Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli jeltovábbítás
Lapozás: OK   3 / 5
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Gondolom az előbbiekből, hogy elég fiatal vagy. Akkor kérd meg a szüleidet, hogy vezessék, vagy vezettessék le a net -et. Gondolom azért nem teszik, mert akkor egész nap csak neteznél, és elhanyagolnád egyéb kötelezettségeidet. Ez pedig tényleg nem jó, hidd el.
Ha már van a modemen WIFI -s router, akkor elég egy sticket venned (az nem olyan drága), és csak a kulcsot kell megszerezned. Ha AP -t használsz, akkor is szükség lesz a kulcsra, és a stickre is.
(#) asm hozzászólása Szept 12, 2014 /
 
"Gondolom az előbbiekből, hogy elég fiatal vagy. Akkor kérd meg a szüleidet, hogy vezessék, vagy vezettessék le a net -et. Gondolom azért nem teszik, mert akkor egész nap csak neteznél, és elhanyagolnád egyéb kötelezettségeidet."

Naaa... azért annyira nem! Vegyészmérnök szakon tanulok, és már nem azért, de amúgy azért néha elég jó, hogy neten utána tudok nézni a dolgoknak, jegyzeteknek, stb. És ezt még a szüleim is megértik.
Nálam szerintem nem kell félni, hogy netezés miatt hanyagolom el a kötelezettségeimet.

Abban igazad van, hogy nem értek sem az elektronikához igazán, sem a számítógépekhez, SŐT az utóbbit már rühellem.

A másik viszont, hogy hiába ajánlgatjátok azt a TP-Linkes USB-s routert, amiből már egyébként nekem van egy - a középsuliből "örököltem" -, de azzal akár elhiszitek, akár nem, NEM VAGYOK KÉPES fogni a netet. Legalábbis ebből a rendszerből nem.

Annyit még tudnék, hogy rendesen feltelepítem a programot, drivert, stb...
Csakhogy valami, vírus, driver, tudomisénmi úgy széjjel......-ta az egész rendszert, hogy sem a Wifi nem működik, sem semmilyen driver hozzá nem tud települni, sem az USB routert nem képes kezelni - ami egyébként működne, mert már használtam. Live op-rendszerből is működik az egész - természetesen telepítés után, ami újraindításnál Live rendszernél kezdőthet előlről, de az meg nem állapot. Amúgy hibernálni és készenlétbe helyezni sem tudom a gépet, gondolom ugyanilyen problémák miatt, ezt csak úgy megjegyzem.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Ha jól olvasom, akkor csak egy olyan WIFI átjátszó, ami AP ként működik, de a két egység a hálózaton, mint LAN hálózaton van összekötve. Hogy mit, és mennyire szór be azt nem tudom, nem is derül ki, az azonban igen, hogy ezzel a módszerrel kerüli ki a falak csillapításait. Minden szobába egy ilyen, oszt kész. Legalábbis a kép erre utal.
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Bocs, hogy félreértelmeztem, a szüleidhez való viszonyodból következtettem erre.
Ebben semmi számítógép nincs. Ez (rádiós) hálózat építés adatátvitelre. Lehetne vezetékes is, dehát ennek érzékelhető akadályai vannak. A számítógép, ezesetben az internet hálózat végberendezése jó dolog, meg kellene barátkozni vele. Magához a számítógéphez nem kell érteni, ahogy a TV -hez sem, ha csak nézni akarod. De elengedhatetlenül fontos ismerni a használatát, még a Te leendő szakmádban is.
Mindenképp kellene szüleiddel valami egyezségre jutni a net használatával kapcsolatban. is
(#) asm válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
"Akkor kérd meg a szüleidet, hogy vezessék, vagy vezettessék le a net -et."

Amúgy maguknak levezettettek egy régi WiFi-s routert, fogalmam sincs, hogy hogyan - mert pl. amikor kellett volna tudni, arra se tudtak sokat mondani, hogy melyik szolgáltatónál vannak -, de azt valaki, vagy talán inkább valami tacsra is vágta. Az asztali gépem pont ott volt behelyezve, - azon se volt semmi wifi, de legalább a vezeték még bevezethető volt arra a helyre - ami már kb. csak netezésre volt pont jó..... hát, az így sikeresen már nincs.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Ugyan nem kapcsolódik teljesen az ablakátvielhez, de egyszerűbb eszközöket nem lehet használni egy ilyen probléma megoldásához. Van egy internetforrás lent (INTERNET), ami az elektromos hálózatra dolgozik, aztán vannak a kihelyezett eszközök, amelyek ezt a villamos hálózati átvitelt átalakítják LAN-á és wifivé.
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Lehet némi villámlás is az oka. A vezetéknélküli eszközöknél ez előfordul. Az internet hozzáférésről tudniuk kell, mert a szerződést ők kötötték, és gondolom fizetik a havi díjat is.
Ha ennyi megoldatlan problémád van ezzel kapcsolatban, sajnos szakemberhez kell fordulnod.
Mi innen a távolból tanácsokat tudunk adni, de az nem fog sokat segíteni.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Persze, teljesen jó a megoldás, egyetlen feltétel, hogy ugyanazon a dróton kell lógni mindegyiknek. De ez pölö sehonnan nem derül ki. Családi házakban meg elég sok helyen van a terhelés szétosztva különböző fázisokra.
(#) asm hozzászólása Szept 12, 2014 /
 
Haaajjjaaaajjj!!!

Amúgy amit eddig linkeltetek : http://www.devolo.com/en/Products/dLAN-500-WiFi/Single-Adapter
Ez akkor most nem jó a dolog kivitelezésére? Csak azt kéne tudni, hogy Pécsről honnét szerezhető be, meg mennyiért, nem? Ha egy pár még beszerezhető 10.000 Ft alatt, azt mondom, oké, bár akkor kb. most ami pénzem van, az erre megy.

"Lehet némi villámlás is az oka."

Igen, jól kapisgálsz! Csak akkor azt mond meg nekem, hogy ha egyetlen telefon kivételével - ami tönkre is ment sikeresen - MINDENT kihúztunk a lakásban a vihar előtt (akkor épp nyaralni voltunk), akkor ez hogy a fenébe ment tönkre mégis.
Egyébként vadul villog, meg minden, nagypofájúan, mintha tenné a dolgát, de semmi nem bír róla netet fogni. Egyszer sikerült a testvéremnek valahogy azóta, akkor a router programjába is be tudtam lépni, de utána meg azóta se semmi.
(#) kadarist válasza asm hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Itt vannak ilyen powerline-rendszerű adapterek, De ez már itt jócskán off. Itt.
(#) Inhouse válasza asm hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Ha van már lent egy internet kapcsolat és router, amit azóta egyszer beüzemelt a testvéred, akkor az nem villám csapott, az nem múlik el. Továbbá ha ott volt egy router, akkor ha ez rossz is, akkor is csak azt kell kicserélni (és megkérni egy hozzáértőt, hogy állítsa be, meg az USB Wifi adaptert is telepítse már fel), vagy azt az UTP-t továbbvinni neked, ha jól értem ez is arrafelé van...vagy nem?
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) asm válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Idézet:
„"ha jól értem ez is arrafelé van...vagy nem?"”


Öööö*, szerintem nem.
A szobák kialakítása olyan, hogy a fél házon végig kéne vezessem az ethernet kábelt, hogy eljusson hozzám a net. A netes csatlakozása a lenti WiFi-s routernek valahonnét a konyhából indul. A szobám meg amúgy is a ház másik végében van, de ez legyen a legkevesebb.

A családból éppen ezért senkinek se jut már eszébe vezetékesen csatlakozni, hanem mindenki WiFi-zik. HA TUD. Mert hogy ők se tudják mindig befogni, aztán akaratoskodnak amiatt, mert éppen akkor már nem csak az én gépem sz.
Viszont az enyém az a lágyvasas talicska, amin NEM lehet WiFi-t csinálni. Sem USB-vel, sem modullal. semmivel. Erre a fejemet teszem rá. Csakis az ethernet a jó neki.
Egy ilyen gépen, amit hibernálni sem lehet, sem MSI telepítőcsomagokat futtatni, azon ne csodálkozzon senki! Tudomisén, hogy ezt vírus csinálja, vagy az a nagyon profi videodriver, vagy tudomisénmi. Lényeg, hogy nem működik. Mert az én 20 évem alatt egyszer nem volt olyan, hogy valami műszaki cikk rendesen működött volna a számomra.

*Hallgatni is rossz, miért írod le?
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Szerintem itt az ideje szakember segítségét igénybe venni. Minden eszköz rendelkezésre áll, hogy bármilyen épületben jól működő vezetéknélküli számítógépes hálózatot lehessen kiépíteni. Kellő sebességű internet előfizetés estén még az egyidejű használat sem lehet gond.
Idézet:
„20 évem alatt egyszer nem volt olyan, hogy valami műszaki cikk rendesen működött volna a számomra.”

Biztos vagy abban, hogy a céljaidnak megfelelő műszaki berendezést vásároltad meg?
(#) asm válasza pucuka hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Idézet:
„Biztos vagy abban, hogy a céljaidnak megfelelő műszaki berendezést vásároltad meg?”


A laptopra érted? Nem én választottam, azt egyetemre kaptam.


Az internet előfizetést meg nem én kötöttem, nem én választottam modemet, sem WiFi sugárzót, és nem én vagyok az, aki tudna szólni, hogy elnézést, rossz a második modem.
Nálunk mindenki csak ordítozni tud, mert azt hiszi, így hat a külvilágra... de szólni a szolgáltatónak, az már nem megy.
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Pedig általában a modem az előfizetéssel együtt jár. Ha nem tudod a szolgáltatást a szerződésben, (és az ASzF ben) leírtak szerint igénybevenni, akkor csak a szolgáltatót kell macerálni. Amíg ez nincs rendben, addig semmi sincs. A legtutibb WiFi router sem fog működni.
Egy laptop meg azért tudja, amit tudnia kell, többnyire WiFi is van benne, ha nem túl régi. Ha nem, a beteget orvoshoz kell vinni. A ráolvasás, bármilyen hangos is, nem sokat segít.
(#) Inhouse válasza asm hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Nem létezik, hogy nem lehet wifi eszközt beüzemelni azon a laptopon, csak neked nem megy. Kell hívni valakit, aki ért hozzá.
Ha az a második router (nem modem!) lent van és közelebb hozzád (kevesebb árnyékoló elem van köztetek), akkor azt kell beüzemelni + a laptopodon a wifit! Ha ez még mindig meghaladja annak a routernek a hatókörét, akkor kell még egy aktív eszköz, egy AP (Access Point), ami a két pont között veszi a jelet és így adja tovább, hozzád közelebb...
Hívj szakembert, vagy egy hozzáértő diáktársat!
(#) csabak hozzászólása Ápr 20, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy mérőrendszerhez keresnék ötleteket. ( megvalósítót)

Feladat: egy 27.145 MHz adó teljesítményét kellene megnövelni és hozzá mágnestalpas antennát illeszteni. ( ez kerül be egy mozgó szgk. tetejére, lehet játékvezérlő konzol is.
A teljesítmény erősítő 12V DC ről működhet)

Másik végponton ami egy koax-kábelhálózat-optikai hálózat vevője ahol a fenti 27 MHz átvitelileg rendelkezésre áll.
Ha az adó jele a kábelhálózaton keresztül bejut az optikán keresztül az rossz, azaz a hálózat nem zárt. Ezt kellene jelezni egy mérőeszközzel ami lehet a távirányítós autó vagy valami analóg eszköz is.

Ennek továbbfejlesztett változata lenne, GPS adatokat is továbbítani 6-27 MHZ tartományban a fejállomás felé, mérni a jelet és rögzíteni hozzá a GPS pozíciót.

Nagy nagy segítség lenne !
(#) Kera_Will válasza csabak hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Az átvinni kívánt távolság ? 1 10 100 km?
Némileg bővebb leírás vagy rajz nincs erről ?
Eléggé képlékeny ez a leírásod ... bármi lehet.
Lehet neked a Lo Ra WAN rendszer lenne a legjobb
Egészen új technológia , extrém kis teljesítményekkel , extrém nagy drótnélküli távolságokat hidal át. IoT technológiához kapcsolódik.
LORA-WAN egyik aplikácója
LoRaWAN leírás
Microchip-LoRaWAN oldal
(#) MKarak hozzászólása Jún 9, 2016 /
 
Üdv !
A feladat egy Dallas 2401 kódjának (16kbs sebesség) RF átvitele lenne kb 10-20m. Lehetőleg minél egyszerűbb, olcsóbb eszköz kellene. Néztem a Chipcad rf moduljait, de elég bonyolultnak tűntek a beállításaik... Ha valakinek kész megoldása van vagy segít kifejleszteni azt megfizetném.
Próbálkoztam ezzel is HM-T433 (Miniature RF Transmitter 6dBm 433MHz FSK (hestore) )
de semmi...
(#) Bakman válasza MKarak hozzászólására (») Jún 9, 2016 /
 
A semmi alatt mit értesz? Az átvinni kívánt adatmennyiség viszonlyag kevés, a távolság nem nagy (igaz, akadályokról nem írtál).

Ha a DS2401-ről van szó, annak a teljes adatmennyisége 8 byte. 9600 Baud sebességgel, ha nem tévedek, kevesebb, mint 10 ms alatt átér. UART protokollt is tudó RF modulokkal kb. dunát lehet rekeszteni. Vagy ott a népszerű és olcsó NRF24L01 is. Igaz, ezt kicsit macera kezelni és érdemesebb a külső (nem a NYÁK-on kialakított) antennás modult választani.

Egy ismerősömtől kaptam egy RF modul párt tesztelésre: APC220. Jó drága, de nagyon stabilnak tűnt. Csak küldeni kell az adatokat UART-on, a másik oldalon pedig már jön is vissza.
(#) zenetom válasza Bakman hozzászólására (») Jún 9, 2016 /
 
Ahogy nézegettem az NRF24L01 modult, az kb. olyan, mint ha 2db egyjegyű számot szeretnénk összeadni egy STM32F4-el. Először nekem is tetszett, de nem tudom.. kicsit mint ha túl lenne bonyolítva.
Bár ennek ellenére sokan használják.
(#) Bakman válasza zenetom hozzászólására (») Jún 9, 2016 /
 
Ezzel egyetértek. Én is éppen a linkelt modulon gondolkodom. Drága de nagyon jó tapasztalatom van vele.
(#) MKarak válasza MKarak hozzászólására (») Jún 9, 2016 /
 
A Dallas kód 64bites és 16Kbauddal megy ha jól értem a datasheetjét. A semmit úgy értem, hogy beküldtem próbaképp egy HCS300 urókódját megnézni mi jön ki. Semmi nem jön a vételi oldalon pedig freki scannerrel látszik, hogy van 433MHz-n adás. Megnézem a chipet amit írtál, kösz.
(#) Bakman válasza MKarak hozzászólására (») Jún 9, 2016 /
 
Az rendben van, hogy mekkora sebességgel jön, de a 64 bitet OneWire protokollon kapod meg, annak kezeléséhez kelleni fog egy kontroller (ami majd a kapott adatot valahogy átküldi a vevő felé).
(#) zenetom válasza Bakman hozzászólására (») Jún 9, 2016 /
 
Megnéztem a linkelt modult. Egész pofásnak tűnik, és még megfizethető is.
(#) MKarak válasza Bakman hozzászólására (») Jún 9, 2016 /
 
A kontroller és feldolgozó rész meg van azzal nem kell foglalkozni, csak az átvitelt kell kidolgozni
(#) MKarak válasza MKarak hozzászólására (») Jún 9, 2016 /
 
Baromságot írtam...
(#) MKarak válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Szóval szerinted akkor először fel kell dolgozni egy pic-el a kódsorozatot, majd azt átküldeni RF-en és utána kiadni a kódsort egy pic-ből. Nem lehet a kódolást dekódolást megspórolni ? Esetleg ezt a NRF24L01G -chpippel kivitelezni ? Vagy a NRF24L01G amúgy is csak pic-el vezérelhető ?
(#) Bakman válasza MKarak hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Első lépésként a 64 bites kódot kell kiolvasnod. Ez, csupán jeltovábbításra szánt eszközzel szinte lehetetlen (van egy-két okosabb típus). A DS felöli oldalon kelleni fog egy kontroller ami kiolvassa a számot, majd átküldi valamilyen eszköz segítségével a vevő felé. Ott is kellhet egy eszköz, ami a végleges fogadó felé (számítógép, kezelőszemélyzet, további kontrolle(ek)) dekódolja a vett jelet.

Azt már neked kell eldöntened, hogy milyen eszközt és kontrollert használsz. Célszerű olyat választani, amilyet ismersz.
(#) MKarak válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Itt van egy cikk a kiolvasásról kompletten dokumentálva C-ben egy olcsó PIC-kel. Ez küldhetné tovább az RF részhez esetleg alacsonyabb baudrate-tel és a túloldalon egy hasonló PIC dekódolná és visszaállítaná az eredeti sebességet, valamint illesztené a dekodoló rész felé.

http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/elektromos_kulcs_ibutton-nal_...r.html

Ehhez kell egy uart-os RF adó ami olcsó és tud 20m-t szabadban. A HM-T433 jó erre szerintetek ? Ha igen akkor veszek még egy párost mert az első semmit se csinál...
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem