Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1992 / 2486
(#) Puklee hozzászólása Máj 14, 2017 /
 
Üdv! Került hozzám ma két erősítő, a Harman kardon már megy.. Engem a Quad 405 érdekelne, totál zárlatban van az egész, a védelem relé szénné égve.. A végfokban két darab mjl3281a tranzisztor van oldalanként.. (a meghajtó tranzisztor bd244c) Valakinek esetleg nincs rajza erről? Végig dúrtam a guglit pár féle képpen de én csak oldalankénti 4 darab mjl-es változatot találtam...
(#) Skori válasza blasz hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Meg kellene nézni oszcilloszkóppal, hogy mi történik. Csak találgatok, de pl. elképzelhető, hogy nem egyformán vezérelhető ki pozitív és negatív irányba, és ez okoz DC szint vándorlást. Vagy lehet akár a visszacsatolásban levő elkó is a probléma forrása - mivel nem egyformán viselkedik a különböző polaritású feszültségek esetén. Feltételezem, hogy sztereóban építetted meg, mindkét oldal problémás, vagy csak az egyik?
(#) blasz válasza Skori hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Szia mind két csatorna pont ugy viselkedik nagy hangerőn megemelkedik a dc szint
(#) latyakosa válasza Puklee hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
A sima Quad 405 rajz biztosan nem jó hozzá ? Van topikja ott is nézelődtél esetleg ?
(#) Pafi válasza blasz hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
A védelem kapcsolgat le, de csak a végfok rajzát mutatod?

Ha túlvezérled zenével, akkor minden DC csatolt kimenetű erősítő ad ki DC-t, mivel a zene alapvetően sosem teljesen szimmetrikus, így a vágás mértéke különböző. Ennek nem feltétlenül van bármi köze a végfokhoz.

Persze gerjedhet is...
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Szia! Add meg a végerősítőd tápfeszültségét és linkeld be a védelmi áramköröd kapcsolási rajzát! A védelem közös, vagy csatornánként független?
Ezek azért lényegesek, mert a védelem bemenetén lévő integráló tagot ehhez kell hangolni.
Ha egy közönséges multiméterrel mérted a vezérlés alatti egyenfeszültséget, akkor amit észleltél az a mérőeszköz mintavételezési sajátosságából is adódhatott.
Ami a kapcsolást illeti, a visszacsatoló ágban a 22µF kondenzátor helytelen polaritással van berajzolva, NPN differenciál erősítő bázisai a szimmetrikus táp testhez képest negatívak!
A bemeneten fólia kondenzátor van és megfelel a jelölt értéknek?
(#) reloop válasza Puklee hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Szia! A Quad panelről tegyél fel képet a Quad témába!
(#) Puklee hozzászólása Máj 15, 2017 /
 
Üdv! Rendben délután ha haza érek rakok fel a megfelelő topikba képeket... Első ránézésre sima quadnak tűnik csak Bd-k helyett Mjl-el.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Szia 2x70vDc a tápfesz igen a védelem közös,sajnos kapcsolási rajzot nem tudok mutatni a védelemről,kaptam készen anno.Igen a bemenet fólia a jelölt értékkel,ami utána van ellenállás az nem 100k,hanem 22k.Még ezt is annak idején a Te javaslatodra cseréltem kisebbre.
Mértem utána a régen épitett átalakitott St. végfok kimenetét és azon durva használat közbe sem megy fel 20mV felé a Dc szint.
Megbontom a héten a végfokot belenézek hol lehet a hiba,a a 22uf kondit megforditom.
A most benne levő tranzisztorok Mpsa42-92 és MJE15032-33 tipusuak,ha jól emlékszem rá.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Rajz hiányában próbáld meg leolvasni a védelem bemenetén lévő ellenállás és az azt követő kondenzátor értékét! Kísérletnek az is megteszi, ha akár az említett ellenállás, akár a kondenzátor értékét megduplázod.
A hiba leírásából a mérési eredmény ellenére is az tűnik valószínűnek, hogy a védelem kisebb tápfeszültségű erősítőhöz van méretezve.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Köszönöm hazaérek megbontom a szerkezetet és leolvasok mindent amit kell.De azért aggaszt az időnként több mint 1V kimeneti Dc.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Mikor az erősítő 100W-ot ad le 4Ω-ra, a hangszóró tekercsén 5A folyik. Az 1Vdc ehhez képest 250mA.
Feltéve, de meg nem engedve, hogy az erősítőben van a hiba, akkor a 22µF-et nem csak megfordítani, de cserélni is kéne.
Az erősítő kimenetének üzem közbeni egyenfeszültségű átlagát hitelesebb lenne 100k/100µF integrátoron keresztül mérned. Ilyesmi értékkel kéne a védelmednek is kezdődnie.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Mindenképp megnézem öket este,köszönöm. ha vannak értékek megirom
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Megbontottam az erősitőt és a védelmen pont úgy van ahogy irtad 100K 100Uf.sokáig terheltem 1KHz sinussal és állitgattam a kimeneti Dc-t de nagyon rapszodikus ahogy mérem az értékeket -13mv és+ 20mv között mászkált hideg langyos állapotban,melegen kezd felfelé mászni,olyan 50fokos bordahömérsékletnél.DE nem produkálta a több mint egy voltos Dc-t.Maradt rajta a müteher és zenével kezdtem terhelni igy viszont időnként belecsap az egy másfél volt kimeneti Dc be.Mind két oldal,kicsit más számokkal.
Igy törvényszerü hogy kapcsolgat a védelem.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
A beszámolódból arra következtetek, hogy ismét az erősítő kimenetére csatlakoztattad a voltmérőt. A mérés igazi helye a védelem 100µF kondenzátora lenne. Annak eredményétől függően dönthetnék a 22µF cseréjéről. A mért feszültség polaritását is jegyezd fel!
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Kikell bányásznom a védelmet ,ahhoz hogy a kondin mérjek Lehetettlen helyre tudtam csak elhelyezni anno a dobozában..Neki állok holnap és megirom az eredményt.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Világért se túrd szét a készüléket, a fiókból dob össze az integrátort!
(#) Hidi válasza reloop hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Szia! Csak most sikerült foglalkozni vele egy kicsit. Ki próbáltam amit javasoltál. Ugyan az a tünete.
(#) tothbela válasza blasz hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Szia. A bemeneti differenciál fokozat is MPSA tranyókkal működik? Nálam egy gyári hangszer erősítőben az volt, és ugyanazt csinálta mint neked. Elképzelhető, hogy az alacsony áramerősítési tényező az oka. A bázisáram itt már erősen beleszólhat a DC munkapontba.
(#) blasz válasza tothbela hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Szia igen Mpsa már nem emlékszem hogy 92 vagy 42
(#) reloop válasza Hidi hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
A leírásod alapján továbbra is rossz érintkezésre gyanakszom. Az elvégzett kísérlettel kizárható a hangszóróválasztó hibája. Azaz áram mely a fejhallgatót és a hangszórókat egyaránt érinti, a végtranzisztorokon kívül azok emitter-ellenállásain és táp/test csatlakozásokon megy még keresztül. Nézd át ezek forrasztásait, mozgatással ellenőrizd hatással van-e a recsegésre valamely bekötő vezeték, cseréld az emiter-ellenállásokat!
(#) luigi71 hozzászólása Máj 19, 2017 /
 
Sziasztok jó reggelt!



Az lenne a kérdésem,hogy amit készítettem végfokot( egy TDA1512q-val) véletlen kihagytam belőle egy kondenzátort és egy ellenállást.A képen bekarikáztam. Annak mi a szerepe ? Annyi baj van a végfokkal ,hogy hangosabban a mély egy kicsit recsegve szol.De kipróbálásnál összeért véletlenül a táp + és - része. Utána hangosabban és tisztán szólt.Nem recsegett abszolút. Ja a táp 14volt 1.43A és 20wat. Köszönöm előre is a válaszokat. A recsegés megszűnt de a kettő alkatrésznek mi a szerepe.Ezt szeretném megtudni.Ja meg aszt ,hogy miért szol hangosabban az összeérintkezés után. Nem tudok rályönni.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2017
(#) reloop válasza luigi71 hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Szervusz! Elképzelhető, hogy a zárlati áram egy rossz forrasztásodat felhevítette és ettől összeolvadt a korábbi átmeneti érintkezés.
A bekarikázott áramköri elem egy Zobel-tag, vagy hívják Boucherot cellának is, az erősítő működését stabilizálja.
(#) luigi71 válasza reloop hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Nagyon szépen köszönöm!
(#) Hetope válasza luigi71 hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Szerintem azokat nem szabad kihagyni mert tapasztalom szerint nagyon sok IC-és erősítő rövid időn belül bedöglik nélkülük.
(#) luigi71 válasza Hetope hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Szia bekötöttem jobban mondva beszereltem az 1 mikrófarados kondenzátort meg a 2.7 ohmos ellenállást de így meg nagyon forró lesz az íc pedig hűtőbordán van.Mi lehet a baj?A tápegység 14V 1.43A 20w. Nagyobb ellenállás kellene?Tudnál segíteni? Nem szeretném kinyírni a végfokot.
(#) luigi71 hozzászólása Máj 19, 2017 /
 
Sziasztok ! Megint én vagyok.

A tda1512q végfokhoz bekötöttem az 1 mikrofarados és 2.7 ohmos alkatrészeket de iszonyatosan melegszik az ic a hűtőbordával együtt.A táp 14V 1.433A 20W. Nagyobb ellenállás kellene vagy mi,SEGÍTSÉGETEKET KÖSZÖNÖM.
(#) reloop válasza luigi71 hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
A 0,1µF helyet 1µF-et kötöttél be?
(#) blasz válasza luigi71 hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Szia az nem 1uf hanem 100n kondi.
(#) luigi71 hozzászólása Máj 19, 2017 / 1
 
jUJJ tényleg.
Következő: »»   1992 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem