Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Konyhai elszívó vezeték nélküli tiltása kandallóhoz
Lapozás: OK   2 / 2
(#) weend hozzászólása Márc 10, 2017 /
 
Ebben az országban a kéményseprők kiskirályok voltak idáig, rengeteg embert leszedtek, hihetetlen mennyiségű embert átvertek, leginkább idős nyugdíjas embereket. Olyan trükköket kieszeltek, hogy az ember esze megáll, és akkor mindenki csodálkozik, hogy az emberek utálják a "modernkori" kéményseprőket. És a munka is amit esetleg végeztek (már aki beengedte őket) igen csak hagyott maga után kívánnivalót. Természetesen ez nem vonatkozik a tisztességes kéményseprőkre!
(#) 444Tibi válasza weend hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Hogyan van ez a külső levegő bevezetés?
A kandalló gyárilag ilyen? Mint a zárt égésterű cirko?
Ha igen, akkor semmi teendőd nincsen. A nem hozzáértő kéményseprő elzavarásán kívül.

Nem neked válasz, bocsi, mellényomtam, már így hagyom.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017
(#) merlingerin válasza 444Tibi hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Szia!

Nem zárt. Nyitott. A padlásról a falban, a kémény melett bevésve jön le 160-as cső, az alsó fele a kandalló alá megy, felső a padláson szabad légtérbe. Végén zárható motoros zsaluval. Ezen kívül minden szobába a rekuperátor miatt 100-as légbevezető...

Természetesen nem kell semmit tennem,de inkább teszek... És én nem kenek meg senkit, ezt akarja, ezt írta le, megkapja.. működjön, max használva nem lesz.
(#) Little válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Ahogy írtam már, ha tervezve van így a rendszer akkor el kell fogadják. Az egy dolog hogy a kandallónak saját légbevezetése van (mint a turbós vagy kondenzációs gázkazánoknak), nem ebbe kötnek bele, hanem a szagelszívóba! Már sok ismerőstől hallottam hogy a szagelszívót inkább leszedték, mert hasonló tortúrájuk volt mint neked.
Teljesen független ettől a szellőztető rendszered mert gondolom nem differenciál (ha mégis és terven így van akkor szintén nyert ügy), így a kérdés szempontjából irreleváns hogy van vagy nincs.
Amit megkövetelnek az az hogy a szagelszívódnak legyen levegő utánpótlása ha egy légtérben van nyitott égésterű tüzelőberendezés (legalábbis tavalyi jogszabályok szerint tőlem ezt kérték). Én felraktam a megfelelő légbevezetőt a szagelszívó és a nyílt égésterű tűzhelyek közelébe, simán el is fogadták.
Ilyen szuper házba tegyél inkább infra kandallót, vagy egy lcd tvt mert úgy tűnik csak design elem
(#) merlingerin válasza Little hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Szia!

Ezt sajnos én nem tudom megtenni. A konyha alsó szinten van, amolyan szuterén szint. Nincs egy fala sem, ami nem a talajszint alatt van. Mármint a konyhának.

De ezel a logikával az egész ház egy légtér. Vagyis bárhol lehet a légbevezető.

Az én lehetőségem csak az, amiről a kérdésem is szól. Elektronikusan, vezeték nélkül akarom tiltani az elszívót, ha megy a kandalló.
(#) Little válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Szia,
Elméletileg bárhol lehet, gyakorlatilag ha ajtó van a helyiségen akkor nem (ellenben ebben az esetben szintén nem világos miért is kérik ha két külön szinten van). Nem rugózom tovább, de én kikérném a hivatalos szakvéleményt arról mi is fáj nekik (tapasztalatom szerint a szagelszívóknál problémáznak, oda kell mellé légbevezetőt tenni), mert ez így sántít de nyilván te látod a konkrét problémát.
A jelzésre elég sok ötletet kaptál, de egyik sem jött be. Kell keresni gyári megoldást 50-100e ft-ért és akkor dolgozni sem kell vele sokat.
(#) 444Tibi válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Csak annyit még,
nekem egy házigyártmányú 3 zónás vezérlőm van a lakás 3 fűtési köréhez. 4 éve jött ehhez a kondenzációs cirkós fűtéshez egy kis vegyestüzelésű kazán, amit szépen beillesztettem a vezérlésbe is.
Meg kellett oldanom a füstgáz hőmérséklet érzékelést, és ekkor jöttem rá hogy ez nem is olyan egyszerű feladat.
Az érzékelő helye nagyon nem mindegy, aránylag közel jó a kazánhoz, ott viszont néha extrém hőmérséklet is előfordul.
Volt/van itthon bontásból a régi elektromos hőtárolós kályhák érzékelője, 300C fok körül kapcsol. Ez nekem szuper,de a magas működési hőmérséklet ellenére 1 érzékelő 1 szerzont bír ki, és tönkremegy.
Csak céloznák arra hogy a kandalló üzemét nem is olyan könnyű átfordítani elektromos kapcsolójelre hosszútávon, megbízhatóan házilag.
(#) Inhouse válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
(#) merlingerin válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Szia!

Nem ugyan ilyet, de computhermet próbáltam. Nem vot stabil. Az elszívó motorja zavarta, vafy a bádog doboz. Vagy nem tudom mi.

Azt is próbáltam, hogy egy gázcirkó termoelemét tettem a lángtérbe, és reed relét tekertem körbe pár menet dróttal. Ez a reed relé kapcsolt egy ellenállást a termiszorral párhuzamosan. Ez mind működött. De az RF rés instabil volt.
(#) proba válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Az RF résszel akkor volt bajom, ha mellé tették a mobiltelefont.Ha Valami azt zavarja, szerintem az mindenféle rádiós összeköttetést tönkre tesz. A másik problémám, ha egy, nem több helyen látott, elfogadott működési módot talál, vajon azt elfogadja?
(#) nedudgi válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
A rádió helyett infra adatátvitel megoldás lehet?
(#) otvenkilenc válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Akkor egy CD4060 alacsonyfrekvenciával 10-50 Hz a bináris számlálója meg inditgatja a HT614-t. (amikor a bináris osztó elszámolt addig a kimenetig ami 2 valamelyik hatványa Q4 -Q13) (szkenneli) A CD4060 oszcilátorát meg a hőérzékelő engedélyezi. A Reset jellel. Nyilván a frekvencia olyanértékű, hogy a HT614 inditása 1 -5 másodpercenként legyen, vagy tetszés szerinti időközönként.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2017
(#) Sebi válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Dolgozunk egy ilyesmin: az adó kódsorozatot küldözget a vevőnek, ami egy relét folyamatosan húzva tart. Ha n db kódsorozat kimarad, a relé elejt. Tehát elegendő kikapcsolni az adót, ha megy a kandalló. A kísérletek folyamatban, mobillal is tesztelve lesz, de ha a mobil blokkolja az adatátvitelt, akkor is tiltásba megy, tehát a biztonság felé mozdul.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2017
(#) svan456 hozzászólása Jan 1, 2019 / 1
 
Tudom hogy már régi téma de nem hagyhatom ki az alábbiakat.
Az adott probléma nem egyszerű
Első lépésként ki kellene hívnod egy épület gépész tervezőt aki rutinszerűen szokott gázt tervezni.
A tervezővel az épületre vonatkozólag egy légforgalmi számítást kellene végeztetned és az abban esetleg leírt esetleges módosításokat kell megvalósítanod.(Esetleg tervet kell készítenie és az a gázszolgáltatónál engedélyeztetni is kell.)
Lehet hogy a módosítás gázszerelő mestert, kőművest+festőt, villanyszerelőt vagy ezek kombinációját is igényli.
A légforgalmi terv tartalmazza hogy milyen berendezések mennyi égési levegőt igényelnek, mi az égéstechnikai besorolásuk, a keletkezett égéstermék milyen módon távoznak a helységből, a szükséges égési és hígító-szellőző levegő milyen úton-módon jut el a készülékeket tartalmazó helységekbe.
A számítás jogi alapja hogy minden készülék biztonságosan az emberélet és vagyontárgyak veszélyeztetése nélkül akár egyidejűleg is üzemeltethető legyen. Lehet hogy laikusok számára szokatlan dolgokat kell kialakítani de így látatlanban nem biztos hogy sima elektronikai reteszkapcsolás a megoldás. Már a számítás és az esetleges szakipari munka is díjköteles játék. A helyszín ismerete nélkül sajnos nem biztos hogy saját kútfőből a jogszabályoknak (GET. ÉT. Gázszolgáltató Technológiai utasítása) is megfelelő megoldást készítel. Ha ezt végig zongoráztad a kéményseprő haptákba vágva magát szalutálva kénytelen távozni. Kezd azzal hogy megkeresed az érvényes gáztervet: Többi infót a tervezőtől kapod meg.
(#) Gafly válasza svan456 hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Amit mondtál az teljesen jogos.

Számomra egy nyitott kérdés maradt ezek után, mégpedig hogy kilenc hónap után, miért pont 2019 január 1, hajnali három órakor jutott eszedbe ezt megosztani?

Mellesleg decemberben volt nálunk a kéményseprő:
Idáig minden esetben vakarta a fejét (jogosan), hogy kandalló és elszivó. Fel is vette az adatlapra.
Most is vakarta a fejét, de arrébb tette az "X"-et, hogy van reteszelés. Bár csak annyit látott belőle, hogy valami elektromos "izé" van felszerelve a kicsi vas kandalló mellé. Ami igaz is, bár szerintem hivatalos bevizsgáláson heves csuklást kapnának tőle.
(#) hpetya82 hozzászólása Márc 10, 2020 /
 
Sziasztok! Kandallóhoz lenne szukségem elszívó reteszelőre. Van egy home típusú távirányítos dugaljam. A táviranyítón van egy és egy kikapcsoló gomb. 433,92 mhz- en műkődik. Hasznalat előtt a gombokat össze kell párosítani az adott dugaljjal. A kérdésem az lenne, hogy akár ennek a tavirányítónak az átalakításával akár egy új készítésével hogy lehet azt megoldani, hogy ha a kandallo kéménycsonknál 40 foknál magasabb a hőmérséklet akkor a dugaljat kikapcsolja, ha kevesebb ujra bekapcsolja. Egy egy impulzust kellene kuldeni a vevőnek. Segitsegeteket koszonom.
(#) Inhouse válasza hpetya82 hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Kell egy termosztát és egy elektronika, ami a kapcsoló ki/be állásából két különálló impulzust csinál a ki és a be gombhoz. Szinte biztos, hogy van itt ilyen Proli007 jóvoltából, de akár egy kp zár vezérlő elektronika is megteszi. Előtte érdemes kipróbálni, hogy az adott helyről való kapcsolásnál működik-e a készülék, átviszi-e a távolságot és a falakat. További nehézséget okozhat, ha a távirányítóra való rákötés elhangolja azt és lecsökken a hatótáv.
Ami miatt nem szerencsés ez a megoldás, hogy nem úgy működik, mint a vezeték nélküli termosztátos. Ott adott időközönként megerősíti az éppen aktuális állapotot, nem maradhat fixen bekapcsolva egy adóoldali hiba miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem