibátlan, amilyet valljuk be ma már nem egyszerű találni.
Persze, ha a pénz nem lenne akadály már adnám is le a rendelést a LeCroy LabMaster 10-100Zi-re.
De továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy egy ilyen USB/egypaneles valami helyett, ha szűk a keret, akkor jobb egy használt, de minőségi analóg szkóp, még akkor is, ha esetleg kicsit foglalkozni kell vele. Jobb szkópot kap, nagyobb sávszélességgel és alakhűbb átvitellel. Ráadásul megtanulja a szkóp mérés elvi alapjait, én nem lesz olyan, mint egy csomó lelkes ifjú, aki ha nem kap álló képet az Autoset megnyomása után, akkor megáll a tudománya. Én jutottam már hozzá működő, hordozható 150MHz-es Tektronix szkóphoz 4 ezer forintért is, persze ehhez nagy szerencse kell. De a 15-25 ezres kategóriában simán lehet jól használható analóg szkóphoz jutni, kis kivárással és keresgéléssel. (Sőt, ilyen árban sikerült már Tek 2440-es DSO-t is szereznem ebayről, igaz ott tápkondikat kellett cserélni. Persze ez saját hülyeség, ha gyűjti az ember a CRT szkópokat, lehet ezért vagyok elfogult). Nyilvánvaló az is, ha nem hobbi célra kell, hanem munkához, akkor új DSO, ez nem kérdés éles munkához én is azt használok.
Nekem kell a single trigger üzemmód, ami analóg szkópnál nem megoldható. Bekapcsolási maximális áramfelvételt mérni, nem periodikus jeleket, esetleg egy kommunikációt megfigyelni (ez már inkább logikai analizer), de ha kíváncsi vagyok, hogy egy I2C jelfolyam jelformája megfelelő-e, külön programot kell írnom, hogy periodikus legyen a kommunikáció, és hogy látni is lehessen a szkópon. Szerintem beruházok egy Hantek 6022-re, annyira elterjedt. Még utána nézek, hogy négyszögjelben hol a korlátja, de 100-300KHz-es jelet biztosan alakhűen fog mutatni.
GeLee: Néztem a QDSO-ról videót, az eevblogosat, nagyon lehangoló volt, rengeteg hiba, 1 csatornás, nehéz kezelhetőség, csak DC csatolás, stb. Persze ez csak egy QDSO volt, 1.0-s firmware-rel, lehet azóta már fejlődtek...
Komminukációk nyomon követésére ezt ajánlanám a szkóp (bármilyen) mellé.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
Ugyanarról beszélünk. Nekem nem kéne 100GHz, 1 is bőven elég lenne, de az is már kb. egy lakás ára.
Nem ismerem a qdso-t csak az adatai alapján tűnt jónak, a videók alapján tényleg vacak.
Csodákat nem lehet várni. Egy akármilyen lcd kijelző, meg cpu kijön fillérekből, de az analóg frontend et nem lehet ennyiből kihozni. Vagyis hát ki lehet, akkor lesz 50%-os túllövése az 1kHz-es négyszögjelnek, meg 1:3 osztása az 1:2 osztónak. Ezen azután az sem segítene, ha 10Gs/s DAC lenne benne. Meg persze az sem, ha vállalhatatlan dobozolása van az egésznek.
Na erre utaltam, hogy ennél nagyságrendekkel többre használható egy minőségi működő analóg szkóp. De nem akarom tovább ragozni.
Szia!
A Hantek6022 nekem ezt produkálja. Alul a szöveges részben is írja a frekit. Elég zajos, valami zavarjelet összeszed. A képekkel ellentétben tízes osztóval készültek a pillanatképek. Az AVR-es alkatrészteszter frekigenerátora szolgáltatta a négyszöget. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |