Fórum témák
» Több friss téma |
Maximum annyit, hogy könnyű az elkészült programot beletölteni. Mikrokontroller ez is és a PIC is, de nagyon sok különbség van a kettő között. Természetesen vannak közös pontok, de nem ez a lényeg.
Olvasni szinte biztosan nem lehet a benne lévő programot. Ha lehetne is, nagy valószínűséggel egy agyrémmel érne fel a módosításta. Ha nem bonyolult masináról van szó, sokkal egyszerűbb új programot írni, de az is hosszadalmas lehet a tesztelések miatt. Ha elárulod az ország melyik környékén élsz, talán akad vállalkozó szellem.
Szia,
Ez egy teljesen más gyártmányú mikrovezérlő, mint a PIC. Gyári oldal, adatlap. Idézet: „fully compatible instruction set with industrial-standard 80C51 series microcontroller” Ez annyiból viszont jó hír, hogy a 80C51-el kompatibilis, ami eléggé elterjedt ha jól tudom. Bár van itt is topikja, de eléggé üres. Ahogy a többiek írták, a gond inkább azzal lenne, hogy valószínűleg nem lehet a programot kiolvasni belőle, sanszos hogy kódvédett. Egy próbát megérhet persze, a linkelt topikban lehet tudnak ezügyben segíteni. A kiolvasás után csak a csupasz gépi kódot kapnád, amit vissza kell alakítani valamely disassembler segítségével. Szóval assembly szintűre vissza lehet fejteni, ha sikeres a kiolvasás. És akkor utána még meg kell érteni hogyan működik a program, aztán azt módosítani. Háát elég elszántnak/időmilliomosnak kell lenni, hogy ezt valaki megcsinálja.
Hello! Ez sajnos így igaz. Még ha meg is van a kód visszafejteni nem egyszerű dolog. Pedig én a 8048-hoz még egy disassembler programot is hozzá, amivel ki tudtam kerülni a táblázatokat. Mert ha ráfut egy táblázatra, eltéveszti a fordítást, lévén, hogy több byte-os utasítások is vannak és a táblát programnak nézve rossz lesz a fordítás.
Egy 2k programot fejtettem vissza és a visszafejtést újra assemblálva vissza jött az eredeti kód. És még sem volt teljesen jó. Arról nem beszélve, hogy valakinek a gondolkodását, szokásait megfejteni nagyon nehéz. És ha eredetileg nem ASM-ben volt írva, hanem valamely magas szintű nyelven, még reménytelen a helyzet, mert az modulokat használ.
Hú na igen, párszor belenéztem a magasabb szintű nyelvek milyen assembly-t generálnak (máramelyiknél volt ilyen), és erősen pointerekre épített a kód. Nem hiába írja is sok PIC adatlap a C optimized instructions részt..
Na azokat átlátni... Idézet: „Egy 2k programot fejtettem vissza” Le a kalappal! |
Bejelentkezés
Hirdetés |