Fórum témák
» Több friss téma |
Oké, értem is meg nem is, nekem amiket leírtál így egyszerre bonyolultak.
Adott itt a műhelyemben egy kész mechanika, egy erre a célra átalakított léptető motor+cyclo dve, egy illesztőkártyával számítógéphez illesztve, adott a Mach 3 demo verziója..... Nem olyan régen "prmihaly" írt egy rövid programot ami működhet, csak valamiért eltűnt a hozászolása. Szó sincs róla, hogy kötözködni akarok, sőt nagyra becsülöm az építő hozzászólásokat, mint azt fentebb írtam, sürgős munkáról lenne szó Láttam egy videót régebben, négy-öt sornyi kód volt betöltve a Mach3-ba és úgy dolgozott mint ahogy azt én szeretném...
Nem azt mondom, hogy ne működne a Mach3-al. Sőt! Csak azt, hogy felesleges macera egy PC ahhoz, amihez pár alkatrész és hardver is elég. Egy beskálázott enkódertárcsával is simán tudod adni a léptetőmotoroknak a vezérlést. Nem kötözködés, csak nehéz úgy segíteni, ha minimális az infó. A 4-5 sornyi G-kód is ezt fogja tenni. Megadja melyik irányba mennyit lépjen a motorod. G1 X40.000 Y0.000 Z0.000 Ez 40-et fog lépni vagy milliméterben vagy Inchben a beállításoktól függően X irányba. De ehhez be kell lőnöd és kalibrálnod a motortunning részeket és a MACH3 összes beállítását (IO portokat is), ami szerintem több idő, mint a hardver összerakása. De ne legyen igazam.
A Mach3 ban van automatikus beállítás ami kiszámolja, hogy a motortunningba mennyit is kell beírni, de neked még beírnod sem kell, mert azt automatikusan be is írja .
Ez a megoldás G kóddal nagyon egyszerű, ha mindig ugyan azt az egy db akarja csinálni, főleg csak most egyszer tesztre. Iparszerűen akarja használni akkor el kellene felejteni a PC és mg a Mach3 at. Vannak erre nagyon jó megoldások, ha esetleg mégis a léptőmotoros megoldásnál akar maradni. PLC amibe már szinte mindent meg lehet csinálni. Vagy egy ilyen kis vezérlő ami a fotón van A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
Egyről beszélünk, csak más megközelítésből. Minek cipelne az ember egy ágyút, ha szúnyogot akar fogni. Ipari környezetben annál jobb, minél kevesebb a meghibásodási lehetőség.
Üdv Mindenkinek!
Nagyon köszönöm a segítséget! ![]() Sikerült megoldanom a dolgot! Tengelynek definiálva a hajlítót. Tökéletesen dolgozi! G01 X8,5 F350 G00 X0 G04 P2 G01 X15,3 G00 x-7 G01 x0 G04 P2 Ezt máoltam 20 x egymés után kb 3000 hajlításon vagyunk túl tegnap délután óta hiba nélkül és ami a lényeg tökéletesen egyforma minden egyes darab! ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2016
Egy videót dobhatnál fel róla csak kíváncsiságból
Üdv mindenkinek,
A második gépemet most tervezem itt tartok vele.
Ha marni is akarsz vele akkor inkább támasztott (talpas ) tengelyt használj . Sokkal merevebb nem hajlik. Az én "kisgépemen 20mm es tengelyeken fut az asztal és csempét üveget gravíroztam vele gond nélkül (sok gravírtű bánta de a gépnek meg se kottyant)
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2016
Csak nyák lapokhoz kell ott nincs nagy terhelés birni fogja, csak 400mm lessz a hid, az első gépemen 550mm a hid és az is szépen dolgozik gravírozásnál.
Én is úgy kezdtem hogy csak nyákot fúrok vele , aztán .....
A maráshoz már izmosabb motorok kellenek, én csak nema 17-t használok, van három nema 23 méretü is de elég gyengék és ráadásul három fajta ugyhogy ezeket eltettem hátha lessz párjuk.
A "gépecskémen" kb 1Nm es mocik vannak (fénymásolóból bontott) a (12x3mm es trapézorsó) nagyot dob az erejükön viszont 1500mm/perc sebességnél többet nem enged. A most épúlő gépen 3Nmes mocik és 16x5mm es golyósorsók lesznek 120x120cm es munkaterülettel (remélem ő már meghajtható lesz 2000-2500 ig is)
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2016
A 23-ok nekem is fénymásólóbol vannak de ezek 0.5 Nm tudnak csak.
Üdv!
Röviden tömören: Megrendeltem az első számítógéphez köthető "programozómat" ami egy Arduino Uno (vagy is egy kínai utánzata) Az első projekt amit kinéztem magamnak az egy mini cnc építés ami ha sikerül megcsinálnám nagyban is. Ez alapján építem meg az elsőt: Bővebben: Link Viszont a videóban látható kapcsolás hibás, a nyák terv ellenőrzés topicban elmondottak szerint. A szervó és az ICk 9-es, 16-os lába nem kapja meg a pozitív tápot, ezt orvosoltam. A kérdés az lenne, hogy honnan és milyen szervót vegyek, mivel még soha nem volt dolgom ilyennel. Esetleg, hogy lehetne-e valamivel egyszerűen helyettesíteni, pl.: léptetőmotorral, sima motorral. Előre is köszönöm!
Nem látni a motor vezérlő ic-t de valószínüleg ULN2003-as, 2db léptető motort lehet műkötettni vele de akkor kell egy harmadik is a Z motorjához,és kell a szervó helyére egy Z tengely cd mehanikából, szervót az ebay-en tudsz venni olcsón.
L293D az IC típusa 1-1 motoronként. Akkor inkább rendelek ebayről, nem akarom túlbonyolítani, főleg, hogy még nem vagyok otthon ezekben. Köszönöm!
Azt a gépet csak kicsiben csináld meg és örökre el felejtheted
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
Mármint az IC-t?
Nem az ic-t! A bövebben link-en lévő borzadalomra gondoltam.
Arra célzott, hogy azt a "gépet" nagyon tanulságos megépíteni, de azon kívül a világon SEMMIRE sem jó...
Ha kicsivel többet fektetsz bele, használható masinát is építhetsz, ami legalább egy kis lézert elbír. Papírra firkálni ugyanis sokkal jobb, és olcsóbb a nyomtató.
Szia !
Szeretném megkérdezni, hogy milyen programmal írtad meg a kiírandó szöveget és rajzot ? G kóddal van vezérelve a gép ? Köszönöm.
Azt tudom, igazából úgy is tervezem! Ez csak egy teszt virzió, mivel még nem csináltam ilyent- Addig nem akartam drága cuccokat venni amég valami olcsót nem csinálok.
@tursaba A kódot nem én írtam, sajnos ahhoz még nem értek! Igen, G-kóddal van vezérelve!
Bár ha jobban meggondolom, a rászerelt rosttoll rugalmas felfogatása és lötyögése nagyon jó szabadkézi jelleget ad a rajzolatnak....
Sziasztok!
Szeretnék egy kis CNC-s tapasztolatot szerezni, ezért építettem CD mechanikákból egy kis szerkezetet. A vezérlő egy arduino + CNC shield 3db A4988-al. De nem is ez a lényeg. Az arduinon GRBL, a PC-n GRBL contoller vagy UGP fut. Eddig minden szép, de a szerkezet meg sem mozdul. A CNC shield helyett ráraktam egy ledsort, és azt mutata, hogy 5-6-7-en rendesen megvan az X-Y-Z dir a lépés irányának megfelelően, de DE a 2-3-4-esen nincs nyoma sem a step impulzusoknak. Néztem szkóppal is, de semmi. A gyári értékekhez nem nyúltam, egyelőre szeretném, ha megmozdulna. Valakinek van-e valami ötlete, hogy mitől lehet ez? Esetleg még annyit, hogy tudnátok egy linket küldeni, amin szájbarágósan le van írva, hogy hogy kell ezeket az értékeket beállítani?
Nem lehet hogy az 5-6-7 az irány és a 2-3-4 a lépés kimenet ? Próbáld meg átállítani a kimeneteket .
Valami mechanikus hibára gyanakodnék először. Próbáld meg négyszögjellel, jelgenerátorral meghajtani a step részt az Arduino helyett a bemenetén (vagy nyomógombokkal). Amikor a mechanikus és meghajtó rész korrekt - csak akkor tegyél rá mikrokontrollert, hiszen így túl sok a hibalehetőség. Nem ártana szűkíteni a kört. Lehetőleg egyszerre is csak egy tengelyt próbálj működtetni, ne egyből mindhármat. Ha egyesével már mennek - menniük kell együtt is. Az Arduinód sem csinál mást, csak szoftveresen buzgatja azokat a vezérlőbemeneteket, amit egyébként valamilyen egyszerűbb TTL vezérléssel, vagy nyomógombokkal is megcsinálnál. Csak nyilván gyorsabban is képes erre. Érdemes magán - már az Arduinó kimeneteken is megnézni valamilyen ledes kontrollal, hogy elindulnak-e egyáltalán azok a vezérlőjelek...
Akkor félreértetted amit írtam.
Idézet: „A CNC shield helyett ráraktam egy ledsort, és azt mutata, hogy...” Nekem épp a vezérléssel van bajom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |