Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomatéktartó fordulatszám szabályzó
Lapozás: OK   1 / 2
(#) kazstam hozzászólása Júl 12, 2012 /
 
Üdv Mindenkinek!

Kis bevezetésképpen: az internetet már alaposan átböngésztem, de sajnos a problémám megoldásához közelítő leírást nem találtam sajnos. Itt a hobbielektronika fórumon több dolgot is olvastam, de sajnos egy sem illik arra, amit én szeretnék.
Nos, amit szeretnék megvalósítani: otthon lévő flex(125, és 230-as átmérővel), illetve egy fúrógép, ami kb. 500W-os fordulatszám szabályozása. A kézifúrónál leginkább csavarozáshoz(az akkus gépek sajnos nem sokáig bírták), és a kisebbik flex-nél pedig csiszolás polírozás megvalósításához lenne szükségem erre a dologra.
Amit eddig olvasgattam: meg lehetne valósítani egy porszívóból kiszerelt fordulatszám szabályzóval, de azt hallottam, hogy lassú fordulat mellett, már szinte kézzel le lehet fogni a gép tengelyét. Így lassú fordulatnál elvész a nyomaték is.
Milyen másfajta fordulatszám szabályozási módszerek léteznének az ilyenfajta motorokhoz, amik a szögsebesség csökkenésével nem vesztenek nagyon sokat a nyomatékukból? Szeretném ezt tisztába tenni, mert többféle fordulat szabályzási módszert is olvastam, és már eléggé összezavart, hogy melyik hogyan is működik. Remélem itt segítő válaszra találok.
Előre is köszönöm! Várom válaszukat.
Minden jót kívánok!
Üdv.
(#) Kinka István válasza kazstam hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Szia!
Lassú fordulaton a gép saját hűtése nem biztosított, hiszen azt a motorján lévő ventilátor végzi.Ezért létezik külön fúrógép (nagyobb fordulatszámú), és külön csavarbehajtó (lassabb,de nagyobb nyomaték a kihajtáson). A felhasználásnál ezt is figyelembe kell venni.
Az Elektrotanya oldalon találtam egy ilyen célra készített kapcsolást, lásd a csatolmányban. Remélem segít valamit.
Üdv.: István

Leírás.doc
    
(#) Kinka István válasza Kinka István hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Szia!
Közben átnéztem az Ezermester újságokat, s az 1975.09. számában is van ilyen célra egy kapcsolás.
(A régi EM lapok szabadon letölthetőek az EM honlapjáról.)
Üdv: István

EM1975_09.pdf
    
(#) kzozo válasza kazstam hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Mindenképpen kell egy visszajelzés az aktuális fordulatszámról. Én konditermi futópadoknál láttam ilyen megoldást. A legkisebb sebességen (0,2 km/h) bármilyen erősséggel beterhelem a futószalagot, a sebesség nem változik. A sorbakötött árammérőn szépen lehet látni, hogy megemelkedik az áramfelvétel. Bár azok DC motorok, és ott PWM van.
(#) proba válasza Kinka István hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Ez ugyan az mint a porszívókban van.
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
A porszívókban triakos szabályozás van, de az nem nyomatéktartó, mert igazi szabályozás (visszacsatolás) nincs benne. A porszívónak viszonylag állandó a terhelése, ezért nincs igazán szükség szabályozásra. Ellentétben pl. a fúró csavarozó gépeknél. Ott a felvett áram figyelésével történik a szabályzás. Egyébként pont ezért használnak soros motort, aminek a fordulatszám csökkenésével nő a nyomatéka.
Ha beállított fordulatszám pontos tartására van szükség, akkor a köbzoli által linkelt megoldást használják.
(#) kazstam hozzászólása Júl 13, 2012 /
 
Üdv Mindenkinek!

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és kapcsolási rajzokat! Az említett érveket pl. a hűtés is gyengül, megfeledkeztem. Viszont annyi, hogy csak csiszolás(pl kövek) és esetleg polírozáshoz lenne. Ott nincs akkora terhelés, mint amikor vágni kell a flex-szel. A fúrógépnél a csavarozáskor viszont kell a nyomaték, így megfontolom a dolgot.
Külső kinézetre, illetve használati praktika miatt, egy ilyesmit szeretnék: Bővebben: Link. A megvalósítást a közeljövőben tervezem, igyekszek majd a fórumra is pár képet tenni, ha alakul a szerkezet.

Még egyszer köszönöm szépen a válaszokat! További szép napot kívánok!
Üdv.
(#) V.Cs. válasza kazstam hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Szia
Láttam ilyet Rádiótechnikában jelent meg. De én se találom! Sok vezeték jött le a motorról, és volt rajta tachogenerátor. (impulzusos)

Egyébként a BOSCH cégnek van ilyene beépítve is, a gépeken a RPE kiterjesztés jelenti.
Nagyon jó, tényleg nyomatéktartó!
(#) Bakancsok hozzászólása Aug 22, 2012 /
 
Szerintem ez megfelelő lenne neked, itt van sebesség visszacsatolás is.

http://www.atmel.com/Images/doc4765.pdf
(#) nash hozzászólása Dec 10, 2012 /
 
Sziasztok,

szeretnék megkérni innen valakit, hogy a Kinka István által linkelt Ezermesteres kapcsoláshoz beírna ide egy pontos alkatrészlistát, (mai alkatrészekből) amivel el tudnék ballagni boltba....Pont ilyen szabályzást keresek én is flexhez, illetve fúrógéphez.

Nagyon szépen köszönöm előre is.
(#) _BiG_ válasza nash hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
A SiEK diódák helyett jó az 1N4007. A tirisztor legyen 600V-os, 5-6 A-es (az amperszám a teljesítménytől függ, de az általam megadott áramerősség 1000W-ig megfelelő), pontos típust online kotorhatsz pl. a hestore-n, használd a szűrőt! A többi alkatrész meg adott a szövegben és a rajzon. Az R3 ellenállás is célszerűen 5W legyen.
(#) nash hozzászólása Dec 10, 2012 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat ! R2 is 5W-os legyen ? C1 pedig 40 voltos ?
(#) kazstam hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
Üdv ismét Mindenkinek!

Még nem építettem meg a szabályzó kört, az itt ajánlottakból, de az elmúlt időben elkezdtem végignézni az ezermester régi számait, és korábban említett 1975/9 számban említett kapcsoláson kívül találtam egy egyszerűt az 1985/8 számban. Talán egy külföldi lapból származik a cikk. 0,8kW-ig alkalmazható, ami még lefed egy jobbacska kisflexet is. Repülő huzalozással készült, így könnyebb elkészíteni, nem kell NYÁK hozzá.
Találtam egy korábbi is, mégpedig 1980/9 számban, ezt is megosztanám itt. Ez már bonyolultabb, NYÁK-ot is kell készíteni.

A repülő huzalozásút elsőre az ember könnyebbnek találja. Kinek mi a véleménye róla? Ha beszerezhetők hasonló alkatrészek, akkor az elsőt tervezném most már megépíteni, így hogy kész kapcsolás áll rendelkezésre.

Remélem akinek eddig voltak kételyei, azoknak most sikerült eloszlatni, és hasonlóan hozzám kedvet szereztek a megvalósításhoz.

Annyi lenne a kérdésem, hogy a mai forgalomba kapható nem egyező alkatrészek közül melyik alkalmazható helyettesítésként?

Előre is köszönöm!
Minden jót!
Üdv: Kazstam
(#) _BiG_ válasza kazstam hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Üdv!
Ha nem bánod, megjegyzést fűznék az IC-s szabályzóhoz.
A C5-R6 pár a snubber, az R6 a rajzon 100 KOhm értékűnek van jelölve, ez szerintem hibás. Az csak 100 Ohm-os lesz. A snubberekhez nem használnak nagy ellenállást (nagy lenne az időállandó).
(#) kazstam válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Köszönöm az észrevételt!

Nyilván ezért is osztottam meg itt a kapcsolást, hogy ha esetleg nem lehet kapni, vagy rosszul tüntetik fel az értéket az alkatrésznél, ne adódjon probléma annak aki megépíti.

Minden jót!
Üdv.
(#) sportsboypaper válasza Bakancsok hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Szia be tudnad linkelni ujra amit ide tettél? sajnos már nem elérhető. Koszonom
(#) uniman válasza sportsboypaper hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Valószínűleg az U209B IC volt a linken.
(#) sportsboypaper hozzászólása Márc 22, 2016 /
 
Sziasztok. Én is hasonló cipőben járok. egy 550W-os egyfázisú 230V-os motor fordulatszámát szeretném változtatni. Ha sok penzem lenne vennék 3 fázisú motort és frekiváltót, de ennyiből új eszterga is kijönne, még használtan is annyiba lenne, mint maga az eszterga volt. Vehetnék DC motort kompletten hozzá szabályozóval, de az csak fél lóerős, és nincs jó vélemény róla, gyenge sajnos és az sem olcsó, de azért jóval kedvezőbb. Láttam a tda1085-ös ICvel ilyesmit működni, és az nyomatéktartó is valamennyire, de azt csak mosogépmotorhoz kapcsolva láttam működni. Tud valamit a mosógépmotor, amit egy hagyományos motor nem tud? ezt a 1085-öst lehetne használni normál AC motorral is? Egyelőre nem tudom, hogy kefés, vagy nem, és hogy az mennyire számít. Ezek az ezermesteres megoldások meg azért nem jönnek össze nekem, mert a max fordulatot leveszi, amire meg nekem szükségem volna.Köszönöm a válaszokat.
(#) pucuka válasza sportsboypaper hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Idézet:
„a 1085-öst lehetne használni normál AC motorral is?”

Ha a "normál AC motor" -on asszinkron motort értesz, akkor nem. Kifejezetten az univerzális soros motorhoz készült.
Az ilyen fajta szabályzás (fázishasításos) az asszinkron motor nyomaték szabályzásán keresztül, közvetve szabályozza a fordulatszámot. A másik nemkevésbé jó tulajdonsága, hogy van billenő nyomatéka. Ha a terhelő nyomaték miatt átesik ezen a ponton, le is áll.
Ezért ha jobban terheled, leállhat a motor, ha meg leáll, le is ég.
A kefés, az univerzális soros motor annyival "tud többet", hogy a fordulatszám csökkenésével nő a nyomatéka. Viszont a fordulatszáma nem állandó, ezért kell szabályozni a TDA IC -vel.
(#) sportsboypaper válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Nagyon koszonom. Szoval ha lenne a motoron kefe akkor lenne eselyem?
(#) sportsboypaper hozzászólása Márc 23, 2016 /
 
Megnéztem, sajnos nem kefés a motor, igy mindenképp cserélnem kell. Az újabb ötletem az hogy egy futópadból kimentett motort és szabályzót teszek bele. Ezek a motorok elég erősek, és a szabályozó is meglenne hozzá. Talán ez lenne a legjobb út a módosításhoz.
(#) Temela hozzászólása Márc 23, 2016 /
 
Sziasztok!

Nem nagyon értem, hogy a fordulatszám változással miért ne csökkenne a nyomaték? Érdekelne az összeföggése a dolgoknak.
(#) pucuka válasza Temela hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
A villany motorok fajtáit, jellegzetességeiket a villamos gépek témakör tárgyalja. Megfelelő elektronikus szabályzással, egészen más jellegzetességeket lehet a motorból kihozni. De minden motorhoz a hozzávaló szabályzást kell alkalmazni. Sajnos általánosságban, ha csak a fordulatszámot befolyásoljuk, akkor is szabályzást mondunk, pedig az csak vezérlés. Szabályzással a motornak kívánság szerinti karakterisztikát adhatunk, (természetesen ésszerű keretek között) de akkor figyelni kell a fordulatszámot, és az áramfelvételt is.
(#) olika76 hozzászólása Szept 22, 2016 /
 
Kedves Elektronikások!

A következő problémával küzdök. Van egy Bosch GKS 66 CE körfűrész, amelynek a fordulatszám szabályzója elromlott (1 607 233 030 kód alatt fut a Bosch-nál), viszont az új nagyon drága (kb. 22EFt). Kibontottam az elektronikát abból a kék "valamiből", amit ráöntöttek, de több alkatrészről lehozta a jelzéseket, amit nem lehetett megmenteni.

Van esetleg arra ötlet, hogy egy ilyen lágyindító + fordulatszabályzó elektronikának van-e kapcsolási rajza? Vagy esetleg javított már közületek ilyet valaki?

Előre is köszi a segítséget és a válaszokat!

Üdvözlettel: olika76
(#) INOX 4 EVER hozzászólása Márc 4, 2017 /
 
Sziasztok mesterek!
Csórósàgi okokból univerzàlis mosógép motorral helyettesítettem a leégett betonkeverő motoromat, minek következtében inkàbb centrifugànak tudtam volna hasznàlni a keverőt.
Kissé vicces volt.
Megépítettem az 1975-ös ezermester féle tirisztoros szabàlyzót, ami kivàlóan működik fúrógépen, és a betonkeverőn is. Terheletlenül a fúrógép jàràsa kicsit a 2 ütemű Wartburg alapjàratàra emlékeztet, de terhelve tényleg félelmetesen stabil.
A probléma annyiban merülhet fel, hogy szakaszos üzemre van kitalàlva.
Nos ugyebàr egy csavar behajtàsa 3-4 màsodperc, míg a terasz betonozàsa fél nap.
Hosszú tàvú tesztüzem még nem volt, de 30 perc közepes terhelésű jàratàs utàn a keràmia ellenàllàs 35 fokra melegedett, ami nem sok, de a 2W-os huzalpoti kb 50 fokos volt. A villanymotor hideg maradt, és a tirisztor is.
Gyenge pont lehet a későbbiekben ez?
Érdemes lehet kimérni a poti megfelelő àllàsàban a csuszka két oldalàn az ellenàllàs értékét, és lecserélni a potit 2db 10W-os ellenàllàsra? Vagy ne ilyedjek meg 50 foktól?
Egy huzalpoti mennyit bírhat ki?
A vàlaszokat előre is köszi.
Üdv!
Inox
(#) proli007 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Hello! Most tényleg.. Keressék ki a 1975-ös ezermesterben a rajzát?
Amúgy biztos hogy huzalpoti van benne?
(#) INOX 4 EVER válasza proli007 hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Szia Proli!
Jelen oldal tetején Kinka Istvàn hozzàszólàsàval mellékletként van pdf-ben ahonnan puskàztam a kapcsolàst.
2W-os huzalpotit írt elő az 1975-ös biblia.
Biztos,hogy az van benne mert azt vettem.
(#) proli007 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Hello! Ha a huzalpoti 1..2kohm-os akkor el fogja bírni az 50fok meleget.
(#) INOX 4 EVER válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Szia!
2k5-ös a poti, mert csak az volt polcon. A 10W-os pedig 5k6.
Mondjuk ha a kettő összegét nézzük az 8100 Ohm, és a dióda levàg fél hullàmot, ami elméletben 115 V ,a 10µF-os kondi húzza fel mondjuk 130V-ra akkor elvileg 0,016 A tud felépülni, ami 2,086W disszipàció.Kicsit hatàros lehet, de a csuszka utàn levő dióda kizàrja a kondit a körbből, így az csak a Gate RC tagja.
Jól làtom?
Eddig megnyugtattàl, köszönöm a segítséget.
Inox
(#) proli007 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
A számolásban azt a hibát követted el, hogy a 8100ohm-ra jutó terhelést számoltad ki..
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem