Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztoros szabályzó

Témaindító: Gab01, idő: Márc 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Gab01 hozzászólása Márc 19, 2008 /

Sziasztok lenne egy kis gondom van egy egyenáramú motorom és ehhez kellene tirisztoros fordulatszámszabályozónak a rajza 3 fázisú betáppal.
Motor adatai a következők:főáramkőr 440V 5.9A gerjesztés 220V 1.2A. Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Atis57 válasza Gab01 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /

Szia!
A főáramkör érdekes lessz -mert egyenirányitva is max. 320V -ot kapsz a 230V ac-ből.
A gerjesztőkör konnyen megy ... kell-e szabályozni?/mezőgyengités ?/
(#) Gab01 válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /

Köszi a gyors választ 400V AC-bol kellene megoldani 3 fázison a gerjesztést jó lenne mezőgyengítéssel megoldani,én egy egyszerű tirisztoros szabályozóra gondoltam a fő problémám a gyújtásszög vezérlése,valamilyen kapcsolási rajzod nincs véletlenül?
(#) proli007 válasza Gab01 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /

Szia!

Háromfázisú féligvezérelt híddal, szerintem megoldható.

UAA145 vezérlésRajza a (#21055)
hozzászólásnál.

Hozzá, Lóska Péter "Teljesítményszabályozás gyújtásszögvezérléssel" c. könyvét ajánlom (Elektronika sorozat 1984

üdv! proli007

köszönöm megnézem és majd még írok!

Még az szeretném kérdezni hogy a mezőgyengítés elektronikusan megoldható-e vagy csak gerjesztés szabályzó ellenállásal?
(#) ferci válasza Gab01 hozzászólására (») Márc 19, 2008 / 4

Gerjesztés.
Ellenállással egyszerű, ha nem kell állandóan tologatni.. mehet persze elektronikusan is, régen BU126-tal, BUX és BUY tranyókkal is csináltam, most bővebb a választék.
Sima pwm + ellenállással alapáramot kell biztosítani, 2-300 mA nálad, nehogy megszaladjon kh vagy hiba esetén.

Mindenesetre csak 230-at használj egyenirányítás után, a gerjesztőtekercsnek is jobb...

Főáramkör.
Az UAA-k után tettem egy BC301-et (az volt), AL630-as fazékon meg kb. 200/100 menet adott impulzust a 100 A-s tirisztoroknak. Neked persze nem kell ekkora...
Pillanatnyilag UAA145 már nem nagyon van, talán nálam az utolsó 3...

Köszönöm a választ!ÜDV:Gábor
(#) Gab01 hozzászólása Márc 20, 2008 /

Sziasztok szerintem sikerül megcsinálnom a szabályzót még azt szeretném kérdezni, hogy jó lenne simítani a kimenő áram hullámosságát én simító fojtótekercsre gondoltam csak nem tudom a paramétereit ha megírnátok azt megköszönném! ÜDV:Gábor
(#) ferci válasza Gab01 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Én nem tettem ilyen fojtótekercset soha - a meddőt növelné inkább, aztán jönnek a járulékos dolgok..
Inkább a betápba szoktak rakni pár "kilós" fojtókat zavarszűrésnek+kondit.
A szabadonfutó diódát viszont ne felejtsd ki, mert az szükséges ( ha féligvezérelt a kapcsolás ).
Ha UAA-val csinálod a vezérlést, figyelj oda, mert könnyen meghalnak.
(#) Gab01 hozzászólása Márc 20, 2008 /

Rendben köszönöm a tájékoztatást! ha valami kérdésem lenne még majd írok.ÜDV:Gábor
(#) ferci válasza Gab01 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Gerjesztés szabályozást úgy is meg lehet oldani szélsőséges esetekben, hogy egy kb. ötödakkora teljesítményű aszinkron motor vastestét az ábrán látható módon ki kell gyalulni ( jó meló szakiknak...), aztán megtekertetni a gerjesztőáramhoz szükséges dróttal. Változtatható induktív ellenállás... mechanikusan viszont arretálni kell !
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem