Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   130 / 166
(#) Kera_Will válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Valamikor egy ismerősöm 13 szál dróttal 24 db diódával antenna forgató visszajelzőt varázsolt egy kb 80-100 mm átmérőjű nyáklemezből amire a kör cikkeket marta mint pozíció jelzők. Az egész a padláson volt felszögelve a szarufákra.Több évtizedig működött neki hiba nélkül. Lent 24 LEDből mindig 1 - 1 virított a tápegység dobozán. Így az aktuális antenna irányt mutatta.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2016
(#) killbill válasza Bearni74 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

A jelek akkor is megvannak, ha rajta van a floppy meghajto a parhuzamos porton? Ugyanis a floppy bemenete ugy van tervezve, hogy nagyaramu open collector meghajtoval hajtjak meg. Lehet, hogy a parjuzamos port nem tudja lehuzni rendesen logikai L szintre.
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Igen gyerekek, az a baj hogy már gőzöm nincs mit válasszak
(#) Massawa válasza atter82 hozzászólására (») Nov 2, 2016 / 1

Egyszerüen 2 (3) gombbal csinálnám a kezdetben. Minden gombnyomásra mondjuk 20 lépest menne a hid (18 fok) 20 állás az adott irányban ( lehet bármennyi, csak páros legyen hogy 180 fokot tudjál forditani. Addig nyomod a gombot amig a hid el nem hagyja az utolso definiált poziciot ( egy állassal kevesebb mint a cél. Ilyenkor elengeded a gombot és célba érve megáll. Ezt mindenki megérti és gond nélkül müködik.
Késöbb kiegészitheted displayjel vagy akár egy forgo gombbal.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2016
(#) atter82 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Köszi szépen.

@Pali79: Akkor ez járható lenne, mert én tényleg nem bonyolódnék bele semmibe, csak az alapesetem működjön, a gomb tök mindegy így elsőre, tehát szerintem fogadjuk el Massawa verzióját.

Akkor ehhez kéne nekem egy "bevásárlólista", hogy a motor mellé miket vegyek meg, hogy ez működjön.

S a forgókapcsolót kiiktatva akkor legyen az eredeti 24 pozíciós megoldás a korábbi rajz szerint.

Köszöntem,
A
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Szerintem akkor legyen 2 gomb. Egyik órával megegyezően léptet megfelelő számút, a másik meg ellenkezőleg.
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Szia,

Rendben van, akkor ha össze tudnád szedni, hogy egy ilyen két gombos verzióhoz miket kell vennem, azt megköszönöm,

A vezérlést korábban írtad, akkor azon felül, mert én még azt sem feltétlen tudom, hogy milyen gombot vegyek hozzá.

Köszi,
Attila
(#) ktamas66 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Én raknék rá kijelzőt, mert különben számolgathatod fejben a 24 gombnyomást. Bár szerintem nem érdemes mind a 24 pozícióhoz megállót rendelni, elég a megvalósítottakhoz. Legfeljebb úgy lépked, hogy 0-1-11-12-13-23-0.
(#) atter82 válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Szép az ha meg tud állni máshol is a mozdony, mondjuk fotózás céljából, szóval ha megvalósítható, én ragaszkodnék hozzá.

@Pali79: A kijelzőt asszem én is támogatnám.

Köszi,
A
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Hol tudod/akarod megvenni az alkatrészeket?

Nekem tök mindegy, jó ez a HEstore is ahonnan mindig linkelgettek, s házhoz hozatom, mert alap esetben szerintem semmilyen elektronikai bolt nyitva-tartását nem nagyon érem el meló után.

Ahol gondolod, hogy vannak jó minőségű alkatrészek, s nem túl drága, az nekem jó.

Ami preferált, hogy lehetőleg ne 100 helyről kelljen postát is fizetnem.

Köszi,
A
(#) ktamas66 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Nem tudom melyik az üzemszerűbb állapot, de nem egyszerűbb fotózáskor kézzel a megfelelő szögbe állítani, mint felvállalni azt, hogy fordításkor mindig 24x kell a gombot megnyomni. Persze fotó üzemmódot is lehet programozni .
(#) atter82 válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

A kézzel állítgatás nem tesz rosszat a motornak, vezérlésnek?

Vagy ha áramot kap visszaáll?

Nem értek hozzá...

@Pali79: amennyiben így is működik akkor lehet, hogy elég lenne mondjuk 10 pozíció a 24 helyett.

Mi a véleményed ktamas66 hozzászólásáról? Mert akkor esetleg skiccelek egy újat.

Vagy már ne variáljunk?
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 3, 2016 / 1

A motornak, vezérlésnek nem lesz baja tőle kérdés, hogy a mechanika mit szól hozzá. Főleg ha áram alatt van akkor a vezérlés "fogja" a motort, hogy nem mozduljon el az aktuális pozicióból. Tehát ha áram alatt van a vezérlés akkor ne forgasd, kiapcsolva lehet. A 0 pozicióhoz úgyis kell egy jeladó, hogy mindig onnan induljon. Az aktuális állást egy 2 digites 7 szegmenses kijelzőn ki tudjuk jelezni, ha az megfelel.

Vezérlő
Kijelző
A kijelzőből lehet másfajta is, színben is, nagyságban is. A nymógombot szabadon választhatod csak nyomásra záródó legyen. Kell még két tranyó, mondjuk BC337 vagy hasonló. Kell 7db ellenállás a szegmensek elé, ez függ attól, hogy milyen kijelzőt választasz, de kezdésnék mondjuk 330 ohm jó lesz.

Persze megfelel, s köszönöm amit a későbbiben belinkeltél.

Szia,

A belinkelt kijelző teljesen megfelel.

Ha belinkelsz nyomógombot is, és a 330 ohmos ellenállásra is, azt megköszönöm,

Amennyiben működik az áramtalanítva elfordítás fotózáshoz, úgy a betett skicc szerinti 10 zölddel jelölt helyen kellene csak megállni, s a nulla pozíció változatlanul a híd egyenes, tele piros állása lenne, ahogy összeköti a vágányokat a két szélen.
(Nem tudom így a pozíciók számozása gondolom megváltozik)

Akkor ebben gondolkodjunk szerintem,

Attila
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016

Ok, akkor a fotózáshoz ahogy egy másikban is írtam, áramtalanítva fordítom majd el.

Köszi

Remélem megjenik rendesen a szűrés ezekből bármelyiket választhatod.
Ez meg az ellenállás
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 4, 2016 /

Köszi,

Akkor lassan összeszedegetem ezeket, s esetleg küldök egy kösár print screent, hogy nem hagytam e ki valamit

A
(#) ktamas66 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 4, 2016 /

Meg valami hasonló opto fog kelleni.
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /

Szia,

Kosaramat elküldtem direkt üzenetbe, hogy mit rendelnék, majd vess rá egy pillantást.

Az olcsóknál többet vettem, mint ami feltétlenül kell.

Köszi,
Attila
(#) almacsutka hozzászólása Nov 6, 2016 /

Sziasztok!
Tudnátok olyan bipoláris vezérlő ic-t ( vagy kapcsolást ajánlani) ami 5A-es motorhoz is jó.
A kínából rendelhető 6600 motorvezérlő "csak" 4A-es.( Intenzív hűtéssel max 4,5A. Esetleg van tippetek, hogy ezzel meg lehet-e oldani?
Köszi!
(#) Bearni74 hozzászólása Nov 8, 2016 /

Sziasztok!

Csak egy rövid kérdés.
Szétszedtem egy multifunkciós nyomtatót. Gondolván stepping motor lesz benne. De lehet lyukra futottam.

Ha forgatom igaz racsnizva fordul, mint a léptető motorok. De csak két szál vezeték jön ki belőle. Az egyik a nyomtató fejet mozgatja. Annak is van enkódere, a másik a papír behuzó motor. Annak is van egy enkóder tárcsája a behúzó tengelyen.

Hogy lehet ezt léptetős üzemmódban használni, akár az enkóodereivel együtt?

Ha simán áramot adok neki akkor forog, nem úgy mint a stepping motorok. Ahhoz meg hogy megmozduljon minimum 9 V kell. A Nyomtató meg 24-os trafóval volt szerelve.
(#) KBal76 válasza Bearni74 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Jól látod, azok nem léptetőmotorok, tehát akként nem is tudod használni.
(#) fater0827 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Üdv
Most a sok félreértés elkerülése , legyen a Mozdony ( vontató ) hossza ami a fordító átmérő méretét határozza meg ill a sínpár nyomtáv mérete is kell . A fűtőház elrendezés ? itt probléma lehet a sínek keresztezése ( X ) mechanikai és elektromos kivitel .
Ide igazán nem tartozik , van egy rajzolópad játék , olyan 25 cm átmérő szinte az egész átmérő fogaskerék azt egy motor 4.5 V forgatja megfelelő pozícióba , átnézem , lefotózom !
Üdv
(#) Massawa válasza fater0827 hozzászólására (») Nov 8, 2016 / 1

Mi fenének kell a nyomtáv?
Elvben lehet keresztezödés is minde állásnál ( van ilyen a nagyvasuton), de a modellben ez tul bonyolult, igy itt nincs keresztezödés. Ezért van a 15 fokos szögkülönbség.

A rajzolopados játék (lenne) jo ha van valakinek ilyen.
(#) fater0827 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Üdv
A mechanikához ötlet , egy link terepasztalról .
Még nem olvastam végig , 1 hete voltam itt .
(#) atter82 válasza fater0827 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Köszi az észrevételt de Massawa kollégához hasonlóan én sem nagyon értettem.

Amúgy úgy tűnik lezárult a process egyelőre, ma érkezett meg a csomagom a HEstore-ból az alkatrészekkel.

@Massawa: neked is nagyon köszi a sok építő kritikát, Pali79-el majd meg még folyt köv...
(#) skyline0505 hozzászólása Nov 8, 2016 /

Sziasztok,beszereztem egy léptetőmotor vezérlőt, Bővebben: Link
a kérdésem lenne hogy ezt szimlán egy potméter segítségével tudom e szabályozni,vagy kell még mellé valami vezérlő áramkör?Egy 2 fázisú léptetőmotor fordulatszámát és forgásirányát szeretném vele vezérelni.Találtam egy videót melyben csupán 1 nyomógombal és egy potméterrel oldották meg,viszont nemtalálok erre a megoldásra kapcsolást,csak olyat amiben szerepel egy plussz áramkör,ami csak pc vel működik.Itt a videó is az egyszerű változatról,ezt szeretném megcsinálni:Bővebben: Link
De hogy?
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
Következő: »»   130 / 166
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem