Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hiraga erősitő
 
Témaindító: pcmaster90, idő: Máj 27, 2013
Lapozás: OK   19 / 33
(#) gordonfreemN válasza KeMa hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Ha eltekered a + vagy - ág nyugalmi trimmerét mi történik az ellenkező oldallal, az állitott oldalon nyugalmiáram ügyileg és mi történik a kimeneten? lépésről lépésre. Majd ezután állitasz az offset-en és ekkor mivel mi történik.
Vagy egy fotó a panelről, hátha észrevesz valaki valamit.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2017
(#) KeMa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Pillanatnyi szituáció:

+ ágban 1A
- ágban 0,98A
- kimeneten 2,77V

Elkezdem a negatív nyugalmi áramát lefelé tekerni, a pozitív ág ugyanúgy elkezd vele csökkenni, a 0,02A-es differenciát szigorúan tartva. Most például a negatív ágban 0,8A lett, a pozitívban 0,82A. Kimeneten 5,06V a feszültség.
Ha innentől a pozitív ág potméterét állítom, csökkentve a nyugalmi áramot, akkor a negatív ág nyugalmi árama is elindul lefelé. Jelen állásban 0,75A a pozitív ágban, és 0,73 a negatív ágban. Kimeneti feszültség 3,68V.

Az offset poti körülbelül középállásban volt végig. Elkezdem tekerni, a feszültség a kimeneten elkezd csökkenni, pár tekerés után a kimeneti feszültség 3V, viszont a pozitív ág nyugalmi árama felkúszott 0,85A-re, a negatív ág árama pedig 0,83A-re.
(#) gordonfreemN válasza KeMa hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Feltételezhetően a
Idézet:
„viszont a pozitív ág nyugalmi árama felkúszott 0,85A-re, a negatív ág árama pedig 0,83A-re.”
jelenséget a végfok hőegyensúlyra való törekvése okozta.
Következő észrevétel: negativ nyugalmi csökkentésekor a kimeneti offsetünk növekszik. Pozitiv nyugalmi csökkentésekor pedig az offset csökkent. Kezd el tekerni a pozitiv oldalt lefele. Amikor megvan a 700mA mérd meg az ellenállását a trimmernek. Állitsd erre az értékre a negativ oldalt (szükség esetén finomits de csak ezt a trimmert ) és ha nem maszott el nagyon az értéked akkor jöhet az offset. Ha ezután a nyugalmi elment akkor óvatos ütembe finomits rajta. Igy mit mutat?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) reloop válasza KeMa hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Szia! Kövessük az alkatrészeket ezen pozíciószámok alapján!
Fogadjuk el azt a tényt, hogy a jFET-ek helyettesítői egészen más ID-VGS karakterisztikájúak mint amivel Hiraga számolt, ezért alaposan módosítani kell R3 és R4 értékét.
Most egy olyan beállítási eljárást írok le, melyet magam alkalmaznék, ha egyszer 8W-os Hiraga építésre szánnám el magam.
A bemenet mellett a Z kimenetet is (!) rövidre zárnám. P1 középállásban.
Az R3 illetve R4 ellenállásokkal R11-en és R12-őn ugyan akkora feszültségesést állítanék be. Mivel az emitter-ellenállások 1Ω-osak, ahány volt a feszültségesés, annyi amper a nyugalmi áram. A 0,7A 8Ω-os hangszóró esetén az A-osztályú működés minimális feltétele, felmehetsz vele 1A-ig is.
A kimeneti rövidzár feloldása után még nem várható a 0V-os kimeneti DC, mert a söntnek használt emitter-ellenállásaink véges pontosságúak, így a két áram nem biztos, hogy kiegyenlíti egymást.
A következő lépésben nyitott Z kimenetnél, tetszőlegesen az R3, vagy az R4 állításával a kimeneti DC hibát abszolút értékben 200mV alá szorítanám, ezt követően pedig P1-gyel lehet tovább finomítani.
Ehhez az eljáráshoz egyetlen multiméter elegendő.
(#) reloop válasza KeMa hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Most látom a mérési tapasztalataidat. A FET-eket párba válogattad? Nekem jelentősen eltérőnek tűnnek. Ebben az esetben a P1 drasztikus állítása segíthet, akár nagyobb érték beültetése is szükségessé válhat.
(#) KeMa hozzászólása Jan 27, 2017 /
 
Köszönöm nektek a tippeket.

Igen, a feteket nem válogattam párba, de megnézem az itthon rendelkezésre álló készletet, megnézem mit tudok belőlük kihozni.

Rövidre zárt bemenettel a következő a jelenség, offset poti középen: a negatív ágat gyönyörűen tudom szabályozni, be is állítottam 0,7A-re. A pozitív ág meg alig reagál a tekerésre 1,15-1,25 között mozog azon ág árama. A helipotit kimértem, annak nincs baja. Ennyire eltérőek volnának a fetek, hogy az R3-at drasztikusan meg kellene változtatni?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) KeMa hozzászólása Jan 28, 2017 /
 
Köszönöm nektek a tippeket.

Igen, a feteket nem válogattam párba, de megnézem az itthon rendelkezésre álló készletet, megnézem mit tudok belőlük kihozni.

Rövidre zárt bemenettel a következő a jelenség, offset poti középen: a negatív ágat gyönyörűen tudom szabályozni, be is állítottam 0,7A-re. A pozitív ág meg alig reagál a tekerésre 1,15-1,25 között mozog azon ág árama. A helipotit kimértem, annak nincs baja. Ennyire eltérőek volnának a fetek, hogy az R3-at drasztikusan meg kellene változtatni?



Nem enged új hozzászólást írni, szóval ide írom:

USER ERROR volt. Meghalt a 3055 vezérlő tranyója. Vagy eleve szarul kötöttem be. De most jó. Sikerült beállítani. Köszönöm!!
(#) reloop válasza KeMa hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Mellékelem a FET válogató rajzát. Az N-es és a P-s FET áramának eltérése ne legyen több 10%-nál, vagy legalább köszönő viszonyban legyenek egymással
Csatolok még egy szimulációt is, miként állítható be az "R3", "R4" az előbb vizsgált esetben.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Javítanom kell magam, a 2SK246, 2SJ103 FET-ekből az "Y" IDSS osztályúakból megfelelő helyettesítő válogatható.
(#) szepazelet hozzászólása Feb 8, 2017 /
 
Sziasztok!

Tegnap bementem egy Denon márkaboltba hangfalakat nézni. Az eladó azonnal letámadott (jogosan) kérdésekkel az erősítővel kapcsolatban, de nem tudtam neki konkrétumokat mondani. Egyébként nagyon alpári stílusban, foghegyről beszélt az eladó, valószínűleg azért mert a) nem audiofil értelmiségi vagyok b) nem a 200000 Ft-os belépőkategóriás DAC-ot néztem ki (mert már van egy ,,semmirekellő" DragonFly DAC-m). Senkinek nem ajánlom azt a helyet. A 8W-os Hiragát építem, de fogalmam sincsen annak a műszaki paramétereiről (damping, 8W egy frekvencián, vagy nagyobb tartományban van megadva, bementi ellenállás, stb.). Valaki kimérte ezeket vagy van róla információja? Elég fontos lenne a megfelelő hangfal kiválasztásához, hogy képben legyek.
Egyébként Boston a26-os vagy cs26-os hangfalakat néztem ki hozzá...
(#) gordonfreemN válasza szepazelet hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Bemeneti ellenállás helyett bemeneti impedancia. Ami amúgy a hangerőszabályzó potméter ha van/lesz. De mindegy is (a többit is felejtheted) a lényeg hogy úgyis az adott rendszeren fog egy oda illő karakterisztikával zenélni a rendszer és nem e technikai paraméterek függvénye. Legfeljebb arra figyelj, hogy 8 Ohm legyen de a többire nincs képlet. A szinergiát kell eltalálni.
(#) KeMa válasza reloop hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Bocsánat, hogy csak most reagálok. Köszönöm szépen a tippet, összeválogatok ez alapján akkor párokat.
(#) Karesz 50 válasza szepazelet hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Nálam a szimulátor 1Ohm kimeneti ellenállást mutat 1kHz-en a 25W-os Hiragán és ezt tartja a teljes hangfrekvenciás sávban. 48kHz-en nő fel 3dB-el, (tehát ott 1,4Ohm). A csillapítási tényező éppen 8 és a Damping Faktor is pontosan ennyi. Ha a hangdobozod impedanciájában túlzottan nagy csúcs van a (mély frekvenciás) rezonancián, érezhető mély kiemelésre számíthatsz. Ez általában nem zavaró, sőt a kisebb dobozoknak határozottan jót tesz, de a rosszul csillapított dobozfalak kellemetlenné teszik a férfi ének- (vagy beszéd-) hangot. Persze, ez a saját erősen szubjektív véleményem.

A 8W-ot teljes hangfrekvenciás sávban tudja a Hiraga, sőt még azon túl is, legalább egy oktávval.

A bemeneti ellenállás (ránézésre) 33kOhm. A bementi impedanciát a bemeneti aluláteresztő kondija és a generátor ellenállás időállandója határozza meg. Ezzel nem kell különösebben foglalkoznod, de néhány meghallgatási próbát megér a 150pF-os kondi cseréje kisebbre/nagyobbra - esetleg el is hagyhatod, ha úgy a legkellemesebb a hangkép.
(#) pisti89 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
A meghajtó tranyó B-C lába közöttire gondolsz?
(#) Karesz 50 válasza pisti89 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
A bemeneti aluláteresztőre gondolok. Némely rajzon szerepel egy 150pF-os kondi a bemenet és a GND közé között. Ez a jelemelkedési sebességet korlátozza. A generátor impedancia, plusz a bemenettel soros ellenállás összege ad egy töréspontot. Pl. ha az ellenállások összege 1kOhm, akkor 1MHz-től vág 6dB/oktáv meredekséggel. Az erősítő működését ez a kondi nem befolyásolja különösebben, de a hangképre általában hatással van. A gyakorlatban érdemes meghallgatni mekkora ez a hatás.
(#) gordonfreemN válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Amúgy a 8 Wattos Hiraga után érdeklődtek ha jól olvasom. Persze nem baj ha ez is ki van vesézve itt is.
(#) Karesz 50 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Mit rontottam el már megint?
(#) gordonfreemN válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Semmit csak a 8W-os volt a kérdés és azóta a 20-asról van szó
(#) Karesz 50 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Mindenre nekem kell figyelni?
(#) gordonfreemN válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Most mond meg... na de vissza a témához
(#) szepazelet válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Köszönöm szépen az infókat!
(#) szepazelet hozzászólása Feb 13, 2017 /
 
Sziasztok!
90%-ban be is fejeztem a 8W-os erősítőt, a táp részével még dolgozom. Az a kérdésem, hogy indokolt egy külön trafót használni a védőáramkörök működtetésére? Ront vajon a hangminőségen, ha ez nem toroid? A mellékelt képen látható, hogy a végfokok le vannak árnyékolva a táp résztől.
Jelenleg még csak 60000 µF van tápáganként (CRC elrendezésben 15000 uF, 5 Ohm, 45000 uF) és a fórumot olvasva sokan ennél jóval nagyobb szűrőket alkalmaztak. A mélyek erőtlenségén és az esetleges brummon kívül van valamilyen következménye a nem elégséges szűrésnek? Tervezem, hogy teszek még bele kisebb kapacitású kondikból egy kondibankot később.
(#) KeMa hozzászólása Feb 21, 2017 /
 
Sziasztok ismét!

Sikerült életre keltenem a cuccot, be is dobozoltam. Nyugalmi áramot többször is ellenőriztem, a négy ág közül csak az egyik kúszott feljebb 10mA-rel körülbelül kétórás üzem után.
Offset is tökéletesen kihozható lett műszer szerint 0V-ra.

Hangja egyszerűen gyönyörű, nem tudok vele betelni.

Szóval még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget!A következő példánynál majd ráfekszem a dobozolás professzionális kivitelezésére is
(#) szepazelet válasza szepazelet hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Sziasztok!

KeMa fórumtárshoz hasonlóan én is köszönetet szeretnék mondani nektek, hogy segítettek létrehozni ezt a csodát
Nincsen még teljesen bedobozolva és reszelgetem még egy kicsit, de már most is alig bírom kikapcsolni az erősítőt. Egyszerűen lenyűgözött a hangja! Kristálytiszta és kellemes hallgatni, még akkor is, ha viszonylag rossz hangfalakkal hallgatom mostanság, mivel még nem vettem sajátot.
Amúgy nagyon veszélyes dolog ez a minőségbeli ugrás, mert az ember könnyen megszokja a jót és utána nehezen válik meg tőle.
(#) black1989 hozzászólása Okt 8, 2017 /
 
Üdv mindenki!

Kérdésem a következő! Normálisnak mondható ez a szinuszhullám ? Jelgenerátoron az erősítés 1-re van állítva 100hz-es frekin!
Nekem picit gyanús, pedig minden tökéletesnek mondható , a nyugalmi áram, és az offset is stimt!
(#) Karesz 50 válasza black1989 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Szia!
+/-12 V-os tápnál jön ki belőle 22 Vpp. Milyen legyen a szinusz csúcsa?
(#) black1989 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Igazából , több mint valószínű , hogy jobban értesz hozzá mint én , eddig csak építgettem a végfokokat , de sosem volt megfelelő műszerezettségem hozzá , ezért nem is ástam magam bele olyan mélyen ! Éppen ezért köszönöm a válaszod , de kicsit konkrétabban ha kérhetem . Jó vagy sem ?
(#) Karesz 50 válasza black1989 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Itt már a klippelés határát látod. Így kell viselkednie amikor lágyan klippel egy végfok. Kisebb kivezérlésnél nyilván szép szinusz jelet fogsz látni. Használd inkább a tranziens analízist az MS-ben, az gyorsabb is és áttekinthetőbb is. És tudsz THD mérni Fourier analízisre kattintva, valamint látni fogod Bode diagrammot AC analízisben. Jó ez a Multisim is szimulálni. Néha én is használom.
(#) black1989 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Nagyon szépen köszönöm , kielégítő válasz !
Még egy kérdés ! A 700ma nyugalmi áramot megfelelő offset-tel csak úgy bírom beállítani , ha kapja a bemenet a jelet! A bemenetet ha üresen hagyom , vagy ha földre teszem mi a franckarikáért megy fel a nyugalmi áramom 1.4 amperre + és - tápágban egyaránt? Na erre nem tudok rájönni a szimulálás során ! Pedig ugye úgy kellene nyugalmi áramot állítani , hogy a bemenetet rövidre zárom! Valamilyen szinten be tudom állítani ha rövidre zárom a bemenetet , akkor 0.67 amper ,és az offset is tűrhető , de viszont ha visszakapja a jelet , akkor lecsökken a nyugalmi áram a felére! Érthetetlen!
(#) Karesz 50 válasza black1989 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Teljesen kivezérlésnél az árammérő valószínűleg középértéket mér. Tehát nem nyugalmi áram csökkent le, csak a "műszer" mutat mást, a kimeneti áram felét. Ezt is le tudod ellenőrizni ha kisebb kivezérlésen is megnézed mi, mit mutat.
Következő: »»   19 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem