Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM antennához erősítő
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Directors válasza magyarka hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Szia!

Hallgatom is neten (Max FM rádiót) de sajnos az nem oldható meg,hogy több helységben is hallhassam ezt a rádiót mivel nincs mindenhol net és egy gép hozzá na meg az építés öröme.
(#) proli007 válasza Directors hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Hello!
Ekkora távolságból, kis teljesítményű adót nem tudsz megfogni. Általában, ha egy szál dróttal semmi nem jön, akkor hiába az antenna és az erősítő, azzal sem lesz jó.
(Ha meg igaz ahogy írták, hogy vertikális a polarizáció, akkor meg tuti semmi nem fog jönni.)
De mindenképpen drótot kellene széthurcolnod. akkor, meg miért nem a PC hangfrekis jelét viszed körbe? "Néprádió" mint anno.
Vagy esetleg egy kis modulátorral kiteszed a PC jelét az éterbe. Ugyan ott vagy.
üdv! proli007
(#) Directors válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Szia!

Akkor azt mondod,hogy építsek egy adót ami itt a hzába sugározza a jelet?
Esetleg valami rajzot tudnál mutatni ami erre a célra megfelelő lenne?
(#) proli007 válasza Directors hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Hello!
Lehet nem érdemes ilyen cuccot építeni. Ha Google-ba bepötyögöd, hogy "FM modulátor" számtalan leírást és készüléket találsz. (én nem építettem és használtam ilyent, de itt szerintem vannak többen, akiknek van már tapasztalatuk.)
[ez is az
üdv! proli007
(#) Directors válasza proli007 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Venni nem akarok és ez nem is ad túl nagy jelet.
Inkább építeni szeretnék ami az egész házat lefednél de sajnos nem tudom melyik lenne jó ami a 100 négyzetméteres kétszintes házunk teljes lefedését biztosítaná.
Te esetleg tudnál ajánlani egyet?
(#) proli007 válasza Directors hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Hello!
Sajna én nem készítettem ilyent (és nincs is szándékomban). Ha keresel a hálón, szerintem egyből találni fogsz, ha pepötyögöd, hogy "FM adó URH" mint én.
De szerintem venni egyszerűbb (és talán olcsóbb is) mert a hatótávolságát, az antennával lehet a leghatékonyabban megnövelni, ami ezekben a készülékekben szinte nincs. (Amúgy szabálytalan, mint tudjuk!) De úgy emlékszem, itt a fórumon is készültek ilyen készülékek. Nézz utána, azoknak van tapasztalatuk.
üdv! proli007
(#) Directors válasza proli007 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
köszi
(#) dbalazs hozzászólása Szept 1, 2009 /
 
Sziasztok.

Van nekem egy BA1404-es IC-vel szerelt FM Transmitterem. Ezzel az a gondom, hogy erősítő nélkül csak KB:10m-es a lefedettsége. Találtam egy kapcsolást amibe egy MMG3H21-es jelerősítő van de ezzel is csak KB:100m a lefedettség + nehéz beszerezni.

Úgy igazából nekem egy maximum 1,3KM-es sugarú kör lefedéséhez kellene egy erősítő + antenna leírás.

A neten találtam egy-két rajzot de az mindegyik nagy teljesítményű (300-400W-os vagy nagyobb). Ezek nekem nem jók.

Ha tudna valaki segíteni azt megköszönném.

Sajna a rádiós dolgokhoz nem nagyon értek ezért szeretnék segítséget kérni.

Thanks.

(#) frrrrr válasza dbalazs hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
A problémád a HE-n már többször, több helyen lett kivesézve. Mindig azzal kezdődik, hogy valójában törvényt akarsz sértrni, ehhez kéred a segítséget. Keresd meg magadnak a hozzászólásokat, olvasd el, minden világos lesz.
(#) pucuka válasza dbalazs hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
De tényleg, olyan jó lenne, ha egy - egy topikban csak egy témáról lenne szó, és nem mindíg sok topikban mindíg végül is ugyanarról.
Pl. ebben a topikban kifejezetten az FM vevőantenna erősítőjéről lenne szó. Ráadásul a Te témádnak külön saját topikja van itt, de foglalkonak még az FM adó kapcsolások, kérdések topikban is, de javaslom nézd át az összes FM jellegű topikot.
(#) Magorh hozzászólása Máj 3, 2012 /
 
Sziasztok!

Olyan gondom, bajom lenne, hogy vettem egy rádióerősítőt. Viszont nagyon rosszul lehet fogni rajta a jeleket, minden apró mozgás bezavarja. Sajnos a lakás, ahol be van téve, nagyon le van árnyékolva.
Kábelt sem igazán tudok már kivezetni a tetőre. Van valamilyen megoldás a problémára?

Köszönöm.
(#) zolika60 válasza Magorh hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Nem kell a tetőre, elég a falon kívül.
(#) pucuka válasza Magorh hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Esetleg kábel TV fali antenna csatlakozóját próbáltad? Komoly kábel TV szolgáltatók a rádió műsorokat is adják a 87,5 - 108 MHz sávban, pont ilyen okok miatt.
(#) subway hozzászólása Dec 11, 2014 /
 
Szevasztok! Egy olyan kapcsolás kellene, amivel tényleg fel tudnám valamennyire erősíteni a vételt. Egy műhelybe kellene, szóval tv nincs, csak egy vevő, ami az utóbbi időszakban már nem nagyon fog be magyar adót, mert a külföldiek meg az egyházi csatornák bezavarják, annyira közel vannak hozzá. Szóval kéne valami tipp, hogy mivel tudnám "erősíteni az antennát", hogy az elnyomott magyarok is bejöjjenek. Kapcsolás is elég. Köszönöm!
(#) dokidoki válasza subway hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Helló.
Igaz, hogy kapcsolást kérsz. De én inkább rábeszélnélek arra, hogy adj több infót. Mivel ha már írok, ezért feltételezek egy-két dolgot előtte: Külhonban, esetleg a határ közelében vagy, és CCIR 88-108 FM műsorszórókat méghozzá magyar nyelvűeket szeretnél fogni.
Egy rossz hírem lenne; ehhez un. kapcsolás kevés lesz, illetve lehet, hogy nem is szükséges.
Neked, egy irányított antenna kellene erre a sávra méretezve, mert a legjobb erősítő az antenna. Ráadásul, nem fogyaszt áramot, megfelelő irányba fordítva csökkenti a más irányokból érkező zavaró hatású állomásokat. Ha mégis kapcsolásban gondolkodsz, akkor gondot keresel magadnak, mert az a zavarokat is felerősíti és esetleg, rosszabb lesz a helyzet mint előtte. Bár, ha távol vagy mindenféle nagyerejű adótól, és irányított antenna ellenére is gyenge de viszonylag zavarmentes a fogni kívánt jel, akkor megfelelő erősítésű antennafejben elhelyezett "kapcsolás" segíthet.
Szóval Kapcsolás helyett, egy 3 elemes CCIR - FM sávra méretezett yagi -t javaslok. Ez nagyságrendeket is segíthet a mostani problémán. De ha valami ordas okból, külhoni adókat a fogni kívánt állomások mellé telepítették - frekvenciában, és úgymond egymásba lógnak a jelek, akkor szintén ez segíthet, de mellette szükséged lesz egy kiváló szelektivitású vevőkészülékre is. Ami amúgy sem lenne hátrány.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
(#) Joe_001 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Üdv!
Igazad van! Vagy az erősítő, vagy a tuner első fokozata ülne le. megoldás irányított antenna, ha a nagy erejű adó nem esik irányba, vagy szelektívebb vevő pl 5 hangolt körös Orion "nagy" tuner.
Joe
(#) proli007 válasza subway hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Hello! Így van, alapaxióma, hogy "legjobb erősítő az antenna".. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a kábelen is tud összeszedni mindent. Vagy is szigorúan az antennafejnél elhelyezett balun trafó (landa/2-es koax) és levezető koax kábel a jó megoldás.
(#) subway válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Köszi a választ. Nem vagyok külföldön és a műhely sincs ott, Pest és Esztergom között pontosan fél úton vagyunk egy völgyben. Mondjuk az átjátszó torony a műhelyhez közelebb van, de akkor utánanézek ennek fejnek. Gondoltam előbb tőletek kérek valami segítséget mint hogy össze-vissza nekiálljak bevásárolgatni...
(#) fecameca válasza proli007 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Hadd szóljak bele én is. Nem tudom, kihez címezzem a kommentemet, de: Léteztek nálunk alapból túl érzéketlenre tervezett rádiók. Egy olyannál nagyon sokat tud segíteni egy plusz KF fokozat a tuner és a gyári KF erősítő közé. Persze, amelyiknek csúcs az érzékenysége, azon az elébe tett erősítő nem sokat segít, csak ront.
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Csupán egy adalék az előzőhöz. Annak idején elég jó forgatós tetőantennám volt, és a Dansk 3f-T3535 eléggé érzéketlennek bizonyult, egyedül a plusz KF segített rajta, meglepően sokat. Azelőtt hiába próbálkoztam többféle antennaerősítő építésével.
(#) proli007 válasza fecameca hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Hello! "Nem tudom, kihez címezzem a kommentemet" Aki kérdést feltette. Nem?
De aki antenna erősítőt szeretne, azok java nem tud "belenyúlni" egy rádióba. Meg kérdés az is, hogy érdemes-e. Én utoljára mint "RÁDIÓ", az emlegetett Orion tunerrel találkoztam. Abban még van elképzelés, nem csak a spórolás. De ha valaki "rádiózni szeretne", akkor ahhoz rádió kell, nem "valami, ami annak néz ki"..
(#) fecameca válasza proli007 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Azért nem kell ilyen arrogánsnsk lenni. akkor vegyük úgy, hogy nem szóltam.
(#) pucuka válasza subway hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Nem tudom milyen átjátszó toronyra gondoltál, az URH műsorszóró hálózatban nemigen használnak átjátszó adókat. Amit van esélyed fogni a Széchényi hegyi adótornyon sugárzott műsorokon kívül, az csak a Gerecséről sugárzott MR1 műsor. A három közelebbi átjátszó adó telephelyen a Dorog Strázsahegy telephelyen csak és Csobánkán csak DVB-T sugárzás van, kis teljesítménnyel, Piliscsabán csak helyi rádió ad kb. 50 W -al.
Nem ismerem a pontos telephelyed, de ahogy mondod völgyben van, jó magasantenna nélkül nem sok esélyed van, még jó érzékeny rádióval se. Helyedben inkább vásárolnék egy jó 100 MHz -re készült antennát. Arra azért készülj fel, hogy nem lesz egy kis darab.
(#) proli007 válasza fecameca hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Dehogy! Eszemben sem volt megsérteni. De akinek 1100-nál több hozzászólása van a fórumon, ne legyen már ilyen sértődékeny..
(#) fecameca hozzászólása Dec 13, 2014 /
 
Hogy ne csak OFF legyen a témában, teszek ide egy rajzot. Nem az én tervezésem, hogy ne legyen mibe belekötni.

booster.jpg
    
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Dec 14, 2014 / 1
 
Az előző erősítő tekercsadatokkel és nyáktervvel: Bővebben: Link.
(#) fecameca válasza kadarist hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Plusz még egy adalék ehhez a nem sokak által olvasott témakörhöz: 1:
Idézet:
„A legjobb erősítő a jó antenna.”
Hangoztatják sokan tanácsadás helyett, pedig szerintem ezt már tudja mindenki. Hordozható készüléknél azért mégsem szaladgálhatok a hátamon egy Yagi antennával, sőt az autókra sem igen lehet sima pálcánál nyereségesebb valamit szerelni. Van viszont egy tapasztalatom, amit meg szeretnék osztani: Olyankor, amikor nem segít egy sima antenna erősítő, mert vagy gerjed, vagy továbbra is suhog a készülékem, nálam elő szokott kerülni a méltatlanul elfelejtett kaszkód erősítő kapcsolás, ami például jól ismert volt még az elektroncsöves televízió készülékek bemenő fokozataként is. Nálam ez a kapcsolás tranzisztoros FM vevők elé, természetesen tranzisztorokkal, már több alkalommal igen jól bevált. Tegnap például egy rádiós Walkman rádió részét tuningoltam fel így. Mint tudott a fülhallgató antennaként nem igazán a legjobb, pláne, ha mozgunk vele, de már nem suhog, és nem veszíti el az adót, ha járkálok.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Azért az autókra is lehet nyereséges körsugárzó antennát szerelni (általában, de inkább 100 mHz -től felfelé. Pl. λ/2, máris 3 dB, 5/4 λ 3,5 dB. De különböző trükkös tekerésekkel akár 8 dB -es "kollineáris antenna is készíthető. Az a gond az előerősítőkkel, hogy a modern készülékek kihasználják a zajhatárolt érzékenységet, ennél jobbat készíteni nem lehet, viszont az előfokozat zaja egyszerűen hozzáadódik a teljes zajhoz, és ahelyett hogy nőne az érzékenység, romlik.
Tisztességes körülmények között az antenna erősítőnek akkor van létjogosultsága, ha a vevő bemenet és az antenna között a hosszú kábel, vagy antenna elosztó miatt nagyobb csillapítást kell kompenzálni. Persze a darab drót antenna esetében is lehet jó egy erősítő, de leginkább az impedancia illesztés (illesztetlenség miatti veszteség megspórolása) miatt. A kaszkád erősítő azért jó megoldás, (csöveknél) mert a kapcsolással sokkal nagyobb erősítés érhető el, ami a jel/zaj viszonyt javítja, és impedanciát is illeszt. A mai korszerű tranzisztoroknál erre már nincs szükség, a nagy erősítés, és a kis zajegyenértékú bemeneti impedancia miatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Persze a TDA7088 klónjait tartalmazó rádiókba egyáltalán nem kellett ilyesmit építeni, de azok sajnos csak monóban szólnak. Ezt viszont nem tudni ki dobta össze Panasonic IC-k ből, de még az AFC sem volt eredetileg benne bekötve. Én tettem bele varicapot, és ami kell. AN7005 és AN7025 IC-k vannak benne, de csapnivaló volt az érzékenysége plusz erősítő nélkül, ha a másik oldalamra fordultam vele, már besuhogott, torzított, vagy el is vesztette az adást. Ellenkeznék azonban veled a mai korszerű tranzisztorokkal is van létjogosultsága a kapcsolásnak, mert egyáltalán nem gerjed, szemben a sima földelt emitteres kapcsolásokkal, ahol nagyon nehéz a begerjedést elkerülni. Csak egy földelt bázisú fokozat meg nem erősít ennyit. Különböző gyártmányú és hosszúságú fülhallgató vezetékeknél nagyon nehéz kitalálni, mennyi lehet az impedanciája?
(#) fecameca hozzászólása Júl 4, 2016 /
 
Sziasztok! Még mindig ugyanez a nyűgöm. Vannak ezek a CD 9088 IC- t tartalmazó kisrádiók. Azokon semmi antennával bejönnek a szerb adók, és néha még a románok közül is jó pár. Kérdésem a következő: Hogyan tudnám elérni, hogy a sztereó vételre is alkalmas 10,7 MHz KF-en működő gyári zsebrádióim valamelyike legalább valamennyire megközelítse ezeknek az érzékenységét? Van egy, amiben már 2db full IC-s rádió KF fokozata van sorba fűzve, mert a walknam roncs, amiből kivettem, sztereó dekódert is tartalmazott, de az érzékenysége így sem jó. Ebben volt az a Sony IC, aminek a nagyfr. bemenete gerjedt, ezért kikötöttem. Építettem eléje földelt bázisú, földelt emitteres, és kaszkód előerősítőt is, de egyikkel se jön be 1 szerb adó még zajosan sem. Mi lehet a hiba? Monóba kapcsolva sem vesznek ezek semmit a helyi adókon kívül.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2016
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem