Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   91 / 126
(#) Koleus válasza Magorh hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Bocs. de eddig nem értem rá.
Nem tudok gyári megoldást, mert ez elég esetfüggő.
A PLC kimenete 24 VDC, de nem lehet tudni, hogy a meglévő triakos megoldásnál, hány V a poti tápja. Meg kellene mérni, de biztos szükséges lesz a szintillesztés. Na meg, nem hiszem hogy galvanikusan le lenne választva a poti a 220-tól, ami azért jó lenne, mert hiba esetén beköszön a 220V a PLC-re.
Nem olyan komoly áramkör, csak pár ellenállás, kondi meg egy optocsatoló egy kisebb NYÁK-on. Normálisan méretezve és megépítve, nem lesz vele semmi gond.
(#) szikorapéter hozzászólása Ápr 4, 2017 /
 
Sziasztok. Visszatértem a PLC -zéshez. Adott egy Siemens S5 100U CPU 103-as CPU egység és BE-KI menő periféria kártyák. A CPU-ból hiányzik az eprom modul (egy kártya ami az elejébe van tolva). Akkumulátora jó. Esetleg ehhez tudok készíteni adatkábelt amivel utána már egyszerűbbé válna a tesztelés? Az eprom kártya nélkül is fog működni rendesen? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) naptukor válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Igen, működik EPROM nélkül is.

Kábel rajzot a neten lehet találni.
(#) szikorapéter válasza naptukor hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Milyen név alatt találom? Sajnos nem tudom hogy milyen név alatt keressem ennek a programozó kábelét.
(#) kendre256 válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Pont ugyanilyen PLC-kkel voltam (vagyok) kénytelen kínlódni időnként. Elpusztíthatatlan típusok, de programozni csak a gyári (horror drága) programjával esélyes.
Modul nélkül is tud működni. Tavaly találtam egy ugyanilyen PLC-t, aminek rossz volt a programja a modulban, miközben 18 éve egyfolytában működött. Belecsapott a villám, a hibás interfészek cseréje után a modulból történő programbetöltéskor derült ki, hogy modulban hibás a program. A jó programot tartotta az elem, meg a majdnem mindig meglévő hálózati feszültség 18 évig...
Kábelt csinálni is lehet hozzá, meg venni is, de a nagyobb gond a program szokott lenni, mert azt nemigen lehet letöltögetni, a Siemens arra nagyon ügyel...
A perifériákat lehet tesztelni a PG605U kézi programozóval is, de programozáshoz vagy komolyabb programozó, vagy PC-s program kell. Nekem többször a 4-20 mA-es analóg modullal volt gondom, a PG605U-val lehet tesztelni, de mondjuk funkció blokkot paraméterezni nem lehet vele.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2017
(#) szikorapéter válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Leginkább a kábel amivel pc-hez lehet kötni az a bajos. A programot már meg tudom hozzá szerezni (van ismerős aki PLC-zik).
(#) kendre256 válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Itt vásárolhatók
Ezt meg meg lehet építeni, galvanikusan leválasztott:
(#) szikorapéter válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Látom lehet COM portról is. Gondolom csak a láb bekötése más. A VCC 5V lehet (COM-ról).
(#) kendre256 válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 4, 2017 / 1
 
Hát igen... A másik probléma, hogy legyen egy jó régi, RS-232-es soros portos géped, lehetőleg DOS rendszerrel. Az USB-RS232-es átalakítók nem mindegyike működik.
Az S5-ös PLC-vel foglalkozás a régészettel rokon terület...
(#) szikorapéter válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Win 95-ös laptop van, annak is van ilyen portja,de a saját nagy gépemnek is (Windows 7). Akkor holnap összerakom a kábelt,és megpróbálkozok valamilyen program beírásával. Még annyi kérdésem volna hogy a kiegészítő kártyák alatti 2 sor kábelhely (csavaros aljzat) oda mi megy pontosan? Mert a portok tetején ott az IN-OUT.
(#) kendre256 válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Azok a perifériák csatlakozásai. Perifériát lehet egy rögzítőcsavar kicsavarásával cserélni, és nem kell az összes csatlakozást bontani. A periféria modulok a buszmodulokba csatlakoznak késes csatlakozókkal, a rögzítő csavar kicsavarása után felfelé kibillenthetők. A perifériák homloklapjára írt számok a csavaros csatlakozókon is megvannak. A relé modulok némelyike a modul homloklapján csatlakozik, azt ott is bontani kell csere esetén.
Az S5 doksijában ezek elég jól le vannak írva.
(#) szikorapéter válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Rendben,tehát akkor ami a bővítő kártyák alatti csatlakozósor gondolom a relék és egyéb dolgok - sínje,a fentiek a + sínek. (Ez ki és bemenetnél is igaz). Köszönöm a segítséget.
(#) kendre256 válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
A modulok alatt kell a + és - tápot csatlakoztatni (általában az 1. és 2. csatlakozókon). Némelyik modulnál meg a homloklapon is kell még tápot csatlakoztatni. Meg kell nézni az adott modul doksiját!
(#) szikorapéter válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Értem. Köszönöm a kitartó válaszadást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2017
(#) elektroton válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
A PG-hez való kábel:
(#) szikorapéter válasza elektroton hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Nekem csak a PLC-n (magán a CPU-n) van csatlakozó,az körübelül mint egy PC game portja méretre. Ahhoz meg elvileg kaptam már egy jól működő rajzot.
(#) naptukor válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
Idézet:
„Elpusztíthatatlan típusok, de programozni csak a gyári (horror drága) programjával esélyes.”


Nem.
Lehetséges programozni az S5/S7 for Windows programmal is, amit a mai napig fejlesztenek.

Továbbá létezik egy PG9 nevű régi DOS-os program is, ami szintén nem Siemens fejlesztés.
(#) naptukor válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
Idézet:
„A VCC 5V lehet (COM-ról).”

Az RS232 porton nincs 5V-os feszültség. Csak +12V és -12V-os jelek vannak.
(#) szikorapéter válasza naptukor hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
Elnézést elírtam, akkor a 12V + t kapja onnét a programozó áramkör igaz?
(#) kendre256 válasza naptukor hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
Igazad van, vannak más fejlesztésű programok is. Mondjuk a S5 for Windows a 250 eFt körüli árával nem sokkal barátságosabb, mint a gyári...
Találtam én is ACCON PG néven régi DOS-os programot, a demónak korlátai vannak, a teljes verzió 120 eFt + (német) ÁFA + szállítási díj . Én csak javításra, megértésre használtam, használnám a programokat (doksik ezen berendezések pontos működéséről szerintem már 18 éve sem voltak...). Nyilván más lenne a helyzet, ha új berendezések fejlesztése lenne a munkám (nyilván nem az S5-tel ), akkor megvenném hozzá a programot. De így, hogy pár évenként esetleg bele kellene nézni egy tizenéve működő programba, nem éri meg.
A PG9-ről nem hallottam, tudnál esetleg valami elérhetőséget adni hozzá?
(#) naptukor válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Igen, pénzbe kerül. De nem az ár volt az apropója annak amiért írtam.
Csak megjegyeztem, hogy nem csak a gyári programmal programozható (mert ezt írtad és ez félrevezető lehet mások számára).

A PG9-ről semmi többet nem tudok.
Kb. 15 évvel ezelőtt láttam egy gépen ahogy dolgoztak vele. Német nyelvű volt, a nevét sem tudom pontosan (PG9 az EXE file neve volt).
Szerintem ez ugyanaz lehet mint amit említettél.
(#) Thomas10100 hozzászólása Ápr 6, 2017 /
 
Sziasztok!

Múltkor érdeklődtem hogy Omron Cp1L PLC-hez hogyan tudok Etherneten csatlakozni. Azóta megjöttek a Cp1W-CIF41 csatolók. Beállítottam a DIP kapcsolót a jobb oldali porthoz, így az ip címével fel tudok lépni a beállításaihoz böngészőben, 192.168.250.1 IP címmel.
5 csomagológép lesz hálózatra kötve(központi szerverhez menne fel), és ezeket hálózatról fogja elérni egy számítógép, akkor az 5 PLC-nek különböző IP címet kell adnom nem? De az IP címet ha megváltoztatom 192.168.250.2 -re akkor villog a piros LED a csatolón. Address Disagreement Abnormal a statusban.
Ezt kellene nekem megoldani, a programba a külsős cég fog módosítani majd ha jönnek.
Egyáltalán megoldható így?

Köszönöm a segítséget!
(#) Norberto válasza Thomas10100 hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Idézet:
„az 5 PLC-nek különböző IP címet kell adnom nem?”


Igen.


Idézet:
„De az IP címet ha megváltoztatom 192.168.250.2 -re akkor villog a piros LED a csatolón. Address Disagreement Abnormal a statusban.
Ezt kellene nekem megoldani, a programba a külsős cég fog módosítani majd ha jönnek.”


Elég nagy a valószínűsége, hogy amiatt villog a LED, mert a benne futó programban a DIP-pel egyidejűleg nem lett módosítva a cím.
(#) tornyaid hozzászólása Ápr 9, 2017 /
 
Sziasztok!
Volna egy problémám amit nem nagyon tudom, hogyan elkezdeni megoldani. Van egy léptető motorral felszerelt távolság stabilizátor, ez egy doboz ami több mint 750 000 Ft. Sajnos nem tudom mien léptető motor van benne mivel eszt a dobozt nem szehessük szétt. A hozzájáró vezérlő szekrényben van egy léptetőmotor vezérlő konkrétan ez:

http://catalog.orientalmotor.com/item/all-categories/stepping-motor...01163x

Ha valaki esetleg már foglalkozott ijen konkrét vezérlővel akkor az sokat segítene de ha volna valakinek valamien alternatív meg oldása hogy hogyan tudnám tesztelni ezt a léptető motort akkor az nagyon sokat segíteni.
A választ előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) Thomas10100 válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Köszi!
(#) tornyaid hozzászólása Ápr 12, 2017 /
 
Sziasztok

Van egy kész vizualizáció, WinCC flexible ben volt csinálva. Siemens S7-300 as a CPU a probléma az, hogy a vizura nincsen semien panel. Mindig csak egy konkrét pc-n van futtatva a vizualizáció amejikre fel van telepítve a WinCC flexible is. Erre az én elgondolásom az úgy nézne ki, hogy ha a böngészőbe beírnánk egy konkrét IP címet akkor meg jelenne a vizualizáció. Ez által nem kellene, az adott PC - WinCC flexible.
Köszönöm előre is!
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Sziasztok visszatértem a témához,immár az összes alkatrész megvan a programozó áramkörhöz. Akkor a COM port 12V -ból egy 7805-el lestabilizálok 5V-ra ,ami a MAX232 tápfeszültsége igaz? A többit már csak lábhelyesen be kell kötni és ennyi az egész. Gondolom árnyékolás nem árt ha van,de nem létszükséges.
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 13, 2017 /
 
Sziasztok.
Adott egy Moeller EASY721-tipusú plc, ami egy szalagot vezérel. Egy idő után a kijelzőn eltűnik a kezelőfelület, és a szalag leáll. Mi lehet a gond, a táp be-ki van. Tudom ez igy kevés infó, de hátha tudna valaki valami okosat, hol érdemes elindulni a kereséssel.
(#) Joci77 válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
volt ilyen problémám : belső táphiba (kondi csere)
és a két panel összeköttetésénél kontakthiba
(#) naptukor válasza tornyaid hozzászólására (») Ápr 13, 2017 / 1
 
Ez ebben a felállásban úgy tudod megoldani, hogy egy fix PC-n (vagy HMI-n) állandó jelleggel futtatod a WinCC Flexible Runtime-ot, amin telepítve van a SmartAccess.

A SmartAccess más, WinCCRT-vel nem rendelkező PC-ről elérhető böngészőn keresztül (is).
Ez egy Java VNC elérés, tehát a HMI képernyőt lehet átvenni vele.
Következő: »»   91 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem