Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   259 / 867
(#) world-s válasza Balázs hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Ha egy potival lentebb veszem a feszt azt tudja a venti tolerálni. azt hiszem próbáltam ezzel is amit be akarok építeni.
Tudtok esetleg mondani egy helyet ahol ki tudom számolni az alkatrészeket?
Köszi.
(#) world-s válasza world-s hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Bocsi!
Tévedtem.
Rátettem 50 OHM-os ellenállást és akkor sem indul el.
Milyen venti kell, ami legalább az alul áteresztő szűrő-re tudna reagálni?

Látok videókat, hogy milyen jól működik másoknak egyszerű ventivel is, és nem sikeresen rosszat sikerült vennem.
Jó lenne ha nem 5-10 vásárlás után derülne ki melyik a jó.

Előre is köszi.
(#) world-s válasza world-s hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Bocs.
Poti 22OHM esetén van az alsó pontja amikor kezd forogni, olyan 2.15V-nál.
(#) Kovidivi válasza world-s hozzászólására (») Szept 7, 2016 / 1

5V-ból darlington tranzisztormezőt használva jó, ha 3V marad. Keress rá: fan pwm control. Fet-tel hajtsd meg, és menni fog. A darlington mező nem ide való.
(#) world-s válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Próbáltam.
kis segítséggel itt találtam egy olyat ami 5V-ot hajt.
Mivel ránézésre rosszat láttam, ezért így elsőre ez jó lehet?
http://www.gammon.com.au/motors
Illetve itt nem kell kondi kisimítani a jelet?
Vagy az kell még?
Találtam ilet is, de gondolom ehhez a fanhoz ez sem lenne jó, mert nincs olyan szerencsém..
Bővebben: Link

Most egy 100µF-os kondit tettem a ventire. Így megy, de felette és alatta kicsivel már nem. oszcilloszkópom nincs, hogy lássam mi jön ki.

(Ugye azt mondták, hogy a venti valami hall szenzor-os talán...)
Bocs a sok kérdést, de nem vagyok otthon annyira elektronikában.

Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
(#) kameleon2 válasza world-s hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Nem kell a kondi. A frekvencia viszont igen fontos, mert hozzá érdemes "lőni" a motorhoz. Ahol a legcsendesebb és a legjobban teszi a dolgát és a legnyomatékosabb az lesz jó. Én az 555-ös vezérléshez elkészítettem egy bedugható kis panelt, amin cserélni tudtam az ellenállás és kondi variációkat. 4-5 frekvenciatartományt is megnéztem, mire a legjobbat megtaláltam. Mikrokontrollerrel nyilván ez egyszerűbb feladat.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
(#) world-s válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Az itt adott, és állítható is:
https://arduino-info.wikispaces.com/Arduino-PWM-Frequency

Én deffaulton most a 6-os ponton vagyok: 976.56 Hz
Persze nézek egy 16 csatornás PWM kiegészítőt ezért ez változhat idővel....

Az jó, hogy akkor nem kell kondi meg ilyen, mert akkor az Fqp47p06 mindent megold gondolom.

Gondolom akkor az 555-nál az alul áteresztő lehetett. Csak szemre és hallásra lőted be?
Mert holnap veszek egy marék kondit meg ellenállást. Bár azt lehet potival mondjuk helyettesíteni.
Köszi.
(#) Kovidivi válasza world-s hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

A gammon.com-os kapcsolást építsd meg. Nem kell a kondi.
(#) Kovidivi válasza world-s hozzászólására (») Szept 8, 2016 / 1

Túlbonyolítod. Ha ott a uC, akkor azzal készíts pwm-jelet és azzal hajts meg egy FET-es meghajtót. Csak akkor kell a frekvenciát változtatni, ha sípol a venti. Neked elég, ha csak a fordulatszám változik, a nyomaték nem kell, hogy maximumom legyen.
(#) kameleon2 válasza world-s hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Az 555-nél nincs semmi. Csak az időzítéshez kellett a kondi és az ellenállás. A fet-es meghajtó és kapcsoló fokozatot simán tudod használni a rajzból. De ha tudsz más - működő rajzot az is jó. Én csak azért ajánlottam ezt, mert működik, szemben sok netes rajzzal, amivel én is befürödtem. Aztán letesztelgettem, szimulátoroztam és kiderült - életképtelen.
(#) world-s válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Köszi.
Egy kérdés:
FQP47P06 helyett egy hasonlót tudott adni.
De itthon nézem: FQP50N06L

Ez valami N csatornás a másik meg P.
Valahogy ez is használható, vagy megint kicseszett velem ez a kereskedő. A csávó már egymás után nem tudom hányszor adott mást mint amit kértem
Valahogy fel tudom használni, vagy holnap fogjam és nyelessem le vele?
(#) RoliNyh válasza world-s hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

LOL. Ez most komoly? Tényleg adtak egy P csatornás FET helyett N csatornásat?
Melyík üzlet az? Szerintem ha lehet, kerüld el messzire, és keress másik boltot...

Egyébként nem felcserélhető egymással a kettő, max csak áramkör átalakítása után (persze ez a felhasználás módjától függ, de néha még az sem megoldás)...
(#) world-s válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Lom-mal kezdődik, de kimondottan az egyik eladót fogom ki.
Mikor kértem IC foglaltot 24 lábas adott egy széles precízióst (akkor az IC még nem volt meg.)
Pedig kellette volna kérdezni: sima vagy precíziós, és a keskeny vagy a bazi széleset kérem.
Szerintem látja, hogy keveset értek rá, adjunk el neki mindent.

Itt az első kép szerint nem jó ha N csatornás a FET?
http://www.gammon.com.au/motors

Amúgy hoztam egy másik gyártó ventijét.
Erősebben tűnik mint ami volt.
Viszont ha a PWM kitöltése 255 akkor nem úgy kéne működni mintha megkapná a egyenáram 5V-ot?
Mert USB 5 voltról szépen megy, de ULN2803A -mon keresztül meg alig erőlködve.
Sőt a tegnapi 100µF-os kondis próba szerint érződik, hogy jóval lassabb.
Ez a ULN2803A miatt lehet? Lehet nem ez a jó eszköz számomra?
Mert a lescsoportokat is ezen hajtanám. De azok szépen 5V-ra vannak méretezve. És ha nem jön ezen át minden, akkor alul lesz hajtva.

Előre is köszi.

Hát ha valóban ott adták, akkor az az eladót kerüld el legközelebb, mert ebből a műveletből nekem az jön át, hogy kb annyit ért az elektronikához, mint Bartók a vetőgéphez...

Vagy ha mégis, akkor lehetett volna benne annyi becsület, hogy ha nem biztos a dolgában, legalább megkérez egy kolegáját, vagy megnézi az adatlapot interneten és összehasonlítja.

Akkor rögtön láta volna, hogy ha N csatornás fetet akarsz venni, nem ad el neked P-set, hanem keres egy N csatornásat közel azonos paraméterekkel ami van raktáron...

Egyébként így szerencséd van, mert az oldalon amit linkeltél, ott van P csatornás fethez is bekötés, keresd meg azt, és építsd meg úgy. Persze így az ellenállások értéke változhat, amiért megint csak el kell menni a boltba, ha épp nincs olyan amilyen kellene...

Más ellenállás?
De jó...

De inkább ez a mondatod aggaszt (amit értek):"nagy nagyon melegedni fog".

Ugye ez egy fursuit jelmez. (állat alakos).

1. Az elektronikához power bank kell, és korlátozott amit vinni tudok. Tehát jó lenne ha nem hőre menne el.
2. Az egész a fejemen 1-2 cetire a burámtól van. Az egész műszőrmével van bevonva, és a váza olyan anyagból van, ami a hőre meglágyul, mert úgy formázható.
3. Hely pedig irtóra minimális.
4. Ezért hűtőborda meg ilyesmi kizárt.

Adatlapot jobban átnézve javítottam, elvileg Logic Level -es fet, mennie kell 5V ról is...

Írtam, hogy 1.5V esik az ULN-en. El sem jut az 5V a ventihez, olyan, mintha 3V-ról hajtanád. Neked N csatornás FET kell. Figyelj oda kicsit, mit veszel, melyik kapcsolást akarod elkészíteni. Nagyon szétszórt vagy.

Azt olvastam. Azért is kérdeztem rá.
Ezt ajánlotta más előtte.
És 5 perccel voltam zárás előtt.
Mondtam mit kérek. Mondja nincs, de máris néz helyettesítőt a gépből, majd adata is.
Én ott nem láttam, és nincs nálam adattábla. És nem is értek annyira hozzá, hogy pár betű és számból lássam, hogy nana, ez nem lesz jó.

Tehát mi az amit ajánlaná helyette, amivel tudnám (ugyanilyen kis helyen, egyszerű bekötéssel, és kis fogyasztással, és nulla hővel) helyettesíteni a dolgot. A lényeg, hogy a fogyasztók többet vennének fel mint az Arduino kimenete és az a lényeg, hogy tudjak illeszteni (sok-sok led, ugye 3 venti (de látom lehet a ventit másként lehet csak, de ki tudja), stb. ), és a PWM-mel is megbirkózzon...

Bármilyen n csatornás logikai fet-et. Megnyitod a hestore oldalát, és kicsit nézelődsz. Van millió fajta. Keress minél kisebb rdson ellenállásút, 0.1ohm alattit.

Írtam, az oldalon amit linkeltél van kapcsolás P csatornás fetre is.
Próbáld ki, hátha működik, még mielőtt újra elindulsz bevásárolni...

Rajz 1...

Rajz 2...

Messze vagyok a fővárostól...

Köszi!
Náluk sokat szoktam vásárolni, ha van időm előre összeválogatni mi kell.

És az segített, hogy mit keressek:

Arra szűrtem, hogy N-es legyen, és legyen egy szorzó (2-nél nagyobb nem volt).
Tehát a 3-ból 2 volt az írt 0,1ohm alatt.

IRF 7313
IRF 7303

Ekkor ebből nem is létezik nagyobb tokozás?

Akkor ez nem melegedne ha jól értem. És akkor ezzel lenne érdemes a ledeket is hajtani?

Gondolom ebből is ezt kéne építeni http://www.gammon.com.au/motors

Ui:
Amúgy akkor nekem az első rajz szerintit kéne nekem építeni? Mert az az N-es amit kaptam ost én is?

Lehet rosszul írtam, mert pont a 2. rajzhoz vásároltam (azért, mert ott alapban 5V-ról ír volna P-es és N-eset kaptam.

Na jó a távolságot le lehet küzdeni valahogy...

Nagyon OFF:
Ha esetleg nem csak itteni beszélgetésben is keresek segítőt, azt a fórum melyik részén lehet kiírni?

Ha N csatornás FET-ed van akkor meg az első rajzon lévő kapcsolást építsd meg...

Rajz x...

Nem értem, még mi nem világos...
(#) world-s válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Megépítettem a meglévő alkatrészekből amit tegnap szereztem (a második rajzam megadott étrékű alkatrészek, az első rajz alapján a fqp50n06l mosfettel).
Igaz, hogy le van választva az arduinoról, de ha nem 255 (max.) a PWM értéke, akkor csak cicereg, azaz meg sem mozdul a ventilátor.
Igaz ekkor nagyságrendekkel jobban pörög ugye.

Az tegnap újként vett KF0410S5H-R-es venti az megy igaz, de ha nem 255 az érték, akkor nagyon sípok közben.
Nem most kéne még a szűrő vagy még valami valahova?
(#) Bakman válasza world-s hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Azért nem megy (a másik sem lesz hosszú életű), mert a ventilátorban elektronika van, ami mindig újraindul a PWM miatt. A négy vezetékkel bíró ventik hajthatók közvetlen PWM-mel. Esetleg a jel simírása RC taggal, hogy az elektronika ne tudon újraindulni.
(#) Kovidivi válasza world-s hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Azért nem megy, mert a pinMode(pin_amit_használsz,OUTPUT); sort nem írtad be, és szegény a 10-250k felhúzó ellenállással próbálja a FET gate-jét tölteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2016
(#) world-s válasza Bakman hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Tudom, hogy elektronika, mert már felvilágosítottak, de 4 vezetékes egyszerűen valószínű nincs ebben a méretben.
Azért nincs más az alap kapcsoláson kívül, mert tegnap azt kaptam, hogy csak ezt építsem és próbáljam ki.
Mivel cserélni nehezen lehet majd, illetve ha a fülem mellett így sípol, az órákon át elviselhetetlen lenne.
Mit tegyek most?

A szűrőnél ott volt egy link pl. egy kalkulátorhoz ha szűrő kell, de én nem tudom mit kell beírni mindenhova, mert nem tudom mi mi.
http://sim.okawa-denshi.jp/en/PWMtool.php

Az A6 kimeneten azt tudom hogy alapban 976.56 Hz van: https://arduino-info.wikispaces.com/Arduino-PWM-Frequency

Előre is köszi.
Zoli
(#) gerleimarci válasza world-s hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Valami ilyesmi ventilátort keress!
(#) world-s válasza gerleimarci hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Köszi.
Próbáltam, de 40x40x10 és 5V-ban egyenlőre semmi...
És a kialakításának, alakjának sem lehet más, mert már így van megcsinálva.
(#) gerleimarci válasza world-s hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Step up?
Következő: »»   259 / 867
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem