Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek
 
Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   784 / 1203
(#) diablo válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Ha induktív jellegű fogyasztókat hajtanál (pl. motor) akkor érdemes lenne elgondolkodni a két külön GND-ről (leválasztani a PIC-et), de mivel csak LED-eket vezérelsz, nyugodtan lehet őket közösíteni. Én egy tápról (pl. 12V-ról) működtetném egyébként és egy 7805-ös stabilizátorral állítanám elő az 5V-ot a PIC-nek és a shift regisztereknek. De ez már picit kilóg a PIC kezdőknek c. témából. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) kriszrap válasza diablo hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Okés de miért jobb a fesz stabbal csinálni??
(#) eSDi válasza elektroszala hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Igen ám, de ezért írtam, hogy meg kell vizsgálni, hogy az adott hőmérséklet tartományon belül mennyit mászik el az órajel. Valószínűleg annyira eltért a névlegestől, hogy már túl nagy hibát okozott. Ha mindenképpen órajelezni akarsz, akkor használj inkább I2C-t vagy SPI-t, feltéve, ha nem hosszú az összekötő vezeték. A CLKOUT az a CLKOUT, erről a lábról egy puffer segítségével veheted le az órajelet, mert ugye jobban nem terhelheted a kvarcot. Vagy használsz TCXO-t és az abból kijövő órajelet viheted, ahová akarod.
(#) diablo válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Ha nem konyítasz a programozáshoz, akkor úgy nehéz lesz.
Egy PIC-kel önmagában nem sok hanganyagot tudsz rögzíteni, mindenképpen kellene hozzá flash memória. Egy kezdőnek nem ajánlanám ezzel kezdeni. Vagy ha mindenképpen ezt akarod, akkor ISD hangchippel viszonylag egyszerűen lehet rögzíteni hangot. Hátránya, hogy drága és szintén nem lehet vele sokat rögzíteni.
Bár ebay-en készen is kaphatsz egész olcsón hangrögzítőt hasonló IC-vel. Bővebben: Link

Tudni kellene, hogy mit szeretnél pontosan. Csak pár mp-es hangokat felvenni, vagy perceket, órákat... Utóbbi szerintem csak SD kártyával oldható meg, amibe meg tapasztalt embereknek is beletörhet a bicskájuk...
(#) pajti2 válasza diablo hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Idézet:
„csak SD kártyával oldható meg, amibe meg tapasztalt embereknek is beletörhet a bicskájuk...”


Milyen probléma tud lenni az SD-vel? Mármint azon túl, hogy néha nagyon kileng az adat hozzáférési idő, szóval nem árt a memória is a háttérbe balanszírozni a késleltetést az átlagsebességhez képest, de azon túl szívesen hallok bármiről, ami még elő tud fordulni.
(#) pajti2 válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Nem teljesen esik le, mit raknál a vdd-re. A tranzisztorok bázisát egészen biztosan ne rakd oda. Bármilyen más eset egyszerűbben lenne érthető valami kapcsolási rajzzal. Akár papírra ceruzával rajzolt cumó mobillal lefotózva, de ábra legyen, úgy könnyebb érteni.
(#) diablo válasza pajti2 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Én csak úgy értettem, hogy nehéz elindulni vele, nem hinném hogy kezdőnek ajánlott ezzel kezdeni.
Jómagam még nem használtam PIC+SD kártya párost, de sejtem hogy nem keveset kellene előtte olvasnom az USB és SD kártya működéséről, már ha nem kész könyvtárakat akarok használni. Szóval biztos, hogy nem 1 délután összehozni egy működő programot hozzá.
(#) Udvari Zsombor válasza diablo hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Idézet:
„...mindenképpen kellene hozzá flash memória...”
Közben már rájöttem én is, hogy kifelejtettem a szürkével írt felsorolásomból az SD kártya foglalatát...
Idézet:
„Tudni kellene, hogy mit szeretnél pontosan.”
Pontosan azt, hogy lenne egy eszköz, amin van hangkimeneti csatlakozó meg mikrofon-bemenet (ami bedugáskor leválasztja a beépített mikrofont), valamint egy 8×2 alfanumerikus LCD lenne a "user interface" nyomógombokkal körítve, meg lenne rajta még egy kapcsoló, ami engedélyezné a mikrofon átjátszását a kimeneti csatlakozóra. Azaz működését tekintve WAV fájlokat tudna készíteni (felvenni) normál SD kártyára (egészen a kártya kapacitásáig időlimit nélkül), meg persze vissza is tudná játszani azokat. Esetleg túl bonyolult, amit szeretnék? Ha esetleg valaki tudja, hogy hogyan lehetne megvalósítani, akkor kérem, irányítson át másik topikba, ha PIC alapokon nem lehetne...
(#) cross51 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
A mikrovezérlő "azt csinálja amit te mondasz" jobb esetben (szeretjük a microchipet) de ez egy elég komoly feladat, ahogy olvasgattam nem igazán van tapasztalatod a programozásban, és ez már szerintem nem 8 bitnek való feladat ez inkább 16 vagy 32bit. Az SD kártyára és a hang lejtszásra van MLA vagy harmony nem tudom nem emlékszem rögzitésre nem tudom, hogy a Microchipnek van-e hang felvéteréle exampleje de ha nálunk nincs a neten már valalki biztos írt.
De esetleg ezt nézd meg ez egy multimédiás panel, lehet neked egy ilyesmi panel lenne célszerű, ehhez temérdek példaprogi is van amivel össze lehet kaparni egy programot.
(#) pajti2 válasza cross51 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Az sd kártyáknak van néha egy olyan heppje, hogy 100 millisec ideig se kép, se hang, nem tudni mi van velük, szerintem olyankor a wear leveling okoskodik valamit. Azokat az időket tudni kell ram bufferrel kihúzni hangrögzítő oldalon, és az ilyesmihez jobb a belső ram, mint még külső soros ramon keresztül is mindig adatokat cserélgetni. 8 / 16 bit alapon nincs elég memória ilyesmihez a pic-ekben. 32-es pic-et fognék ilyen feladatra.

Természetesen lehet használni egészben is előregyártott multimedia boardokat, de én nem pont azt javasolnám, amit linkeltél. Felraktak arra a panelra egy mx460-ast, aminek van összesen 32 kbyte ram-ja, és azt nevezték el multimedia boardnak. Én nem is tudom, sírjak-e, vagy röhögjek. Egy MX270-esben is benne van dupla annyi.
(#) Udvari Zsombor válasza cross51 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Sajnálom, de az nem jó, amit linkelsz, mert "túl sokat tud", valamint egyáltalán nincs szükségem grafikai megjelenítésre, csupán wav hangfelvételre (SD kártyára) meg a felvételek visszajátszási lehetőségére lenne szükségem csupán egy 8×2 alfanumerikus LCD kijelzővel...

Ööö, esetleg Arduino-val...?
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Felbontással??? Órajellel??? Pontosan mire gondolsz??? (Amúgy mindegy, hogy milyennel, de ne legyen rosszabb egy magnókazettánál!) Mono hang is elég, de ezt lehessen akár (külső) sztereo-mikrofonról (mert nekem olyan van) is rögzíteni!
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Ez fájt!!!
(#) cross51 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Az -Arduinoval annyit megspórólhatsz, hogy az SD lib már készen van és biztos csinált már valaki ilyen hanröngzítőt unoval, de én erre a célra inkább a due-t tenném ott azért van, ha jól olvastam 100kb ram az ha nem oriási felbontásban kell az audiót rögziteni, lehet ezzel lenne a legegyszerűbb. Ez attól függ gyorsan akarod megcsinálni vagy vállalkozó szellem vagy és érteni akarod amit csinálsz.
(#) Udvari Zsombor válasza cross51 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Ha rá lehet tenni külső mikrofoncsatlakozást meg (fülhallgató) kimeneti csatlakozót meg pár (kb. 6-7-8db) gombot plusz 8×2 alfanumerikus LCD-t is, plusz könnyen programozható, akkor felőlem jó lenne az is (ha olcsó), de nagyon kezdünk eltérni a PIC-től, úgyhogy nem lehetne ezt a beszélgetést átterelni az Arduino fórumába?
(#) diablo válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Előbb utána kellene nézned az alapoknak, pl. hogyan kell digitalizálni egy analóg hangállományt vagy egyáltalán hogyan épül fel a wav fájl. Ezek nélkül nem fog menni. Bevallom én se értek hozzá, de nem is én akarok hangrögzítőt/lejátszót építeni. Én a helyedben valami kész modult keresnék, vagy egy olyan cikket ami komplett leírást és kódokat ad akár arduino-ra.
Vagy itt egy komplett hangrögzítő occóért. Bővebben: Link Nézz után, hogy ez jó-e neked. E köré már lehetne építeni egy PIC-es LCD-s áramkört kevés energia befektetéssel. De akár még egy mp3 lejátszót is átalakíthatsz a célra, mert ahogy kiveszem a szavaidból nem éppen az építés öröméért akarsz ilyet építeni.
Én a hozzád hasonló kezdőknek - akik csak azért akarnak építeni mert kell -, melegen ajánlom a kínai rendelős oldalakat kiindulásnak, mert elég sok mindent lehet már készen kapni fityingekért.
Remélem tudtam segíteni.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) Udvari Zsombor válasza diablo hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Oké, jól néz ki, amit linkeltél, csak meg kellene hekkelni, hogy akár külső mikrofont is tudjak csatlakoztatni (mert alapból sajnos nem lehet ), de valóban nem rossz ötlet ehhez csinálni körítésnek egy 8×2 alfanumerikus LCD kijelzőt PIC körítéssel...
(#) sonajkniz válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Annyit hangsúlyozod ezt a 8x2 alfanumerikus kijelzőt, mintha nem lenne tökéletesen mindegy a PIC-nek, hogy 8x2, 16x1 vagy 16x2. Kiegészítő áramkör nélkül minimum 6 lábat lefoglal, és nagyjából ugyanúgy kell meghajtani.
(#) elektroszala válasza eSDi hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Gondoltam az SPI-re én is, csak ott a tárolót nekem kell megcsinálni, az uart-nál meg "készen van" 2. Az nem megoldás, ha az egyik pwm csatornát használom óajel kimenetnek?
(#) Udvari Zsombor válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Hát, a 16×1 az nem jó, a 16×2 pedig már szerintem sok és kihasználatlan karakterhelyek maradnának (ráadásul kisebb kijelzővel kompaktabb lehetne)... Úgyhogy maradjunk csak 8×2-nél, aminél úgy képzeltem el, hogy a felső sorba írja ki, hogy melyik funkcióban van éppen, az alsó sorban pedig az adatokat (pl. felvétel módban piktogrammal azt, hogy megy-e vagy szüneteltetve van-e a felvétel + felvételi számláló)...
(#) Udvari Zsombor válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
(Elnézést, de már kifutottam a hozzászólás módosíthatósági idejéből...)
- Mit szóltok ehhez a kijelzőhöz? Van-e háttérfénye (mert nincs feltüntetve)?
- Össze lehet-e rakni a kijelzős rész egy ilyen univerzális nyákra (mert nem akarok (nem tudok) nyákot készíteni)?
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) diablo válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Idézet:
„Standard display EA DIPS082-HN is reflective, non-backlighted version. Module with part number EA DIPS082-HNLED comes with yellow/green LED backlight.”

Azaz nincs háttérvilágítása. A kijelző a népszerű HD44780 kompatibilis vezérlővel van szerelve, így könnyű kezelni, sok infó van róla a neten.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) Elektro.on válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Szia!
Én eddig nem szoltam hozzá a témádhoz, de szerintem is kezdöként nem a leg egyszerűbb projekt. El ne vegye a kedved a fejlesztés során a sok "ez sem működik" élmény.
PIC -el építgetni ezt azt jó dolog. A fiamat is kezdi érdekelni. De mielőtt nagyon bele bonyolódnál én javasolnék gyakorlásnak 1-2 "Hello Világ!" projektet. Sok tapasztalatot fogsz belőle szerezni.
Kijelzőnek pedig ha piktogrammokat is akarsz javasolnám Ezt ! Színes, grafikus érintős. nem kellenek a projekthez gombok. UART on kommunikál a PIC -el és nagyon egyszerű használni. Külön elkészíted a felhasználói felületet, feltöltöd a HMI re . Van több méretben és ha késöbb nagyobbat akarsz a PIC kódjához nem kell nyúlni.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) Udvari Zsombor válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Ööö, milyen típusú PIC-et javasolsz? Ezt vagy ezt esetleg ezt? Esetleg másikat?
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) Elektro.on válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Egyiket sem. A linkeltek közül az első és az utolsó nem PIC, csak shift register. A 2. ugyan PIC de az egy picike 8 bites. A "Helló Világ" progik gyakorlásához jó ugyan de a projektedhez nagyon kévés... Mint korábban írták neked a memória miatt inkább a PIC32xxxxxx -es sorozatból kéne. HeStore-on csak ezt találtam, de nyilván nem volt időm átbogarászni az adatlapot, hogy neked melyik az optimális.
Amire figyelned kell, a kilyelzők amit linkeltem de az is amit te kivétel mélkül 5V -osak, a PIC32 -es széria viszont 3,6V -os.
(#) Udvari Zsombor válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Idézet:
„...5V -osak, a PIC32 -es széria viszont 3,6V -os.”
Mindegy, legfeljebb be kell tenni egy feszültségcsökkentő alkatrészt a PIC elé... Ööö, és milyen (olcsó!) égetőt javasoltok hozzá?
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) Elektro.on válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Én nem javasolnám. Valamikor régen építettem egy hasonlót (david Tait féle programozót)
Akkor kipróbáltam, jó is volt. Viszont a hozzá található szofverek a W7 el nem akartak együtt működni. Az általad linkeltnél sokkal olcsóbb Ebay -ról egy Kínai PicKit3. Ez már viszi a PIC32 -es szériát is. Én is most rendeltem a napokban mert a PicKit2 csak nagyon kevés 32 biteshez jó.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) Elektro.on válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Beraktam...
(#) Udvari Zsombor válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Miközben hozzászóltam, már észrevettem... A reklamációmat töröltem...
(#) diablo válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 3, 2016 / 1
 
PICkit 2 vagy 3, de függ a PIC típusától. PIC32-t szerintem csak PICkit3 támogat hivatalosan.

De őszintén szólva én egy PIC-et sem javaslok, mert azt veszem észre, hogy a témában még egy HE-s cikket sem olvastál el, és nem is érdekelnek téged ezek. Nem tudod mi a PIC, nem tudod mivel programozzák (belinkelsz egy ha jól látom soros porti programozót, ami felül sárgával ki van emelve, hogy nem ajánlott, tehát ezt sem olvastad el), nem tudsz programozni, nem tudsz nyákot tervezni. Ennyi erővel atomreaktor építésébe is belekezdhetsz.

A helyedben inkább feltennék egy hirdetést amiben keresel egy embert aki megcsinálja mindezt neked. Persze nem ingyen fogja...
Nálad a járható út a feljebb általam linkelt kész panel vagy egy hozzá hasonló valami. 32-bites PIC egy kezdőnek abszolút nem ajánlott kategória! Főleg ezzel a "nem akarok utánanézni, majd itt válaszolnak az összes kérdésemre" hozzáállással.
Bocs.
Következő: »»   784 / 1203
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem