Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőgép javítása
Témaindító: Szentgyörgyi Lajos, idő: Nov 25, 2008
Sziasztok!
Kaptam egy Hetra 90-es trafót; 10 hegesztés után leveri a biztosítékot mindegyik állásban. (60,75,90 A) A kapcsolója darabokra esett, miután szétszedtem, nem is tudom összerakni, még lefotózni sem volt időm szétesés előtt. A kérdésem: érdemes-e foglalkoznom a javításával esetleg egy új kapcsoló beszerzésével vagy leéghetett a tekercs-bár amperszaga nem volt és nem is melegedett - és nem érdemes vele vesződni? Köszi a segítségeteket, tanácsotokat.
Valószínű, hogy csak kapcsolóhiba. Szerintem megéri megjavítani. Milyen kapcsoló volt benne? 3 vagy 4 fokozatú? Lehet, hogy találok a lomjaim közt.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Szia!
3 fokozatú, sajnos nem is tudom összerakni, mert a (talán műanyag) kapcsolófülek szanaszét törtek; a megszakító érintkezők nincsennek összeégve, nagyon kicsi feketedés volt csak rajtuk. Tudom valami új típussal helyettesíteni?
Természetesen, de olyan kell, ami min. 25 A-t képes kapcsolni.
Esélytelen hogy találsz hozzá kapcsolót ha a 70-es években gyártották. Nagyon bonyolult kapcsolóval voltak tervezve.
Azé' egy 4-5 kamrás VGK 10/25/-ből össze lehet hozni.
Most is hever nálam egy javításra. Nem ez az első kapcsolócserés, bár az utolsó óta eltelt ~20-30 év. Tulaj vett másikat, nekem meg megy a 150-esem, nem sürgős.
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, vagy ötletet, tippet. Adott egy 230V-os ESAB gyártmányú CO hegesztő. Tekertük a primért, szekundert. Még gyári volt, és gyárira is lett visszatekerve. (Keresztmetszetek, menetszámok stimmt.) A tünet, hogy a legerősebb fokozaton használva 6-7 pöttyintés után leküldi a 32A-es biztosítékot. Diódahíd lekötve, vezérlőtrafóról minden lekötve, kivéve a 42V-os csapolás a mágneskapcsolónak. Létezik az, hogy a trafó akkora induktivitást jelent, hogy lerúgja a 32-es biztit? (Kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy olyan CO-t gyártanának, ami nem megy el 32A-ról.) Kicsit tudnánk gyengíteni a trafón, mert férne még rá plusz menet a primérre és szekunderre is, de ez által az Ohmos ellenállás nőne, és az amúgy sem túl combos teljesítmény még karcsúbb lenne. Ha van valami ötlet/tipp szívesen meghallgatom.
Ott valami egyéb gond van. 32Ax230V=7360W
Amikor elkezdesz hegeszteni, az áramlökés nem nagyobb, mint 10-12A.
Köszönöm a tipppet, bevált!
![]()
Szia zulu7!
Sikerült beszerezni a kapcs rajzot? Kaptam egy hegesztőt amin se firma tábla se semmi csak h trakis. 2 hete keresgélek valamit, működik az enyém, de szeretném helyrepofozni. Feliratok, firmatábla.....stb. Nagyon sokat tudnál segíteni ha akár a te géped firmatábláját láthatnám, vagy ha van kapcs rajz. Válaszod előre is köszönöm!! Ádám
Tisztelt Fórumozók!
Az elmúlt héten kaptam egy Co hegesztő gépet. Szegény gép nem mai gyerek és lenne mit rajta javítani, felújítani. A segítségetekre lenne szükségem, a gépen semmi felírat nincs, sem adattábla. A fórumot végiglapozgatva/olvasgatva találtam néhány fórumozó által feltöltött képek hasonló co hegesztőről. Ami a legjobban erre hasonlított az egy traconic 203 vagy 202 de ezek is találgatások. Azt gondoltam hogy ez egy compact 240as lesz de már azóta letettem erről. Kérlek segítsetek, mi lehet a típusa, mekkora lehet, van-e kapcs rajza.....stb. Segítségeteket előre is köszönöm! Ádám
Sziasztok!
Tönkrement a képen látható MiG 192/6K hegesztő ventilátor tekercse tudnátok abban segíteni, hogy hol tudnák venni ilyet vagy hasonlót? Esetleg ha beszerezhető típust tudnátok mondani az is nagy segítség lenne.
Ez egy nagyon egyszerű tekercs, újra kell tekerni.
Döglött mikróból tudsz ilyent kibontani. Ha nem vagy túl messze, tudok adni kettőt-hármat.
Nagyatádon lakok. Esetleg nem tudod hogy hol lehet venni hasonlót ami kettő feszrőr üzemeltethető?
Idézet: „kettő feszről üzemeltethető” Miért is kellene ilyen? Ha 230/400 V-os a hegesztő ( 1 vagy 2 fázis), biztos van benne trafó, ami váltás után is a kívánt feszültséget adja a ventillátornak. Ha nem férsz hozzá bontandó mikróhoz, bármelyik kisgépszervizben, háztartási gép szervizben kapsz ilyen motort. Még a nagyon régi magnók, lemezjátszók, sőt egyfajta hazai gyártású hajszárító motorja is, bár nem ilyen formájú, de ugyanezt tudja. A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
Sziasztok!
Nem nagyon bírok ezzel a MiG 192/6K hegesztővel már a harmadik 230V/12V trafó primer tekercse megy tönkre és nem tudom miért. Mindig csak akkor ha 400V-ról üzemel a hegesztő. Az első kettőnél /400V üzemnél/ a főkapcsoló/bekapcsoló a trafóval sorbaköt egy ellenállás-kondenzátor párosból álló fesz csökkentőt. Ez kikerültem úgy, hogy a trafónak adtam egy fázist és egy nullát /az 5 pólusú aljzatból/. De ismét tönkrement a trafó primer tekercse. Esetleg egy varisztor a trafóra és elé egy biztosíték elé megoldaná problémát? Ti mit javasoltok?
Korábban még a ventillátorról írogattál.
Rendben van a Nulla? Nem lebeg valahol, aztán hegesztés közben eltolódik? Mit táplál ez a kis mütyür? Nem lehet helyette egy komolyabbat betenni? Vagy éppen egy masszív 12 V-os kapcsolóüzeműt? Azoknak elég nagy a bemenő feszültségtartományuk. A kondi-ellenállás fesz. csökkentés olyankor égetheti le a kis trafót, ha a hegesztés feszültséglökései visszajutnak a betáp oldalra. Ennek oka lehet túl hosszú és vékony hosszabbító, de a DC oldali kapacitását vesztett kondenzátor is.
A ventillátort megoldottam úgy, hogy vettem egy 230V-osat és bekötöttem nulla + fázisra. A ventilátor megy rendesen és ugyanerre a körre kötöttem a trafót is harmatszor. A trafó egy relét húz meg amikor a pisztolyon meghúzom a ravaszt, a relé meg áramot ad a hegesztő trafónak. A ravasz a kis trafó kimeneti áramát szakítja utána van az egyenirányítás meg a kondi amit cseréltem.
5X4mm2-es kábellel van bekötve kb 15m hosszú közvetlen a villanyórához. Azóta vannak ezek a gondok amióta 400V-ról van üzemeltet a hegesztő. Én is túlfeszre gondoltam ezért is szeretnék rá védelmet túlfesz ellen.
Nem a trafó elé kell túlfeszvédelem. Meg kell keresni az okot! Sok CO2 hegesztőt javítottam már, de még egyben sem cseréltem segédtrafót. Főtrafót már tekercseltem.
![]()
Csak már nem nagyon van ötleten, hogy mit lehet a gond. Már csak azért sem mert a ventilátor most nem megy tönkre és annak a vezetékén van a segédtrafó is. Esetleg tipp, hogy mit nézzek?
Ez a venti van most bent.
Meg kell kérni valakit, hogy hegesztés közben lesse a kistrafó primerjére kötött műszert!
Sziasztok,remélem jó helyre írok.Van egy 220V-ról működő Hetra hegesztő trafóm,aminek a hegesztő árama 80és 100 A.1,5 mm-es pálcával nem tudok hosszabb varratot készíteni ,mert fölizzik a pálca.Milyen megoldással lehetne megoldani,hogy ilyen vékony pálcát is tudjak használni?
![]()
Megtaláltam a problémát a javaslatod alapján. A 400V-os aljzatban fel volt cserélve a nulla és egy fázis. Közben /lehet hogy ebből kifolyólag/ fellépett egy olyan jelenség, hogy ha folyamatosan van hegesztve /10 másodpercnél hosszabban / akkor az előtolás szabályozás megszűnik és maximum lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |