Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   170 / 579
(#) Hp41C válasza sonajkniz hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Idézet:
„Ezért a motor leginkább hővé és zajjá alakítja a bevitt elektromos teljesítményt, semmint szívóerővé.”

Az indító nyomatéka pedig kikezdi a lapátkereket a tengelyre fogás körül, hogy gyorsan tönkremenjen...
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2017
(#) peti333 válasza sonajkniz hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Nem állítottam, hogy bármelyik jobb, reflektáltam arra, hogy miért nincsenek nagyobb teljesítményű gépek a listában.
(#) szamóca válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Ez anyaghasználat, kialakításfüggő. Egyébként az istenített Miele porszívó, ami köztudottan egy drága jószág, olyan apró időzített bombákkal van tervezve, amik kiverték legutóbb nálam a biztit.
Egy dolog, hogy egy 70 ezres porszívóhoz nem adnak megfelelő hosszúságú szívócsövet, ami ráadásul nem is antisztatikus, ahogy a többi rész sem, (vonza is a port rendesen) de hogy a gégecsövet egy műanyag végzáróba ragasztással rögzítik egy centiméteren, az már végképp gáz.
Ezen húzgálod, rángatod a porszívót, ami ha elválik vehetsz új csövet a végelemekkel 10 ezerért hozzá, mivel a szerviz szerint nem javítható. A gagyiknál meg beletekered a menetes részbe, ami legfeljebb kitekeredik. Na innentől a drága Miele nálam leszerepelt.
Egyébként szív ez mint az állat, meg csendes is, bár gurulni azt nem nagyon szeret.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2017
(#) sany hozzászólása Ápr 26, 2017 /
 
Aki ezt csinálta vicces kedvében lehetett. ( A kép az internetről való. ).
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2017

kép10.jpg
    
(#) Gafly hozzászólása Ápr 29, 2017 / 1
 
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Hűha..... Érdekes mi mindent be lehet vetni a közérdek nevében a köz ellen.
(#) cimopata válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Jobban örülnék ha az akkumlátorok terén érnének el nagyobb áttörést.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Ez tényleg érdekes.
Manapság szerintem már, egy kisméretű mobiltelefon is tudja befolyásolni az agyat, jó nem agy kontrollra gondolok. De állítólag valamilyen hatása van a mobil eszközöknek az agyra. Még ekkora méretű eszközre sem lenne szükség.
(#) kameleon2 válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Nekem volna egy megoldásom. De a magyar találmányok sorsa.... Egy este kitaláltam, 5 perc alatt megcsináltam és működött elsőre. Egy másik munkámat most fejeztem be - 14 év munka volt benne.
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
Az elektromágneses sugárzás teljesítménye a távolság négyzetével fordított arányban csökken (1/r2) . Ha az amerikaiakat érte ez a sugárzás, akkor milyen hatással volt az adóhoz sokkal közelebb lévő európaiakra, Indiára és Kínára??? Nem is beszélve a Szovjetunió lakosairól...
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2017
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
Idézet:
„De állítólag valamilyen hatása van a mobil eszközöknek az agyra.”


Egy biztos, hogy általános felvilágosodáshoz nem vezet....
(#) pucuka válasza lazsi hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
A rövidhullámú sávban a terjedés már nem követi a földfelszín görbületét. Nagy távolságokat úgy lehet elérni, hogy a földfelszín, és az ionoszféra rétegei (E, F) között, mint egy csőben pattognak a hullámok. Persze minden visszaverődésnek csillapításai vannak. Ha azt szeretnénk, hogy a "célterületen" jelentős térerősség keletkezzen, meglehetősen nagy teljesítményt kell kisugározni, lehetőleg az ionoszféra felé. Ezért az antenna rendszer közvetlen közelétől eltekintve, nincs életveszélyes nagyságú sugárzás.
Ha a sugárzást irányítani akarjuk, akkor dípólokból antenna rendszert kell szerveznünk, aminek a jelentős nyeresége mellett az irányítottsága is nagy, éles nyalábban sugároz, némileg felfelé.
Az egyetlen gond az, hogy a 3 - 30 MHz hullámhossza 100 - 10 m, ezért az antennában használt dipólok mérete is terjedelmes. Ezért az a hatalmas antenna tartó építmény. És az antenna rendszer mögött elektromos szempontból "fal" van, ez is az irányítottságot (nyereséget) szolgálja.
Ezt a hatást jól ismerték annakidején a CB -sek (Budapestről Gödöllőre nem lehetett összeköttetést létesíteni, ugyanakkor dübörögtek az olaszok, a franciák), és ismerik, használják a rádió amatőrök, valamint a Magyar rádió külföldre szóló adásainál, ill amíg volt, a székesfehérvári, diósdi rádió állomások RH komunikációjában, persze sokkal kisebb teljesítményekkel.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2017
(#) Hp41C hozzászólása Máj 2, 2017 /
 
RGB Digit Digitenként 8 darab WS2812B.
(#) lazsi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Értem én mindezt (tanultam sok éve...), de a pattogások alkalmával, ahol éppen a felszínről pattan, ott a felszínen "jelen van" a jelentősebb teljesítmény. Vagyis, ha az USA-ban okoz(ott volna) agymosást, akkor mindezeken a helyeken is, sőt még nagyobb mértékben. (1/r2) Persze, amit nem tudok (az ábrák, amiken magyarázták eléggé elnagyoltak voltak), hogy az Ukrajna-Texas távolságot hány ilyen oda-vissza verődéssel lehet elérni.

És bár más frekvencia (és emiatt más a terjedés és a behatolási mélység), de a Solti adó teljesítménye 2x1 MW (olyasmi rémlik, hogy ritkán használták 2MW-osként, inkább csak "felváltva"), ami mindössze 1/40-ed (1/20-ad) része ennek. És az körsugárzó, vagyis nem felfelé irányított...
(#) Frankye válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Jópofa, bár engem határozottan zavarna, ha egy műszer, vagy egy óra váltogatná a színeit. Az mondjuk lehet hasznos funkció, ha pl. egy ugyanazon műszer pirossal (mondjuk) az áramerősséget, zölddel a feszültséget jelzi, vagy ha egy - előre beállított - érték alá/fölé kerülés esetén színt vált, esetleg egy hőmérőnél lehet hasznos.
(#) lazsi válasza Frankye hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Vagy, ha nincs a műszerben automata méréshatár-váltás, akkor piros szín jelezheti, hogy kellene kézzel váltani.
(#) Frankye válasza lazsi hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Igaz, ez eszembe sem jutott, de tényleg jó lehet.
(#) GPeti1977 válasza Frankye hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Táp meg egy vezetéken keresztül több száz LED-et kapcsolgathatsz,
Bővebben: LED mátrix
(#) pucuka válasza lazsi hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
És ha a visszaverődés szibériában a lakatlan tundrán, és a másik a bering tengeren van? Nem sok vizet zavar. (az a pár ember, akit érinthetett, meg nem számított)
A solti adó kissé más tészta, az általa kisugárzott elektromos hullám még vidáman követi a földfelszínt, Magyarország területén kívül is jól fogható (volt).
A 2 MW -nak a története egyszerűen az, hogy a 3 -as körzetben ugyanezen a csatornán üzembe helyeztek egy nagyteljesítményű kuwaiti adót, ami az 539 kHz -en működő Kossuth adónak interferenciát okozott. Ezért a frekvenciát átállították az új csatorna osztásra 540 kHz -re, és az új adó teljesítményét megnövelték (2 MW ra), főleg este, és éjszaka, mikor a terjedés jó volt. Így az interferencia az ellátott területen nem okozott gondot.
A 90 -es évektől jelentősége egyre csökkent, így csökkentették a vivő teljesítményt (anyagi kérdés), később az adásidőt is. Viszont megszüntetni nem lehet, mert bizonyos helyzetekben szükség van rá, és ha megszűnik, más országok örömmel lecsapnak a frekvenciára.
Az antennája vízszintesen ugyan körsugárzó, de az antenna tetőkapacitása miatt a függőleges karakterisztika "nyomott", ami az ellátott terület (kárpát medence) jobb besugárzását teszi lehetővé.
(#) lazsi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Azért írtam, hogy nem tudom, hányszor verődik vissza, ami kb. azt is jelenti, hogy kb. milyen távolságokat lehet figyelembe venni két visszaverődés között... Tudom, sok mindentől függ, de mégis: 50km? 200km? 500km? 1000km?
Másrészt, csak kelet felé figyeltek az oroszok? Arra nem a DUGA-3 volt hivatott, a keleti part közelében? A NATO európai országaira és a Csendes-óceánra nem figyeltek?
(#) pucuka válasza lazsi hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Hogy hányszor verődik vissza, (a CB sávban 1000, 1500 km között volt az első hopp, ettől függött, hogy az olaszok, vagy a franciák szóltak) annak sok tényezője van. A legfontosabb a visszaverő ionizált réteg magassága, és a hullámhossz. Ezt mindíg esetenként kiszámolják az időjárási helyzet alapján (ezek változnak napszak, évszak és a föld forgási helyzete alapján), ehhez választanak frekvenciát, teljesítményt, irányt. Igen, irányt is, mert az antennarendszer elemeinek eltérő fázisú táplálásával, az iránykarakterisztikát is befolyásolni lehet. A veszteségek szempontjából pedig a föld vezetőképessége a visszaverődési pontban. Az erősen nedves (pl hó borította) területek, és a nagy, főleg sós vízfelületeknek jó a visszaverő képessége, szemben a dimbes-dombos magas beépítettségű területekkel. És hát a verseny a két adott ország között volt. Arról semmi infó nincs, hogy mennyi használható infót szereztek, gyanítom csak egy ötlet volt. A pénz, meg abban az időben ilyen célra nem számított. Azt hiszem ma sem.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2017
(#) kameleon2 hozzászólása Máj 4, 2017 /
 
(#) zenetom hozzászólása Máj 5, 2017 /
 
Ez az oldal szinte megrajzol bármit, pl. Fourier: Bővebben: Link
Szerk.: bal alsó sarokból elő lehet hozni a szerkesztő panelt, aztán lehet mindenféle perverz függvényeket írkálni..
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2017
(#) wbt válasza zenetom hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Okos...Y=1/Y^2-et is tudja.
Köszi!
(#) Gafly hozzászólása Máj 11, 2017 /
 
Ez nem annyira elektronika, viszont jó gyors.
(#) elektroncso hozzászólása Máj 20, 2017 /
 
Hogy legyen egy kis érdekesség is!
Csehországban is vannak megszállott emberek. Nézzétek meg a videót, megéri: Nixie cső "házilag".
(#) elektroncso hozzászólása Máj 21, 2017 /
 
Ilyen kesztű nekem is kéne!
Engem enyhe sokk kapott el a videó láttán.
(#) david10 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 22, 2017 /
 
Idézet:
„Ilyen kesztű nekem is kéne!...”

... Akkor végyél!
Ez a hivatalos magyar forgalmazó.
Következő: »»   170 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem