Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1971 / 2484
(#) zotya1983 válasza Pafi hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
A tme től én is vettem mindd az összes jó mai napig üzemelnek zenekari alkalmazásban egy erőműben...Melegedés elmászás nélkül.Sokszor jobb az ebayt kerülni,hogy a M.O kiskereskedéseket ne is említsem.Tegnap végeztem egy kisebb tesztet: irfp9240 egy akksival,igaz nem sok áram 10v 100mA mellett egy égő volt a source lábon sorban drénre 10v érkezett..Ez egy már elhalálozott 240 es garnitúra mellől került ki még úgy néz ki használható de természetesen nem építeném be...
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2017
(#) mc-4 hozzászólása Márc 28, 2017 /
 
Sziasztok!

Erősítő védelmébe szükségem lenne OP77GP alkatrészre amit nem tudtam itt szegeden megvenni, OP177GP-vel helyettesíthetem?
Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2017
(#) reloop válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Szia! Megfelelő helyettesítő, bár nem tudom indokolt-e ez a pontossági követelmény egyáltalán.
(#) videoton6363 hozzászólása Márc 28, 2017 /
 
Szép estét mindenkinek!

Egy erősítő javításán, és hamarosan az élesztésén dolgozom. Mielőtt tüzijátékkal végződne a történet, szeretnék tisztában lenni pár dologgal. A meghajtó és végfok komplementer mindkét csatornán cserélve lett, persze ugyanazon típusú és márkájú félvezetőkre. Ilyenkor ugyebár nyugalmi áram beállítása kötelező, ezt tudom, csakhogy félek hogy esélyem sem lesz rá mert előbb leég az egész. Sajnos a labortápom most elég messze van tőlem ezért az izzólámpás élesztés maradt. Tanácsot szeretnék kérni, hogy ilyen esetben Ti mit tennétek?
(#) Tiggey válasza videoton6363 hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Kicsi, gyors bizti+ kis teljesítményű ellenállás a tápágakba, mindenképp a pufferkondik után, és uccu neki!
(#) reloop válasza videoton6363 hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Üdv! A végtranzisztor helyén a bázis-emittert kösd össze 100Ω-os ellenállással! Áram alá helyezve mérd meg mennyi feszültség esik rajtuk. Ez általános esetben 0,55V körüli. A kimeneti egyenfeszültséget is mérd meg testhez képest, ott 0V-ot várunk, legalábbis kevesebb mint 200mV-ot.
(#) Pafi válasza pinyó39 hozzászólására (») Márc 28, 2017 / 1
 
Én átmérnék 100 db-ot fél óra alatt az egyszerű módszeremmel 20 %-ra, ha lenne értelme, de talicskával tolni a pénzt a szemétbe sosem volt vonzó számomra. Viszont megismétlem hogy miről is beszélek:

Idézet:
„Persze, ha valaki veszi a fáradságot, és teszteli nagy fesz és áram mellett is, és összeválogatja ennél is pontosabban, akkor biztos jobb lesz a megbízhatóság, de ki az, aki hűtőbordára szerel 100 tranyót, leméri, felírkálja hozzá az értékeket, összeválogatja, hogy utána felhasználjon belőlük 20 db-ot?”


Észreveszed a kritikus pontokat?

Idézet:
„Annyi mindent lát az ember amit igenis érdemes átvenni az amatôrnek , hiszen ettől (is) fejlődik.”


Szerintem meg pont nem érdemes gondolkodás nélkül lemásolni viselkedésmintákat. Legalábbis számomra. Nem tudom hogy ki vagy mi az a Brax, de átgondoltad hogy mi lehet az ok, amiért ők válogatnak, és tisztában vagy vele hogy hogyan válogatnak és milyen éves felhasználással és költségekkel dolgoznak? Rád ugyanezek érvényesek?

Az amatőr nem azért amatőr hogy gondolkodás nélkül cselekedjen. Az amatőr kis tételben dolgozik. Így kéne átgondolni a dolgokat.
(#) zotya1983 válasza Pafi hozzászólására (») Márc 28, 2017 / 1
 
De nem értem miért akadsz fenn a szinte semmin.Azt hittem ez azért ekkora gondot galibát nem fog itt okozni,szép estét,úgy döntöttem válogatás nélkül beleszórom az ebayes göncöt
Remélem érted az iróniát Nincs annyi pénzem hogy talicskával toljam a szemétbe hidd el nem 100db ot akartam venni épp ezért kérdezek mielőtt cselekszek.Úgy vélem a szart többször kell megvenni,lásd fentebb.A jót csak 1X kell aztán soha az életben nem lesz vele gond...
Az érdemi választ megkaptam köszönöm még egyszer
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2017
(#) pinyó39 válasza Pafi hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Annyit javítok hogy mindig van itthon legalább 1cső FET a fiókban alap típusonként amit éppen hasznalok (van amiböl 200 db is). Én válogatok, mindenféle szutyok véget ne hozzanak vissza "megint behaltak a FET-ek" szöveggel.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2017
(#) Pafi válasza reloop hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Semmivel nem kényelmesebb, sőt!

Sorozatos hűtőborda pasztázás, csavarozás, tranyórobbantás és biztiégetés helyett sokkal kényelmesebb nem destruktív módszerekkel mérni. Egy hamis FET kisjelű paramétereiben is különbözik az eredetitől. Tipikusan a csatornaellenállás, gate-kapacitás és Vdsbr hármas ha egyezik az adatlapi értékkel, akkor 99 % valószínűséggel nem hamis. Ezek egy közepes multiméterrel és egy labortáppal mérhetők tönkretétel, csavarozás, forrasztás nélkül, illetve Vdsbr-hez kell még egy 7 alkatrészből álló (500 Ft) nagyfesz generátor.

Ráadásul semmi garancia rá, hogy egy hamis tranyó tönkremegy a nagy teljesítménytől. Én már láttam olyan IGBT-nek feliratozott eszközt, amiben egy hasonló teljesítményű FET volt. Természetesen a csatornaellenállás itt nem stimmelhetett, így bukott le azonnal. Nagy teljesítményű teszten ez nem bukott volna le.
(#) Ge Lee válasza pinyó39 hozzászólására (») Márc 29, 2017 / 2
 
Egy adott végfok általában nem azért megy tönkre mert nem válogatod bele a feteket, hanem mert már alapból is "felületes" a tervezés, a kivitel. Sok végfokot javítottam, sosem válogattam bele semmit, mégsem hozták vissza, mert elmondtam hogy milyen tervezési betegségekkel küzd, aszerint használják. Elég csak megnézni itt az elmúlt két oldalt, beforrasztanak 20db! fetet egy panelba úgy, hogy még egy nyamvadt áramkorlát sincs a kapcsolásban, és majd megy a csodálkozás amikor szét kell bontani újra az egészet, ha eljut egyáltalán az összeszerelésig.
Ezt már leírtam párszor, egy végfok javításnál nem a 400Ft-os FET jelenti igazán a költséget, hanem hogy azt meg kell rendelni, várni rá, postaköltséget fizetni, darabokra szedni az összeépített cumót, lemosni a koszt, újrapasztázni, stb. stb. végül éleszteni majd összerakni.
Nem egyszerűbb ezt a több napos macerát elkerülni egy átgondoltabb tervezéssel, ahol utána esetleg sosem fog tönkremenni a végfok?
(#) Ge Lee válasza videoton6363 hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Ha már nincsen külön erre a célra épített tápod, akkor még mindig meg lehet csinálni azt, hogy fogsz egy komplementer FET párt, rácsavarozod őket szigetelten egy bordára, meg két tranyót, és csinálsz belőlük egy áteresztőt áramkorláttal, amit beállítasz mondjuk 2-300mA-re, és bekötöd a végfok és a táp közé.
De plusz két potival meg ellenállással a feszültség is állítható lesz, amit nulláig le tudsz tekerni.
(#) Pafi hozzászólása Márc 29, 2017 /
 
Pinyo, Zotya, OK, igazatok van, ez a hobbielektronika, itt nem szabad elvárni hogy valaki egy teljes mondatot elolvasson és az egészre válaszoljon, nem pedig töredékeket a saját szokásaira alkalmazva beindítson egy szabad asszociációs láncot. Én kérek elnézést, hogy egyszerű, gyors, gazdaságos módszert javasoltam egy konkrét feladatra, ami valamiért nem felel meg nektek.

Zotya hogy te mit akarsz tenni, azt találgatni nem fogom. Neked kéne leírnod, előre, egyértelműen, nem utólag és ellentmondásosan. Egyszer azt írod, hogy te kiválogatsz 100-at is, aztán hogy higgyem el hogy nem akartál 100-at venni, hát hogy igazodjak el így rajtad? És azt kérdezted, hogy én hogyan csinálom, viszont igazából azt szeretnéd tudni, hogy te hogyan csináld. Ha nem látod a kettő közti különbséget, akkor nehezen tudok segíteni.
(#) zotya1983 válasza Pafi hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Hidd el tudok olvasni és értelmezni is.Igen van amit én sem tudok,és választ kerestem rá,megkaptam,ha úgy adódna akkor igen 100 db közül válogatok ki 10db ot,de ha nem muszáj akkor nem.Tehát ha nem muszáj 100db közül válogatnom akkor esetleg a méréses terheléses módszer lehet hogy megmentene ettől?..,Ez így lefutott a fejemben hátha...Ja hogy mégsem nekem vannak értelmezési gondjaim bocsánat!...Irónikusan írtam persze hogy nem akarok 100 db ot venni mert minek...
Kérdezni jöttem ide egy nyamvadt 2 tranzisztoros emitterkövetős áramkorlátos kapcsolás végett,nem gondoltam hogy ekkora baj lesz belőle én kérek elnézést uraim!Zárjuk le a témát szerintem mert kezd átmenni személyes fejtegetésbe amit bevallom őszintén nem szeretnék!
(#) tothbela hozzászólása Márc 29, 2017 /
 
Hoppá! Dolgozik a tesztoszteron.

Drágább alkatrészeket (EL34) ugyan összeválogatva szállítanak, de megesik, hogy a pár hetes csőszetből, ami 20 ezer felett van, egy darab valahogy huss, eltörik, vagy megszakad, vagy bármi. Akkor vagy újabb szet kellene, vagy egy darab ugyanolyan paraméterű. Új szetnél marad megint pár cső a tartalékban. Már így is van jó néhány. Egy darab ugyanolyat találni pedig nem nagyon van esély. Ezért én csövenként állítható biast használok. Talán átültethető félvezetős erősítőbe is ez a megoldás.

SK/SJ fetekkel készült hajdani Crescendóban ezt alkalmaztam. Párszáz kohm-os ellenállások lettek betéve a gate és valamely tápsín közé, hogy mind a négy feten egyforma 100 mA legyen a nyugalmi. Nagyobb áramoknál szerencsére jó volt az együttfutás. Ezekből a fetekből nem érte volna meg sokat venni, csak ami éppen szükséges.
(#) mc-4 hozzászólása Márc 29, 2017 /
 
Sziasztok!
Belebonyolódtam a kondenzátorok értékjelölésébe.
.1K63
10nK100
1nK100
Melyiknek mennyi az értékük?
(#) granpa válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Van segédprogramunk is. De legyen: 1. 100 nF 63 V, 2. 10 nF 100 V, 3. 1nF 100 V. mind K tűrésű; ha jól tévedek, +/-10%-os.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2017
(#) mc-4 válasza granpa hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Köszönöm!
(#) zotya1983 válasza granpa hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
A minap nézegettem ezt a tárcsa kondi programot itt az oldalon,és pl a telómon a neten más oldalon és mérve is más más értéket kaptam Ternészetesen a mértre hagyatkozam.
(#) granpa válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Ott bizony előfordulnak érdekes jelölések, és pl. a varisztornak is van kapacitása, ami megtévesztő lehet.
(#) zotya1983 válasza granpa hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Pl volt olyan tárcsa elkó amin 47 nK jelölés volt látható kiderült 4.7 nF és 47nS is ez 4.7nF,valamint 1n7 17 pF nak bizonyult mérve persze programok szerint más más.. és volt olyan amin csak ez szerepelt 17-17pF.. Az pikós volt... Régi Magyar erősítő..De végülis sikerült ki takabakuzni mik a hidegítések...
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2017
(#) steelbird válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Szia.
100nF 63V
10nF 100V
1nF 100V
(#) granpa válasza steelbird hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Köszönjük Emese.
(#) steelbird válasza granpa hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Jólvanna... valami miatt nem láttam, csak a kérdést. A többi hsz-t nem. Mikor beírtam, utána meg ott volt egy rakat hsz még.
(Emese )
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2017
(#) pucuka válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 29, 2017 1 /
 
Én még nem láttam tárcsa formájú elkót (elektrolit kondenzátort), pláne nem 4,7 nF -ost.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2017
(#) zotya1983 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Bocs kerámia "tárcsakondenzátor" "főnök" így jó? És igen 4.7 nF...
És ha nem láttál akkor most mutatok egyet..Kerámia Tárcsakondenzátor vagy radiális ...

Bővebben: Link
Igen tudom hogy elektrolit kondenzátor alatt poláris (bipoláris) kondenzátorokat értünk amiben elektrolit sav van.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2017
(#) Pafi válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 30, 2017 / 1
 
Idézet:
„És ha nem láttál akkor most mutatok egyet..Kerámia Tárcsakondenzátor vagy radiális ...”


Mutatsz? Hol látsz te itt tárcsát? Ez egy többrétegű kerámia kondi, lábakkal ellátva és védő műgyanta réteggel ellátva. Belül téglatest alakú, csak a mártott burkolattól lekerekedett némileg.

Ez a tárcsakondi:
http://www.physics-and-radio-electronics.com/electronic-devices-and...or.png

Vagy ez:
http://www.ecvv.com/product/4148185.html

Idézet:
„Igen tudom hogy...”


Tehát direkt írtál rosszat? És szerinted ez jobb, mint beismerni, hogy saját hozzászólásodra sem fordítasz figyelmet?

Kevesebb személyeskedés, több szakmaiság, és sokkal több figyelem, meg egy kis magyar nyelvtan, ha kérhetném! Az önuralom sem árt. Ha valamiről nem tudsz, arról nem kötelező kioktatni másokat.
(#) elektrorudi válasza krisz69 hozzászólására (») Márc 30, 2017 /
 
Lehet ezzel a kapcsolási rajzzal egyéb probléma is. Ha valóban úgy készítették volna el, ahogy lerajzolták, akkor ez egy négyszög generátor lenne, nem erősítő. Na, ja, a német precizitás.
(#) Pafi válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 30, 2017 /
 
Nem "kezd átmenni személyes fejtegetésbe", hanem egy nem is neked írt üzenetre valótlanságokat tartalmazó, sértő, személyeskedő, nyelvtanilag és morálisan is vállalhatatlan, offtopic támadással reagáltál (http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2052107.html#2052107). Ha nem lenne nyilvánvaló, leírom külön is: kérlek mellőzd a személyeskedő támadásokat! Pláne olyan ellen, aki épp azelőtt írta le kérésedre másodszorra ugyanazt a tök egyszerű 2 alkatrészes kapcsolást másféleképpen, hogy megértsd.

Nehezen értelmezhető, a leírtakat figyelmen kívül hagyó fejtegetésedre nem tudok érdemben reagálni, nem is érdemes, mivel minden ide vonatkozó fontos infó le lett már írva egyszerűen és érthetően.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
(#) Pafi válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 30, 2017 /
 
Ebben te biztos vagy? A végfokban lévő műveleti erősítő felületes ránézésre pozitívnak tűnő visszacsatolására gondolsz?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
Következő: »»   1971 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem