Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1227 / 1385
(#) szili83 válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Köszi, a gumihengert kipróbálom. E-bayen nem lehet kapni? Nem találtam, hogyan kellene rákeresni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2017
(#) szili83 válasza eyess hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Megcsiszolom 1000-es papírral, majd féktisztítóval lemosom. Ez a NYÁK tisztítás, a műnyomó pírnál bőven jó szokott lenni, azzal nem szokott ilyen problémám lenni.
(#) szili83 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
De nem lehet kevés, mert a műanyag is átragad, aminek nem szabadna. Ez a fő problémám, hogy a műanyag átragad, de a festék meg van amikor nem...

A festékre megoldás lehet a korában említett gumi henger.
(#) eyess válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
A csiszolást el kellene felejteni , és a féktisztító sem éppen jó .Lehetnek benne olyan anyagok , ami esetleg némi olajtartalommal rendelkezik , ezért aztán a tapadás nem lesz jó.
(#) szili83 válasza eyess hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Mi gond van a csiszolással? Hogyan szedjem le a koszt róla? Az 1000-es papírral szinte karcmentesre csiszolható a réz. Itt is csiszolják....

Akkor inkább denaturált szeszt használjak? Az alkohol.
(#) CHZ válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Csiszolás nem okoz problémát, viszont hatásos zsírtalanítás kell.
Nitróval többször átmosva jó megoldás! Én is ilyen papírt használok, előlap feliratozására is kiváló. Nem lesz szürke, mint a fényes fehér papírokkal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2017
(#) szili83 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Zsírtalanításra a denaturált szesz mennyire jó?

Illetve neked hogyhogy nem ragad rá a műanyag? Mekkora hőfokot használsz? És pontosan hogyan csinálod? Hátha valami apró lépés a problémás..

Én 180 fokos vasalóval megvasalom, majd papírzsepivel rányomkodom, vasalom, papírzsepi... És lehúzom, úgy hogy előtte a vasalót elhúzom, hogy melegen jöjjön le...
(#) CHZ válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Denszesz is jó lehet, sajnos vizet is tartalmaz, alkonek jobb, nitro nekem bevált.
Vasalóval, max nőfokon csinálom, vasalás ideje is lényeges. Kis gyakorlással látni fogod mikor elegendő. Átnyomkodni nem kell, esetleg hengerelheted, bontott nyomtatóból kitermelt henger szuper, mérete is megfelelő. Nagyobb panelekhez ilyet használok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2017

henger...jpg
    
(#) eyess válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
A csiszolás hatására még ha nem is látszik , de a felület karcossá válik ami a tapadást rontja .A denszesz nem jó .Ha már mindenféleképpen folyékony anyaggal tisztítanál , akkor ehhez hasonló anyagot használj.

Bővebben: Link
Ki lett tárgyalva ebben a topikban , hogy mi is ez .
(#) attika válasza eyess hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
A legjobb még mindig az izopropil alkohol, a denszesztöl oxidos lesz a forrszem.
(#) eyess válasza attika hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
A nyák szennyeződésétől függ , de a további nyákfelület védelmet, azt ki ki maga ízlés , vagy kivitelezés során kell, hogy megoldja a további oxidáció elkerülése véget.
(#) szili83 válasza eyess hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Akkor mivel szoktátok tisztítani, ha nem csiszolással?

Ioncserélt víz? Az leviszi a zsírt?
(#) eyess válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Erre igazán nincs tuti tipp mivel mindenki úgy ahogy neki megfelelő , vagy jónak látja.Sokan az előmaratásra esküsznek , míg mások ilyen olyan tisztítási módszerekre.A videón egyébként az ioncserélt víz az esetlegesen a felületen maradt tisztító folyadékot hivatott lehozni , és azért ioncserél , mert az nem hagy maga után foltot , tehát nem kemény csapvíz.

A videón szereplő nyákok erősen oxidosok , tehát az ilyen nyákok tisztításához már ilyen módszerekre van szükség.Persze lehetne ezt is csiszolással eltüntetni , de akkor annak a nyáklapnak már vége is .Mint írtam régebben ez ki lett tárgyalva meg kell keresni .
(#) szili83 válasza eyess hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Sósavba pár másodpercre, és lemosni vízzel? Akkor kipróbálom. Lehetne keresni, de sok minden van ide leírva... Nincs egy FAQ a legelején, ami jó lenne.
(#) eyess válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Azért nincs , mert nincs kimondott recept az ilyesmire .Ki hogy , és kinek hogy jó , vagy jobb.
(#) szili83 válasza eyess hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Ecsettel besósavazni, állni 5-10s-ot az elég lehet?
(#) eyess válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Nem valószínű , mert a sósav önmagában nem fog vele semmit se csinálni.Ha az előmaratásra gondolsz elsősorban.
(#) morgo válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 / 1
 
Semmi baj nincs a csiszolással. Az nem elfogadható magyarázat, hogy a csiszolás miatt nem tapad. Éppen hogy jobban kéne tapadni egy érdesebb felületen, mint egy tükörsimán. Jó ideje csak szárazon csiszolom kb. 800-as papírral, aztán szárazon letörlöm valami vileda szerű anyaggal a rézport. Semmi zsírtalanítás, meg egyéb huncutságok, mégis rendesen ragad a festék. Ha az áttapadással van gondod, az nem múlhat a hordozón sem, hiszen annak semmi köze a festék és a réz közötti tapadáshoz. Inkább a hőfokon próbálj változtatni. Nem kell túl magas hőfok, én laminálom, és az 1,5-ös nyákot 7x engedem át rajta. Ha 180 fok lenne a nyák, nem gondolom, hogy röhögés nélkül pakolgatnám csupasz kézzel.
(#) nagym6 válasza morgo hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Nyákradír az ideális nálam, tükörfényes felület könnyen.
(#) szili83 válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Az meg milyen?
(#) nagym6 válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Mint egy közismert nagy méretű radír, keménygumi nagyon finom csiszolóporral keverve. Elektronikai boltokban kapható. Vagy mégsem kapható, nem találok most gugliban boltot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2017
(#) Kari55 válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
(#) nagym6 válasza Kari55 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Aki -jó helyen- keres, talál. Négy féle van, a legfinomabb kell nyákhoz.
(#) niedziela válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Csiszolószivacs ugyan ezt tudja 220Ft-ért
(#) eyess válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 18, 2017 / 2
 
Ennyi hozzászólásból is láthatod , hogy sokféle verzió létezik , létezhet .Kipróbálhatod mindet is ha akarod és amelyik beválik jobban neked annál maradj.Viszont ha bármelyiket is próbálod az ellenőrzés az úgy történhet , ha a nyáklapot megtisztítottad , és ha vizet engedsz rá ,és hagyod a vizet elterülni a nyákon , akkor a víz mindenhol be kell hogy lepje.Ha bárhol eltávolodik a víz a nyákon , akkor ott zsíros , és nyilván a rajzolat sem fog rendesen megtapadni ott. Mindig nem kell vizezni , mert ha bejön egy technika , akkor fogod tudni , hogy az biztosan jó kell hogy legyen.
(#) szili83 válasza eyess hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Igen igazad van, sokan sok félét használnak. A vizes dolgot megpróbálom, tényleg nagyon jó ötlet a zsírosodás ellenőrzésére.

Ami biztos, hogy maradok a réz oldalon a jól bevált műnyomónál, mert a műanyag ráégést pontokban nem biztos, hogy jól ki tudom küszöbölni. Az lehet az a rosszabb papírtól is, és annyi féle lesz, amennyi rendelés. Műnyomóból meg van kb 50 azonos A4-es ívem azonos vásárlásból.

TOP oldalra a silkscreenre jó lesz ez a kínai papír, mert ott nem annyira kényes, szépeket csináltam vele.
(#) peze hozzászólása Ápr 19, 2017 / 1
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy létezik olyan ingyenes nyáktervező program,amelyik enged gerber file-ként menteni (csak ezt fogadja el a nyák gyártó cég),és nem csak trial verzió? Csak egyszerűbb,hobbi nyákokhoz kéne.
Előre is köszönöm!
(#) Ivan93 válasza peze hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Szia! A KiCad ilyen. Bővebben: Link. Van témája is. Várj még, hátha ajánlanak mást is.
(#) peze válasza Ivan93 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Köszönöm! Már le is töltöttem,most jön az ismerkedés..
(#) Wezuv válasza morgo hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Egyetértek, a csiszolás növeli a tapadást. Én víz alatt csiszolom 600-800-as körülivel és papír törlővel törlöm meg, hogy gyorsan száradjon. Laminálom én is vékony műnyomóval. TQFP 100 és 144 nem akadály tenyérnyi nagy integráltságú SMD nyákon se. A maratás után (20%-os sósav+H2O2), beültetés előtt rögtön, víz alatt tisztítom szintén csiszolással, majd beültetés után lakkozom sima transzparens lakkal.
A lézer festék minősége döntő. Nekem csak a HP eredeti toner adja a legjobb minőséget. OKI és más nyomtatók festéke túl magas hőfokon olvad. A nyákot utólag érdemes méretre vágni és keretet adni a rajznak, hogy ne jöjjön le a széleknél a papír leáztatásakor.

Engem az érdekelne, mivel lehetne a papírt lemaratni, de a cellulózt nem egyszerű feloldani, nem véletlen, hogy nem találtam még megoldást...
Következő: »»   1227 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem