Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   29 / 42
(#) lukacsp válasza lukacsp hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Rendeltem tőlük pár IC-t. Az elsőt ma beépítettem, egy 4141 II. Szinusszal kínozva sem vált füstté, tehát egyenlőre bíztató. Majd még megírom a többivel hogyan boldogultam. Árban annyira jó ez a bolt, hogy az már nekem gyanús, félek lesz itt még csitt-csatt a többi példánynál.
(#) szamóca válasza lukacsp hozzászólására (») Aug 2, 2016 / 1
 
Tapasztalatom szerint, ha nem a határadatokhoz közeli környezetben kínozzuk a hibrideket, szépen működnek. Volt persze olyan esetem is, amikor eleve rossz volt a cserepéldány, vagy egy évek óta jól működő tok kimenetére, egy reggelre kiült a tápfesz.
(#) geniusmax hozzászólása Szept 24, 2016 /
 
Sziasztok! hozzám került egy Onkyo TX-7700 erősítő, előzményként annyit tudok róla hogy teljes hangerő állásban alig hallani a hangszóróban a lejátszott zenét más működési hibája nem volt, gondoltam belenézek az STK4151V belsejébe de nem nagyon akarodzik lejönni a védő kupak róla, esetleg valaki csinált már ilyet hogy leszedte a burkolatot róla , ha igen milyen módszerrel persze minimális sérüléssel hogy vissza is lehessen rakni. Köszönöm!
(#) CHZ válasza geniusmax hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Szia!
Ne erőltesd, hiba alapján STK jó lehet, ne rontsd el.
Logikus hibakeresés, mérni kell.
(#) geniusmax válasza CHZ hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Szia!nos méregettem,kondikat kiszedtem esr-ben mértem nemtaláltam rosszat, feszültség a +VCC: 11 lábon +38V, hang potit kimértem tökéletes, a végfokon az inputra érintve a hangszóró sercen 1-2, 17-18 input lábakon más egybet nem tudok mondani róla.
(#) szamóca válasza geniusmax hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
10-13-as kimeneteken mérsz valamilyen feszültséget? Negatív tápot is megkapja? Ha a tápfeszek, és a kimeneti DC-szintek rendben vannak, akkor azt kellene leellenőrizni, hogy a bemenet megfelelő jelszintet kap-e? Ha nem, a hiba nem a végfokban keresendő.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2016
(#) geniusmax válasza szamóca hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
10-13-as lábon semmi feszültség nincs , a negatív táp is megvan
(#) geniusmax válasza szamóca hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
mért feszültségek az stk-n 1:láb:0v, 2:0v, 3:0v, 4:-38,2, 5:0v, 6:0v, 7-8-9:-38.2v, 10:0v, 11:+38,4, 12:+38.2, 13:0v, 14:-38,2v 15:-1,3V, 16:gnd, 17:0v, 18: 0v
első hozzászólásomhoz annyit helyesbítek hogy semmit sem hallani a lejátszott zenéből , teljes hangerőn a poti és csak halk susogás a hangszóróban
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2016
(#) CHZ válasza geniusmax hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Végfok működik leírásodból erre tudok következtetni.
Végfok bemenetére nem jut el a jel. Méréssel könnyen kideríthető, szkóp, hanggenerátor sokat segíthet. Bemenetválasztót kéne ellenőrizni. Erősítő hátlapján nincs kivezetve RCA csatikra a végfok bemenete és az előfok kimenete?
(#) geniusmax válasza CHZ hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Sajnos se skópom se hanggenerátorom nincs, és így néz ki a hátulja képen.

DSCN4228.JPG
    
(#) CHZ válasza geniusmax hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Nincs kihozva, így probléma oka sem lehet. Jelkövető erősítővel is nyomozhatnál, bemeneti vezetékére 100n kondit kötni és végigkövethetnéd a jel útját.
(#) geniusmax válasza CHZ hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Meglett a hiba, LC7821 IC csere lett belőle és most szépen működik.

DSCN4233.JPG
    
(#) mrkatona hozzászólása Jan 7, 2017 /
 
Sziasztok!

STK 490-070S ic adatlapját keresném, de nem találok sehol.
Valakinek van valami infója róla?
Egy kapcsolási rajz is jó lenne hozzá, van itt elfekvőbe egy bontott darab és lehet hogy összeraknám egy erősítőnek ha érdemes vele foglalkozni.
Köszönöm!
(#) poros válasza mrkatona hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Szia!
Gugli a barátod!

Bővebben: Link
(#) mrkatona válasza poros hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Kerestem én ott is, nincs adatlap sajnos.
(#) poros válasza mrkatona hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Bővebben: Link

Ott van a dathahsett, nyisd meg majd kattints a pirossal bekeretezett feliratra .Máris PDF-ben betöltődik.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2017

STK.jpg
    
(#) mrkatona válasza poros hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Nem egyezik a típus azzal amit kerestem.
Az a 400-as amit linkelsz, amit én keresek az meg a 490-es.
De már találtam egy aiwa nsx-vc78 hifi service manualt amit ezzel szereltek.
Abból kinézem a dolgokat.
Köszi a segítségedet.
(#) poros válasza mrkatona hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Szívesen!
(#) jocka0012 hozzászólása Feb 13, 2017 /
 
Üdv!Van egy technics sa-150l rádiós erősítőm , amibe stk4141 típusú végfok ic van.Az a probléma vele , hogy az egyik oldali kimeneten egyenfeszültség van (kb. 30V-40V) a másik oldali kimeneten pedig se kép se hang.Gondolom ez a végfok ic elfüstölt , ha ki jut az egyenfeszültség a kimenetre.Két kérdésem lenne , az egyik az az , hogy mit érdemes megmérni , mielőtt kicserélném az ic-t ne hogy úgy járjak , hogy berakom és elfüstöl.Másik kérdésem pedig az , hogy ha jól néztem a service manual-ban , akkor ebben az erősítőben van védelem , hogy tud így mégis kijutni az egyenfeszültség a kimenetre?
Köszönöm a válaszokat!
(#) zotya1983 hozzászólása Feb 13, 2017 /
 
Üdv!Lenne itt egy stk4050ll épített végfok,talán lehet hídalni a típust? Nem tudom..Mindenesetre
az egyik ic n lettem rá figyelmes hogy szegényke előlapja igen csak meg van púposodva ez esetleg lehetséges hibaforrás a közeljövőben?Valamint az xlr csatikon egy gnd és 2 kimenet szerepel..Ezért érdekelne szokták e hídalni ezt a típust.Köszönöm.
(#) dada75 hozzászólása Feb 22, 2017 /
 
Sziasztok! Szert tettem egy Telefunken A80 erősítőre, ami STK 463 végfokos. Kénytelen voltam az egész erősítőt átkondizni, illetve néhány gyanús ellenállást cserélni, mert a tápkondik is fel voltak púposodva, így már nem bíztam egyikben sem. Kicseréltem az STK-t, mert az egyik csatorna stabilan adta a 34 voltot, ennek meg ugye nem örülnek a hanszórók...A HQ-ban vettem STK 465-öt, amivel szépen megy is, esetleg a kimeneti nyugalmi feszt magasallom (100-160mV), a réginek a jó csatornája 40-60 mV-ot produkált. Ami igazán érdekelne: nincs benne védelem, de ugye az új IC kínai. Milyen tapasztalatotok van ezekkel az erősen utángyártott IC-kel? Szemeztem a klónozással, de miután gyűjteményi céllal vettem, igyekeztem az eredetiségre koncentrálni. Erre, ha visszajeleznétek, örülnék neki.
(#) doktor válasza dada75 hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Idézet:
„de ugye az új IC kínai.”


Működik, az már jó jel.
Gyengébb a felhasznált alkatrészek minősége, és általában ebből kővetkezően az élettartalma, valamint, nem utolsósorban a hangminősége.
(#) bmn1985 hozzászólása Márc 4, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy hozzáértő segítségét szeretném kérni. Van egy Aiwa MX-90-es erősítőm. Sok éve kiment az egyik oldala a végfoknak egy párásodott állapotban való bekapcsolás miatt. Most úgy döntöttem, hogy felújítom, és olvastam neten, hogy a 4151 V-öt érdemes beletenni a 4151 II -helyett, mert az V-ös az újabb. Megrendeltem, beletettem, hűtőborda nélkül kipróbáltam kis hangerőn, működött, az IC hátoldala finoman melegedett. Megörültem, és összeraktam a bordával, hővezető pasztával szépen lekenve. Rákötöttem ugyanarra a 6 Ohm-os orion hangfal párra ,amivel éveken át használtam. Bekapcsoltam, baromi hangos sinus-hang! Gyorsan kikapcsoltam, és első gondolatom, hogy talán szigetelve kellett volna a bordára rakni, mert az ugye a testre van felfogatva. Levettem, bekapcsoltam, ráraktam ismét egy 8 ohm-os hangszóróval, működött. Na mondom, hogy ne legyen gond, kipróbálom így borda nélkül ismét az orion hangfalakkal. Ismét búgás. És nem volt 1 mp ugyan amig be volt kapcsolva, de utána már teljesen megfőtt.

Nem értem mi lehetett, a régi ic-t használtam stabilan 4 ohm-os cuccal is, természetesen tudom hogy 8-16- kellene, de annó ventivel hűtöttem a bordát, és nem volt gond. Most rendeltem egy 4151 II-t (pont olyan mint a régi) mert arra gondoltam, hogy lehet hogy ez volt a gond, hogy mégis más az V-ös. Az eredeti IC alatt nem volt szigetelőlap mikor szétszedtem, csak hővezető zsír. Kimértem a lábakat az IC hátához, nincs kapcsolat közöttük,se az eredeti IC-nél, se azoknál amit vettem.

Kérdésem az lenne, hogy szerintetek kell e szigetelni a bordától, vagy mehet fel a pasztával simán?? És ha a leírtakból valaki kitalálja, hogy mit ronthattam el az előző próbánál, kérem ossza meg velem. A leírása megvan az erősítőnek, de nem találtam jelzést a szigetelőanyag használatához, és most nem merem összerakni az új IC-vel.

Válaszotokat előre is köszönöm!
Szép estét!
Üdv.
(#) reloop válasza bmn1985 hozzászólására (») Márc 4, 2017 / 1
 
Üdv! Nem tudok róla, hogy bármely STK szigetelő alátétet igényelne.
A hűtés elhagyása elég felelőtlen lépés volt.
Az élesztés során a hálózatból felvett, valamint a hangszóróáramot az kimeneti egyenfeszültség ellenőrzéséig feltétlen korlátoznod kéne. Bővebben: Link
(#) szamóca válasza bmn1985 hozzászólására (») Márc 5, 2017 / 1
 
Az STK-k szubsztrátja valamilyen vékony (lakk?) szigetelőréteggel eleve el van látva, ezért további szigetelést nem igényel. A II, V, X, XI, a válogatások eredményeként torzítási értéket jeleznek. Minél magasabb a római, annál kisebb a THD.
Ha összerakásnál elpukkan, és szétszedve meg jó, akkor valamit nem jól csináltál az összeszerelésnél..
(#) bmn1985 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Mindenképp végig fogom csinálni az élesztési folyamatban leírtakat. Ugyanakkor az összerakásnál nagyon alapos voltam, és többször is átnéztem, hogy nincs-e valahol kontakt hiba, esetleg valami letestelt volna-e, így tényleg nem tudom mi lehetett a gond, de most még jobban átfogom nézni. Ezek szerint az V-ös jobb minőségű/torzítású IC, ugyanakkor a most megrendelt II-es is nagyon szimpatikus volt annó, tudok majd élni ezzel a hiányossággal, csak működjön.
Köszönöm még egyszer az instrukciókat, szép lassan nekilátok, és kicserélem, majd tesztelem, és ha fejlemény van, megosztom veletek.
Addig is szép napot mindenkinek!
Üdvözlet!
(#) Cinema válasza bmn1985 hozzászólására (») Márc 5, 2017 / 1
 
Az STK végfokozatokban van néhány ELKO, amit célszrű az IC cseréjekor szintén cserélni, újra, jobb minőségűre.
A végfokban van pár kisméretű kerámia kondenzátor, gerjedések ellen és egyéb kompenzálási céllal, ezeket is ki kell cserélni és legalább 100V-os, vagy méginkább, 500V-os kerámia kondenzátorokra cserélni. Ezek meghibásodása esetleg nem okoz látható, mérhető hibát, viszont feszültség alá helyezve az áramkört, igen gyors meghibásodáshoz (gerjedéshez, megszaladáshoz) vezethet a hibás kondenzátor.
Tapasztaltam.
A hűtőbordára pedig megfelelő kenés után kell felfogatni az IC-t és majd ezután kell beforrasztani a lábait.

Üdv!
(#) bmn1985 válasza Cinema hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Sziasztok!
Végül most jutott csak annyi időm, hogy berakjam a fentebb említett STK 4151 II-es ic-t. És hibátlanul működik, ugyazzal a 4 Ohm-os hangfalpárral, mint annó évekig, és bár nem izzasztja meg bordát nagyobb terhelésnél sem, de a passzív helyett egy enyhe ventillátoros hűtést azért majd biztosítok! Korlátozva indítottam, ahogy javasoltátok, és már akkor látszott, hogy minden renben van vele, szóval boldogság a köbön. Az egészben talán a sajnálatos dolog, hogy nem fog kiderülni mi okozta a 4151 V-ös halálát, mivel lényegében semmilyen eltérés nem volt a 2 beépítésében, ugyanazokat a lépéseket végeztem, és ez mégis hibátlanul működik, míg a másik elpukkant. Szerintetek lehetséges, hogy az V-ös, amit először raktam bele, hibás volt, avagy újabb generációsként nem tudta tolerálni a 4 ohm-ot a kimeneten?

Mindenesetre köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat, örök hála érte!

Üdv!
(#) szamóca válasza bmn1985 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Többször írtuk már, hogy az STK -kat a SANYO cég már huszonvalahány éve nem gyártja. Tehát a kereskedelmi láncokban fellelhető példányok 99%-ban nem eredetiek. Igen nagy az esélye, hogy rossz, használhatatlan, eredeti paramétereket nem teljesítő példányt fogj ki. Sokan jártunk már így, ezért nem javasolt manapság már az STK újraépítés, és a javítás is esetleges.
Nálam 2-3-évig 2000 után épültek sorozatban az STK-k, de volt olyan hogy az évekig használt példány minden előjel nélkül, egy nap reggelén, DC-t rakott a kimenetére. Csere után a mai napig is működik a műhelyemben, 4Ohmot hajtva. (persze jóval (fele) a gyári Umax alatt, mert azt nagyon nem szereti ha megközelítjük)
(#) vereslaca hozzászólása Jún 13, 2017 /
 
Üdv az Uraknak!

Yamaha CLP 50 "villanyzongora", STK4131II végfok ic. A bal oldali kimeneten tápfeszt mértem. Mivel nem szertném átépíteni megrendeltem a cserealkatrészt. A tápfesz +-27V. (adatlap szerint Vcc max. +-75V)
Négy ohm-os hangszóróval szeretném használni (szélessávú ovál, gyönyörű hanggal). Sok helyen olvastam, hogy csökkentett tápfesznél lehet az impedanciát is csökkenteni. Tehát kérdezném a tisztelt szakikat, hogy mennyire lehet rizikós négy ohm-on hajtani az ic-t?

Válaszokat előre is köszönöm!
Következő: »»   29 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem