Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényerő szabályzó hagyományos izzóhoz
Lapozás: OK   14 / 17
(#) yoss válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
1- Amennyiben a porszívók szabályzója, ill. a sok fényerőszabályzós kapcsoló nem zavarja a hálózatot és azon keresztül a lakókat, úgy vélem, hogy talán a lépcsőházi sem fog különösebben osztani szorozni. Egy jó szűrő kérdése az egész.
2- Előbb - utóbb úgy is rákényszerülünk a led-es égőkre, ha végleg kivonják a forgalomból a hagyományos izzókat. (Reméljük jó sokára. Az ára miatt félő, hogy pár lakó nem tisztelné a 8. parancsolatot.) Nos, ekkor szerelhetnénk ki a diódákat, gondolom nem szeretik a lüktető egyenáramot.
(#) Tomi111 válasza yoss hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Csatoltam egy rajzot trafóval. Ez is megoldás lehet, de drága egy ekkora trafó. Viszont zavarmentes és üzembiztos!
A trafó 230/36-42V-os lenne jó(esetleg 24V). De kell legalább 350-400W-os (24V-osból elég a 250W-os)
A trafó annyit csökkent, mint ahány voltos a szekundere.
Először lámpák nélkül kösd be, majd mérjél rá a kimenetre. Ha növeli a feszültséget, akkor cseréld fel a szekunder két végét!
Ez működik, zavarmentes, de költséges egy ekkora trafó, ha nem tudsz szerezni olcsón.
(#) Tomi111 válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Én ilyen megoldást használok már jó pár éve egy fénycsöves kapcsolásban, csak az kisebb teljesítményű. Egy fojtóról használok 3db 7W-os FD fénycsövet sorosan. Itt kevés volt a 235V a gyújtáshoz( 3db cső sorban)Egy 24V-os nyáktrafóval emeltem a hálózati feszültségen, így lett 260V körül. (elég volt a 2-3W-os trafó!!) Így ugyanolyan üzembiztosan gyújt, mint a 2db soros csőves kapcsolás. Évek óta működik.
(#) yoss válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Pár hónapja gondolkodtunk autotraszformátorban. 240/200V, 2KW. Mikor megtudtuk az árát, nagyon gyorsan elfelejtettük.
(#) Tomi111 válasza yoss hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
De egy ilyen 300-400W-os trafó olcsóbb, és nem kell auto, csak sima trafó, mint amit kapcsolószekrényekben használnak a vezérlés leválasztására! Nincs villanyszerelő ismerősöd? Bontott is jó, olcsón adnak szerintem.
(#) yoss válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Érdekes kapcsolás, ilyet még nem láttam (na jó, sok minden egyebet se...).
Ha jól értem, a primer feszültségből(240V) kivonjuk a szekunder feszültséget (42V). A világítás árama a vastag szekunder tekercsen folyik át. Jelen esetben az áram erősség 8A.
42V X 8A = 336W. Tehát egy 400VA trafó elegendő lenne 200V körüli feszültség előállításához, ami elbírja a lépcsőházi világítás áramfelvételét. Ugye, jól értem?
(#) granpa válasza yoss hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Jól érted.
(#) yoss válasza granpa hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) proba válasza yoss hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Ha már ezt csinálod, simán bekötheted auto transzformátorként is .A két végére a (230+42) 240V , és az eredeti 230 -as tekercs a kimenet. Sima auto transzformátornál sem kell 2KW-osnak lenni a vasmagnak, elég ha a kisebb feszültségű rész vezetéke elbírja a terhelő áramot. A vasmagnál csak az a fontos , hogy ne mágneseződjön túl a terhelő áramra.
(#) gabor128 hozzászólása Feb 25, 2014 /
 
Üdv,

Csak egy kérdésem lenne. Hogyan működtek régen azok a dimmerek, amelyeket a fali kapcsolók helyére szereltek be és egy (vagy több) 230V-os izzót lehetett velük dimmelni?

Annyit tudok róla, hogy az ujjamat oda kellett tenni egy narancs színű lukacsos négyzetre és rajta tartani. Ennek hatására nőtt vagy csökkent a fényerő, majd ha elvettük az ujjunkat akkor úgy maradt. Ha hirtelen csak hozzáértünk akkor bekapcsolta a max fényerőt. Ha megint hirtelen értünk hozzá akkor kikapcsolt.
Valami kis trafó lehetett benne szerintem, de nem vagyok benne biztos.
Sajnos ilyet már nem forgalmaznak.

Van valakinek infója, hogy ezek hogy működtek és hogy lehet-e még kapni?
(#) kadarist válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Szia!
S576-os típusú IC volt benne és Kontakta gyártmányú volt a kapcsoló. A benne lévő tekercs zavarszűrésre volt használva.
(#) proba válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Bővebben: Link
Szerintem ez tudja. Mellékesen még távirányítóval is működik.
(#) _JANI_ válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Szia! Az S576-os adatlapjából: Link és a jellemző kapcsolásából ( Lásd mellék. ) könnyen kikövetkeztethető az áramkör működése. A működési diagramot az adatlapban megtalálod.
Hasonló a funkciója az S566B: Link; TT6061A: Link dimer IC-nek is. ( Sajnos ezek az IC-k is lassan kifutnak és nemigazán lehet őket beszerezni. )
(#) orcika70 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Viszont ezt még lehet kapni.
(#) nagyzsak hozzászólása Márc 8, 2014 /
 
Sziasztok! Kérdésem lenne hozzátok!
Egy porszívó motor sebességszabályozót alkalmazok lámpa fényerő szabályozásra,kiválóan működik,műanyag tokos tolopotival használom.
De a közelben levő hangtechnika kegyetlenül zúg.Mi a leg jellemzőbb a bemeneti vagy a kimeneti jel adja le a szórást? Bemeneti szűrő még nincs rajta!
A feladatom hogy, 6db lámpát vezéreljek 20m-es kábel megy ki nem messze az árnyékolt microfon zsinór mellett.
Egy dvd lejátszó fém házába fogok mindent beépíteni.És gondoltam a ki és bemeneti kábelre egy ferrit csövet is tehetnék.
A fő kérdés mi tud legjobban zavaró jelet leadni??????????????
Köszönettel nagyzsak.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
(#) orcika70 válasza nagyzsak hozzászólására (») Márc 8, 2014 /
 
Olvasmány 1 2
(#) Bikalakat hozzászólása Márc 16, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy nagyon egyszerű, de dilettáns kérdésem volna. Az elektronikához sajnos nem értek eleget, van nekem egy 16-os vetítőm, amiből szobor, meg hülyéskedés lesz, ennek az egyik eleme, hogy az eredeti izzóját szeretném szabadon hagyni, hogy lehessen látni, és meghajtani csak annyira, hogy vörösen izzon.
Ehhez kéne nekem egy kis segítség, mit vegyek/bontsak hozzá, hogy kössem be, hogy a 110V-os, 750W-os vetítő izzó hálózati fesz-re kötve szépen piros izzásig melegedjen fel. Nagyon szép lesz, mert nagyon szép lesz Nem kell, hogy szabályozható legyen, ha el lehet találni szépen, hogy mennyire "világítson". De hogy ezt mennyire lehet megbecsülni....
Szóval ha van ötletetek, kérlek, mint egy óvodásnak magyarázzátok el!
Köszönöm szépen!
(#) proba válasza Bikalakat hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Talán egy 24 esetleg 12V-os transzformátorral próbálkoznék. ( durva próba, egy hegesztő transzformátorral mit csinál ? )
(#) gabor128 válasza Bikalakat hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Vagy egy kisebb trafó kell hozzá, vagy egy nagyobb teljesítményű izzót teszel a vetítőbe. Az utóbbi szerintem olcsóbb. A 110V-os 750W izzónál kisebbet ne rakj bele, mert kiég. Esetleg próbálj ki egy 230V-os 750W-os izzót, vagy egy 110V-os 1000W-osat. Kisebb lesz a fényereje.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
(#) lóri hozzászólása Jún 11, 2014 /
 
Sziasztok!
Valahol olvastam, hogy az U2008B kefe nélküli motorokhoz, csak kismértékben jó. Mert, ahhoz már frekvenciaváltó kell. Ez igaz?
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
(#) kadarist válasza lóri hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Szia!
Igen, az aszinkron motoroknál a frekvenciát kell változtatni a korrekt eredmény eléréséhez.
(#) _JANI_ válasza lóri hozzászólására (») Jún 13, 2014 /
 
Szia! Egyes esetekben a fázishasításos teljesítményszabályzóval is korrektül lehet szabályozni a kimenő fordulatot. Mivel a motor feszültsége van szabályozva, ezért a leadott teljesítmény (nyomaték) is csökkenni fog. Ez például egy ventilátornál nem okoz gondot. Ahol a fordulatszám szabályzás mellett a leadott teljesítményre is szükség van, ott a frekvenciaváltó valóban sokkal jobb!
(#) zosza18 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 13, 2014 /
 
Szia
Bocsánat amiért beleszólok, csak nemrég futottam bele olyan "dimmer"-be, ami PWM-es volt. Trafókhoz és motorokhoz való gyárilag, amivel ugyebár meg van a nyomaték is a kellő szabályzás mellett is. Nagyon korrekt áramkör és nem is olyan bonyolult ahogy elnéztem. Tervezek a későbbiekben építeni egyet, csak hogy legyen és próbaképp, hogy miként viselkedik a valóságban. Van a hegesztős topik valamelyikében is hasonló, de találkoztam már fúrógépben is hasonlóval. Csak gondoltam megosztom veletek, hogy ilyen is van, bár szerintem ismeritek.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2014
(#) _JANI_ válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 13, 2014 /
 
Szia! Örülnénk neki (remélem mások nevében is mondhatom) ha megosztanád velünk az építési tapasztalatodat!
(#) zosza18 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 14, 2014 /
 
Amint úgy adódik, hogy lessz időm, akkor megcsinálom. Először kicsibe gondolkozok, 555-el meg triakkal, aztán ha jó minden, akkor már lehet kísérletezni nagyobb teljesítményel és cél IC-kel. Azt sajnálom csak, hogy nem volt időm kirajzolni ami nálam volt, mert nagyon kellett a tulajnak, de nem gond mert ki lehet azt kísérletezni. Alapötletek megvannak, aztán meg majd lesz valami. Közzéteszem amint van érdemleges infóm.
(#) lóri hozzászólása Jún 16, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat. De a frekvenciaváltó az nem három fázisra van csak? Nekem egyfázisú kefe nélküli motorom van, ahhoz kéne, mert a 2008B nem teljesen jó.
(#) kadarist válasza lóri hozzászólására (») Jún 17, 2014 /
 
Válogass: Bővebben: Link.
(#) zosza18 válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 14, 2014 /
 
Sikerült összerajzolnom az áramkört komplett, bár ez egy kísérleti stádium még, mert nem tudom a pontos értékeket , így elfüstölök pár alkatrészt, hogy megtudjam mi hogyan is viselkedik. Most készítettem el a NYÁK-ot hozzá, remélhetőleg hamar össze tudom rakni és tudok érdemleges infókat adni. Mivel még nem tudom miként és hogyan is viselkedik majd az áramkör, így még rajzokat nem közlök, csak ha már működik rendesen, nehogy valakit félrevezessek.
(#) gergo-81 hozzászólása Aug 30, 2014 /
 
Sziasztok,

Lenne egy kérdésem fényerőszabályzokkal kapcsolatban. Szeretnék venni egyet lámpához viszont mindegyikhez amit néztem meg van adva egy teljesítmény tartomány pl.: 40-400W viszont az izzó ami a lámpában van mindössze 30W-os és nem szeretnék nagyobbat beletenni. A kérdésem az lenne, hogy ezek 40W alatti terheléssel nem is működnek? Köszönöm a segítséget.
(#) proli007 válasza gergo-81 hozzászólására (») Aug 30, 2014 /
 
Hello! Jó lesz az a 30W-os lámpához is. De szerintem eszükbe sem jutott, hogy 40W alatt, még fényerő szabályozást is alkalmazna valaki. De valami huncutság van szerintem, mert miben van 30W-os izzó? Félek, hogy nem egy mezei 230V/30W-os izzóról van szó..
Következő: »»   14 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem