Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényerő szabályzó hagyományos izzóhoz
Lapozás: OK   15 / 17
(#) gergo-81 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Hello, köszönöm a választ. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy pult felett log 3 lámpa mindegyikben van egy 10W-os energiatakarékos izzó ami "fényerőszabályozható" és ezeknek a fényerejét akarom változtatni .
(#) proli007 válasza gergo-81 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Hello! Ennek azért nézz utána. Mert én nem használok ilyen vacakokat, de ismereteim szerint a legtöbb "energiatakarékos" 230V-os lámpának, nem szabályozható a fényereje.
(#) Peter65 válasza gergo-81 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Szia!
Sajnos kis teljesítményen nem működnek ezek a szabályzók általában. A kapcsoló elem egy triak, aminek a bekapcsolásához, vezetésben maradásához a gyújtás ideje alatt elegendő nagy áramnak kell kialakulnia. Ha ez a tartó áram nem alakul ki, nem marad bekapcsolva a triak. Ezért van alsó korlátja egy ilyen szabályzónak.
Az más kérdés, hogy a kompakt fénycsövek fényerő szabályzójának szerintem sem használhatók, legalábbis a szabályozási tartomány felső fele a csúcsegyenirányítás miatt biztos nem lesz hatásos.
(#) pucuka válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Nemcsak a csúcsegyenirányítás miatt, de az oszcillálás is leállhat.
(#) edison14 hozzászólása Ápr 24, 2015 /
 
Sziasztok!

Fényerő szabályzót szeretnék építeni a terráriumom lámpáinak vezérléséhez. Mikrovezérlőt szeretnék használni és nullátmenetes kapcsolást alkalmazni. A kérdésem az volna, hogy hol találom meg az adatlapban, hogy egy triak (BT137) mekkora maximális teljesítményt bír el. Volna 5 lámpa amik egyenként 26W-osak. Tehát ez már 130W és nem vagyok benne biztos hogy ezt el fogja bírni. A másik kérdésem, hogy be e lehet állandóan kapcsolva a triak, amikor már elértem a maximális fényerőt? Tehát már nem kapcsolgatnám, hanem állandóan folyna rajta áram.

A válaszokat és a segítséget köszönöm.
(#) uniman válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Idézet:
„"26W-os"”
...és ez hagyományos izzó (izzószálas) volna?

A triak 8 amperes...230V x 8 A = az hány watt is?
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) proba válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
A triaknak mindegy mennyi ideig van bekapcsolva ha a hűtése rendben, és nem léped túl a határértékeit. ( a te alkalmazásodban a hűtés is majdnem felesleges) . Ami még kérdéses számomra, bár tudom, hogy a hagyományos égős topicba tetted fel a kérdést, remélem ezek véletlenül sem fénycsövek, vagy energiatakarékos égők ugye? Ezekhez ez a fajta szabályozás nem igazán jó.
(#) edison14 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Az egyik izzó ILYEN, a másik pedig ILYEN.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) proli007 válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Hello! Az energiatakarékos csövet nem lehet szabályozni, csak a Spot lámpát. De egyébként is a "nullátmenetes" kapcsolóval nem lehet fényerőt szabályozni, csak fázishasítással. Tehát a fázishasításos szabályozáshoz szükség van a nullátmenet pillanatára a szinkronizációhoz, de az nem "nullátmeneti kapcsoló". Mert az azt feltételezi, hogy a kapcsolás mindig a nullátmeneti pontban történik és a félperiódus végéig be van kapcsolva a Triac..
(#) edison14 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Tehát akkor nem oldható meg a fényerőszabályzása az UVB lámpának.
Köszönöm a segítséget.
(#) bakos13gab válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Létezik valami olyasmi, ami FET-et használ.
A gond az, hogy ezekben a fénycsövekben egy elektronika van. A triacos szabályozó esetében késik a nullátmenethez képest a gyújtás. Tehát elölről harapsz le a szinuszból. Olvastam valami olyasmit, hogy létezik olyan FET-es kapcsolás, ami hátulról harap le a szinuszból, tehát még a nullátmenet előtt levágja és ez bizonyos lámpákhoz használható, ami a triakos verziótól megbolondul/tönkremegy. Olvass utána, bár egyáltalán nem biztos hogy ide jó.
(#) edison14 válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Szerintem nem fogom próbálgatni mert elég drágák ezek a lámpák.

Köszönöm a segítségedet.
(#) proba válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Mondjuk processzoros vezérléssel, fettel ott vág a szinuszból ahol akar.(de én ebben nem hiszek)
Az energia takarékos lámpáknál szerintem az a gond, hogy a begyújtáshoz kell egy bizonyos feszültség, valamint a fényerő szabályzást nem feszültséggel, hanem árammal lehetne biztosítani. ( az elektronika sem igazán tolerálja a feszültségszabályzást szerintem vagy nem működik vele, vagy igyekszik kikompenzálni ).
(#) Wind-Storm hozzászólása Ápr 25, 2015 /
 
Helló!

Ez inkább egy pre-kérdés lesz majd a leendő kérdéshez.
Van egy olcsóbb érintős fényerőszabályzós fali kapcsolóm, soros kötésű, tehát plusz tápellátás nélküli.
Folyamatos érintésre adott idő alatt állítja a fényerőt max és a minimum között.
Most vettem észre hogy elkezdte művelni azt, hogy fele vagy negyed idő alatt alig halványodik majd újra maximumra tér vissza, tehát nem lehet kellően fényerőt csökkenteni vele.
Aki találkozott már ilyen kapcsolóval: Érdemes darabokra szednem? nem tudom hogy amennyiben vezérlő IC van ebben, az esetlegesen pótolható-e.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) Wind-Storm válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
A dobozát megtaláltam: Ez egy düwi gyártmányú érintős fényerőszabályzós kapcsoló.
40-300W terhelést tud szabályozni.
Típus nincs rajta írva...

Gondolom hogy az olcsó árkategóriában ezek ugyanazon az elven működnek, ezért is tettem fel a kérdést. Sejtem hogy nem a triakjával lesz baj...
Nincs a napirendemre téve hogy szétszedjem, ezért is várnék választ hogy egyáltalán érdemes-e.
(#) usane hozzászólása Máj 6, 2016 /
 
Üdv!

Szeretnék egy fényerőszabályozót készíteni hagyományos izzóhoz. A vezérlőjelet viszont mikrovezérlő adná nem poti. Azt olvastam, hogy a nullátmenetes PWM-es dimmer esetében vibrál a lámpa. Ez mennyire igaz? Néztem youtubeos videókat, de azon nem látszott, bár a valóságban nyilván más mint a videón.
Jó lenne tudni, mert ha ez igaz akkor maradnom kell a fázishasításnál, és akkor a uC után digipotit kell kötnöm.
(#) pucuka válasza usane hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
A PWM -es teljesítmény szabályzás "egyenáramú". Nem értelmezhető a nullátmenet. Váltóáramú teljesítmény szabályzás triakkal történik, ott is értelmetlen a nullátmenet, illetve ahhoz képest kell a gyújtást időzíteni. Olvass vissza néhány hozzászólást.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) usane válasza pucuka hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Nyilván nem a hagyományos PWM-re gondoltam. De a gyujtás időzítése is impulzus szélességen alapszik, vagy időzítésen, ahogy te írtad, értelmezés kérdése. Angol körökben ezt is PWM-es meghajtásnak nevezik, de mindegy, ne ezen vitázzunk. A kérdés, hogy ez tényleg vibrál-e?
(#) pucuka válasza usane hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
No, a PWM, az PWM. Lehet impulzus helyzet (fázis) moduláció, PPM, ezt lehet nullátmenettől számítani. Ezzel tudod vezérelni a triakot pl. mikrovezérlővel, de a hálózathoz szinkronizálni kell. Ha nincs szinkronizálva, akkor lehet villogás a végeredmény, mert néhány periódus kimaradhat.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) usane válasza pucuka hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Tuti nem találom meg újra azt a cikket, de lényegtelen. Szóval ha jó a szinkron nem vibrál. Köszönöm. Lehet összedobom bredboardon.
(#) T_Kornel hozzászólása Máj 11, 2016 /
 
Sziasztok !
Gyerek szobában két falilámpa fényét szeretném szabályozni, tekerőgombos fényerőszabályzót szeretnék (falba süllyesztettet), aminek meg kellene felelnie a szabályzónak:
tekerésre kapcsoljon be
ne kattogjon tekerés közbe,
halk legyen, mármint volt szerencsém kipróbálni egyet , gyengébb fénynél búgót a szabályzó, de ha maxra tekertem elhallgat a búgás,
Egyenlőre 2db hagyományos 40W-os izzóra gondoltam, de ha már dimmert vásárolok jó volna ha a ledekhez is használni lehetne pl a 2 db 40w-os helyett 2db 5W-os ledégőt is képes legyen szabályozni.
Szóval melyik márkát, típust ajánljátok .
(#) proli007 válasza T_Kornel hozzászólására (») Máj 11, 2016 /
 
Hello! Nem ajánlani akarok, csak tájékoztatni..
Azért kerreg a dimmer, mert fázishasításos szabályzó van benne, ami az áramot ki-be kapcsolgatja az 50Hz-en. A benne lévő zavarszűrő fojtótekercs meg ezt nem nagyon tolerálja, az áram rángatja a tekercs drótját a vasmaghoz képest. Vagy is erők lépnek fel, aminek hangja van. Annál nagyobb, minél nagyobb áramértéken van a zárás-megszakítás.
A Led-es izzók zöme ma nem dimmerelhető, tehát csak olyannal érsz célba amire rá is van írva hogy ezt meg lehet vele tenni.
(#) T_Kornel válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /
 
Köszönöm a tájékoztatást,viszont még 1 kérdés Akkor Nekem fázishasításos helyett inkább impulzusszélesség-modulációval (PWM) működő szabályzót kellene nézegetnem? Gyerek szoba révén a minél halkabb működésű szabályzó választására törekednék.
(#) proli007 válasza T_Kornel hozzászólására (») Máj 11, 2016 /
 
Fogalmam sincs milyenek kaphatók, mert én nem veszek ilyesmit. De amit láttam eddig az triac-al működött, tehát fázishasításos volt.
(#) pucuka válasza T_Kornel hozzászólására (») Máj 11, 2016 /
 
Nálunk a hálószobában infrás távvezérelhető, falba süllyesztett érintős típus van. (kb. 6000 Ft) Nem kerreg, 100 W -os izzót szolgál. (évek óta)
Ilyen célra PWM -es szabályzót nem gyártanak, mert sokkal bonyolultabb. A triakos egyszerű, mint a faék.
(#) proba válasza T_Kornel hozzászólására (») Máj 11, 2016 /
 
Én viszont csillárkapcsolót ajánlanék. Egy kisebb meg egy nagyobb fényű fényforrással. Garantáltan nem kerreg, a fényerő 3 fokozatban állítható.A fényforrások tetszőlegesen cserélhetők. Egyszer volt szabályzós fényerő kapcsolóm, de szinte soha nem volt állítgatva, cserébe tényleg zúgott is, azután jöttek a modern fényforrások, áttértem csillárkapcsolóra, sokkal kényelmesebb, gyorsabb a megfelelő fényerőt kiválasztani, minden fényforráshoz jó.
(#) urbla hozzászólása Máj 27, 2016 /
 
Sziasztok!
12V/100W-os izzó fényerejét szeretném szabályozni.
Egy Mean Well S-150-12 150W/12V/0-10A-s kapcsolóüzemű tápot és egy LED szalagokhoz való potis 12V/16A-s fényerőszabályzót összekötve működik is a dolog, de a fényerőt leszabályozva egyre hangosabban ciripelni kezd a tápegység.
Milyen változtatásra lenne szükség a hangtalan működéshez. (A kapcsolóüzemű tápot mindenképp szeretném használni. Trafós/graezt hidas egyenirányítóra nincs most anyagi keretem.) Valamilyen potis szabályzás lenne a legjobb.
Köszönöm.
(#) proli007 válasza urbla hozzászólására (») Máj 28, 2016 / 1
 
Hello! A ciripelést vélhetően a szabályzó PWM vezérlésének hangja lesz, ami rángatja a tápot. Próbálj meg esetleg a táp kimenetére egy 4700µF-os kondit kötni. Hátha az átveszi az áramváltozásokat.
(#) urbla válasza proli007 hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Hello! Köszi! Hány voltos kondival próbáljam?
(#) Bakman válasza urbla hozzászólására (») Máj 28, 2016 / 1
 
16, vagy több, amilyet kapsz. Nem baj, ha nagyobb feszültséget bír, de 12-t mindenképpen bírnia kell. A nagyobb feszültségűek fizikailag is nagyobb méretekkel bírnak.
Következő: »»   15 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem