Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   53 / 125
(#) Izb válasza Szilaaard hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Szia! Ezt tudom javasolni: "Ahova nem érdemes helyezni:
Soha ne tegyük fűtőtest közelébe!
Ablak vagy ajtó közelében sem célszerű elhelyezni!
Ha olyan helyiségbe helyezzük, ahova gyakran süt be erősebben a napfény, azzal csökkenthetjük a termosztát hatékonyságát, ugyanis a készülék a napsugárzás okozta felmelegedést is a fűtőtestnek tulajdonítja, így előfordulhat, hogy nem aktivizálja a rendszert, amikor az szükséges lenne.
Ahova érdemes helyezni:
Az északi tájolású elhelyezéssel kizárhatjuk a napsugarak manipulatív hatását.
A rádióadóval ellátott és felszerelt termosztátokat a lakás bármely pontján elhelyezhetjük.
Igyekezzünk kiválasztani azt a helyiséget, ahol sok időt töltünk, a lakás központi helyét, és ide szereljük fel!
Ahova a szobai termosztátot helyezzük, oda ne tegyünk a fűtőtestekre termosztatikus fejjel ellátott szabályozó szelepet, mert előfordulhat, hogy a fűtőtestek lezárnak, mielőtt a helységben elérnénk a szobai termosztáton beállított hőmérsékletet!" http://www.szerelvenybolt.hu/hogyan-valasszuk-ki-es-hova-szereljuk-...ztatot
(#) maxxi hozzászólása Márc 24, 2016 /
 
Üdvözlök minden kedves fórumozót.

Segítséget szeretnék kérni. Vaillant szobatermosztát VRT 40 helyett vásároltam egy Vaillant VRT35- tip. digitális termosztátot.
Viszont más a bekötése és nem hőfokmodulációs, mint a VRT 40.
Használhatom-e a kazánhoz, /VUW242/2-3 turbó falikazán/, ha igen hogyan kössem be. Mert a VRT 35 -nél 2 bekötés van és 230V a feszültség. míg a réginél 7,8,9, bekötési pontok és 24 V.
Nem megye-e tönkre hamarabb a kazán ezzel a termosztáttal? Vagy vigyem vissza a szaküzletbe 3 napon belül és mást típust vásároljak?

Elre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) Inhouse válasza maxxi hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Itt olvasd át, mindenkit lebeszéltek róla eddig...
(#) maxxi válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Elolvastam a hozzászólásokat. Visszaviszem 3 napon belül és pénzvisszafizetést kérek.
(#) Baxi hozzászólása Máj 13, 2016 /
 
Hi Mesterek!
Szeretnék fütést korszerüsíteni. Kinéztem a kazánt bosch kondens 3000 zsb 22-3c. Ehez a kazánhoz már időjárás követőt illene rakni. Én viszont szeretnék internetes elérhetőséget is. A boschnal ez a szett FW100 + procontroll gateway140 e ft lenne. Ennyi pénzem nincs rá.

Első kérdésem az lenne hogy a gyári buszon kommonikáló termosztát hogy vezérli a kazánt? Pl. Ugy mintha egy NO erintkezőt zárnánk s kazánba épitett heatronic vezérlő intéz mindet vagy maga a thermosztát csinál mindent pl. 20% on inditsa a heatrinic belső vezérlőt.
Ez azért lenne fontos mert vannak az "okos" thermosztátok pl a nest s ennek az ára fele annyi mint a bosch- é, viszont ezek csak NO- t kapcsolnak. Vagy buszra is köthetők?
Válaszokat, segítséget előre is köszönöm.
(#) zoszka válasza Baxi hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
A termosztátban van a program és egyedi kódrendszerrel kommunikál.
(#) Baxi válasza zoszka hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Tehát a termosztát vezérli ki a kazánt, 10%, 40% - on stb. Köszönöm.
(#) zoszka válasza Baxi hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Nem... A termosztát kazán előremenő hőfokot küld a kazánnak.
(#) Krisz87 hozzászólása Szept 13, 2016 /
 
Sziasztok vásároltam egy computherm Q7 termosztátot
Kazánunk Vitopend 100
Nem tudjátok h melyik kábelt hova kell kötni ?
(#) zoszka válasza Krisz87 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Az attól függ, hogy a kazánba melyik hova van kötve.
(#) proli007 válasza Krisz87 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Hello! Látom a szakik nem válaszolnak a kérdésedre, így megpróbálok én általánosságban felelni. De a kazánodat (bekötését) nem ismerem.
Ha eredetileg a három vezetékre egy mechanikus termosztát volt kötve, akkor ott két vezetéken ki volt vezetve a 230V is. De ennek a termosztátnak nincs szüksége a 230V feszültségre. Így a három vezetékből, csak kettőt kell bekötni a termosztát 1-es és 2-es pontja közé. A harmadikat pedig el kell szigetelni, bár célszerűbb kikötni a kazánnál. (A két "jó" vezetékből mindegy hogy melyiket kötöd az 1-re vagy a 2-re, mert az között csak egy galvanikusan elválasztott kontaktus van.)
De a három vezeték gyakorlatilag bárhogy be lehet kötve, mert a kábel színei szerint azt szabványosan bekötni nem lehet. De ha egy 230V-os izzót rá kötsz két-két vezetékre, akkor azt a kettőt kell bekötni a termosztátba, amelyikre rátéve az izzó nem világít, de elindul a kazán. Ha teljes fénnyel ég az izzó, akkor azt jelenti, hogy azon volt eredendően a 230V feszültség tehát abból a kettőből szükségtelen lesz majd az egyik.
Viszont ha a kazánod szabályzója olyan, hogy speciális termosztát szükséges hozzá, akkor nem lesz semelyik állapotban 230V a vezetékeken. Ebben az esetben viszont nem lesz ez a termosztát jó a kazánhoz.
(#) zoszka válasza proli007 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Nem akarlak kijavítani, de a 3 variációból kettőnél nem fog világítani az izzó. Nem jó módszer az izzós módszer még ha 230-as se. Meg némelyik előtétellenállásos, akkor még meg is pirul.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
(#) proli007 válasza zoszka hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Nyugodtan javíts ki, nem fogok megsértődni, hiszen nekem "nem ez a pályám", de jobb ötletet nem tudok adni olyannak, aki tanácstalan egy ilyen témában. Mert sajnos sokan belevágnak ilyesmibe, mindenféle gyakorlat/tudás nélkül. Anélkül, hogy megnéznék az eredeti bekötést, mert elég nyilvánvaló, hogy volt ilyen előzmény..
(#) zoszka válasza proli007 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
(#) Krisz87 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Köszönöm a választ. Nem próbáltam égővel 1 esre a barnát 2 esre a kéket kötöttem.
így működik a kazán, és bekapcsol a fűtés is.
(#) proli007 válasza Krisz87 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Oké! De egy ilyen próbának annyi a veszélye, hogy ha ne adj ég, a barnán és a kéken a fázis és nulla lett volna kivezetve, kapásból kinyírod a relét..
(#) siraY hozzászólása Szept 23, 2016 /
 
Kedves Fórumozók!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy van egy pelletégőm aminek van egy vezérlése, ehhez a vezérléshez keresnék egy rádiós szobatermosztátot ami programozható és ez irányítaná a égőt a hőmérséklet függvényében. Csatoltam egy leírást és két képet a vezérlő belsejéről.

Előre is köszönöm
(#) maszek0005 válasza siraY hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Ebben a tekintetben az Index fórumon tudom ajánlani neked Gmkievet. Szervizesként nagyon sok embernek segített és segít a pelletégős problémában. A pellet fűtés témában keresd Tisztelettel: Jani
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) uniman válasza siraY hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Hello!
Az "egy pelletégő" helyett inkább pontos típust kellett volna írnod!
Addig is válogass a hozzávaló vezetékesek közül....
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) zabrakt hozzászólása Szept 25, 2016 /
 
Kedves Fórumozók!

Egy Vaillant VUW 242-3-as kazánhoz szeretnék egy Honeywell BDR91 relé modult kapcsolni. A BDR91-es bekötési útmutatójában szereplő bekötést próbáltam megvalósítani. A kazánban a VRT320-as termosztát 7-8-9-es pontjait lekötöttem, a 3-4 rövidzárat kivettem, és a 3-asra az L a 4-es re az N vezetéket kötöttem. A termosztátot a mellékelt fotó szerint kötöttem be (kazán L a B-re, kazán N az N-re, A és L összekötve a BDR-ben), de teljesen mozdulatlan minden. Volt kérdés ebben a témában korábban is a fórumon, azokat olvasva nem jutottam tovább sajnos. Tudnátok segíteni, hogy is kéne ezt?
(#) zoszka válasza zabrakt hozzászólására (») Szept 25, 2016 /
 
Aazta... Hogy sikerült kisilabizálni ezt a bekötést? Szerencséd van, hogy totál rosszul kötötted be és emiatt a vezérlés nem nyekkent meg.
(#) zabrakt hozzászólása Szept 25, 2016 /
 
A kazán úgy tűnik, még működik... A kazános fotó a VRT320-as bekötése. BDR-nél a 21V-os bemenetek lekötöttem, és a BDR a korábbi piros hurkos két pontra ment. Vagyis inkább nem ment...
(#) siraY hozzászólása Szept 27, 2016 /
 
Helló!

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, a pelletégő típusa egy Pellas X mini égőfej, szerintetek egy univerzális kétvezetékes rádiós szobatermosztáttal működtethető?, és ha igen akkor hova kellene bekötni?
Köszönettel
(#) denes60 hozzászólása Okt 1, 2016 /
 
Sziasztok
Van egy Mika 6E Turbó kazánom Computherm Q7RF termosztáttal van vezérelve. Jól működik, de azért még sem vagyok teljesen megelégedve vele, mert a termosztát elég lomhán működik. 24,5 fokra van beállítva, itt le is kapcsol, de utánna felmegy 25 fok fölé a szobában a meleg, és 24,4 en kapcsol vissza.
Ez egy kis panel lakás, 45 m2, körben védett a szomszéd lakásokkal, 55 fokos az előremenő víz hőfoka. Kisérletezgettem több hejre is rakni a termosztátot, az érzékenységen is állítgattam, de nem sok eredménnyel, a víz hőfokon is állítgattam le-fel de semmi. Olvasgattam a témában, de mivel ehez laikus vagyok, nem merek belevágni addig, még meg nem kérdezek valakit, aki ebben járatos. Ha lecserélném a termosztátot mondjuk ezt a két tipust néztem ki hozzá: Honeywell CM927 RF, Siemens REV24 RF, a pontosságát nézve, melyik lenne a jobb. Meg egyáltalán működne e az én kazánommal. Azt előre is megköszönném ha valaki adna ebben tanácsot, mert azért 40 ezer körüli összeget nem adhatok ki csak úgy, meg ha ráadásul a komfort érzeten ez nem sokat változtatna, akkor meg pláne. Csak rádiós lehet, mert a lakás már teljesen fel van újítva, fúrás faragást nem akarok itt csinálni.
A mostani termosztát https://drive.google.com/file/d/0B-NyGW85wxhvR2dMNWJhUlVPMnM/view?u...haring[b][b]így van[/b][/url][/b] bekötve, szakember csinálta.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2016
(#) Gafly válasza denes60 hozzászólására (») Okt 1, 2016 /
 
Idézet:
„felmegy 25 fok fölé a szobában a meleg, és 24,4 en kapcsol vissza.”

Életedben ennél komolyabb problémád ne legyen.
Tényleg ott figyeled egy hiteles hőmérővel a tizedfokokat napokon keresztül és írod excel táblába?
(#) proli007 válasza denes60 hozzászólására (») Okt 1, 2016 / 1
 
Hello! A hiba alapvetően nem a termosztátban van, mert nem az a lomha, hanem a rendszer hőtehetetlensége nagy. Minden kétállású szabályzásnak van túllendülése. Ezt úgy próbálják kivédeni, hogy PI vagy PID szabályozást építenek be és öntanuló programot fejlesztenek hozzá. Tehát ez idővel felismeri a rendszerállandókat és próbálja azok hatását előreszabályozással csökkenteni. A szabályozások alkalmával, változtatja a paramétereket, és ha az, jobb szabályozási algoritmushoz vezet, akkor azt alkalmazza. Tehát itt a kulcsszó a Fuzzy Logic. A Honneywell-nek is van ilyen szabályzója, Pld. de hogy ez RF típusban is létezik-e, azt majd Te felkutatod.
Egyébiránt ez a túllendülés nem oly tragikus, mint amilyennek Te felfogod. Segíteni rajta vagy csökkenteni a mértékét talán jelen szabályzóval úgy lehetne, hogy közelebb teszed a termosztátot a fűtőtesthez. Ekkor annak hőjét hamarabb észreveszi és előbb lekapcsol, mint elérné a hőfokot. Azt ne feledd, hogy egy szűkebb szabályozási tartományt csak úgy lehet megvalósítani, ha többet kapcsolgat a rendszer. Az pedig a kazán élettartamára lesz rossz hatással. Másik megoldás, ha a kazán szabályozása nem ki-be kapcsolással van megoldva, hanem arányos szabályozással, vagy is pld. lángmodulációval. Ekkor lehetőség van arra, hogy a bevitt és a veszteségi energia egyensúlyba kerüljön. (Pont ezért nem alkalmas (ésszerű alkalmazni) az ilyen szabályozású kazán a kétállású szabályzóval történő vezérlésre.)
[off]De nem szabad elveszni a digitális majálisok rejtelmeiben..
Volt kollégám, anno készített egy digitális hőmérőt. A felesége otthon volt, és látta, hogy folyamatosan esik a hőmérséklet. Riasztotta is rendesen a családot szép sorban ahogy illik. Végül a kollégám hazavágtatott, és kiderült, hogy a hőmérő üzembe helyezéskor a hőérzékelőt egy ragasztószalaggal az ülőgarnitúra hátára ragasztotta. Ez elengedett, és az érzékelő leesett a földre. Kedves nejének egyáltalán nem volt gyanús, hogy a lakásban remek hőmérséklet volt, csak a számok bűvöletében élt. Nos, ezt a hibát nem szabad elkövetni.
A valós élet, nem számokból áll, hanem érzésekből..
[/off]
(#) denes60 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Szia
Köszönöm a választ. Igen azt hiszem talán mégis inkább ennél a módszernél maradok, hogy közelebb tettem a termosztátot a radiátorhoz, így mintha jobb lenne. Eddig a radiátorral szembeni falon volt, ott próbálgattam.
(#) hkgabor hozzászólása Okt 5, 2016 /
 
Sziasztok!

Nagyon kéne a segítségetek! Leszögezném, hogy teljesen laikus vagyok, bár szerintem ez az írásomból is kiderül! A régi tekerős termosztátot cserélném digitálisra! Kértem árajánlatot szakembertől, akinek sikerült kiszámolnia hogy 22 ezer forintért lecseréli! Szfváron ilyen drágán dolgoznak! Egy coomputherm q7-es az új készülék, de bekötéssel bajban vagyok!
Ez a régi bekötése!Meg tudnátok mondani melyik vezetéket hova kéne kötnöm? Az ujjon 3 bemenet van!
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) kadarist válasza hkgabor hozzászólására (») Okt 5, 2016 / 1
 
Szia!
Ez neked is szól: Bővebben: Link. Tehát az N-t nem kell bekötni.
(#) hkgabor válasza kadarist hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget! Megpróbálkozok vele! Ha sikerül, fogtam 22 rongyot amiből irány a kalandpark a családommal!
Még egyszer köszönöm!
Szép napot!
Következő: »»   53 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem