Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   648 / 839
(#) proli007 válasza seat hozzászólására (») Okt 13, 2016 /
 
Az R23-at tudod még kivenni.. De ez kb. 3mA-el csökkenti 30V mellett mért értéket. A többi, már valahonnan máshonnan folyik.
(#) Alkotó válasza seat hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
A 2.7.4 verzóban lévő módosítási javaslatok közül az "A" éppen erről szól.
(#) Hp41C válasza seat hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Egy alacsony offset feszültségű, nagyimpedanciás bemenetű műveleti erősítő (LT1002) kell:
A tápellátás a +24V és a -5V pontokról. Egy differenciál erősítőt kell kialakítani: a differenciál + bemenet az Rx kimeneti pontja, a differenciál - bemenet az Rx táp felöli pontja. Hogy a diffefenciál erősítő saját ellenállásai ne okozzanak jelentős mérési hibaát, elegendően nagyra kell választani az értéküket. A fokozat erősítését az igényekhez kell beállítani.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2016
(#) rascal válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
A mérő(, vagy műszer) erősítő kapcsolást is megépítheti. (10.oldal az általad linkelt adatlapon), csak az 3 műveleti erősítőt használ el.

Seat: Ha már pic-es a műszer, akkor nem lehetne szoftveresen egyszerűen levonni az offszetet? Lehet, hogy így sem lesz atom pontos, ha az a belső terhelés változó, de szerintem sokkal jobb lesz.
(#) Hp41C válasza rascal hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
PIC -el megoldott különbségi mérésnek nagyon nagy lesz a hibája. A különbség 3(A) * 0.1 (Ohm) = 0.3(V) azaz az AD 5V referencia mellett 61 (kerekítve) különbséget jelezne. Az AD hibája +- 2 LSB. A különbségi mérés eredménye tehát 55 és 65 között lehet, +/-24 mA azaz +/- 6.5%
Egy erősítő mindenképen kell, akkor miért ne legyen differenciál erősítő...
(#) Massawa hozzászólása Okt 14, 2016 /
 
A legujabb szerzeményem. 0-46V 0-5A programozhato tápegység mini kivitelben. Már csak a doboz meg a ventillátor hiányzik.

IMG_2159.JPG
    
(#) Ge Lee válasza CSupi30 hozzászólására (») Okt 14, 2016 / 1
 
Elnézve ott az árakat, leginkább semmilyent. Nem értem miért nem jó az ami egyszerű. A 723-as kapcsoláshoz nem kell semmilyen kiegészítő fesz vagy segédtekercs. Ha megelégszel apró mérési hibával akkor még a műszerekhez sem kell, mert a táp betápjából kapja a működéshez szükséges feszt, és méri a kimeneti feszt és áramot is egyben.
Egyetlen hátránya hogy 35V-os, tehát ennél nem lehet több a bemenő fesz trükközés nélkül.
Annak idején 1-2 nap alatt összedobtam, és meg vagyok vele elégedve, még úgy is, hogy zömében inkább kapcsolóüzeműt használok. Egyetlen 12V-os trafó van benne amit a fiókból kotortam elő, 28V/2,5A a vége, mert nagyobb áramot nem bír a trafó.
(#) seat válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Üdv.
Köszönöm a segítséget, ma kifogom próbálni ezekkel a módosításokkal.

Hp41C:Köszönöm a segítséget, de sajnos most nincs ilyen műveleti erősítőm,de ha nem tudjuk megoldani a problémát akkor kipróbálom ezt a lehetőséget is.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2016 1 / 1
 
Nekem is a 723-s már 4. X-t rugja és még mindig megbizhatoan megy.
(#) Hp41C válasza CSupi30 hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Vegyél két független, 27 .. 28V 3A terhelhetőségű szekunder tekerccsel rendelkező toroid transzformátort, ami nincs kiöntve. Aztán tekerj rá bekötő huzalból 10 .. 20 menetet és mérd meg e tekercs feszültségét. A feszültség és a menetszám alapján meg tudod határozni, hogy hány menet adja ki a 8V -ot. Készíts rá 4 db ilyen tekercset.
(#) Hp41C válasza seat hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Ha nagyobb offszetű erősítő akadna, azzal is meg lehet csinálni, csak a nagyon kicsi áramokat pontatlanabbul mérné. Az LT1002 kapható DIP8 tokban, ha majd lesz, ki lehet cseréni.
Jut is eszembe. Amikor méregettem az árammérés hibáját az LM358 és az LT1004 erősítőkkel, a negatív tápban a zéner előtét ellenállását le kellett csökkentenem, mert nem maradt munkaponti árama a zénernek.
(#) ktamas66 válasza seat hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Az Attila féle panelmérő szoftverből korrigálja a saját ofszethibáját, avval nem kell szórakozni. A linkelt táphoz inkább a 0,22Ohmos beállításhoz kellet volna beforrasztani az alkatrészeket, mert az van a legközelebb hozzá. Én inkább visszaraknám az eredeti söntöket, és egy osztót tenni rájuk, ami leossza a felére a feszültséget, ha nem szeretnéd átforrasztani a panelmérőn levőket. Persze ami áram a söntön folyik, azt mérni fogja.
(#) Toth Attila hozzászólása Okt 14, 2016 / 1
 
Jómagam az Alkotó 2.7.4-es kapcsolást készítettem el, Alkotó panelmérőkkel.Nálam 1-2mA között mozog a kijelzett érték. Számomra ez teljesen elfogadható.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2016
(#) rascal válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Én csak arra gondoltam, hogy a 0 kimeneti áramnál megmért értéket (most már 13mA-nél járunk), egyszerűen vonja le minden kiírandó értékből. Minden más ez előtti fokozat (hw, sw) csináljon úgy, ahogy egyébként csinálna. Ha csak ennyi volt a baja, minden más (pl felbontás) rendben van, és ha hozzáfér a szoftverhez, ez a legegyszerűbb szerintem. Attila86 nem épített bele egyébként kalibrálási lehetőséget? Lehet diff. erősítő is, nem beszélek le róla senkit. A mérő erősítőt is amiatt javasoltam, hogy a minél nagyobb legyen a bemeneti impedancia.
(#) seat hozzászólása Okt 14, 2016 /
 
Udv Mindenkinek!
Alkoto altal javasolt modositasokkal mostmar 30V-nal 0,007A van a kijelzon,szerintem ez igy is marad,
Mindenkinek koszonom a segitseget

(Arrol mi a velemenyetek,ha a pozitiv kimenetre tennek egy 0.1R ellenallast es azon mernem a feszultseget a labortap sontje helyett? Ott mar nem lenne "parazita"aram,vagy tul egyszeru ez a megoldas ahoz,hogy pontos legyen?(Bocsanat ha hulyeseget kerdeztem.))
(#) Alkotó válasza seat hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Ha kimenetre tennél soros ellenállást, akkor az a feszültségszabályzó körön kívül lenne.
Valóban nem folynék rajta csak a kimeneti áram, de ezért a kimeneti feszültség stabilitását kellene feláldozni.
Az ellenálláson folyó áram hatására, azon feszültség esik, és ez a feszültség áramfüggő ingadozást jelent a kimeneti feszültségben. Pl. 0,1R estén, ha Iki=3A, akkor 300mV-al csökken a kimeneti feszültség.
Az én gyakorlatomban sokkal fontosabb az ismert értékű, és lehetőleg stabil feszültség, mint mondjuk 1-2 mA nagyságrendű árammérési hiba. (Magának a digitális kijelzőnek is van hibája, ami közel éppen ebbe a nagyságrendbe esik.)
(#) seat válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Megoldodott a problema! Dobozolas elott gondoltam kiprobalom megegyszer,es a kijelzon 0,000A jelent meg,eloszor azt gondoltam,hogy nincs jol osszeforrasztva a kijelzo a tappal,de nem,minden rendben van es mukodik. Megmertem multimeterrel a sonton eso feszultseget(terheles nelkul),es az meg mindig megmaradt,de viszont a panelmero mar nem jelzi ki. Talan a bekapcsolas sorrendje oldotta meg a problemat,mert eloszor a tapot kapcsoltam be es aztan a kijelzot,es igy korrigalta a szoftver az offszetet...de mostmar mindegy,hogy hogyan kapcsolom be a kijelzon 0,000 marad.
(#) Pisti27 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Szia!Ezt a verziót éleszteném: 2.7.4 van esetleg valami különleges dolog a panel élesztéssel kapcsolatban vagy mehet rá az áram és kész? Köszönöm!
(#) Alkotó válasza Pisti27 hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Ne zárjuk ki, hogy lehet valami probléma, ezért célszerű egy soros izzót bekötni, áramkorlátként. Én ezt a szekunder körbe javaslom tenni, és pl. egy 24V/20W-os körüli érték jó lehet. Ez ad némi biztonságot, mérhető az áramkör, és a feszültségmaximumot is jó közelítéssel be lehet állítani.
(#) Pisti27 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Ha megkérhetnélek letudnád rajzolni?Köszönöm szépen evvel nagyon sokat segítenél,cserébe én is küldök képeket!
(#) TAKLACO válasza Massawa hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Volt már zárlaton a kimenete ?
(#) Alkotó válasza Pisti27 hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Nem egészen világos mit szeretnél rajzon látni.
Ha a soros izzóra gondoltál, akkor azt lerajzoltam, és mellékeltem, de nem tudom ez valóban indokolt volt-e.
(#) Pisti27 hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Köszönöm már így világos!
(#) Pisti27 válasza Pisti27 hozzászólására (») Okt 25, 2016 /
 
Dupla táp lesz,kérdés hogy a tranzisztorok 1 bordán lesznek,akkor a bordától elszigetelve kéne lenniük?
(#) Massawa válasza TAKLACO hozzászólására (») Okt 25, 2016 /
 
Egyböl lekapcsol amint nagyobb az áramfelvétel. Még a teljes teljesitményen nem probáltam mert csak ma indult el benne a ventillátor. A hütöborda enyhén szolva egy vicc, de lehet,hogy másképp oldották meg a stabilizáciot.
(#) Alkotó válasza Pisti27 hozzászólására (») Okt 25, 2016 /
 
Igen.
Sőt egy táp esetén is célszerű, mert így lehetőség nyílik a bordát a házzal közös potenciálra kötni.
(#) Toth Attila válasza Pisti27 hozzászólására (») Okt 25, 2016 /
 
Minden esetben szigetelni kell, lehetőleg csillámmal és hővezető paszta!
(#) poros hozzászólása Okt 30, 2016 / 2
 
Tisztelt Alkotó Mester !
Úgy gondolom annyival tartozom Neked, hogy a terveid alapján elkészült labortápomat néhány fotóval bemutassam. Ez még az első verzió alapján készült. Minden működik rajta úgy ahogyan kell. Az építés során csupán két hibát kellett kijavítanom. Mindkettő vezető szakadás volt. A panelműszerek is a TE terveid alapján készültek azok is hibátlanul működnek. Évek óta készült már. Több ide szánt alkatrész máshova került beépítésre ezért néhány dolog nem ideális, de működik minden. A hűtésről is Proli mester és a Te általad közösen kidolgozott kapcsolás gondoskodik ami túl meleg bordánál lekapcsolja a fő tápot. Még egyszer hálás köszönetem mindkettőtöknek!
(#) martinjealousy hozzászólása Okt 31, 2016 /
 
Sziasztok! Viszonylag új vagyok az elektronikában, persze ezt-azt már csináltam. Azt szeretném kérdezni, hogy 12,5 A-t mivel tudok stabilizálni? Érdemes negatív oldalt is stabilizálni?
(#) Joe_001 válasza martinjealousy hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Akár így. Más tranyó is lehet de a hűtés szempontjából a TO-3 as tok a legjobb
Következő: »»   648 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem