Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   122 / 132
(#) newDesigner válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Valak? Please.

Vagy esetleg megoldás lehet a sorbakötött hangszórókkal párhuzamosan bekötni egy ~10W/8ohmos kerámia ellenálást?
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Ezt így nem lehet pontosan megmondani. Az induktivitás értékéből önmagában nem tudsz törésponti frekvenciát sem számolni (keresztezést még kevésbé). Az erősen függ a hangszórók tulajdonságaitól is.

Mindenesetre, ha egy hangszórót 1,0mH-vel szűrnél, akkor az előzővel megegyező, két darab, de sorosan kapcsolt, és egyforma, egymáshoz közel elhelyezett hangszóró esetén 2,0mH-vel kapod ugyanazt a szűrőkaraktert.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Hálás köszönet.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Ja, még egy. Ha ellenállással oldanám meg, mert az erősítő teljesítménye ezt megengedi, az elfogadható eredményt hozna?
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Jobb a magasabb impedancia az erősítőnek is, kábelezésnek is, meg úgy kb. mindennek. A párhuzamos ellenállás itt madjhogynem értelmetlen, és a 10W-os huzalellenállás még valószínűleg melegedne. Esetleg próbának jó lehet. Ideiglenesen, kis terhelés mellett.

Lehet viszonylag olcsón, nagy áramokat kiszolgáló ferrites 2,0mH tekercset kapni.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Na igen, de jót még nem hallottam a vasmagos tekercsekről, csak azt, hogy gerjedésre hajlamosak. Nos, a ferritesről semmit sem. Ezért az óckodás.
20 W?
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Gerjedés? Hogyan?

Mindenképp pozitívum, hogy alacsony DC ellenállás mellett lehet nagy induktivitásértékeket elérni, kisebb a szórásuk, mint egy légmagos tekercsnek (kevésbé kényesek az elhelyezésre), és a szaturációs áram megközelítéséig nem okoznak nagyobb bajt.

20W? Jobb biztosan. De ellenállást nem hagynék a rendszerben. Nincs oka szerintem hogy így csökkentsd az impedanciaértékeket.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Értem (meg majd meg fogom érteni). Köszönöm.
Csak az egyszerűbb megoldást kerestem. Lásd Okkán borotválya.
Különben akkor minek van a középnél és a magasnál benne (váltó)? Hagyhatta volna ellenálás nélkül a +2dB-t. Vagy az össz impedancia miatt?
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) granpa válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 13, 2017 / 1
 
Variációk: borotválya, borrótválla, borótvála, borotvája, borotválja, beretvája, beretválja, beretválla. Nem kívánt törlendő.
(#) newDesigner válasza granpa hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Lenyűgöző észrevétel! Legyen borotvája

Ritkábban vagyok a hobbynyelvész fórumon
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Én megint alig értettem a kérdést, de talán sikerült. Az ellenállással, mint áramköri elemmel nincs semmi baj, csak a pozíciójával, amit választottál. Mélytartományban nem szokás, és nem jó ötlet ellenállásokkal igazítani az impedancián, érzékenységen, de magas- és középtartományban ez már működőképes lehetőség.

Szerintem a jó nyelvtudás fontos dolog műszaki szempontból is, ha jól megtanulod a nyelvi rendszert, utána könnyebben-gyorsabban boldogulsz logikai kapcsolatokkal. Szerintem nem teljesen hasztalan.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
(#) P_Laszlo válasza granpa hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Érdekes, nekem az Ockham jobban szemet szúr.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Én mint zöldfülű botcsinálta ampevadászse ilyeneket tudok kérdezni

A másik pedig; igen egyszerű 6dB/oktávos aluláteresztőként használva. Tehát ennek a pár tized ohm dc ellenálásnak nincs jelentős szerepe impedancia tekintetében.

Köszönöm a választ.
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
A kérdéssel semmi baj, logikus, helyénvaló, meg van értelme is, csak a megfogalmazás miatt nem jöttem rá egyből, hogy mit szeretnél.

Hát konkrétan az impedanciaválaszon nem sokat változtat, főleg elsőrendű LP szűrőként. Ezért nem is tértem ki erre, inkább a többi hatásról írtam. Szóval igazán nincsen mit.
(#) aradi-gyula hozzászólása Ápr 23, 2017 /
 
Készült kép az utángyártott Preludium B32 hangváltóról. A váltóban MKP kondenzátorokat használtam és olcsó huzal ellenállásokat. Itt mennyire számít, hogy az ellenállásoknak uH nagyságrendű induktivitásuk is van?
(#) ryanthusar hozzászólása Ápr 26, 2017 /
 
sziasztok! Bevallom őszintén, nem olvastam végig a topikot, de azt hiszem nem találnék pontos választ. Azt is leszögezném, hogy nem vagyok elektronikai szakember, és nincsennek műszereim.
Egy bluetooth hangdobozról lenne szó. 4 ohm 3W hangszóró volt az eredeti. Szétszedtem, és most 1-1db 20w 3,2 ohm, és 7w 8ohm hangszórókat hajt, a 7w-os már le van választva 2db 10mF-os sorba forrasztott kondival csipogónak.
Szeretnék viszont a 20w-osra némi mélyet erőltetni. Hangerő van bőven, de én megelégednék a felével, ha szép mély hangzást érnék el.
Számítógépen be tudok rá állítani mélyet, amitől erőteljesen, és szépen rezonál, de ha pendrive-ot, vagy microSD-t használok, nincs ilyen lehetőségem
"Ami kéznél van" alapon indultam meg, 47mF kondival, és egy tekercsel (nincs róla adatom, nem tudom bemérni), a magasat le is vágja, de mélyebb nem lesz, és a dinamikájából is veszít.
Nem tudom, hogy ezek alapján tud e valaki egy ilyen kis teljesítményre valamit javasolni. Megpróbálok egy képet csatolni a kókányolásomról. Igazából így sincs már rossz hangja, de nem bánnám, ha picit jobban ütne Előre is köszönök bármilyen segítséget, ha az annyi is, hogy esélyem sincs jobbra

hangszoro.jpg
    
(#) P_Laszlo válasza aradi-gyula hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Önmagában az az induktivitás nem sokat számít, de ha zavar, több ellenállás párhuzamos kapcsolásával elkerülheted, csökkentheted a hatását.
(#) P_Laszlo válasza ryanthusar hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
A mélytartományt elsősorban a doboz befolyásolja. Másodsorban a hangváltó. Igazából nem tudom, hogy pontosan mit szeretnél, de ha halkítod a magasnak használt hangszórót, és kevésbé meredek, nagyjából elsőrendű szűréssel vágod a mélyet, akkor relítíve emelkedik a mélytartomány hangnyomása.
(#) newDesigner válasza ryanthusar hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Én csak azt akarom kérdezni, hogy tudod-e azt, hogy mi az induktivítása a tekercsnek? Mert csak hasracsapva, összerakva lehet, hogy kivágsz egy részt a középtartományból, vagy nagy lesz az átfedés és az egy "csúnya" kiemelés lesz az átvitelben. Tehát azt azért érdemes kiszámolni, hogy ugyanott vágjon mindkettő, azaz a -3dB-es hangnyomáscsökkenésnél keresztezzék egymást az átviteli görbék.
A másik pedig az, hogy jó lenne tudni, hogy mi a különböző hangszórók érzékenysége. Mert, ha nem sok a kettő közt a diferencia, akkor a magassal párhuzamosam kellene bekötni egy 8 ohmos kerámia (pl. 10 W 8R) ellenálást. Ezzel az erősítő 4 ohmosnak "látja" és kétszerakkora teljesítményt tud leadni a magasra, ami +3dB hangnyomás növekedést jelent, ha halk a magas. Ha üvölt a magas, akkor azzal sorba kötni valamit, pl. 8, aztán + 16, stb. ohmosakat addig, amíg ki nem egyenlítődik a szint.
Habár igazság szerint nem a magasat kellene túlterhelni, hanem a mélyet alúl, max 7W-ig. Főleg, ha ezek az adatok PMPO-k, mert akkor folyamatos terhelésnél lehet, hogy csak 5 és 1,7W rms a képességük.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Ez nem igaz. Nem kell -3dB-es töréspontnál keresztezni, és a magashangszóró egy picit sem lesz hangosabb attól, hogy vele párhuzamosan kapcsolsz egy ellenállást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
(#) fufuka válasza ryanthusar hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Mélyet emelni nem hangváltó kell, hanem hangszínszabályzó... Ott van akár +12dB lehetőség is...
(#) P_Laszlo válasza fufuka hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Váltóban is kompenzálunk, nagyon gyakran. Sőt kötelező, mert nem minden erősítőben van szabályzó, a jobbakban biztosan nincs. És egy hangsugárzó csak akkor lehet univerzális, ha bármilyen rendszerben működik.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Ha egy erősítő 4 ohm impedanciára 100W teljesítményt tud leadni, de 8 ohmra csak 50W-ot (ami általános és tekinthető normális aránynak) és figyelembe vesszük azt a tényt is, hogy egy hangszóróra leadott megduplázott teljesítmény +3dB hangnyomás növekedést eredményez, akkor az a hangszóró, amire dupla teljesítmény jut, mivel az erősítő felé ~4 ohm lesz az alap impedancia a 8 helyett, ott akkor mi az alkímia, hogy ez mégsem valósul meg? 50% átfolyik az ellenáláson? Akkor elvben még halkabb is lessz, mert az áram az esetlegesen emelkedő impedancia miatt könnyebben folyik át az ellenáláson? Itt láttam a fórumon egy képet gyári hangsugárzóról, ahol a bekötési pontnál már volt egy párhuzamos ellenálás az egész rendszerhez. Az akkor a "hogyan pocsékoljunk áramot" megoldás?

Ok, lehet, hogy nem "kell", de én még nem láttam olyan keresztváltót, ami direkt csúcsot, vagy árkot gyártott volna az átviteli görbébe. Persze nem arról írtam, hogy a -10 dB es értéken megadott frekvenciaválaszos sz@rt hogy kell végtére is összekalpálni. De általában -3dB-nél van az ominózus pont. Azoknak a Sammiknak pedig a sztenderd verzió pont megfelel. Már csak azért is, mert a kutya sem fogja bemérni (gondolom).
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Akkor még nem láttál jó hangváltót, ha jól csinálják, akkor a hangszórók tulajdonságaihoz méretezik a váltók szűrőit, és a tankönyvi megoldások ott sosem életképesek. A -3dB az elektromos Bode diagramokon csak töréspontot jelöl, azt a frekvenciát, ahol felakkora a hangnyomás. Semmi más jelentősége nincs.

A párhuzamos ellenállás egy fogyasztó, semmi nem lesz hangosabb tőle, a felvett teljesítményt teljes egészében eldisszipálja. Halkabb tényleg lehet, ha mélytartományban használod, és az erősítő nem tudja kiszolgálni a szükséges nagyobb árammal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2017
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
De! A digitálisat, ahol nincs is más alternatíva
Köszönöm az ellenállással kapcsolatos felvilágosítást.
Viszont lenne egy kérdésem. Ha egy keresztváltóból kikapom az ellenállást a kondi elől a középnél és a magasnál, azzal a hangnyomást/teljesítményt emelem, vagy módosul a keresztezési frekvencia is (Hertz keresztváltó)?
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Nem tudom. Konkrét értékektől függ. A legjobb esetben is változik a szűrőkarakter, amellett, hogy nagyobb teljesítmény jut a közép- vagy magashangszórókra.
(#) fery45 hozzászólása Máj 3, 2017 /
 
Tisztelt New Desinger!
Nem értem, hogy az ellenállásokon miért "lovagolsz" és még sokan mások. A hangváltókban lévő soros és vagy párhuzamos ellenállások energiát fogyasztanak. Az erősítő teljesítményének jelentős része ide kerül a hangszórók helyett. Ha korlátozni akarjuk bármely hangszóróra jutó teljesítményt, (mert kisebb teljesítményű) akkor mindig ellenállást használunk. Nagyobb hangerőt csak nagyobb teljesítményű végfokozattal érünk el. Ez a régi helyett 4-5-ször nagyobb teljesítményű erősítő. Én szervizes vagyok jelentős műszerparkkal rendelkezek, melyekkel mérek. Tehát mérési adatok alapján írok.
A másrészről a műszaki életben számos alkalommal bonyolult működéssel üzemelnek elektromos berendezések, melyek leírása könyv terjedelmű. Ilyen a hangváltók és hangdobozok fizikai működése. Naivitás azt hinni, hogy így kérdezve Valaki "tuti" tippet tud adni ami jól beválik. El kell menni egy könyvtárba, és kölcsönözve alkalmas könyvet, meg lehet tanulni a készülékek működését.
Elnézést a terjedelmes írásért, mely részemről nem akar kioktatás lenni. Csak segíteni szándékozom.
Tehát tanulni!
(#) newDesigner válasza fery45 hozzászólására (») Máj 4, 2017 /
 
Hello,

Próbálok mindenkinek egyszerre válaszolni, mivel a külön-külön válaszokért már megintettek egyszer.

Tehát, az ok, amiért vakarom a fejem az ellenálásokkal kapcsolatban az az, hogy adott egy komponens szett, kb. azonos érzékenységű és teljesítményű hangszórókkal, aminél a közép és a magas le van folytva ellenálásokkal. Ismerve azt a tényt, hogy a mélyebb hangok azonos hangnyomásérzetű megszólaltatásához nagyobb teljesítmény szükséges, ezt még így értem is. De. Van egy olyan íratlan szabály tudtommal - amit itt olvastam - hogy oktávonként ugyanakkora teljesítmény kell. Namármost a ~3,x, 3,x, 2,x oktáv arányú váltóba kerül a középhez is ellenállás, ami (mélyközép 70W RMS 93dB, közép 75W RMS 90dB) 3,9 ohm.

A kérdés tehát az, hogy hol az igazság.

Évente pár napot töltök kis hazánkban, így a könyvtár sajnos almás nekem.
(#) newDesigner válasza fery45 hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Tisztelt fery45!

Reggel munkába menet előtt kapkodva írtam és egyvalami kimaradt. Azaz a dilemma másik oka. Talán ez azért van így megoldva, met ha nem lennének képesek "felvenni" a nagy teljesítményt a kissebb energia igényű sávok hangszórói, akkor külön erősítőt igényelnének kissebb teljesítménnyel? Vagy mi egyéb értelme van a nagyobb teljesítményű középsugárzónak? Mivel a magassugárzó ~50 W RMS teljesítményű, ahol érthető az ellenállás, mivel anélkül megsülnének folyamatos 70-75W-on. Viszont ezt a középsugárzót, tudtommal csak a fentebb írt mélysugárzó teljesítménnyel párosították. Tehát a nagy kérdés az, hogy minek az ellenállás, vagy minek a föloslegesen nagy teljesítmény?
(#) fery45 hozzászólása Máj 5, 2017 /
 
Kedves new Desinger!
A következőre gondoltam: a szakirodalomban megjelent kb. 1991-ben Klinger Hangdobozépítés című könyve, mely a 150. oldaltól doboz méretekkel és hangváltókkal foglalkozik a 320. oldalig. Én a múlt évben írtam könyvet Rendezvényhangosítás....... címmel, melyben 70 oldalon keresztül igyekeztem a hangszórók, hangdobozok, hangváltók 2016-ig bezárólag leírni a szakmai dolgokat. Ezek után elfogadhatod azt, hogy egy ilyen terjedelmes műszaki kérdést nem lehet néhány mondatos válaszban megbeszélni. Valahogyan rá kell szánni magad a szakirodalom megtanulására és ekkor magad is rá jössz arra, hogy itt is vannak mellébeszélések, badarságok.
A kérdésem az, hogy hány wattos az erősítőd? Ehhez hány wattos a használatban lévő hangdobozod? Ennek a doboznak hangsávonkénti hangszórói hány wattosak? Ezen hangszórók lesugárzott hangsávjainak alsó-és felső frekvencia határai hol vannak a hallható hangsávban? A hangváltód mindezen sávokat hogyan váltja szét, és mekkora teljesítményt enged az egyes hangszórókra?
Láthatod, hogy rengeteg kérdés vetődik fel, melyekre választ kellene kapnunk.
A decibel értékek oktávonkénti adataihoz vizsgáld a dB és phon skálát!
Gyakori, hogy a gyártók a hangdobozaikba különböző teljesítményű hangszórókat szerelnek. Legnagyobb teljesítményű a mély sugárzó, kisebb a középsugárzó és legkisebb a magas sugárzó. Találkoztam olyan ládával, melyben a mély 50/70W, közép 12/15W, magas 3/5W volt. Gyárilag a mély sugárzó teljesítménye volt írva a dobozra. A váltóban meg a soros ellenállások csillapították a hangszórókra jutó teljesítményt. Az impedancia megtartása érdekében párhuzamos ellenállások söntöltek. Érdekes a hangszórók tekercseibe betekercselt huzalok átmérője. Sorrendben:0,4; 0,22; 0,08 átmérő. 30-35 amper/négyzet milliméteres áramsűrűséggel számolva kiszámítható az üzemi hangáram maximális átlagerőssége. Az impedancia ismeretében számítható a teljesítmény.
Tisztelettel F.
Következő: »»   122 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem