Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézer javítás
 
Témaindító: zoz11, idő: Márc 20, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) zoz11 hozzászólása Márc 20, 2007 /
 
Több kérdésem is lenne.
Az első hogy mi a különbség egy sima lézer és egy gázlézer között, itt van nálam egy 5mW-os gázlézer javítás alatt, és kb. 10X akkora mint egy sima lézerdióda.
A másik kérdésem hogy milyen elven működnek ezek a gázlézerek??
3. és a legfontosabb hogy mitől lehet hogy egy ilyen gázlézer villog össze vissza, a csatlakozókat már meg néztem de ott minden ok.
(#) lgyk válasza zoz11 hozzászólására (») Márc 20, 2007 /
 
A gázlézerben ritkított gázban történik a gerjesztés, és az emittált fotonok a végeken elhelyezett tükör és a féligáteresztő (~5%) tükör között gyűlnek, majd kilépnek.

Általában HeNe lézert használnak.

Sima lézert még nem láttam. Esetleg a lézerdiódára gondolsz? :yes:

Persze, hogy 10* akkora, kell hely a gáznak. a lézerdióda lényegében egy sima LED, csak a p-n átmenet párhuzamosan kiképzett, a kristály alatt van egy plusz réteg, így kialakul az optikai rezonátor.

Meghajtása, kezelése jelentősen különbözik (félvezető: kisfesz, áramgenerátor vs. gázlézer: nagyfesz).

Ha villog, akkor valszeg a vezérlő elektronikával van a baj, ritkább esetben az optikai rezonátor (tükrök) ment tönkre. Mivel házilag ez utóbbit nem tudod javítani, inkább nézelődj az elektronikájánál (vigyázz, nagyfesz!!!).
(#) zoz11 válasza lgyk hozzászólására (») Márc 20, 2007 /
 
igen lézer diódára gondoltam. Erre rá is van írva hogy HeNe. Majd holnap teszek fel róla képet. És ezeknek milyen elektronikája lehet valami nagy frekis vagy egyenbe kapja ezt a nagyfeszt? Még annyira nem néztem át. De elég sokkminden van a dobozába. Mondjuk nem mai darab.
(#) szabics hozzászólása Márc 20, 2007 /
 
Az egy HeNe gázlézer, egynefesz kell neki. érzékeny a polaritásra, nagyobb teljesitményű csövek fel is robbannak hibás polaritás esetén. A dobozban valószinűleg van egy oszcilátor és egyenirányitó, esetleg egy ballszt ellenállás. Az a csőáramot korlátozza. Látatlanban ennyi
(#) szabics hozzászólása Márc 20, 2007 /
 
A témához kapcsolódóan, szeretném megkrdezi, nem tud valaki átmérő 50 vagy 52 milliméter és 5 mm falvastagságú bórszilikát üvegcsövet valahol? 1100 mm hosszút?

nagyon kellene emiatt áll a lézer projektem.
(#) szetty válasza zoz11 hozzászólására (») Márc 21, 2007 /
 
Valószínüleg azért villog össze-vissza, mert már kiszökött belőle a gáz, vagy mert gyenge neki a táp, és nem tudja fenntartani a plazmát.
üdv,
szetty
(#) zoz11 hozzászólása Márc 21, 2007 /
 
Sajnos kiszökött belőle a gáz!!! A tápja tökéletes!!!! A hvideonál találtam komplet lézer egységet, ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem hogy ezt a gázlézert ki lehet e váltani vele???? Ez a gázlézer is 5mW-os, meg ami ezen a linken van az is http://hqvideo.hu/info/hu/le_m0005-655.html . És még egy kérdés hogy ennek az egységnek kell-e áram korlát? Bocs a sok kérdésért.
(#) szabics hozzászólása Márc 21, 2007 / 4
 
Ennek nem kell, beépitett védelme van. Használható helyette.
(#) hacsi66 hozzászólása Márc 21, 2007 /
 
Szia

Nekem van egy lézermodulom 5mW os piros két ceruza elemről megy ha gondolod szivesen felajánlom neked valami értelmes dologért cserébe vagy 2000 Huf
ha érdekel?
(#) gaben3 hozzászólása Márc 22, 2007 /
 
szeva hacsi66, gábor vagyok, azt szertném kérdezni hogy a lézered meg van-e még?
a Gaben3@freemail.hu címre írhatsz
(#) zoz11 hozzászólása Ápr 5, 2007 /
 
Most hallottam valami olyasmit hogy a lézer fénynek van valami polarizáltsága vagy valami ilyesmi, esetleg erről nem tudtok valamit hogy ez hogyan miként van, meg akkor milyen fénye van a lézer diódának?
(#) GGABI87 válasza zoz11 hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
A polarizáció azt jelenti, hogy a lézerben az elektromos térerősség meghatározott síkban rezeg (ezzel együtt a mágneses is, csak az elektromosra merőlegesen). Ilyen transzverzális hullámoknál lehetséges, amikor is a rezgés s terjedési irányra merőleges. Képzelj el egy kötelet aminek a végét rángatod, ha a kötél végét síkban egy egyenes, mentén rángatod akkor a kötélben ugyanígy terjed ez tovább, és lineárisan poláros hullámot kapsz a kötélben. Ennek megfelelően van lineárisan poláros hullám, ha kötél végét köbe mozgatos akkor cirkulárisan poláros hullámot kapsz. Ha pedig össze-vissza akkor meg nem lesz poláros. Ugyan ez van fénynél is csak ott nem a kötél tér ki, hanem az elektromos és a mágneses térerősség hullámzik. Egyébként a fényében nem igazán látsz különbséget.
(#) GGABI87 válasza zoz11 hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Habár 1 évvel később de azért válaszolok, hátha valaki még elolvassa és érdekli. A hélium-neon gázlézerbe alacsony nyomású héluim és neon gázkeveréket elektronütköztetéssel gerjesztenek. A gázkeverék nyomása kb. 132Pa, ami a légköri nyomás nagyjából ezrede. Vagyis nem szökött ki belőle a gáz hanem levegő került bele, ez okozhatja a villogást is.
A populációinverziót kb. 3000V-os egyenfeszültséggel létrehozott kisülésben a hélium atomok segítségével hozzák létre a neon atomokban.
Diódalézerek esetén a p-n átmenet inverziójával érik el ugyanezt a hatást, vagyis tulajdonképpen az elektronok és lyukak rekombinációja hozza létre a sugárzást.
(#) Zoli09 hozzászólása Nov 18, 2016 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Töltöttem fel pàr képet a laser ről a probléma a következő
A lényeg nem a sajàt töltőjét hasznàltam(5v1000mA) hanem első nek egy 12V 1000mA ost ezzel nem csinàlt semmit(a lézerre nem volt ràìrva hogy mekkora feszkóval lehet tölteni) ezért màsodszor egy szabàlyozható universàlisat (3-12v 800 mA) ami tud polaritàst vàltani na én agyas minden verziot végig próbàltam rajta!vagy 4.5V vagy6V on töltötte (villogot pirosan a led ahogy szokott anno)most nem emlékszem pontosan kb 5 percet hagytam tölteni., probàltam bekapcsolni de csak felvillant a laser aztàn semmi( Töltö rajta végig)majd minden fokozatot kiprobàltam polaritàs vàltàs stb aztàn 12V-on egyszercsak megint felvillant és azóta semmi!! Màsnap megtalàltam a gyàri töltőt is de szerintem kivégeztem teszek fel még képet .azóta szar a kedvem hogy ilyen okos voltam.Nem is merem megkérdezni van valami esély hogy újra muködésbe hozzuk akàr egy új elektronika vagy ez annyira specko cucc ?? Előre is köszönök mindent
(#) titi válasza Zoli09 hozzászólására (») Nov 25, 2016 /
 
Szia!

Minden bizonnyal hazavágtad a töltőelektronikát. (Jobb esetben.)
Rosszabb esetben az egész elektronikát...
Kapcsolási rajz nélkül ezt távgyógyítással nem lehet elintézni.
Javaslom keress a közeledben egy jó műszerészt...
Hol laksz?
Üdv!
(#) Zoli09 válasza titi hozzászólására (») Nov 25, 2016 /
 
Hali

Győrben nem ismerek műszerészt főleg jót.
valami ötlet hogy maga a lézer fej az jó vagy valahogy kimérni esetleg összedobok egy
elektronikàt hozzà bàr gőzöm sincs hogy milyen lézer fej van benne
viszont van zöld, ibolya, piros színű lézerem elektronikàval
nem tudom valamit kreàlni hogy magàt a szintezőt hasznàlni tudjam a funkciók nem érdekelnek (fény erő horizont stb)az sem zavar ha mindig villàgit mind a három lézer Köszi a választ
(#) titi válasza Zoli09 hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Hali!
Írtam privibe...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem