Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szalagkábel gyártása, maratása házilag
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Jan 30, 2017 /
 
Sziasztok!
Nem rég felmerült az igény nálam szalag kábel gyártására. Egy Nikon 18-105 DSLR objektívbe szeretnék készíteni egy szalagkábelt mert nem lehet rendelni ilyet kínából sem. Szerencsére találtam egy nagyon hasznos oldalt ahol leírják részletesen, hogy hogyan kell ilyet készíteni. Konkrétan ugyanaz az eljárás mintha egy NYÁK-ot szeretnék csinálni de ezt nem csak a "toner transfer" eljárással vagyis a vasalós technikával lehet megoldani hanem egy speciális "solid ink" azaz szilárd festékanyagos nyomtatóval is ami egyfajta viasz réteget visz fel a fóliára. Ez a megoldás azért lenne sokkal jobb mert precízebben és könnyebben megoldható lenne a maratás. Ezzel egy probléma van: ezek a fajta nyomtatók elég drágák és ahol kérdeztem még senki soha nem hallott még ilyenröl. Szóval ha valaki tud olyan helyet ahol van ilyen Tektronix vagy Xerox márkájú nyomtató el tudná mondani?
Mellesleg ez lenne az a fólia amiböl ki lehet maratni és utána vágni bármilyen kábelt.
(#) proli007 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Hello! Nem ismerem a technológiát, de ezeket a kábeleket szinte biztos hogy nem maratják, hanem szitanyomással festik fel a vezető réteget..
De foto eljárással lehet erre is védőréteget felvinni/lemeratni, és akkor nem kell speciális nyomtató. Esetleg az EPSON DURABrite mosható tintáját lehetne megpróbálni.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2017
(#) Ferencz Dominik válasza proli007 hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
De az UV-s eljárással azzal nem csak speciális, erre kitalált NYÁK lapról lehet kimaratni?
(#) bbalazs_ válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 30, 2017 / 1
 
Dominik, mi lenne, ha egyszeruen megforrasztanad a szakadt kabelt?
Ahogy latom, nincs sok vezeteke es ha mar rendelni sem tudsz ureset, akkor azert probald meg.
Finoman lekaparod a fedo muanyagreteget, elotunik a rez, aztan mikroszkop/nagyito alatt megforrasztod. Ellenorzod. ha jo, leontod ketkomponensuvel, kesz is.
(#) Ferencz Dominik válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Szerintem egyszerübb lenne ha csinálnék másikat Utálok forrasztani, ráadásul a pákám is elfüstölt. De mindegy már megtaláltam a neten amit nem tudtam az UV-s eljárásal kapcsolatban.
Köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
A készítéshez némi segítség: YouTube videó.
(#) IMi válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Szia!
Esetleg ITT ?
(#) Ferencz Dominik válasza IMi hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Sajnos ott sincs...
Azt a szalagkábelt szeretném megcsinálni ami a képen van. Az a csíkos amin a kefe csúszik oda-vissza. A szétszereléshez le kellett szedni a tubusról és ennek következtében elszakadoztak azok a nagyon vékony vezető sávok.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2017
(#) videotunes hozzászólása Aug 12, 2017 /
 
Sziasztok, elszakítottam egy 30 eres half rigid flex FFC szalag kábel közepén 7 eret.
7db 0,3mm körüli áramkört sikeresen megszakítottam a 30 eres kábel közepén, a felületet felcsiszoltam a vezető rétegig, és egy USB mikroszkóp alatt megpróbáltam megforrasztani, de közben rájöttem, hogy ehhez már nem elég stabil a kezem. Tudna esetleg valaki segíteni nekem? 1db FFC szalag kábelt kéne csak lejavítani, tudok adni hozzá USB-s mikroszkópot, help

emailcímem: hortobagyi kukac okosjelveny.hu

ui.: folyékony nikkeles áramkör javító tollal próbáltam még javítani, de a maszkolószalag ragasztó maradványainak eltüntetése egy lehetetlen feladat.

Köszönöm
(#) djuice hozzászólása Aug 19, 2020 /
 
Sziasztok!
Anyunak van egy rádióvezérelt jó kis ébresztő órája, de párszor leesett a földre és a szalagérintkező ami a kijelzőhöz viszi a jelet felvált és hiányos, ill. mára egyáltalán semmit se mutat az LCD.
Szétkaptam óvatosan, s ez a szalag nem réz vezetősávos, hanem szerintem vmi grafitos, mert fekete. A szalag anyaga meg annyira vékony, mint a cellux. Szóval esélytelen javítani. Próbáltam azért erős ragasztószalaggal odatapasztani a vezetősávokat a panek ezen részére + egy müa. sín szerű valamit találtam egy fiókban, ami a nútjával pont jól illeszkedett és leszorította a szalagot a penelhez. Sajnos gyárilag olyan éles ívben volt meghajtva a panel szélénél visszafelé S alakban ez a szalag hogy így se sok napot jósoltam neki, de mikor raktam össze, akkor meg az LCD üvegről is levállt ez a vacak, így olyan, mint ha semmit sem csináltam volna.
Az óra meg elég drága volt hogy kidobjuk, majd egy 10-es, így gondoltam megkérdem az itteni szakikat, hogy ha vékony trafó vagy elektromotor tekercsből réz szálakkal pótolnám a szalagot, azt van-e valami technológia az LCD üveg vezetősávjaira ráaplikálni?
Gondolkoztam esetleg olyanon, hogy kis gyumicsíkra a megfelelő távolságokra ráragasztani, ill. az egész rézszál "csokrot" majd egy ragasztószalagra fektetve fixálni és úgy hozzászorítani vagy ragasztani az LCD üveghez... Nem tudom ilyet csinált-e már valaki és tud-e valami mesterfogást hogy tartós is legyen?

Köszönöm szépen!
(#) uniman válasza djuice hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Kimaradt az óra típusa...fotó illusztrációk...
De benne van a "pakliban" hogy a LCD üvegre gőzölt fém vezetősávjai megsérültek, lekoptak.
(#) djuice válasza uniman hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Íme 2 kép.
(#) Bakman válasza djuice hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Én még nem láttam tartós javítást ilyen kábellel kapcsolatban. Talán zebragumival és egy ahhoz készítet NYÁK-kal megoldható lenne de valahogy azt is a kijelzőhöz kellene rögzíteni.
(#) djuice válasza Bakman hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Hát ipari körülmények közt elég speckó téma ezaz biztos.
Film 1 Film 2
(#) djuice válasza Bakman hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Idézet:
„Talán zebragumival...”

Azt hagy kérdezzem már hogy annak mi a hivatalos neve?
És ezt csak erős kontaktusba kell hozni az LCD üveggel vagy valami különleges folyadék is kell alá ami jobb kontaktot biztosít?
(#) Bakman válasza djuice hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Zebragumi (zebra strip) néven keress. Pl.: Bővebben: Link. Esetleg egy 2 x 16 karakteres LCD-ből kitermelhető. Nem kíván különleges bánásmódot, folyadékot nem igényel maga alá.

Viszont, ha az üvegre gőzőlt vezetősávok hiányoznak, akkor végképp kapufa lesz a javítás. Talán láthatóak nagyító alatt.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem