Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Jó helyen kapisgálsz. Jobb ha magadnak termelsz csak. Akkora rendszert kell csak építeni amekkora neked kell. Ezt ki kell tapasztalni. Én olyan rendszert építettem ahol a napelem besegít a szünetmentes áramellátásba. Így is lehet spórolni.
Az áram az alacsonyabb potenciál felé fog folyni, mert másfele ugye nem tud. Tehát ha a napelemed termel, és ebből az inverter magasabb feszt tud csinálni mint a hálózati, akkor az áram befele fog folyni a hálózatba. Nyilván annyi amennyi tud, azaz amennyit a napelem és az inverter enged, illetve amennyit a fogyasztók felvesznek. Fogyasztó mindig van, nem tudsz annyit termelni otthon amit a hálózatban ne használnának el.
Azért érdemes túltermelésben gondolkodnod, mert nem konstans a termelés. Őszi hűvösebb, de még napsütéses időben a legideálisabb, este nyilván nem süt a nap, azaz mindenképpen fogyasztasz energiát. Éves szinten érdemes kalkulálni emiatt. Azaz lesz, hogy többet fogyasztasz, de ezt a többlettel tudod ellensúlyozni. A villanyszámláid alapján azonban elég jól be lehet lőni. Névleges teljesítménynél a rendszerek a tapasztalat szerint van, hogy 20%-al többet is leadnak éves viszonylatban, azaz eleve túl fog termelni a rendszered. Nyilván minél több dolgot villannyal ( az új helyesírás szerint meg a villany-nyal
) üzemeltetsz, annál jobban jársz, hiszen magadnak termeled, magad fogyasztod el. Sokkal rentábilisabb így egy hőszivattyús bojler vagy egy hőszivattyú is. Indukciós tűzhely, stb.
Itt egész baráti árak vannak azokhoz képest amiket eddig láttam, 1,85MFt a 4,5kW komplett rendszer bruttóban.
Sziasztok!
LED világítást szeretném működtetni napelemmel. (12-os szalagok spotok) Nem vagyok jártas benne ezért kérdezem itt. Arra gondoltam hogy összerakok 2-4db 50-70w napelemet és ac vagy dc-dc konverterrel 12v-osra konvertálom. A töltésvezérlő 30-50 Ah. Az akkumulátor milyen legyen? (autó jó lesz ha igen akkor hány A) Hallotam hogy nem szabad kivenni többet és túltölteni ezt hogyan tudom megoldani van olyan elektronika ami megakadályozza? A napelemek:Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a PB137 alkalmazása. Ez kifejezetten ólomsavas (BP) akkumulátorok töltésvezérlésére készült. 1,5A a kimenő töltőárama, azaz egy 12Ah-s akkumulátor sumán tölthető vele. Én megfejeltem annyival, hogy kapott a kimenetén egy soros 10 Ohmot TO220 tokozásban. Így igaz, hogy csak 1,37A a maximum - de a 12Ah akkumulátornak az is éppen elegendő, viszont így akár össze is köthetem a két pólust rövidzárba, a töltésvezérlő megússza. Bemenő feszültség maximuma ne haladja meg a napelemek üresjárati feszültségét. A PB137-ből ha 3-at használsz párhuzamosan, az 3db 12Ah-s akkumulátor azaz közel 36Ah 4db PB137 esetén 48Ah. Ez a legolcsóbb megoldás. Ha drágább kell, akkor valamilyen gyári 30-50A-es töltésvezérlő, vagy kezdődhet a kínlódás, tökölés és elkészítesz egy sajátot - szerintem drágábban, hacsak nincs tele a fiókod alkatrészekkel. Használhatsz riasztó akkut is, de a legjobb a solar akku - igaz drágább, mert vastagabbak a lemezei.
Veszel egy pár ezer forintos töltőt,szélgenerátorhoz és napelemhez is használható.
A ledeket meg áramgenerátorról kellene járatnod,ha állandó fényerőt szeretnél. Kb ennyi az egész.A töltő figyeli az akksit,és nem tölti túl,nem meríti túl.
A jobb töltő nem tölti túl az akkut, de a túlmerítést egyetlen bolti töltő sem figyeli. A szünetmentesek és a töltésvezérlők igen.
Félre írtam,szolár töltésvezérlőre gondoltam. Már a nevét is elfelejtettem
Nincs egy hónapja hogy elkészítettem a Napelem csatlakozási dokumentációt az E.ON nak családi házra amit rá egy hétre el is fogadtak. Nekem napokba telt a megírása még hozzáértéssel is pedig ez a 3. amit készítettem. Gondoltam megosztom, hogy másnak szinte csak az adatait kelljen kicserélni megkőnnyebítve az engedély kérést.
Ez egy meglévő 3 fazisu rendszerre annak 2 fáziséra 1-1 3kw Fronius IG TL inverteren keresztül 12-12 260w os napelem kivitelezési leírása engedélyeztetésre. A csatlakozási rajz egy előbbi 1 fázisu csatlakozási tervhez van, de kiindulásnak az is használható. Sok sikert, Alex
Sziasztok,
Van egy szolár rendszerem, melyet vízmelegítésre használok. A rendszer 300m LPE csőből lett építve. Ebben keringetem a vizet, és a nap melegíti fel a vizet benne. A keringetést is a nap energiájából szeretném venni. Most, elég gazdaságtalan módon egy uszodai keringető szivattyúval keringetem a vizet, de egy ilyenre hagyományos keringető szivattyúra fogom kapcsolni a rendszert. A keringető szivattyú adatai: -Teljesítmény (W): 46/67/93 ( Még nem tudom melyik lesz az ideális, tesztelni kell, szerintem a 93 W-os maximális teljesítményre kell majd állítsam) - Tápellátás: 220V 50HZ, egyfázisú motor Ha a keringető szivattyúhoz szükséges energiát napelemmel akarom megtermelni, olyan módon, hogy amikor süt a nap, akkor elindul a keringetés, ha nem süt, vagy borús az idő, akkor meg leáll, akkor milyen megvásárolható eszközökre lenne szükségem. Egy inverter minden bizonnyal kelleni fog, de ebben a kategóriában mi az ami elég lehet. Nem akarok raktározni ebben az esetben energiát, és visszatáplálni sem.
Hát nem lesz olcsó mulatság...
Ebből kéne 26 db a 93W -hoz , plusz az inverter... Ha kiszámolod mennyi idő alatt térül meg az ára, szerintem addigra a déd unokáid is nyugdíjba mennek. ![]() Hirtelen nem tudom pontosan az energia árakat, de 42 Ft/KWh val számolva cirka 142 000 óra üzemidő alatt lenne nullás. Napi 10 óra ragyogó napsütéssel számolva közel 39 év... A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2016
Lehet kapni kifejezetten napelemhez készült keringető szivattyút. Megszólalási feszültsége ~3 V, max. feszültség ~27 V. Már csak megfelelő modult kell venni hozzá és kész. Sokkal olcsóbb és egyszerűbb, mint inverterrel.
1. Grundfos 2. Permanent 3. 24 V DC DC vagy BLDC szivattyúkat keressél. Nem minden Solar keringető megy napelemmel. Laing Ezt kerestem. Az egyik legjobb. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2016
Ezek jók.
de ha elegendő napelemet vesz hozzá így is elég sok a bekerülési költsége.A Permanent -es linknél is 37 W -ot ír. Bár lehet , hogy elmegy ez kevesebbel is... Körülményektől függ..
A Korax 12 vagy 24 V-os, 100 W-os elég lenne, csupán az ára ne lenne ilyen aránytalan. ~75000.-
250 W-os akármilyen napelemet megkap 57600.-ért. Csak egy kis söntstabilizátor kell hozzá, a felesleget belefűti a vízbe. ![]() 250W napelem 12 V 50W Ez se olyan borzasztó. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2016
Napelemet valószínű más forrásból vásárolnék. Olyan nettó 45e ért látok most 100W 12 Voltos panelt ( monokristályost).
Ha csak nettó 45000 el számolok 42 Ft os KWh árral , akkor is ennyi pénzért 1071 KWh áramot kapok a szolgáltatótol. Számold ki a szivattyúd mennyi idő alatt használ fel ennyi energiát. Azon a ponton vagy a költségekkel nullában. Utána minden a te hasznod.
(50W -os szivattyúval számolva 21428 üzem óra) Hát ahogy tovább számolom , határ eset. Napos óráktól függően 6-10 év. ez még talán megéri. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2016
DE akkor nekem elég lenne az általad ajánlott 250W-os is, nem? 57.600 ért jó vételnek tűnik.
Hogy nézne ki az a kapcsolás? Mi alakítja át 230V-ra? (Szivattyú már megvan 230 V ) Egy sima autós inverter is megtenné?
Így túl bonyolult lenne. Az autós inverter miatt kellene hozzá egy akku és töltésvezérlő. Egyszerűbb egy 12 vagy 24 V-os DC keringetőhöz hozzáigazítani.
Állandóan ingadozó feszültséghez nem készítenek invertert, tervezni, legyártani túl bonyolult lenne.
A Laing tényleg jó (volt)... Nekem 8 és fél éve megy, az előbb olvastam le, eddig 13029 óra 29 percet ment legalább, (először még nem volt üzemóra számláló a PLC programban) eddig minden gond nélkül...
Én akkor még a magyar Laing gyártól vettem, azóta a német tulajdonos eladta a gyárat az ITT Lowara olasz cégnek. Most már ITT Lowara néven árulják az ilyesmi szivattyúkat, még bors...ron...
Szerintem csináld meg vagy gravitációsra, vagy DC keringetőre. Az AC keringetőszivattyúval 2 gond van. 7x inditóáram és színuszos táp kell neki... 1kW-os használt színuszos szünetmentes jó lehetne kiindulásnak, de babrás. Vagy okosabb megoldást választasz és csinálsz hozzá egy Stirling motoros keringetést.
Még egy dolog amivel eddig senki sem foglalkozott: az a 300m cső nagyon hosszú! Akármilyen átlagos keringetőszivattyú nem tudja ezen áthajtani a vizet, mert erőt nem bír kifejteni! Szerintem több darabra kellene vágni és azokat párhuzamosítani, hogy jó legyen! Max 100m-es darabokat lehet használni, de ez függ a cső átmérőjétől!
Sziasztok, találkozott-e már valaki Audi a8-as solar tetőablakával?(Törött autóból mentettem meg) Tipusa webasto Solargenerator 10343D a neten semmit sem találtam hogy hogyan lehetne valamiképpen használni. Valakinek valami tapasztalata?
Hello
Van az ion kazánomhoz egy eredetileg solar rendszer DBTW (elvileg Bulgáriában gyártják) típusú vezérlő Bővebben: Link , ami meghibásodott. Kihez hova tudnám elvinni megjavítani? (vidéki vagyok) Ha forgalmazó nem ért magához a vezérlőhöz, és nem hajlandó garancia lejárta után vele foglalkozni. Előre is kösz
Sziasztok
A családdal már régóta gondolkodunk napelem rendszer kiépítésére ami fedezné a ház energiaellátását, most meg már tényleg úgy döntöttünk hogy megpróbáljuk. Az interneten már néztem rengeteg márkát, meg komplett rendszereket. A komplett rendszerek között néhol nagyon nagy az árugrás pedig nyereségben ugyanannyi van írva. A kérdésem hogy van-e már olyan aki kiépített / kiépíttetett teljes rendszert lakáshoz energiaellátás céljából, megosztana velem tanácsot hogy melyiket érdemesebb venni, melyiket kerüljük el, milyen márka, hol lehet kapni, mekkora nyereség várható, milyen időn belül jön vissza a beruházott összeg. Azt majdnem elfelejtettem hogy hálózatra visszatáplálósat szeretnénk. 3 fázisban gondolkodtunk, nem tudom megéri-e vagy elég az 1 fázisú is. A lakás éves fogyasztása kb 5000 kWh, havi 300kWh de ez változó télen volt olyan hónap mikor 450kWh is volt.
Szia! A piacon 390.000-400.000Ft 1 kW Ebből tudsz kalkulálni. Mindegy hány fázisra. A beruházott összeg azonnal megtérül. Miért mondom ezt? Mert mindig letámad nap mint nap valami okos ember, hogy ő milyen sokáig ki tudná fizetni a villanyszámláját ennyi pénzből. de...
1.) Ha fosszilis energiából származik az energia és megfullad - nem tudja fizetni a számlát. 2.) A mai napig nem tudja senki megmondani Magyarországon, hogy mennyibe kerül 1kWh villamos energia 3.) Ha otthon - nálad megáll a villanyóra, akkor kezded el kapisgálni, miért jó mondjuk egy 400m2-es házra évi 4000Ft-os összrezsit fizetni az elszámolás után. 4.) Soha senki nem mondja, hogy mennyibe kerül egy utcai transzformátor teleőítése mondjuk egy tanyához, ahol nincs kiépítve vezetékhálózat. Senki nem tudja megmondani - holnap mennyibe fog kerülni az áram díja. Mert ha ilyen ütemben halad a rezsicsökkentés, akkor minden a sokszorosába fog kerülni. 5.) Mindig lesz egy fórumtárs, aki 300Ft-os számlát fizet egy lakótelepen. Szóval a lényeg: Egyedül a te döntésed számít, mert egy villanyóra, vagy hálózatfejlesztés például soha nem térül meg. A napelemes rendszer - igen. Különösen, ha globálisan gondolkodsz és mondjuk hőszivattyúval fűtesz, ami szintén villamos energiát igényel. Ugyanis akkor agyő gázszolgáltató és máris más a megtérülés. Hogy ez mind pénzbe kerül? Igen abba fog. De ha elgondolkodsz rájössz, hogy egy autó áráról beszélünk - ami soha nem térül meg szintén... Sorolhatnám még, hogy használhatsz Jó sok ledet, energiatakarékos gépeket, szürkevíz hálózatot... Esetleg solar flower-t vagy solar disk-et, Stirling motoros kazánt. De meg is kereshetsz Idézet: „A kérdésem hogy van-e már olyan aki kiépített / kiépíttetett teljes rendszert lakáshoz energiaellátás céljából, megosztana velem tanácsot hogy melyiket érdemesebb venni, melyiket kerüljük el, milyen márka, hol lehet kapni, mekkora nyereség várható, milyen időn belül jön vissza a beruházott összeg.” Csak éppen a konkrét kérdéseire nem sikerült válaszolnod.
Szia
Röviden. Egy 5kW-os Győri napelemrendszer becsült evés teljesítmény adatai a csatolmányban. Évi termelése kb. 5500kWh A piaci ára kameleon2 adatai alapján kb. 2 millió Ft Ha jelenleg 45 Forint/kWh -ért veszed az áramot akkor évi 247500Ft-t spórolsz. A megtérülési idő kb. 2 000 000/247 500 = 8 év
Tudtommal a napelemtábla sem fán terem, kicsit egyoldalú a hozzáállásod.
Szia!
A lakossági nappali tarifa (A1) átlagára 37-38 Ft/kWh körül alakul. Innen tudod letölteni az számolós ártáblázatot : Ha vissza akarsz táplálni, akkor a szaldóban hálózatba táplált villamos energia díja 16 Ft/kWh körül lesz. Ezekkel az adatokkal kb. 10 év a megtérülés, ha közben semmi plusz költséggel (pl. inverter javítás, karbantartás) nem számolunk és az árak sem változnak. Viszont lesz egy jó érzésed, hogy tettél valamit a környezetedért, ezt nem lehet beárazni, vagy legalábbis én nem tudom. A többi a Te döntésed! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) üzemeltetsz, annál jobban jársz, hiszen magadnak termeled, magad fogyasztod el. Sokkal rentábilisabb így egy hőszivattyús bojler vagy egy hőszivattyú is. Indukciós tűzhely, stb.