Fórum témák
» Több friss téma |
Ha megfelelően van méretezve, akkor működni kell annak nem csak nyitott nyelős, hanem totem oszlop kimenettel is. A lényeg hogy olyan FET-et használjunk, amiben van védődióda. Ha nincs, akkor kívülről kell áthídalni a D és S lábakat egy kis nyitófeszültségű diódával. (3,3V -> 5V irányba)
A felhúzó ellenállások nagyban meghatározzák a maximális átviteli sebességet, mivel az L->H átmenet nem lesz túl meredek. Valamint az L szint a 3,3V-os oldalon a védődióda nyitófeszültsége lesz, ezzel számolni kell. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
Mi lenne a megfelelő erték? Hogyan kéne kiszamolni?
Azon a linken nagyon kicsike ellenállások vannak. Jobb lenne mindegyiket cserélni 10k-ra, és a szimpla soros áramszabályozás helyett is dupla ellenállást használni osztónak. Lokális 9600 baudhoz igazán nem kellenek bivaly áramok, semmi értelme fűteni a tranzisztort, ahogyan a kimenetek is csak cmos-hoz kellenek, nem ttl-hez.
Ha már be kell szerezni, akkor olyat érdemes venni, ami erre a feladatra való: Bővebben: Link
De 9600 Baudra a PIC - modul irányben egy ellenállás osztó, a modul - PIC irányban egy 74HCT08 (a másik bemenete magas szinten) vagy 74HCT86 (a másik bemenete alacsony szinten) is elég. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
Beszerzem a céláramkört, szerencsére a TME-nél lehet kapni, másik kérdésem az lenne, hogy most a hétvégére gyors tűzoltásnak nem e lehetne PIC -> 10K-20K osztón keresztül a RC522 modul felé, majd a modultól a pic felé egy optocsatolóval megoldani a kommunikációt? Vagy egy tranzisztor alkalmasabb lenne a célra?
Nem ismerem az áramköröd többi részét, de nem lehet megoldás a PIC -edet is 3,3V -ról meghajtani
Nagyon sok üres folt van sajnos a PIC es világról a fejemben, ezt igyekszem az elmúlt időkben pótolni, tanulással és kérdezéssel.
Nem tudom, hogy ez a feszültség csökkenés okoz-e valamilyen ingadozást, instabilitást a rendszerben. Ha nem minden további nélkül kivitelezhető mivel az általam használt 3V3-os regulátor bírná az áramot, a kapcsolásban eddig ezen kívül egy LCD van (2x16), annak a bemenete érzékelné a 3V3-os jelszintet?
Könnyen meglehet. Meg kel nézni az adatlapján mekkora minimum feszültség kell a H színthez.
1. A védődióda nyitófeszültsége (0,3-0,7V) a vevő számára legyen egyértelmű L szint.
2. A felhúzó ellenállásokon keresztül folyjon elegendő áram a vevő bemenetébe. (H szintnél, TTL esetén lényeges elsősorban) 3. A tápfeszültség, a felhúzó ellenállás és a vonal kapacitása (Ckimenet+Cbemenet+Cvezeték) meghatározza a töltési időt - egyben a max. frekvenciát. A kisütés a FET kis RON ellenállásán keresztül történik, tehát az elég gyors.
Most így nem tudom a típusát, meg kell néznem ha 3V3 voltot nem érzékeli magasnak akkor az ellenállás osztós opokapus megoldás működhet ideiglenesen?
Általában az adatlapok többségében 2/3 Ut -t írják minimum H színtnek. Működhet ellenállással is, de nyilván sebességbeli korlátai lesznek. HD44780 as vezérlővel szerelt Lcd - t én eddig csak párhuzamosan 4 biten vezéreltem.
Igen, az jó megoldás. Vagy akár oda-vissza optocsatoló. (De az negálhatja a jelet, akár egy sima tranzisztor - bekötéstől függően.)
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
Igen gondoltam, csak itthon egy van éppen
![]()
A negálásra megoldás: az optocsatolót felhúzóként használod. (lehúzó ellenállással sorba kötve)
Az LCD vezérlés általában működik 3,3V-tal, a kontraszttal és a háttérvilágítással lehet probléma. Soknak van a nyákján helye az átalakításnak 7660-al.
Bővebben: 74lvc4245
Irányváltásra kell figyelni, de szerintem ezzel meg is oldanád a problémát, felesleges körök megfutása nélkül.
A 3V3 jelszintet érzékeli az LCD-de csak 5V-ról működik. De ha nincs nagy távolság az RX TX vonalak között az 5V-os vonalra tegyél egy feszültség osztót 3V3-ra és a 3V3-os TX-et kösd a PIC RX lábára, nem a legszebb megoldás, de ideiglenesen használható. Az, hogy milyen értékűnek kell lennie a feszültség osztó ellenállásainak az pontosan nem tudom, meg kell nézni mekkora a 3V3 oldal RX impedanciája.
Az I2C-hez használt szint megoldás is működhet, próbáld ki úgy, hogy az RX TX idle állapotot átállítod high-ra (elméletileg BAUDCON<5:4>).
Az "IDLE" állapot alapból magas szint.
Az RX és TX lábak polaritását - azt hiszem - csak a 16-bitesektől kezdődően lehet megválasztani. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
ÚÚ elnézést a tévesztésért, már rég foglalkoztam és valamiért ez volt a fejemben.
Akkor végképp nem értem mért nem működik a FET-es szintillesztés.
Miért kellene ide egy ekkora tok? Irányváltás is felesleges:
5V -os PIC -> 3.3V -os modul: - Feszültségosztó. A maximális sebességet az alkalmazott ellenállás korlátozhatja. - Egy 3.3V -os 5V tolerant (74LVC) nem invertáló kapu, esetleg XOR kapu (a másik bemenete földön). 3.3V -os modul -> 5V -os PIC: Mivel az Rx láb ST bemenetű és a táp 5V, a minimális magas szint 0.8*Vdd = 4.0V - Egy 5V -os táplálású 74HCT nem invertátó kapu, esetleg XOR kapu (a másik bemenete földön). A komparálási szintje 2.0 V körül van. Mindkét fajta kapu kapható SOT23-5 tokban is (74xxx1Gxxx)- akkora, mint az ajánlott FET-ből tok. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2016
Nem értem, miért ne kellene az irányváltás?
Hát nem oda vissza kommunikációról van szó?
De ha UART-ról van szó akkor van egy külön "oda"(TX) és egy "vissza"(RX) így csak egyik vonalon egyirányú lesz a kommunikáció.
Hát pont ezt mondom.
Amit ajánlottam IC-t annak meg kell adni az irányt, mert mind kettő RX-TX is ugyan azon az IC-n menne keresztül.
Az irányt hogy adnád meg? Kicsit ködös ez nekem.
Nos osztottam meg 2 képet.
VCC(A) supply voltage (5 V bus) VCC(B) supply voltage (3 V bus) Gondolom ez nem igényel különösebb magyarázatot. Az irányt pedig te határozod meg a DIR láb állításával. Ha DIR alacsony szintű vagy is nulla, akkor B portja lesz a bemenet, ha jobban tetszik akkor 3v-ról illeszt 5v-ra. (3v-os modul küldi a jelet, tehát PIC adat olvasás) Ha DIR magas vagy is 1, akkor A portja lesz bemenet és 5v-ról illeszt 3v-ra. (PIC adat küldés) A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2016
Ezt az adatlapból kibogarásztam én is, engem szoftveresen érdekel, hogy oldod meg hogy akkor váltson amikor kel neki.
![]()
Kiküldöd az adatot PIC-el majd adat küldés végén átbillented DIR-t és várod az adatot.
Ha megérkezett a várt adat, akkor visszabillented DIR-t és így tovább.
Na igen honnan tudod mikor érkezett meg a várt adat hiszen másik irányban van a illesztő, így az eszköz nem tud visszajelezni.
Nekem kicsit bonyolult megoldásnak tűnik egy ilyen problémához. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2016
Nem értelek.
Ha elsőnek adatot vársz majd arra akarsz válaszolni, akkor úgy állítod DIR-t, hogy 3v-on legyen a bemenet. Megérkezik a várt adat majd DIR-t billented és küldöd a választ, válasz végén DIR-t megint billented 3v bemenetre. Persze ez kicsit soknak tűnhet elsőre, de egy megoldásnak jó lehet. Elvileg van ilyen IC ami 4bit-es, de azt hirtelen nem találtam meg. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2016
Bocsánat, félre értettem amit írtál, így már világos. Kifogom próbálni ezt a megoldást is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |