Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőgép javítása

Témaindító: Szentgyörgyi Lajos, idő: Nov 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 28
(#) treffort hozzászólása Jún 28, 2016 /

Sziasztok!
Kaptam egy Hetra 90-es trafót; 10 hegesztés után leveri a biztosítékot mindegyik állásban. (60,75,90 A) A kapcsolója darabokra esett, miután szétszedtem, nem is tudom összerakni, még lefotózni sem volt időm szétesés előtt. A kérdésem: érdemes-e foglalkoznom a javításával esetleg egy új kapcsoló beszerzésével vagy leéghetett a tekercs-bár amperszaga nem volt és nem is melegedett - és nem érdemes vele vesződni? Köszi a segítségeteket, tanácsotokat.
(#) granpa válasza treffort hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Valószínű, hogy csak kapcsolóhiba. Szerintem megéri megjavítani. Milyen kapcsoló volt benne? 3 vagy 4 fokozatú? Lehet, hogy találok a lomjaim közt.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) treffort válasza granpa hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Szia!
3 fokozatú, sajnos nem is tudom összerakni, mert a (talán műanyag) kapcsolófülek szanaszét törtek; a megszakító érintkezők nincsennek összeégve, nagyon kicsi feketedés volt csak rajtuk.
Tudom valami új típussal helyettesíteni?
(#) granpa válasza treffort hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Természetesen, de olyan kell, ami min. 25 A-t képes kapcsolni.
(#) Phile80 válasza treffort hozzászólására (») Júl 1, 2016 /

Esélytelen hogy találsz hozzá kapcsolót ha a 70-es években gyártották. Nagyon bonyolult kapcsolóval voltak tervezve.
(#) granpa válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /

Azé' egy 4-5 kamrás VGK 10/25/-ből össze lehet hozni.
(#) Phile80 válasza granpa hozzászólására (») Júl 2, 2016 /

Nem hiszem hogy láttál már ilyet...
(#) granpa válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 3, 2016 /

Most is hever nálam egy javításra. Nem ez az első kapcsolócserés, bár az utolsó óta eltelt ~20-30 év. Tulaj vett másikat, nekem meg megy a 150-esem, nem sürgős.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016
(#) cc2vts hozzászólása Okt 17, 2016 /

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, vagy ötletet, tippet. Adott egy 230V-os ESAB gyártmányú CO hegesztő. Tekertük a primért, szekundert. Még gyári volt, és gyárira is lett visszatekerve. (Keresztmetszetek, menetszámok stimmt.)

A tünet, hogy a legerősebb fokozaton használva 6-7 pöttyintés után leküldi a 32A-es biztosítékot. Diódahíd lekötve, vezérlőtrafóról minden lekötve, kivéve a 42V-os csapolás a mágneskapcsolónak.

Létezik az, hogy a trafó akkora induktivitást jelent, hogy lerúgja a 32-es biztit? (Kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy olyan CO-t gyártanának, ami nem megy el 32A-ról.)

Kicsit tudnánk gyengíteni a trafón, mert férne még rá plusz menet a primérre és szekunderre is, de ez által az Ohmos ellenállás nőne, és az amúgy sem túl combos teljesítmény még karcsúbb lenne.

Ha van valami ötlet/tipp szívesen meghallgatom.
(#) zolika60 válasza cc2vts hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Ott valami egyéb gond van. 32Ax230V=7360W
(#) cc2vts válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 18, 2016 /

Amikor elkezdesz hegeszteni, az áramlökés nem nagyobb, mint 10-12A.
(#) cc2vts válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Köszönöm a tipppet, bevált!
(#) Edem válasza zulu7 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Szia zulu7!
Sikerült beszerezni a kapcs rajzot? Kaptam egy hegesztőt amin se firma tábla se semmi csak h trakis. 2 hete keresgélek valamit, működik az enyém, de szeretném helyrepofozni. Feliratok, firmatábla.....stb.
Nagyon sokat tudnál segíteni ha akár a te géped firmatábláját láthatnám, vagy ha van kapcs rajz.
Válaszod előre is köszönöm!!
Ádám
(#) Edem hozzászólása Nov 2, 2016 /

Tisztelt Fórumozók!

Az elmúlt héten kaptam egy Co hegesztő gépet. Szegény gép nem mai gyerek és lenne mit rajta javítani, felújítani.
A segítségetekre lenne szükségem, a gépen semmi felírat nincs, sem adattábla. A fórumot végiglapozgatva/olvasgatva találtam néhány fórumozó által feltöltött képek hasonló co hegesztőről. Ami a legjobban erre hasonlított az egy traconic 203 vagy 202 de ezek is találgatások.
Azt gondoltam hogy ez egy compact 240as lesz de már azóta letettem erről.
Kérlek segítsetek, mi lehet a típusa, mekkora lehet, van-e kapcs rajza.....stb.

Segítségeteket előre is köszönöm!
Ádám
(#) zaza99 hozzászólása Nov 27, 2016 /

Sziasztok!

Tönkrement a képen látható MiG 192/6K hegesztő ventilátor tekercse tudnátok abban segíteni, hogy hol tudnák venni ilyet vagy hasonlót? Esetleg ha beszerezhető típust tudnátok mondani az is nagy segítség lenne.
(#) granpa válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Ez egy nagyon egyszerű tekercs, újra kell tekerni.
(#) erbe válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Döglött mikróból tudsz ilyent kibontani. Ha nem vagy túl messze, tudok adni kettőt-hármat.
(#) zaza99 válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Nagyatádon lakok. Esetleg nem tudod hogy hol lehet venni hasonlót ami kettő feszrőr üzemeltethető?
(#) erbe válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Idézet:
„kettő feszről üzemeltethető”

Miért is kellene ilyen? Ha 230/400 V-os a hegesztő ( 1 vagy 2 fázis), biztos van benne trafó, ami váltás után is a kívánt feszültséget adja a ventillátornak. Ha nem férsz hozzá bontandó mikróhoz, bármelyik kisgépszervizben, háztartási gép szervizben kapsz ilyen motort. Még a nagyon régi magnók, lemezjátszók, sőt egyfajta hazai gyártású hajszárító motorja is, bár nem ilyen formájú, de ugyanezt tudja.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
(#) zaza99 válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Köszönöm a segítséget!
(#) zaza99 hozzászólása Dec 12, 2016 /

Sziasztok!
Nem nagyon bírok ezzel a MiG 192/6K hegesztővel már a harmadik 230V/12V trafó primer tekercse megy tönkre és nem tudom miért. Mindig csak akkor ha 400V-ról üzemel a hegesztő.
Az első kettőnél /400V üzemnél/ a főkapcsoló/bekapcsoló a trafóval sorbaköt egy ellenállás-kondenzátor párosból álló fesz csökkentőt. Ez kikerültem úgy, hogy a trafónak adtam egy fázist és egy nullát /az 5 pólusú aljzatból/. De ismét tönkrement a trafó primer tekercse.

Esetleg egy varisztor a trafóra és elé egy biztosíték elé megoldaná problémát? Ti mit javasoltok?
(#) erbe válasza zaza99 hozzászólására (») Dec 12, 2016 /

Korábban még a ventillátorról írogattál.
Rendben van a Nulla? Nem lebeg valahol, aztán hegesztés közben eltolódik? Mit táplál ez a kis mütyür? Nem lehet helyette egy komolyabbat betenni? Vagy éppen egy masszív 12 V-os kapcsolóüzeműt? Azoknak elég nagy a bemenő feszültségtartományuk.
A kondi-ellenállás fesz. csökkentés olyankor égetheti le a kis trafót, ha a hegesztés feszültséglökései visszajutnak a betáp oldalra. Ennek oka lehet túl hosszú és vékony hosszabbító, de a DC oldali kapacitását vesztett kondenzátor is.
(#) zaza99 válasza erbe hozzászólására (») Dec 12, 2016 /

A ventillátort megoldottam úgy, hogy vettem egy 230V-osat és bekötöttem nulla + fázisra. A ventilátor megy rendesen és ugyanerre a körre kötöttem a trafót is harmatszor. A trafó egy relét húz meg amikor a pisztolyon meghúzom a ravaszt, a relé meg áramot ad a hegesztő trafónak. A ravasz a kis trafó kimeneti áramát szakítja utána van az egyenirányítás meg a kondi amit cseréltem.
5X4mm2-es kábellel van bekötve kb 15m hosszú közvetlen a villanyórához.
Azóta vannak ezek a gondok amióta 400V-ról van üzemeltet a hegesztő. Én is túlfeszre gondoltam ezért is szeretnék rá védelmet túlfesz ellen.

Nem a trafó elé kell túlfeszvédelem. Meg kell keresni az okot! Sok CO2 hegesztőt javítottam már, de még egyben sem cseréltem segédtrafót. Főtrafót már tekercseltem.
(#) zaza99 válasza erbe hozzászólására (») Dec 12, 2016 /

Csak már nem nagyon van ötleten, hogy mit lehet a gond. Már csak azért sem mert a ventilátor most nem megy tönkre és annak a vezetékén van a segédtrafó is. Esetleg tipp, hogy mit nézzek?

Ez a venti van most bent.

Meg kell kérni valakit, hogy hegesztés közben lesse a kistrafó primerjére kötött műszert!
(#) hobitibi hozzászólása Dec 13, 2016 /

Sziasztok,remélem jó helyre írok.Van egy 220V-ról működő Hetra hegesztő trafóm,aminek a hegesztő árama 80és 100 A.1,5 mm-es pálcával nem tudok hosszabb varratot készíteni ,mert fölizzik a pálca.Milyen megoldással lehetne megoldani,hogy ilyen vékony pálcát is tudjak használni?
(#) zaza99 válasza erbe hozzászólására (») Dec 13, 2016 /

Megtaláltam a problémát a javaslatod alapján. A 400V-os aljzatban fel volt cserélve a nulla és egy fázis. Közben /lehet hogy ebből kifolyólag/ fellépett egy olyan jelenség, hogy ha folyamatosan van hegesztve /10 másodpercnél hosszabban / akkor az előtolás szabályozás megszűnik és maximum lesz.
(#) erbe válasza zaza99 hozzászólására (») Dec 13, 2016 /

Na látod. Nem olyan nagy varázslat.
(#) Gafly válasza hobitibi hozzászólására (») Dec 13, 2016 /

Már kaptál rá választ a villanyszerelés topic-ban.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2016
Következő: »»   19 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem