Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális óra
 
Témaindító: magellan4, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   10 / 18
(#) otvenkilenc válasza sooty hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Az igaz, ha közös katódos a kijelző akkor a tranzisztorok emittere a + 5 v -r van kötve. értelemszerűen a katódokat egy tranzisztor vezérli. a bázisa PIC-től kap vezérlést a kollektora a katódokra az emitter a GNd-n. Lehet nem volt szerencsés megoldás egy rajzon ábrázolni i a két megoldást.
(#) otvenkilenc válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Azért ez nem teljesen van így. de teszek fel rajzot a két megoldásra.Ha lesz időm. Bocsi közben mással is foglalkozom és tévedtem. Igaz a mondás egyszerre csak egy lovat üljünk meg. )
(#) danda9719 hozzászólása Ápr 1, 2016 /
 
Hello, megépítettem az oldalon található digitális órát, de sajnos a 7 szegmensesek semmit nem produkálnak. Elvileg megkapja a feszültséget de semmit nem mutat. Itt van az óráról készült cikk: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/digitalis_ora_homerovel.html?pg=1
Valakinek ötlete, hogy esetleg mivel próbálkozzak ?
(#) janikukac hozzászólása Ápr 19, 2016 /
 
Sziasztok!
Én is megépítettem Rumcájsz hőmérős óráját. Pöccre indult, minden rendben van vele, csupán ritka borzasztóan pontatlan. Természetesen kalibráltam, de továbbra is rakoncátlankodik. 1 nap alatt kb. fél órát késett (már nem emlékszem mennyit), szépen kiszámítottam a kalibrációs értékeket, beállítottam. Most még így is 5 óra alatt újabb 3 percet siet. Hogyan tudnám pontosítani a dolgokat??
Üdv!
(#) sooty válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Esetleg a 47µF-ot kivehetnéd a kvarc mellől, lehet, hogy az húzza el az xt oszcillátort... persze a korrekciót utána újra be kell állítani a programban, vagy alapértékre kell állítani (F4240)
(#) sooty válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
A DS GND-jét is függetleníteni kellene a kvarc melletti kondik GND-jétől, tehát a DS kapjon közvetlen GND-t és tápot a stab mellől és a 47µF is menjen a DS mellé, ne legyen közös lába a kvarcra kötött 22pF kondikkal. (Ha a képen jól látom, hogy oda megy a fekete vezeték... )
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2016
(#) Kovidivi válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Kvarcot is cseréltél már? Lehetőleg teljesen más fajtára. Nálam segített. Esetleg mérjél rá a kvarcra ha tudsz, hány KHz-en ketyeg? A program csak számolja az impulzusokat, tőle nem függ az óra pontossága. Egy lehetőség van programozási hibára, ha valami annyira leköti az uC-t, hogy nem tud minden impulzust megszámolni, pl. egy interrupt tiltás 100mS-ig, stb. De ekkor is csak késni tudna az óra. Szóval kvarc csere, frekvencia mérés a következő.
További lehetőség még, ha a kvarc jeléhez hozzáadódik valami zaj, pl. a multiplexálás zaja, na akkor sietni fog az óra, nem is kicsit. Ezen árnyékolással lehet segíteni, esetleg 1Mohm ellenállás a kvarcra, ha még így is tud rezegni, a kvarc hengerét GND-re kötni, kondikkal variálni kicsit. Érdekes, mert nálam volt ahol kondival el sem indult a rezgés, máshol pedig csak kondival ment, persze nem ez az óra, hanem másik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2016
(#) janikukac hozzászólása Ápr 21, 2016 /
 
Köszönöm a válaszokat. Beraktam egy teljesen másmilyen 4MHz-t, most tesztelem, aztán írok majd, ha jutok vele valamire
(#) Tomi111 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Üdv! Én is megépítettem már ezt. Autóba tettem, a kijelző csak gyújtáson működik, a PIC állandó tápot kap. Nekem jó lett. Most kb egy hónap alatt siet két percet, de ennyi nem érdekel. Ha kalibrálni akarod, előtte mindig írd vissza az eredeti értéket, ahogy sooty írta. Ha lehet hosszú ideig figyeld meg másodperc pontossággal. Akár két napig is mehet. Így pontosabb lesz.
(#) janikukac válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Köszi, akkor így csinálom!
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
Na, tegnap visszaállítottam az eredeti értékekre, majd ma reggelre ~13 óra alatt ~3h 44s késett. Ez alapján kalkuláltam, és beállítottam, viszont most siet már ~3 óra alatt ~14s-ot. Akkor mi is a következő lépés?
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
A kvarc fém részét földeltem, most is késik az óra, több mint fél nap után majd 4 percet. A földelés után értelemszerűen beállítottam az alapértékre a Sh és Sl kalibrációs értéket. Esetleg próbáljam még még egyszer kimérni X idő alatt mennyi a késés, újrakalibrálni, és tovább szemlélni, vagy itt valami más bibi lesz?
(#) sooty válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
A kvarc pontosságával (20ppm) egy nap 1,73 mp-t késhetne/siethetne. A kvarc földje továbbra is az áramutak része? Persze, kalibráld újra, de ez sose lesz pontos, ha ennyire rosszul rezeg.
(#) janikukac válasza sooty hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
A DS be sincs építve, és a függetlenítést / áramutak problémáját nem is értem.
(#) Kovidivi válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Próbáltad már másik kvarccal? Másik hidegítő kondenzátorral? Más méretűvel? Esetleg nélküle?
(#) sooty válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Akkor felejtsd el a ds-es részt, de hova megy a fekete vezeték, amin bemegy a táp? A képen olyan mintha a kvarchoz menne...
(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Idézet:
„...áramutak problémáját nem is értem”

Nézd meg jól a nyomtatást! Pl. Greatz és a puffer kondenzátor, stabilizátor bekötését. A puffert töltő vezetékek hozzúak, vezetékek ágaznak el róla miélőtt a pufferhez érne. Itt nagy áramimpulzusokka tarkított jel megy vékony vezetéken. Nagyon hiányolok egyfajta alkatrész, amit minden panelre több példányban is be kellene építeni. A kritikus helyek: stabilizátor kimenete, a kontroller és a hőmérő tápfeszültség lábai. Megoldás: 100nF kerámia kondenzátor.

Miért nem lehet megjegyzéseket írni a cikkekhez? Egy kifogásolható (enyhe kifelyezért használok) panelterv sokak örömét teheti tönkre. Akik már végigszenvedték az építést nem tudják feltűnő helyen közzétenni a tapasztalataikat.
(#) janikukac válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Köszi. Ez mondjuk tényleg olyan dolog, amit én is gondolhattam volna magamtól. Most szépen fogtam, és beraktam a stabkocka kimenetére meg a PIC táplábaira a 100nF-okat (a szenzor nincs beépítve, így oda nem raktam semmit), illetve visszaállítottam a 4240-et, és várok. Aztán ha elcsúszik korrigálok, s megint várok, majd reménykedek. Majd írok. Remélem ez már segíteni fog a probléma megoldásában.
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Sziasztok!
Kb. 1,5 nap alatt 8 másodperces sietésre sikerült leredukálni a pontatlanságot azzal, hogy beraktam a 2db. 100nF-ot. Van valami ötletetek, hogy hogyan lehetne zérusra levinni ezt az értéket. Még ez is nagyon gáz. A másik órám fél hónap alatt művel ilyet, pedig az is egyszerű PIC-es óra...
(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Hogy mire nem képes az a pár filléres alkatrész...
8 / (1.5 * 24 * 3600) = 6,1728395061728395061728395061728e-5 ~ 60ppm
Ez már a quartz tűrésének felel meg. Próbáld meg a quartz -hoz kapcsolódó kerámia kondenzátorok értékét módosítani, köss vele / velük párhuzamosan náhány pf -osakat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2016
(#) janikukac válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Ez jó ötlet. Köszi!
(#) nedudgi válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Azt kellene tudni, hogy az eltérés állandóan ugyanakkora, vagy változó?
Ha konstans érték, akkor nem lenne egyszerűbb, hatékonyabb szoftveresen korrigálni a kvarc frekvenciájának elhúzása helyet?
(#) janikukac válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Ezt nem tudom, hogy hogyan lehetne kideríteni, viszont a programot nem fogom tudni korrigálni, hiszen nem rendelkezem a forráskóddal...
(#) Gafly válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Még jobb, ha az egyik trimmer kondenzátor.
(#) llaczo hozzászólása Máj 23, 2016 / 2
 
Sziasztok.
Készítettem egy tranzisztor órát és janikukac biztatására itt is közzé teszem. Ámbár a tranzisztor és a digitális az én fejemben nem biztos hogy együtt jár.
Az ötlet innen származik. Az eredeti kapcsolás egy amerikai 12 órás és hálózati 60 Hz-ről működő munka, ezért kénytelen voltam módosítani a tervet. így most elkészült 24 órás és saját quartz kristállyal meghajtott változat.
A kapcsolás magától adta egy bináris óra odasűrítését. Továbbá terveztem rá fényerőszabályzót (éjjeli üzemmódra), de akár ki is lehet kapcsolni a fényeket ha valamiért zavaróak.
Ez az óra rávett hogy elkészítsem első videó szerkesztésemet és feltöltésemet is. Ez itt látható.
A panel tervet kérésre szivesen közzé teszem, de a kapcsolási módosítások még csak papíron vannak. Ha több valakit érdekel esetleg megrajzolom digitális formában is vagy lefényképezem.
Üdv. laczo
(#) trickentrack hozzászólása Máj 23, 2016 /
 
Üdv!

Van egy egyszerű digitális órám, aminek az a baja, hogy ha beállítom az időt akkor egy idő után elcsúszik az idő. Tehát pl. ma beállítom 20:00- ra akkor egy hét mulva ugyan abban az időben csak 19:30 Csak mondtam egy példát. Ez mitől lehet? Szétszedtem, nem látszik benne semmi hiba, a tranyók jók azokat beértem. Viszont az osszillátor vagy kvarc (nem tudom pontosan melyik mi) eléggé ütött kopottnak látszik. Attól lehet ilyen?Attól lehet ilyen probléma? Igazából nem akarok sokat rákölteni mert nem egy drága cucc, de ha pár forintból meg lehet akkor megcsnálom!

Előre isk öszönöM!
(#) Bakman válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Az óra pontosságát a kvarc pontossága adja. Fényképezd le úgy a kvarckristályt/rezonátort, hogy jól lehessen látni a feliratokat rajta. Ha csak azt kell cserélni, az filléres dolog.
(#) neogeo2 válasza danda9719 hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Szia
Régen volt már a hozzászólásod. Sikerült életrekelteni?
(#) Ferkógyerek válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Hasonló problémákkal került hozzám nemrégen egy óra. Kiderült hogy a hálózat 50Hz-ére szinkronizál. Nem kis munka volt átalakítani. A tulajdonos állítja hogy régebben pontos volt.
Hmm, talán az Európai villamos energia szektor elengedte a szigorú 50Hz tartását?
(#) janikukac válasza llaczo hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Köszi!
Már csak az a kérdés, hogy milyen ez a .pcb kiterjesztés, azaz, hogyan lehet megnyitni?
Következő: »»   10 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem