Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Be-/kikapcsoló nyomógombbal
Lapozás: OK   24 / 36
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Annak a "szokásos" 12V/40..50mA-es fogyasztása van. Így az nem okozhat gondot. Esetleg az egyenirányító is lehetne hibás, vagy a kondenzátor fordított polaritású. (Találkoztam már olyan hibával, hogy gyárilag fordítva volt a kabátja felzsugorítva).
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Másra már nem tudok gondolni. Mindent végig néztem, és a trafóra tudok gyanakodni. Most hagytam lehülni és újra üzemel. De ugyan meddig. :S Bosszant mert ez kapcsol mindent és jelenleg pont nincs itthon másik trafóm hogy helyettesitsem.
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Azért mérd meg a primeráramát, arányba van-e a melegedéssel. Bár sok tanulságot nem lehet levonni a meddő áramok miatt, de hátha. Elég egy trafónál "vacak vas" vagy túlgerjesztett vas, hogy melegedjen. Gondolom adatlapja (ha van) nem túl bőbeszédű.
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Áramot jelenleg nem tudok mérni mert úton van haza a műszerem. Adatlapja nincs sajnos. Alul mellékeltem hogy hogy is épül fel, hátha az mutat valamit. Ez ugyan az a verzió mint amit használok, csak itt még a tranzisztor más.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016

START.JPG
    
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Annyi hiba van a nyákban, hogy a tranyónak nincs bázisellenállása és a C2 220nF nincs a GND-re kötve. (Vagy dezinformáció, mint a kapcsolási rajz is volt? )
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Azok utólag javitva lettek. 5,6k-t kapott a bázis és át lett kötve a GND-re a kondi. Kapcsolási rajz csak a kapcsoló-hoz van, a többit én matekoltam hozzá Ha lenne az egészről rajz, akkor azt illesztettem volna be.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
(#) kameleon2 válasza Helios hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /
 
Próbáld ki és mérd le - más stabil tápról (akksi), vagy labortápról.
(#) xpedient hozzászólása Máj 11, 2016 /
 
Sziasztok
Nekem pont az impulzuskapcsoló fordítottjára lenne szükségem. Tehát ha rákapcsolom a tápfeszt, akkor csak egy impulzust adjon ki a kimenetén. Még konkrétabban olyan lenne jó, hogy ha ráadom a tápfeszt akkor adjon egy impulzust, és ha elveszem, akkor is egyet. 12 V-al kellene működnie.
Köszi előre is
(#) kameleon2 válasza xpedient hozzászólására (») Máj 11, 2016 /
 
Ez két darab impulzusvezérelt monostabil multivibrátor funkció. Egy a felfutóélre indul egy a lefutóélre. 2db 555.
(#) proli007 válasza xpedient hozzászólására (») Máj 11, 2016 /
 
Hello! Csak nem mindegy milyen impulzust, minek és milyen hosszan. Mert ha elveszed valamiből a tápfeszt, megszűnik az áramellátás.
(#) xpedient válasza proli007 hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Leírom akkor konkrétan mire kellene a kapcsolás. Van egy fejegységem az autómban, amit ugye a gyújtás(ACC) kapcsol ki-be. Csak ennél a fejegységnél ez elég érdekesen működik, nem úgy ahogy én szeretném. Viszont van rajta egy ON/OFF nyomógomb, ami úgy kapcsolja ki és be a cuccot, ahogy kell. Egyszer megnyomom bekapcsolja, még egyszer megnyomom kikapcsolja.
Na most én úgy szeretném ezt megoldani, hogy az ACC vezérlést kiiktatom az ISO csatlakozóból. A be- és kikapcsolást viszont nem akarnám mindig kézzel végezni, ezt szeretném automatizálni egy kapcsolással. Ezt úgy gondolnám, hogy ha gyújtást adok, akkor kiadna egy impulzust, ami egy relével vagy bármivel összezárja az ON/OFF kapcsoló kontaktusait egy pillanatra. Ez bekapcsolja a fejegységet. Ha meg leveszem a gyújtást, akkor ugyanígy kiadna egy impulzust, ami kikapcsolná az egységet. Állandó tápfeszültség van ugye az akkumlátorról, ami független a gyújtáskapcsolótól.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2016
(#) proli007 válasza xpedient hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Nem látom túl ésszerűnek a dolgot, de az a Te gondod. ez pld. megfelelhet a célra.
(#) oimuka hozzászólása Szept 20, 2016 /
 
Sziasztok! Pár éve vásároltam egy USB lámpát, ami kábellel csatlakozik a számítógéphez és a billentyűzetet világítja meg. A fényforrás nem ledekből áll, hanem egy "neon" csőből, ami egyenletes fényt biztosít. A talapzatán két kapcsoló található, olyanszerű kialakításban mint az egérnél. Jobb klikk a bekapcsolás, bal klikk a kikapcsolás. Tehát amikor lenyomom a jobb klikket, egyet kattan és világít. Ha meg a bal kapcsolót, akkor leoltódik.
Képek
Pár napja viszont, néha magától kikapcsol. Utána meg hiába kapcsolom be, miután bekapcsoltam és nyomva tartom, világít, ahogy elengedem viszont, kikapcsol. Most úgy oldottam meg, hogy egy szigetelő szalaggal leragasztottam a kapcsolót és úgy jó. A kérdésem az lenne, hogy meg lehet ezt javítani? Ki lehetne esetleg cserélni a kapcsolót? Tudom, sokan azt válaszolják, hogy miért nem veszek újat. Vennék, de ezt a típust sehol nem lehet kapni. Amiket pedig láttam, azok mind laptophoz vannak, vagyis egy rövid hajlékony cső, amiben a vezeték van és az kapcsolódik a laptop USB aljzatához. Nekem pedig számítógép billentyűzetéhez kellene. Tehát volna valakinek valamilyen ötlete a javításhoz?
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) proli007 válasza oimuka hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Hello! Előfordulhat, hogy az a nyomógomb amivel kikapcsolod a lámpát, be van ragadva és ezért kell állandóan nyomni a "Be" gombot, hogy világítson a lámpa. Természetesen ki lehet cserélni a gombokat, ha hozzáférhető, és van is ilyen típusú nyomógombod.
Nem ismerem ezt a lámpát, de arra ügyelj, hogy a cső esetleg valami magasabb feszültségről működik, és a kondenzátorában maradhat feszültség akkor is, ha ki volt már kapcsolva. Meg ne rázzon!
(#) Inhouse válasza oimuka hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Nem véletlenül egér alakú a talpa, olyan mikrokapcsolók vannak benne.
(#) oimuka válasza proli007 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Nincs beragadva. Tökéletesen kattan. Ha egy szigszalaggal leragasztom, akkor jó, de így azért elég mezei megoldás. Igazából nem is volt drága, kb. 1800 forint. S annyira meg voltam elégedve vele, hogy rá egy hónapra rohantan a boltba, hogy vásároljak még egyet, de már nem volt
(#) oimuka válasza oimuka hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Esetleg olyan bezavarhat, hogy a "neoncső" eléggé meg van sárgulva? De szerintem kell ott lennie valamilyen relének is, ami behúz, amikor kattintok.
(#) vargaf válasza oimuka hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Van is ott relé, a harmadik képen látható a JRC21F típusú 5 V-os relé. A BE gomb megnyomására öntartó áramkört alakít ki, ami a KI gomb megnyomására megszakad. De ezt az egyszerű kapcsolást könnyű visszarajzolni, úgy könnyebb a hibakeresés. A nyomtatott áramkör másik oldalát is lefényképezhetted volna, az is segíteni a hibakeresésben.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza oimuka hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Nem tudom megoldódott-e már a probléma, de szinte biztos, hogy a nyomógomb a ludas. Méghozzá a "ki" gomb. (ami alapállapotban zárt - NC) az valószínűleg el van oxidálódva, így az áramkör záró funkcióját nem tudja ellátni. Csere és helyrejön a kütyü.
(#) oimuka válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
És ilyen nyomógombot hol lehet kapni? Egyszerű forrasztópisztollyal én is meg tudnám oldani? Vagy kell ónelszívó stb?
(#) oimuka válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Mint mondtam, tegnap szigszalaggal leragasztottam a bekapcsoló gombot, de egy idő után égett szagot éreztem, és akkor végleg kihúztam. Vajon rosszat tettem, hogy leragasztottam? A tekercsen mintha tényleg égésnyomok látszanának. Kicsit nekem az is gyanús, hogy eléggé meg van sárgulva a fénycső. Ebből lehet következtetni valamire?KÉPEK
(#) vargaf válasza oimuka hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
A nyomógomb kiforrasztható ónszívó nélkül is, persze azzal könnyebb. A nyomógomb sok helyen kapható, például itt is:
Mikrokapcsoló
(#) kameleon2 válasza oimuka hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Így a képek alapján első blikkre azt mondanám, hogy tranzisztoros bistabil multivibrátor volt a megoldás. Az egyik tranzisztort megviselte az álllandó feszültség. Hogy mennyire - azt mérni kell. Már ha ér ennyit az egész.
(#) Zoli_bácsi válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Szerintem nem bistabil. Az szerintem egy feszültség konverter a cső felé. A be-ki kapcsolás pedig a kétgombos öntartós relés megoldás.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza oimuka hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Az égett szag minden bizonnyal a tranzisztoros áramkör felől érkezhetett. Szerintem szerezz egy rossz egeret és cseréld ki a "ki" gombot. A csere után is valószínűleg meg kell nézni az áramkört, mert az égett szag nem fog magától elmúlni. A kapcsoló cseréjével a "szigszalagot" fogod kiiktatni, tehát rendeltetés szerűen használható lesz a be/ki kapcsolás.
(#) oimuka hozzászólása Szept 21, 2016 /
 
Nem szeretnék szakikkal vitázni, de azért a leoxidálódott kapcsoló diagnózis nekem kicsit sántít. 2013 januárjában volt vásárolva, tehát közel 4 éves. Naponta átlagosan kb. 4-5 alkalommal volt be- illetve kikapcsolva. Összehasonlítva pedig a 8 éves egeremmel, ami naponta több száz kattintást végez, és kutya baja. Persze ez csak hangos gondolkodás részemről, ettől még lehet a kapcsoló rossz. Van mérőműszerem. Milyen méréseket végezzek, amivel előrébb jutnék? Ha ezer forintba kerülne a javítása, annyit rááldoznék. Főleg, ha magam is meg tudnám oldani. Javítottam már meg egeret is.
(#) oimuka válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Idézet:
„Az égett szag minden bizonnyal a tranzisztoros áramkör felől érkezhetett.”


Az égett szag viszont csak azután jelentkezett, miután leragasztottam és kb. 2 órát úgy használtam.
(#) vargaf válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
A be-ki kapcsolásra ezt írtam:
Be-ki kapcsolás
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) oimuka válasza vargaf hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Vagy valami olyasmit megpróbálni, hogy egy vezetéket a "ki" kapcsoló két pontjához érintek, és ha égve marad, akkor tényleg a kapcsoló rossz.
(#) vargaf válasza oimuka hozzászólására (») Szept 21, 2016 /
 
Igen, ha a "ki "gomb két bekötött pontját rövidre zárva és a "be" gombot megnyomva be tudod kapcsolni, akkor a gomb hibás. De ellenállásméréssel is meg tudod keresni a hibát. De nem zárható ki a relé érintkezőjének hibája sem.
Az "égve marad" helyett helyesebb a bekapcsol kifejezés. Egy elektronikánál nagy bajt jelent ha ég valami.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
Következő: »»   24 / 36
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem