Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1197 / 1394
(#) rolandgw válasza Bakman hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Köszi! A nyomtatóm felbontása miatt nem tudom megnézni a különbséget. Eagle-> Gerber-> GerbView program-> print vagy pdf convert módszert használom.
(#) kaqkk válasza rolandgw hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Eagle ből közvetlenül lehet nyomtatni , pdfcreatorral vagy bármilyen virtuális nyomtatóval
(#) rolandgw válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Ok, de az Eagle vektor grafikus? Nem tudom. A gerber már biztosan az.

ha van mellette pdf nyomtató akkor egyből pdf be menti a tervet ha a nyomtatásra klikkelsz és beállítod melyik rétegeket akarod nyomtatni.

Értem, csak itt a minőségről, felbontásról volt szó. A raszteres grafikából is lehet pdf-et csinálni.

Amíg nyákot "gyártottam" egyszer sem szóltak a nyomdában hogy kicsi a felbontás pdf ből készítették a gyártófilmet .

Elhiszem. Ne értsd félre, nem vitatkozni akartam ,csak felmerült a raszter kontra vektor történet. A GerbView egyébként ellenőrzés céljából kerül a képbe, ha gyártóhoz megy a terv.

Az értelmes vita előre viszi a világot nincs félreértés . Leírtuk a véleményünket tapasztalatainkat .
(#) kameleon2 válasza kivancsi4 hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Szia! Nekem is ugyanez a nyomtatóm van - kétségtelenül olcsó porom van hozzá, mert egy zacsi kb 20000 oldalra elég és 4000Ft volt. Azonban nyák készítésére nem jó, csak papírra. Te milyen tonert használsz?
(#) Jerrykoma hozzászólása Aug 29, 2016 /

Kérdezték már előttem, de senki se válaszolt, melyik fajta kel a vasalós megoldáshoz, cellulóz vagy epoxigyanta?
(#) kaqkk válasza Jerrykoma hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Tökmindegy
(#) eyess válasza Jerrykoma hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Inkább jó kéz , és jó technika , és türelem , ami inkább fontosabb.
(#) gulasoft válasza rolandgw hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Az egle is vektoros pdf-et gyárt meg a sprint layout is, d nagyon egyszerűen le tudtad volna ellenőrizni, fogysz egy általuk gyártott pdf-et ráállsz egy forrpotra és 50000000000*-ra nagyítod. Ha ezt megtetted akkor láthatod, hogy a kerek forrpont látható íve kerek, és nem kockás.
Ezért nem értem azt se aki Adobe Illustratorral tervez nyákot, mikor pl. az eagle egy 10cm*10cm-es kétoldalas nyákig ingyenes, de hát ki mit szeret, azzal szenved. Mondjuk az Illustrator 26$ havonta, de lehet van ingyenes verziója is, nem használtam soha nyáktervezésre meg végképp nem.
(#) rolandgw válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Eléggé megzavart engem is az Illustrator használat. Nyilván maga a tervezőszoftver is vektoros ergo badarság lenne az átkonvertálás raszterbe aztán pdf. Viszont ha ki van nyomtatva, akkor egy postscript driver-es nyomtatón biztosan jobb az eredmény, mint mondjuk PCL5-el.
(#) kameleon2 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Használhat - ha nagyon szépet akar és sok grafikával - akár Inkscape-t is. Az ingyenes. SVG a kimeneti fájl és pdf. Mindkettőt natívan kezeli. Más kérdés, hogy nem erre van kitalálva. Ha már pontos rasztert kell használni -sokkal célszerűbb az Eagle. Igaz van átjárás a PDF-en keresztül. Legyártja a nyákot Eagle-ben - és szépítheti Inkscap-ben a pdf-et. Akár montírozhatja is.
(#) usane válasza rolandgw hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

A pdf lehet vektoros is és raszteres is. A tervező szoftverek általában veltrosat alkotnak, de pl. egy képből (jpg,bmp) általában raszteres pdf keletkezik. Én is használom az illusztratort, de általában csak inverz fájl készítéséhez, ritkán rajzolok vele. Meglevő pdf-et is lehet vele szerkeszteni (persze csak ha vektoros). A felbontás pedig a pdf nyomtatóban is állítható.
Viszont lehet akármekkora nagy a felbontás, ha a nyomtató csak 600 DPI-t tud. Persze az is bőven elég, ha jó a toner. Én pl nemrég cseréltem, és ugye költségtakarékos elven utántöltöttet vettem. Na az elég gyengén adja elő.
(#) morfi007 hozzászólása Aug 30, 2016 /

Nekem az ORINK tonerek váltak be. Mivel évek óta ezeket használom, bátran állitom hogy telitettségben jobbak mint az eredeti tonerek.
100 grammos, LASER-be való fényes papírra nyomtatok és egyszeru TESCO-s vasalót használok 2-es fokozaton.
Az képen SDIP28 van /1,78mm lábtávolság/, valamint sima DIP16
Íme az eredmény :
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
(#) Bakman válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Idézet:
„nem értem azt se aki Adobe Illustratorral tervez nyákot”
Én pl. sokkal előbb tanultam meg használni, mint láthattam volna Eagle-t.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Én is sokat DTP-ztem és önmagában az Illustrator nem volt rossz szoftver. De már nagyon terjengőssé vált és nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb megoldás. Igaz én sem autorute módban használom az Eagle-t, de azért célfeladatra gyorsabb. Ezzel együtt persze tény, hogy ha illustratorban megcsinálsz egy panelt és levilágítod 6000dpi-vel, minőségben nem lesz párja.
(#) RoliNyh válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

És ki fogja kinyomtatni 6000dpi -ben?
(#) kameleon2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Mondjuk egy Dolev levilágító 600Ft-ért/A3 méret.

És van értelme A3 méretben 6000 DPI -nek?

Mert ha abból indulok ki, hogy 6000 pont per incs, akkor tök mindegy, hogy 15x10 cm -ben nyomtatom ki, vagy 15x10 m -es méretben, egy collban úgyis csak 6000 pont lesz, aminek semmi értelme...

Ha az eredeti méret csak 15x10 cm szerintem csak akkor van értelme a 6000 dpinek, ha ezt a 15x10 cm -es panelt akarom kinyomtatni 15x10 m -esbe nagyítva.
(A számok csak hasraütve lettek csak szemléltetni akartam az arányokat.)
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
(#) kameleon2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Van értelme - nyomdánál. Bár tény, hogy 201dp az kb 150 lpi és az már szép nyomat. Színátmeneteknél vennéd igazán észre és1 pontos fehér vonalnál, színes háttér előtt. Amúgy az itthoni nyomtatóm is 4700dpi-s fotónyomtató. Annak van értelme? Vagy 12Mpixeles kamerának, amikor 3Mpixel elegendő egy A4-es címlapfotóhoz? Egy 6MB-os kép pedig egy Europlakáthoz? 6000dpi-nél egyszerűen nincs kompromisszum. A vonalaid tűélesek lesznek. Feltéve, ha véletlenül nem nyomsz rá az élsimításra. Akkor cakkos lehet.

Én igazából az otthoni fotónyomtatónak se látom sok értelmét, a 4700dpi meg teljesen fölösleges, mondhatni "tegyünk rá még egy lapáttal és akkor majd azt válsztja a sok..." marketingfogás.

Egy ilyen géppel igaz, hogy valóban gyönyörű képeket lehet nyomtatni, de kérdem én mi értelme a tintapazarló fényképnyomtatásnak, mikor bármelyík fotószaküzletben normális vegyi úton valódi fotópapírra és minőségben előhívják a fényképet...

A panelra meg visszatérve, nem hinném, hogy bárki is egy pixel szélességű csíkot akarna húzni 6000 dpi -s felbontásban, simán elég oda a 600 dpi is otthona.
(Na jó ha valaki nagyot akar alkotni, az még 1200 dpi -ben is nyomathatja.)

Gondoljunk bele, 600 dpi annyit tesz, hogy 2.54 cm -en van 600x600 pont. Tehát a pixelméret = 0.00423 mm
Az 1200 dpi pixelmérete meg ennek a fele 0.00211 mm...

Ezek olyan értékek, amit gyakorlatilag csak mikroszkóppal tudsz megkülönböztetni
(és hol van még ehez a 6000 dpi)...

A 12 Mpx kamerának meg épp ott van értelme, hogyha plakát méretben akarsz nyomtatni, akkor megfelelő legyen a felbontása, de ha megnézel egy 12Mp -es fényképezőt, annak se lesz arányaiban több a dpi értéke mint egy sima 4 Mp -es kamerának, mert nincs értelme.
(#) gulasoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 31, 2016 / 1

Talán azért nem mindegy, hogy valami 3mp vagy 12, mert ha ránagyítasz, akkor a 3mp-es szétesik, kockákra a 12mp-es meg nem annyira. Teszem azt csinálnál egy 300000000000000000 pixeles légifotót magyarországról, és akkor a látnád kertedben egy fűszálon mászkáló hangya tökét. (Persze a föld görbülete miatt ezt a fotót pont a kerted felett kéne ellőni, meg ehhez olyan optika is kéne ami veszteségmentesen továbbít mindent a ccd felé, és tökéletes látási viszionyok...., de ez csak szemléltető példa volt) Tehát speciel pont a fotózásnál nem mindegy hány mp-es az a fotómasina, de nyákgyártásnál a 2400dpi elég kell hogy legyen, az más kérdés, hogy a nyomdában nincs választás, 6000dpi és az meg mindenre elég
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
(#) kameleon2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

gulasoft megértette a lényeget. 6000 dpi-s a levilágító maga és - pont.
(#) BI-AMP hozzászólása Aug 31, 2016 / 3

Sziasztok!
TDA7294 sztereó erősítő építésébe kezdtem. Őszintén megmondva ez a legelső nyákom ami a vasalásos technikával készült. Amikor meg láttam a végeredményt nem hittem a szememnek, hogy szinte tökéletes lett
(#) neoone válasza BI-AMP hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Örülés majd csak maratás után, addig akármi lehet.
(#) BI-AMP válasza neoone hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Tudom!
(#) Sanyesz5 hozzászólása Aug 31, 2016 / 1

Nekem őt ajánlották, olyan illető aki nyomtatókat szervizel, bőven elég hogy csak fekete, elég jó ár-érték arány:

Bővebben: Link
Következő: »»   1197 / 1394
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem