Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Komparátor
 
Témaindító: pid1951, idő: Júl 7, 2007
Lapozás: OK   7 / 7
(#) Bakman válasza magicsive hozzászólására (») Júl 8, 2016 /
 
Nézd meg a komparátor belső felépítését, a kimenete nyitott kollektoros, kell rá egy felhúró ellenállás.
(#) magicsive válasza Bakman hozzászólására (») Júl 8, 2016 /
 
Valóban, köszönöm szépen !
(#) Boreus hozzászólása Aug 22, 2016 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Egy új LM319 komparátort próbálok tesztelni a képen látható kapcsolással. A táp +12V, a bemenő jelet pedig egy 9V-os elemmel helyettesítem. A kimenetre kapcsolt LED-et szeretném világításra bírni. Próbáltam játszani a polaritással is, de semmi. Mit csinálok rosszul? Az IC adatlapja itt található: https://www.hestore.hu/prod_getfile.php?id=3957
(#) tursaba válasza Boreus hozzászólására (») Aug 22, 2016 / 1
 
A LED-et a + tápra kösd. A kimenet open kollektoros !
(#) Boreus válasza tursaba hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Köszönöm! A kimenet és a + táp közé tettem egy 10K ellenállást, így már működik!
(#) HA3GX hozzászólása Szept 7, 2016 /
 
Egy Simson S50 feszültségszabályzót kaptam, hogy javítsam meg.

TAA865-ötöt nem kaptam, helyette LM311-et használok.
TAA...-s IC lábkiosztása nem teljesen egyértelmű. Találtam rajzot róla (német) ez ~érthető, de a 6-os lábbal gondban vagyok, mert nem tudom, hogy az LM311-en melyik láb az.

TAA-s lábkiosztás:
1=+Us
2=+be
3= -be
4=-Us
5=ki
6=frekvencia kompenzáció

LM311-s lábkiosztás:
1=GND
2=+be
3= -be
4= Vee
5=balance
6=balance/strobe
7=ki
8=Vcc
(#) tursaba válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Szia. Egyik sem. Ne feledd, a 311-es OC-s.
(#) Boreus válasza tursaba hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
És ha szimmetrikus tápot adok neki (+12V,-12V), akkor hova kell kötni a pull up ellenállást? Kössem mindkettőt a + tápfeszre? Vagy egyiket a pozitívra, másikat meg a negatívra?
(#) proli007 válasza Boreus hozzászólására (») Szept 13, 2016 / 1
 
Hello! A két fokozat teljesen egyforma. A kimeneten egy mezei tranyó kollektor-emittere van. Tehát a kimenet vagy "szakadt" ha a tranyó zárva van, vagy összeköti az emitterrel, ha a tranyó ki van nyitva. Az emitter jelenleg itt GND1-2-vel közös. Nyilván kollektor ellenálás nélkül a kimenet nem működik.Mivel a vége egy NPN tranyó, az emitterhez képest a kollektor ellenállásnak pozitív értéket kell kapni, hogy tudjon kollektoráram folyni..
A kettős és féltáp között annyi a különbség, hogy kettős táp esetén a bemenet működik a GND potenciálon is, féltáp esetén, minimum 1V-on kell lenni a két bemenetnek. Mert a bementi feszültsége a negatív tápot csak 1V-ra közelítheti meg. ( Vagy is az felett működik rendesen.)
De megírhattad volna esetleg mi a célod, vagy mit szerettél volna. Mert akkor lehet segíteni esetleg az áramkör kialakításában.
(#) Boreus válasza proli007 hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Köszönöm! Ez az 1V-os dolog nagy segítség lehet, ez eddig teljesen elkerülte a figyelmemet. A cél egy passzív gitárjel négyszögesítése. Egyelőre komparátorral próbálom ezt kivitelezni, de ha működik, szeretném majd diszkrét alkatrészekből is összerakni.
(#) proli007 válasza Boreus hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Ha ezt mondjuk frekimérési célzattal teszed, akkor oké, de ha torzító gyanánt, nagyon csúnya dolog lesz. Mert amikor a jel a küszöbértéken van, akkor néha-néha beleér, és az "kopogásként" fog kijönni. Szóval egyéb segédáramkörökre is szükség lesz.
De ha ebben a témában "sántikálsz", akkor jobb ha a témájában kérdezed azokat, akik próbálkoztak hasonlóval. Mert lesz vélemény..
(#) Boreus válasza proli007 hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Egyik sem. Egy speciális, saját készítésű hangszernek lesz az egyik áramköre. A működését most nem részletezném, de a kimenő jel digitális adatként dolgozódik majd fel, ezért egy viszonylag gyors, és a lehető legegyszerűbb felépítésű négyszögesítő megoldásra lenne szükségem.
(#) proli007 válasza Boreus hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
A problémával akkor is szembesülni fogsz, csak akkor digitálisan kell majd lekezelni.
(#) Boreus hozzászólása Szept 13, 2016 /
 
Nem kell. Még hiszterézisre is szükség lesz, így a kopogás azon a küszöbön fog majd jelentkezni, de a hangszer jellege miatt ez elvileg semmit nem fog számítani.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2016
(#) elektroncso hozzászólása Ápr 2, 2017 /
 
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem.
A mellékelt kapcsolásban mi értelme van, hogy a komparátor fokozat +12V/-6V-ról működik? Miért nem +12V/-12V-ról? Magának az áramkörnek a működését értem, csak ezt nem.
Ez egy vobbulátor kijelzőegysége (illetve annak a bemeneti fokozata), valamikor a 80-as években jelent meg az RT hasábjain (valójában egy több csatornás XY kijelző bemeneti fokozata).
Röviden a működése: A komp. bemenetre érkezik egy időben lineárisan változó feszültség (fűrészjel), ezt hasonlítja össze a komparátor a másik bemenetére érkező feszültséggel (pl. az IC3c-nél a P5 potival beállított fix DC feszültséggel). Amikor a két feszültség megegyezik, akkor a kimeneten egy rövid impulzus jelenik meg.
Előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Egytápos komparátoroknál is szükség van némi negatív tápfeszültségre, ezzel a megoldással gyorsítható a komparátor, csökkenthető a ki-, és bekapcsolási idő. Az első integrált komparátor is uA710 is ilyen volt. Digitális áramkörökben nincs szükség negatív szintek komparálására, de jelformálásra igen, mégpedig nagy sebességgel.
Bővebben: Link
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Vagyis ha jól értem, mivel a komparátor után következő 74121 nem tud mit kezdeni a negatív feszültséggel (illetve ugyan úgy logikai 0-nak veszi pozitív logikát feltételezve), így nincs rá szükség, hogy mélyen negatív irányba is billenni tudjon a komparátor, csökkentették a negatív tápfeszültséget (esetleg tönkre mehet a 74121, ha negatív feszültséget kap a bemenetére?). A műveleti erősítők illetve komparátorok tápágába bekötött soros 47R, párhuzamos 100n pedig zavarszűrő szerepet tölt be (RC szűrő), feltéve, hogy ha jól értelmezem. Ugye?
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
TTL, de több más digitális áramköröknél, (mint a 74121 is) fel sem merül negatív feszültség, mert a hálózatban a logikai szintek pozitívak. (esetleg lehet tranziens formában, de azt azért elviselik. Komparátornál más a helyzet, ott lehetnek a bemeneten negatív szintek, zavarok, de a kimenetén már nem. Már ha logikai áramkörben használod. Hangsúlyozom, logikai áramkörökről van szó, komparátort (némelyiket legalábbis) lehet másképp is használni.
A negatív tápfeszültség csak az áramkör gyorsítására való, pl. egy egytranzisztoros inverternél a bázist egy ellenállással néhány voltos, (általában 5 V -nál kisebb) feszültségre kötöd, sokkal rövidebbek lesznek a kapcsolási idők, a fel, és lefutó éleknél.
Tápágba még nem láttam, hogy ellenállást kötöttek volna, de mint minden logikai áramkörnél szükséges (lehet) hidegítő kondit rakni, zavarszűrésre közvetlenül az IC táp lábaira. Ugyanis egy ilyen áramkörben egyszerre sok, de legalábbis több tranzisztor egyszerre kapcsol, és ilyenkor ugyan rövid időre megrántja a tápot. Ez zavart okozhat más áramkörökben, de akár saját magában is. Épp elég a tápvezeték fólia ellenállása, hogy 10 - 20 ns -os tüskék keletkezzenek. Ezt szűri a pár 10 nF kondenzátor.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2017
(#) aaakovacs hozzászólása Ápr 24, 2017 /
 
Sziasztok!
A véleményetekre lennénk kíváncsi a mellékelt kapcsolás működő képes lenne ?
Egy zavar mentes kapcsoló lenne, leegyszerűsítve egy komparátorral és egy optocsatolóval.
Kíváncsi lennénk van e szerintetek benne hiba, illetve mit csinálnátok másként?
(#) proli007 válasza aaakovacs hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Hello! Ezt valami meglévő SMD nyákból rajzolhattad vissza. Alkatrész értékek nélkül,nem sok értelme van. Gyanítható, hogy több 0ohm-os átkötés is van a panelen. Met hogy az IC táppal soros ellenállások nincsenek, az borítékolható.
(Egyébként az "egy nyomógombos" dolgoknak van külön topikja. Mert hogy ebben komparátor van, az egy dolog. Ellenállások is vannak benne, abban a topikban lehetne a kérdés..)
(#) diginewl hozzászólása Okt 12, 2018 /
 
Tiszteletem!

Ismét idepofátlankodom, az outsider kérdéseimmel - elnézést.
LM311-es 8lábú komparátor kimeneti terhelhetősége érdekelne.

Történt, hogy találtam a net-en egy szép, monostabil relé vezérlést közvetlenül komparátorral.
Azaz a 7-es kimenet láb egy relét kapcsol. A kapcsolás szépen működött, meg hát ugye műveleti ERŐSÍTŐ. Aztán utólag mindenhol azt látom, hogy ide még illene egy tranzisztor is.... A nyák közben elkészült. Utánanéztem, a relé 60mA-t eszik +5V-on. Valami olyant találtam, hogy 50mA-ig terhelhető ez a kimenet LM311-nél. Nekem miért nem szállt el a komparátor IC-m, ha egy ész nap tesztelés során behúzva tartotta a relét? Még csak nem is melegedett...
Belefér ez még az absolute maximum ratings-be?
(ott van valami maximum power consumption 500mW. Én ezt néztem, a relé 300mW-ot fogyaszt - ezért voltam nyugodt)

Köszönettel:
Jenő
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2018
(#) proli007 válasza diginewl hozzászólására (») Okt 12, 2018 / 1
 
Hello! Ha megnézed az adatlapot, a tok disszipációjának maximuma ként 500mW-ot írnak. Ha 60mA volt az áram és a tok szaturáció a legrosszabb volt, akkor a kollektor-emitter feszültség 1,5V és így a végfok disszipációja 1,5V*0,06A=90mW. Az még igen messze van az 500mW-tól. (Ha a tok felvett tápárama a maximum 7,5mA lenne és a táp 5V, az 37mW hőt termelne még.) Tehát nem fog ettől tönkremenni. A végfokban van egy áramkorlátozás, ami egy 4 Ohm és egy tranyó bázis-emittere. Vagy is a maximális áram rövidzárlat esetén 160mA körül lenne. Ez az 5V-al már 810mW hőt termelne. Nos, ez már sok, de ezt viselné el az adatlap szerint 10 másodpercig a tok.
Egyszóval nincs aggodalomra ok, nem a fogyasztó teljesítménye a mérvadó, hanem ami a végtranyóban benne marad.
(#) diginewl válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Köszönöm szépen!
Ezért nem melegedett a kis komparátorom - így már értem.
Köszönöm!
(#) Tom-ee hozzászólása Jan 30, 2022 /
 
Sziasztok!
A csatolmányban található rajz még régebbről van, egész jól működik. Annyi a lényege hogy ha az SW1 állapota változik, a lámpa jelzi és úgy is marad, mindaddig, amíg az SW2-vel meg nem szüntetem a tirisztor áramát.
Az SW1 helyére egy kettős komparátor kimenetét szeretném bekötni. Mondjuk ha pl. a hőmérséklet túl alacsony, vagy magas, jelezze a lámpa és akkor is jelezze, ha mondjuk közben újra határértéken belülre kerül. A lámpa az összerakott tesztpanelen ugyan felvillan, de nem marad úgy miután a rendszer visszaállt a kiindulási állapotra. Nem nagyon értem miért, mert az öntartó részéhez nem nyúltam. Tudna valaki tanácsot adni? Előre is köszönöm!
T
(#) Bakman válasza Tom-ee hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
A tirisztornak (is) van egy minimális árama, amitől nyitva/bekapcsolva marad. Minden bizonnyal az a lámpa amit kapcsolsz, nem enged át elég áramot a tirisztoron. Vagy nagyobb teljesítményűvel próbálkozz vagy a lámpával köss párhuzamosan valamilyen ellenállást.
(#) ferci válasza Tom-ee hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Szia!
Leírhattad volna a "lámpa" tulajdonságát is. Ennek a tirisztornak pár mA a tartóárama és furcsa lenne, ha a "lámpa" pl. 1 mA-t engedne csak át magán, ha bekapcsol a tirisztor..
A tesztpanelt alakítsd át úgy, hogy a gate előtti 1 kohm maradjon és egy 10 kohmos potin át ( csúszka és egyik vég ) adjál neki 12 voltot, sorbakötve egy kis kapcsolóval és teszteld le, mekkora gate áram kell neki a bekapcsolva maradáshoz.
A tranzisztoros rész addig nem kell. Ha kiderül, mi elég a tirisztornak és sok a 10 k kollektor ellenállás, módosítsd.
(#) proli007 válasza Tom-ee hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Hello! Amikor a tirisztor bekapcsol, visszavezet áramot a Gate-re és azon 600..800mV alakul ki. Ha ezt az áramot lesöntöljük, akkor kikapcsol. Vagy is, ha pld kihagyod a Gate-el soros 1k ellenállást, vagy jóval kisebb értékű, akkor a tranzisztor ki is tudja kapcsolni a tirisztort, mikor visszanyit.
Egyébként hogy rakod a komparátort az SW1 helyére? Azok kimenete általában nyitott kollektorosok.
(#) ferci válasza Tom-ee hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Ha közben proli007 nem rajzol mást...
Tegyél a kollektor-gate közötti 1 k helyére 1N4148-at, anódja a kollektor felé nézzen és a gate-katód közé egy 100 kohmot.
Így ha visszanyit a tranyó, nem tudja a g-k átmenetet gnd-re húzni.
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem