Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áram mérése
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Júl 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 7
(#) szabi95 hozzászólása Nov 14, 2014 /
 
Üdv.
Egy tekercs induktivitását kellene megmérnem(ellenőrizni hogy jól tekertem-e),de nincs induktivitásmérőm.Arra gondoltam hogy rákötöm egy trafóra,sorba kötök vele egy ellenállást és megmérem az átfolyó áramot.Ez alapján már ki tudom számolni.A gond annyi hogy csak multiméterem van itthon és az nem mér váltakozó áramot.Hogy lehetne ezt megoldani?
(#) Inhouse válasza szabi95 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Általában mérnek az olcsó multiméterek is AC-t. Az 50Hz pont az erősségük.
(#) szabi95 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Az enyém nem mér,pedig nem volt olcsó de drága se. link
Ac feszt mér de Ac áramot nem.
(#) Peter65 válasza szabi95 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Ha az ellenálláson eső feszültséget megméred, és tudod az értékét, tudod az áram nagyságát is. Egyébként a módszer megfelelő pontosságot csak megfelelő korlátok között ad. A legpontosabb, ha az ellenálláson eső feszültség elhanyagolható, csak mintegy árammérő sönt van jelen. A legpontatlanabb, ha az induktivitáson eső feszültség hanyagolható el. Továbbá az induktivitások jó része nemlineáris elem a benne lévő vas miatt, amit a mérésnek nem szabad telítésbe vinnie.
(#) szabi95 válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Az a gond hogy a tekercsem elvileg 330 microhenris és 50Hz-en az XL nagyon kicsi kb 0,1 ohm.
(#) Inhouse válasza szabi95 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Hát igen, ott lenne az AC feszültség mérés, de abban meg 200V a legkisebb méréshatár. Ez a műszer inkább villanyszerelőknek való.
(#) false hozzászólása Dec 21, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy ilyen digitális multiméterem, ha folytonosság mérésre kapcsolom, akkor folyamatosan sípol, nincs mérőzsinór csatlakoztatva hozzá. Dobjam ki, vagy lehet még vele valamit kezdeni?
Köszönöm!

False
(#) Bakman válasza false hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Csak sípol vagy zárlatot is mutat? Illetve, csak abban az állásban rosszalkodik? Lehet, hogy a méréshatárváltót csak ki kell tisztítani.
(#) false válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Nem tudom, hogyan kellene jeleznie a zárlatot, sípol és a kijelzőn a dióta teszt és folytonosság teszt ikonja látható.
Feszűltséget lehet vele mérni, de az autó akkumulátoron nem tudtam áramot mérni vele, nem mért semmit.
(#) Bakman válasza false hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
A második mondatodból azt lehet leszűrni ha nem gépeltél félre, hogy elrontottad a műszert. Ha szerencséd van, csak a belső biztosíték égett ki. Hogyan "mértél" áramot? Milyen állásban volt a műszer, hol voltak a mérőzsinórok és azokat hogyan és hova érintetted mérés közben?
(#) false válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Kb egy éve van meg a műszer, eddig néhányszor mértem vele aksi feszültséget, fekete zsinór a COM-ban, piros a V-ben, műszer forgóbeállítója a 20V-ben, rendben működött is. Most megszerettem volna nézni mi szívja le az aksit, mert kb 2-3 nap alatt annyira lemerűl, hogy nem indul az autó. Fekete COM-ban piros 10A-ban forgóbeállító 10A-ban, sorban volt rákötve az aksira, egyik csipesz az aksi negatív saruján a másik az aksiról levett sarubilincsen.
(#) Bakman válasza false hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Azóta nem jó, mióta az áramot mérted? Illetve, árammérésben mutatott valamit a műszer?
(#) false válasza Bakman hozzászólására (») Dec 22, 2014 /
 
Nem tudom mióta nem jó, mert áramot és folytonosságot sem mértem vele amióta megvan csak feszültséget. Most akartam elösszőr áramot mérni, és mikor nem tudtam, nem mutatott semmit, gondoltam a csipesz lesz rossz amit kifejezetten ezért vettem, erre a mérésre, hogy kényelmesen tudjak mérni, ezt a krokodil csipeszt akartam megmérni, hogy nincs e benne szakadás, ekkor vettem észre hogy folyamatosan sípol a műszer.

(Tuti sikerűlt elcsesznem valamit, pedig kifejezetten figyelek erre amióta sikerűlt egyszer a korábbi műszerrel hüyleséget csinálnom, feszűltség mérésre volt bekötve a mérőzsinór, átkapcsoltam áram mérésre és így akartam áramot mérni nem ment... Bár nem durrant nem füstölt csak azóta nem mér semmit a műszer, minden állásban, feszűltség/áram/ellenállás össze vissza ugrálnak a számok a kijelzőn.)

Veszek hozzá biztosítékokat és megnézem, hátha csak ez a probléma, ha nem akkor kezdek aggódni, mert nem tudom akkor ezt hogyan sikerűlt így elintéznem.
(#) sandor npluszegy hozzászólása Jan 16, 2016 /
 
Elég alapfoku az ismeretem villamosságból de valamit azért tudok, szóval fütőtest kb 2000 w szokott lenni sorbakötöttem 6 A-os kismegszakitóval, hogy verje le lássam, hogy jó a kismegszakitó nem veri le , mondom áramot mérek,- kismegszkitó le, és ekkor ráteszem a kapcsaira az ampermérőt, ez a nyavalyás müszer UNIT-T DT830B az elöző oldalakon olvastam olcsó kinai lehet, nem mér váltóáramot, a jel szerint egyent mér meg a pontozott vonal talán az impulzusos áramot méri? Szóval nem szép tőle, hogy ilyen pedig az egyen efftiv érték = váltakozó effektiv értékkel de ez digitális ezért ilyen gondolom, egyébként ha greötz -t csinálok akkor miden oké? ha nem akkor miért nem? Elég a filozofiából, milyen müszert vegyek, ha lesz pénzem, ami már jobb. Ha diódákat veszek milyet ami birja a 10A-t meg 380 V-t-. Előre köszönöm a hozzáértő tanácsát.
(#) Joe_001 válasza sandor npluszegy hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Üdv!
A műszerválasztás két dologtól függ: mire kell, és hogy mekkora a zsebed. Az elfogadhatóak 10 körül indulnak, itthon MY-64 et, Metex M3600-at használok asztalon. Az első az szaladgálós is egy UNI-T UT15C LCD-vel szükség szerint.(Bár ez inkább detektor,igaz fázissorrendet is mér két vezetékkel) Váltóra van egy lakatfogós is, de szándékszom beszerezni akksikhoz (a töltőáram bontás nélküli mérésére) egy DC lakatfogósat is. Ha valósidejű változatot akarsz Az ár 20-nál indul, a márkásabbak 80-nál, de a nagyon porfiknál 500 felett (1000Ftokban beszéltem)
(#) Kovidivi válasza sandor npluszegy hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Én megvenném az első műszert, ami mér váltóáramot. Nekem piaci 1500Ft-os van, és az is tudja, kondit is mér, egyedül frekvenciát nem. Nekem elég.
(#) erbe válasza sandor npluszegy hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Időnként lehet kapni ugyanebből a DT sorozatból a DT9205A-t 1500-1600-ért. Barkács célokra megfelel, elég pontos és rövid idejű mérésre akár 20 A-ig is alkalmas. DC-AC egyaránt.
(#) sandor npluszegy hozzászólása Jan 20, 2016 /
 
Köszönöm a segitő válaszokat mindhármatoknak, itt győrben elég nagy a használtpiac lehet ott körülnézek, de lehet itt a HE-n körülnézek itt is van adás-vétel oldal, majd beszámolok.
(#) Joe_001 válasza sandor npluszegy hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
véletlenül láttam, hátha segít: Link
(#) sandor npluszegy hozzászólása Feb 1, 2016 /
 
Kedves Joe_001 a linket megnyitva látom, hogy AC áramot ez sem mér,de persze ezt is köszönöm az erbe féle ajánlatot a DT9205A -t megnézem a somogyi féle boltban, vettem egyébként 25A-os graetz hidat 800 ft , ezzel is próbálkozok, ha még nem purcant ki a DT830B DC 10A-os része, mert rövid ideig mérte a villamos fütőtest áramát kb 10 A-t , szeretném megtermelni az új müszerem árát, mert a nyugdijam kicsit borzasztó, megpróbálok megjavitani egy 220 v-os fényerőszabályozót, huszonévig kerékpáros vállalkozó voltam, probálom a Kandó erősáramu szakon tanultakat életre kelteni, habár a kerékpáros vlágitás is kezd érdekes lenni például agydinamó, aztán lámpánál tilosban álló hátsó llámpa, stabilan ég, kis panel a hátsóvilágitásban, van egy kanadai gyártmányu hátsó villogó nem tudom a nevét fejből,elem nélküli, erös mágnes a küllökre, légrés és indukció meg fordulatonként villogás, kettő van belöle, az egyik ha megállok emlékezik és tovább villog, elég sokáig, ledesek, az egyiket szétszedtem nem tudom már melyiket , de nem találtam benne mást a tekercsen és a leden kivül, a ledes elemes lámpáról már ne is beszéljünk CATEY például. Bocsánat, hogy kicsit félrevittem a fonalat de villamosság nagyon szerteágazó.
(#) gyoran válasza false hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Szia

A VC130-ast nem ismerem, az enyém VC850, az akkor sipol, ha a műszerzsinór nincs a megfelelő csatlakozóba dugva. Ha jól látom, a jobb felsőbe kell dugni a leírás szerint.
Nyilván megnézted, de az enyém először a frászt hozta rám. Nem lehet, hogy csak nincs rendesen bent?
(#) sandor npluszegy hozzászólása Feb 3, 2016 /
 
Szeretnék a forum résztvevöitől tanácsot kérni hol tudok egyszerü univerzális müszert venni, ami már jobb a meglévő DT830B -nél ezen nincs váltóáramu mérés a többi megfelelne a HE Store. hu néztem, de olcsóba ott sincs ilyen 3ezer ft körüli összegre gondoltam az elöző hozzászolások alapján. Itt Győrben a Somogyi féle boltban nincs ilyen, van még egy tönkretett orosz müszerem C4315 van az aljára irva, szégyellem magam feszültségmérés áram állásban, az üzemmódkapcsoló utána nem müködött szétszedtem tisztelem az orosz ipart mert preciznek találtam, na de ma már retro, a deprez müszere jó, most már jobban vigyáznék rá. A Kovidivi válaszában nem értem: én megvenném az első müszert -milyen müszerre gondoltál?, amit az elöző Joe_001hozzászolásában MY-64 -ként emlit? erbe- től meg azt kérdezném hol lehetne ezt a DT9205A tipusut megvenn?i Elóre köszönöm a válaszaitokat. Jó lenne ha a váltó áramát lehetne 10A-ig mérni.
(#) vargaf válasza sandor npluszegy hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Szia!
Vasárnap Győrben az ETO parkban mindig van DT9205A elfogadható áron. Szükség esetén tudok segíteni.
Üdv.: Feri
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
(#) Kovidivi válasza sandor npluszegy hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Úgy értettem, megvenném az első multimétert, amit találok, mert 90%-ban már mindegyik mér áramot AC feszültségen. Nem csak hestore létezik, ebayen is van rengeteg, conrad, stb.
(#) sandor npluszegy hozzászólása Feb 13, 2016 /
 
Megvan a DT-9205A tipusu uni müszerem 2300 ft volt, hatalmas kijelzővel vargaf nélkül nem jöhetett volna létre ,vettem, vettünk még egy akkus fúrót is. Mértem egy áramot: biciklis elemes lámpa 6 db leddel, kb 4 mA azaz 0,004 A, lehet 6 V-tal kellett volna meghajtani én csak 3V-t adtam neki, remélem az izzó fényerőszabályozót is sikerül megjavitani Üdvözlet mindenkinek..
(#) vargaf válasza sandor npluszegy hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Szia!
A javításhoz is felajánlom a segítséget, ha elakadsz.
Üdv.: Feri
(#) sandor npluszegy válasza vargaf hozzászólására (») Feb 15, 2016 /
 
Köszönöm majd felhivlak.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Jún 21, 2016 /
 
Sziasztok! Egy PIC-es panelműszert tervezek, feszültség és áram mérésére. (max 20V és 5A a kívánt méréshatár). A problémám, hogy szeretnék rövidzár védelmet, főleg a PIC A/D-je miatt. Nem vagyok túl gyakorlott zener dióda használatában, relés leválasztás pedig túl lassú lenne. (Mire a PIC-nek feltűnne, hogy túl nagy áram folyik, már tönkre is menne). Végülis zéneres megoldáson gondolkodom, úgy hogy ha a sönt ellenálláson 5V nál nagyobb fesz esik, akkor lekorlátozzon. Viszont ha jól gondolom, a zener karakterisztikája szerint a letörési szakasz elött a könyök fázisban, eltéríthetné a söntön mért értéket. Van esetleg ötlet, hogy hogyan lehetne megoldani? A képen az alap állapot van eléggé leegyszerűsítve.
A segítséget előre is köszönöm!
(#) Kovidivi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Rakj egy diódát az analóg bemenetről a tápfeszültség felé (ezt általában tartalmazzák is az uC-k), így az 50K korlátozza az áramot, a feszültség pedig tápfeszültség+dióda nyitófeszültsége lehet maximálisan. Ha ez túl magas, akkor készíts egy kisebb feszültséget, és oda kapcsold a diódát.
(#) Bakman válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Analóg bemenettel ne nagyon köss sorba ellenállást, meghamisítja a mérést. A feszültségosztó ellenállásai is túl nagyok, 2 és 6 kOhm legyen inkább. Áram mérésére léteznek ilyen söntök, érdemes azt is megnézni, pl.: Bővebben: Link (HEStore).

proli007 mutatott már ilyen bemenet védelmet, de egyszerűen nem találom
Következő: »»   5 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem