Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Adott egy Daewoo FR430-as felülfagyasztós kombi No Frost-os hűtő. Már kb negyedszer járunk úgy vele, az elmúlt egy évben, hogy leolvasztja magát teljesen, és nem akar újraindulni, csak hosszú idő után. Van amikor 1 nap, de volt, hogy kb 2 és fél napot vártunk rá. Bosszantó, hogy ilyenkor mindent dobhatok ki a mélyhűtőből, és a simából is sok cucc landol a szemétben. Sajna tegnap is ez történt. Egy ismerős tanácsára a mélyhűtőben a belső hátlapot levettem, és megnéztem, nincs-e eljegesedve mögötte. Hát nem volt. Csont száraz volt a szellőzőjárat is, ami lefelé megy a sima hűtőbe. Mégsem akart visszakapcsolni amikor visszadugtam a konnektorba, pedig legalább egy teljes éjszakát, és fél napot volt kikapcsolódva, tehát semmi jegesedés nem maradhatott benne. Olyan hangot adott áram alá helyezve, mint amikor nem tud behúzni egy relé. A kompresszor meg sem nyikkant. A hátulján a kompresszortól balra, a hűtő szélére van egy műanyag lap felszerelve, amire azt írják, ez az időzítője a leolvasztásnak, és a biztosítéka. Ebből jött ez a hang. miután többször megkocogtattam egyszer csak beindult a gép, és azóta megint hűt. lassan egy egész napja. Van esetleg valakinek bármi ötlete ezzel kapcsolatban mit kellene csinálni? Hívjak szerelőt, (ha tudtok valakit ajánlani, Budapest IX. Ker Mester u. környéke )vagy ha egyszerű a hibajavítás akkor hogyan oldjam meg a problémát? Válaszokat előre is köszönöm! Üdv Mindenkinek!
Szia, a hiba a leolvasztó kapcsolójánál van, a leolvasztási ciklus után nem zár vissza a motor érintkezője valami oknál fogva.
Ha kibontod, óvatos érintkező-tisztítás után feltehetőleg jó lesz.
Szia!
Köszi a gyors választ! Melyik ez a kapcsoló, vagy hogyan nézhet ki? Idézet: „A hátulján a kompresszortól balra, a hűtő szélére van egy műanyag lap felszerelve, amire azt írják, ez az időzítője a leolvasztásnak” Abban van a kapcsoló aminek a 2-4 es érintkezője megy a motorhoz. Lehet mechanikai megakadás is, ne nagyon hajtogasd el a érintkező lemezt. Van a doboz külső részén egy tekerhető tengely, azt forgasd és figyeld az érintkező működését.
Sziasztok! Kaptam egy Lehel Hb 160*** csillagos békebeli hütöszekrényt! Mivel ennek az elpárologtatója be van burkolva müanyag lappal igy zárt, és néhány hét használat után az elpárologtató müanyag alja elkezd jegesedni. Mit lehetne ezzel csinálni? És mennél hosszabb ideig van használva úgy hizik a jég is rajta, és nagyon nem praktikus igy leengedni amikor is csepeg a viz minden fele.
Amúgy tökéletesen müködik, -19 fok és 5 fok van benne.
Az elpárologtató szigetelése van átnedvesedve, csak komplett elpárologtató cserével javítható .
Sziasztok!
Bocsánat, ha nem ide való kérdést teszek fel, de más aktív hűtőgépekkel foglalkozó fórumot nem találtam. Van egy régi Zanussi (fejből nem tudom a típust) hűtőnk, de talán nem is fontos a típusszám. Az a gondom, hogy néhány napja elkezdett egy furcsa játékot: Bekapcsol, majd búg 2-3 másodpercig és kikapcsol. Olyan mint, ha nem indulna el a motor és a leégés elleni védelem már, ha van ilyen kikapcsolná inkább. Majd 2 perc múlva bekapcsol és megy rendesen. Viszont nem megy sokáig 2-3 perc és lekapcsol újra majd kezdi elölről néhány perc múlva. Teljesen laikus vagyok a témában, de a helyi szerelők eléggé ki is használják ezt ezért gondoltam tájékozódok mi lehet a hiba érdemes-e egyáltalán foglalkoznom vele (15 éves kb a vas) így lehetséges nem éri meg. A helyi szakik minden hűtőnél a gáz feltöltéssel próbálkoznak aztán, ha nem jön be majd elviszik megint és újra és újra ezt a procedúrát igyekszem megelőzni, mert tippelni én is tudok annyira amennyire ők csinálják ![]() Válaszaitokat előre is köszönöm!
Két eset lehet: vagy a segédfázis körben van kontakthiba vagy a motor élete végére ért.
Motorra tippelnék én is mivel mindig ugyanazt játssza, hogy bekapcsol -> búg kikapcsol majd 2 perc múlva indul. Hát akkor valószínűleg új hűtő után kell néznem, csak gondoltam rákérdezek, de a kontakthibára azért még ránézek.
Szerintem a hőfokbeállító termosztát a problémás, vagy nem megfelelő helyen van a kapilláris cső vége, tehát rossz helyen mér.
Nem normális, hogy ilyen gyakorisággal kikapcsoljon, illetve újra akarjon járni. Azért nem indul elsőre, mert a hűtő körben a korai újra kapcsolás miatt a nyomás nem csökken olyan mértékben, hogy a kompresszor "terhelés nélkül", kis nyomáson el bírjon indulni. Lényeg, túl sűrű az újra indulási idők.
Ez is egy lehetőség. Köszönöm neked is!
Sziasztok!
A problémánk nem elektronikai ezért elnézést kérek az off-ért, de nem találtam sehol megoldást. A kompresszor feletti csepptálcát szeretném kitisztítani, de nem igazán merem erőltetni. Hogyan vehető le? Zanussi ZRB36101XA hűtőről van szó. Előre is köszönöm a választ
Üdv!
A kompresszor PTC-je, indítóreléje előbb halt meg, de ha sokszor "próbálkozik" a kompresszor leéghet.(Nem kap indításkor segédfázist) Ezt is érdemes megnézni. (A kompr, bekötésénél keresd) A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2016
Ezt felejtsd el a termosztátnak semmi köze a dologhoz ! A kompresszor túláram védelme kapcsolgat ki-be mert 1: tönkrement az indítórelé
2:zárlatos-szakadt a komp segédfázis tekercse
Na ezért jó egy fórum
![]() ![]() ![]()
Sziasztok!
A hűtő BEKO CSA 29000.Problémám,hogy kiolvasztottam a fagyasztót forróvizes edényekkel. Újra indítás után a hűtő nem akar kikapcsolni. Eddig 2,2.5 fokozaton ment,teljesen hibátlanul.Ha lejjebb veszem a hőfokszabályzót,kikapcsol ugyan és le is olvasztja,de amikor újra bekapcsol csak megy és megy.A zöldségtartóban már 4 fok van. Már 1-es fokozaton megy. Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv! Van egy 15éve vásárolt Vestel RN 260 B hűtőszekrényünk. Eddig soha nem volt vele probléma, azonban a tegnapi napon gondolt egyet és meghalt. A követketőt csinálja: bedugom a konnektorba, 2másodpercig jár a kompresszor aztán leold. Van benne egy "Overload Protection" azaz egy túlterhelés elleni védelem, ami azt csinálja hogy elkezd izzani miután bedugtam a konnektorba a hűtőt és amint már vörösen izzik, leold egy nagy szikrázással egybekötve. A kérdésem az lenne hogy mi/hol lehet a probléma?
Komolyan gondoltad a kérdést?
![]() Egyértelmüen motor ill. segédfázis hiba.
A motor az jó benne. Ez a segédfázisos dolog mihez köthető? Mármint hogy tud meghibásodni ha nincs hozzányúlva?
Idézet: Ezt miből gondolod ? Elég valószínű az indítórelé hiba. cseréld ki az indítórelét és az „A motor az jó benne” Idézet: -t „Overload Protection” A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2016
Ilyenek ezek a gépek: nem babráljuk csak használjuk és egyszer csak meghibásodnak.
Tudod, hogyan müködik a segédfázis reléje? Ha igen , akkor megpróbálhatod közvetlen adni neki villanyt kis időre. Ezalatt fel kell pörögnie a motornak ha egyébként rendben van. ha úgy se megy akkor a motor a hunyó. Ha megy akkor relé javítás/csere.
Idézet: „A motor az jó benne.” Úgy legyen. Hacsak nem ez volt a "diagnosztika" ami alapján ezt biztosra állítod: Idézet: „2másodpercig jár a kompresszor aztán leold”
Sziasztok
A régi Zanussi hűtőmben megadta magát a termosztát! A régi RANCO K59-L2635 típusú volt. Ez már nem kapható, mint korábban írtátok is, helyette az eredetit kiváltó DANFOSS 077B5223 raktam bele. Bfarago azt írta, hogy a számozások nem egyeznek pontosan én viszont ezen nem láttam semmiféle táblázatot, az érintkezők fel vannak ezen is ugyanúgy számozva, mint a régin. Én a számozás alapján kötöttem be, a hűtő el is indult, de a hőfokszabályzással vannak problémák. Konkrétan a hűtő nem igazán akar kikapcsolni. ![]() 1-esre téve is lehűtött 2.1 fokra, úgyhogy inkább kikapcsoltam míg nincs meg a megoldás. A világítás is furcsán üzemel, ha a kikapcsolt hűtőt feltekerem 6-osra, kattan a relé és világít a lámpa. Majd ezek után kis idővel bekapcsol a hűtő. De ha becsukom az ajtót, a lámpa már nem világít többet a következő kinyitáskor és a beállításokra sem reagál semmit! Valaki legyen szíves segítsen a megfelelő bekötésben, mert nem akarom próbálgatni, esetleg véletlen hazavágni az egészet! Köszönöm előre is! A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2016
Üdv!
Beér a termosztát az elpárologtatóig? Ha nem melegebbet érez és tovább dolgoztatja a kompresszort.
Hali
Igen be, minden ilyen dolog rendben van. Úgy van, ahogy gyárilag volt, a kis sapka tartja a végét. Már tiszta dér volt a cső is, úgyhogy lekapcsoltam.. Biztos a bekötés lesz a ludas. Sajnos az új termosztáton semmi nem látszik ami útba igazíthatna csak a sima számozás..
Leválasztó kapcsolót tippelek beállított hőfoknál nyitni kellene mindkettőnek, vagy a bemenet két saru váltókapcsolóval (ott adja tovább a feszt a lámpa ajtókapcsolójának.
Ilyesmire gondoltam én is, hogy ott van elkötve... Ha felcserélem a két sarut nem lesz gond?
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |