Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó
 
Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   56 / 99
(#) Pafi válasza c27 hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Idézet:
„az a topic eléggé pörög, így még ha fel is néztem valószínűleg nem vettem észre a válaszod”

Már ezért is nem ott lett volna a helye a kérdésnek. Írtam is hogy ez nem a megfelelő topic
Idézet:
„, de most visszakerestem.
Ha elérhető lesz megnézem a linket, kíváncsi vagyok rá nagyon.”

Ha nagyon kíváncsi vagy, akkor csak le kellene tölteni az archiváló oldalról, amit megadtam alatta itt az előző hozzászólásomban.

Idézet:
„lényegében az mintha adott időközönként mintavételeznénk a szinuszból.”


Nem "az" hanem van egy ilyen mellékhatása is, (ami a lényeget nem érinti és nem is különbözteti meg ezt a módszert egyetlen itt említett egyéb módszertől sem, hiszen kivétel nélkül minden PWM mintavételezett jellegű az impulzus moduláció tényéből adódóan). És a komparátoros módszerre még csak az sem helytálló hogy adott időközönként, mivel itt a mintavételi időpont a moduláló jel függvényében tolódik előre-hátra. Natural sampled PWM-nek is hívják ezt a módszert, ezzel ellentétben ha a mintavétel tényleg adott időnként következik be (pl. ahogy egy proci előállítja), akkor Uniform Sampled PWM-ről beszél a jólnevelt amerikai.

Jelenleg amiről szó van, az teljesen független mind a háromszögjeltől, mind a mintavételtől, de alapvetően még a PWM-től is. Kizárólag a moduláló jel(ek) alakjával foglalkozunk. Lehetne ez akár AB osztály is, nem változtat a lényegen. A lényeg, hogy szinuszos vonali feszültséget állítsunk elő az egyenként nem feltétlenül szinuszos A, B, C feszültségek különbségeiként. És ez minden itt felmerült módszerrel elvileg tökéletesen megoldható, ilyen értelemben nincs köztük különbség.

Most nincs időm részletes összehasonlításra, de ha megnézed a javasolt jelalakot, magadtól is rájössz, hogy mennyire egyszerű, mégis maximális kivezérelhetőséget ad minimális kapcsolási veszteséggel, és még a felső oldali meghajtás kitartott idejére is ez adja a legkisebb követelményt. Egyetlen hártánya van: a csillagpont feszültsége nem a féltápfesz, hanem 3*f frekivel ingadozik. Ez némileg nehezíti a kimenet szűrését, már ha szeretnél ilyet, illetve némi csapágyáram többletet okoz ha nagyon nagy a moduláló freki.

Idézet:
„háromszög+modulált szinusszal.”


Már mások is írták neked: nem a szinusz van modulálva, hanem ő modulál. Tudod, ahogy nem téged épít az áramkör, hanem te építed azt. Nem ugyanaz. Légyszi figyelj jobban erre is!

Idézet:
„Most az érdekelne, pontosan mi történhetett és ki lehetett volna e védeni valahogy?”


Ehhez jó lenne látni a kapcsolásodat. De alapvetően egy(-két) Z-dióda és egy kisütő ellenállás közvetlenül a G-S között sok esetben segít.
(#) c27 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
A modulál szó pontos jelentését sosem néztem meg, csak használtam ahogy hallottam. Most megnéztem az értelmező szótárban, így ok, csak olyan furán hangzik, hogy a vivőfrekit modulálja a szinusz, de akkor majd így használom. (Az, hogy nem az volt a megfelelő topic a kérdésemnek már hiába írtad, mert nem láttam a válaszod és a kérdés már fel volt téve oda.)

Én próbáltam letölteni, de hibát ír ki "Could not read metadata or incorrect PID" vagy ehhez regisztrálni kellene?

A kapcsolásban ott van a 10k a G és S között, de az nem óvja meg a gatet a 20V feletti feszültségtől, de már a megoldás megvan 2db zénerrel és át kell helyezni a lehúzó ellenállást, ezzel nem lesz gond, csak kell egy új nyák.
(#) c27 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Hát nagyon érdekes simán amit adtál linket és oda bemásolva nem hozta be, de ha elindítottam valamilyen random keresést és azután másoltam be úgy behozza.
(#) c27 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Átlapoztam eddig, de elég nehéz olvasmány ez nekem, de így elsőre, a konverterben 12 kapcsolóelem van? Mintha nagyon azt látnám vagy csak a szemem káprázik?
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) Pafi válasza c27 hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Ne foglalkozz vele! Ez egy többszintű PWM modulációhoz készített teljesítmény-kör, de neked most elég ha csak a sima moduláló jelet nézed a 25. oldalon, ahogy írtam.
(#) Pafi válasza c27 hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Nem a vivőfrekit, hanem az impulzus szélességét modulálja (változtatja) a szinusz, ezért Impulzus Szélesség Moduláció, Pulse Width Modulation.
(#) c27 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Aha már látom, egyébként a csillagpont feszültsége vagy annak ingadozása miért számít? Igazából nincs is valós csillagpontja az áramkörnek.
Másik, hogy az Infineonos pdf-ben az első megoldásnál nem megy ki tápig a vonali feszültség, legalább is én úgy látom, ennél viszont ok.
(#) dezso74 hozzászólása Máj 15, 2017 /
 
Szia Mindenkinek!!!!

Van valakinek ismerete Yaskawa J1000 vagy Omron V1000-res frekvenciaváltóról?
Magyar leírás vagy egy link, ahonnam információhoz jutok?
( a frekiváltó egyfázisból csinál háromfázist 2.2 Kw-ot tud)

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) maszek0005 válasza dezso74 hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Google a barátod! Bővebben: Link
(#) dezso74 válasza maszek0005 hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Köszönöm szépen!
(#) c27 hozzászólása Máj 21, 2017 /
 
Sziasztok!

Használható egy FET sönt ellenállásként? Lényegében csak túláramvédelem miatt kellene az, hogy valamennyit változik a DS ellenállása ha melegszik sokat nem számít bőven egy biztonsági határon belül maradnék, nem beszélve, hogy egyébként is elhanyagolható lenne a teljesítménydisszipáció rajta.
Röviden felvázolom a lényeget:
Szeretnék áramot mérni a flying starthoz így viszonylag nagy söntellenállást használok a kis áramok miatt kb. 0,1-0,12 ohm, amikor megvan a motor fordulata egy fettel áthidalom az ellenállást pl. IRLZ44 és azután már csak a rajta eső feszültséget mérem (és persze a párhuzamosan lévő ellenálláson) vagyis egy határérték fölött lekapcsol pl. rövidzárlatnál vagy valami extrém túlterhelésnél (kb. 10-12A-nél).
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2017
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
Szia!
Ha már áramkorlát, akkor MOSFET mirror current limiting. Leírás: Bővebben: Link
(#) Bakman válasza c27 hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
Idézet:
„Használható egy FET sönt ellenállásként?”
ALapvetően nem, mert nem lineáris alkatrész. Másrészt az Id nagyban függ az Uds-től, ami éppen a söntellenállás miatt igen kicsi lesz.
(#) c27 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
Akkor megfordítom a dolgot, van egy 0,12 ohmos söntellenállásom amire csak indulásnál van szükségem azután "le kéne cserélni" egy kb. 0,02 ellenállásra. Tehát valahogy párhuzamosan kéne kapcsolni a 0,12-vel egy viszonylag kicsit. A gond, hogy 0,1 ohm alatt nehéz ellenállást találni, a másik, hogy valamivel be kéne kapcsolni az áramkörbe a 0,02 ellenállást, lehetőleg nem akarok relét használni.
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
Vannak áramkörök, amiben a FET bekapcsolt állapotában az RDSon ellenálláson eső feszültséggel mérik az áramot, erre kapcsol le a vezérlés. Nyugodtan használhatod erre a célra a FET-et. A precíz mérés nem követelmény, csak a túlterhelésvédelem, azt meg biztosítja.
(#) Bakman válasza c27 hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
Félreértettem a kérdést. Így jó lehet csak arra kell figyelni, hogy az Ugs nagy legyen a biztos nyitáshoz. Én 12 V-ot kapcsolnék a Gate-re.
(#) c27 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
Értem, de az nem gond akkor, hogy ott lesz a fettel párhuzamosan egy 0,12 ohmos ellenállás?
Ezt nem erre értetted? "Másrészt az Id nagyban függ az Uds-től, ami éppen a söntellenállás miatt igen kicsi lesz."
Mivel egy 3 fázisú frekiváltónál lesz így rendelkezésre áll az alsó 3 IGBT tápja az stabil 15V, ezt fogom használni a fet bekapcsolására is. Majd ha eljutok a kapcsolási rajzig felteszem, úgy szemléletesebb.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2017
(#) Bakman válasza c27 hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
16V a határérték az adatlap szerint. Létező technika az, hogy FET-tel söntölnek ezt-azt. Azt hittem, az áramot akarod így mérni.

Az, amit írtam, akkor érvényes, ha ennyi az összes DS feszültség de ha jól gondolom, te nagyob feszültségen akarod használni. Viszont, biztos csak a kapcsolási rajz után lesz.
(#) c27 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
Szerintem jól hitted, de egy sematikus kapcsolási rajzot felteszek. Ezen talán látszik a lényeg. Van "egy" alap sönt ellenállás (több ellenállásból összerakva) amit lényegében áthidalnék a fettel, de így a DS feszültség csak 0,1-0,3V környékén lenne szóval ez valószínűleg nem járható út.

Az alapprobléma az, hogy kezdetben szeretnék ilyen 100mA-es nagyságrendben áramot mérni, majd miután megvan a mérés (a rotor fordulatszáma) méréshatárt kellene váltani, hogy tudnám mérni azt a kb. 10A-t és ha meghaladja akkor lekapcsolnám az IGBT-k meghajtását. Próbálnám minél egyszerűbben kivitelezni.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2017

kapcs1.jpg
    
(#) Pafi válasza c27 hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
Q1-gyel sorban is lehet ellenállás. Vagy használhatsz nagyobb csatornaellenállású típust. Vagy 3 db soros 0,039 ohmos ellenállást 2 FET segítségével párhuzamossá kapcsolhatsz, így 9-szeres ellenállás-viszonyt kapsz, és egyenletes lesz a terhelés. Ha jól választasz FET-et, hozzáadhat annyit, hogy pont kijöjjön a 0,02 ohm

Viszont a polaritás a jelenlegi rajzon nem jó, az erősítő bemenete fordított irányú jelet lát.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2017
(#) c27 válasza Pafi hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
Igazából itt csak az a kérdés, hogy ez így működőképes e? Mármint ha DS feszültsége csak annyi amennyit a 0,12 ohm enged.

Az erősítőnél jogos az észrevétel, majd javítom.
(#) dcsabi válasza c27 hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
A sönt ellenállás könnyen beszerezhető, L...x Bp... Normál és SMD kivitelben is. Rengeteg "maszek' frekiváltót csináltunk anno. A söntön eső feszültséget egy műveleti erősítővel felerősítettem, és utána könnyedén kezeltem, amire kellett. Pl árammérést, illetve a terheléssel arányos jelet kaptam. Induláskor és terhelés növelésekor szépen lehetett látni a változást. 0.068, 0,051 0,039, 0,022...stb, ezek az 0,25- 1kW -ig tartomány szokásos értékei. Célszerű SMD-t használni 0,75vagy 1W-osat.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2017
(#) Pafi válasza c27 hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
A DS feszültségre nincs ilyen megkötés, simán ellenállásként viselkedik nyitott állapotban. Csak épp viszonylag bizonytalan (és túl kicsi) az értéke.
(#) c27 válasza Pafi hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
A túl kicsi érték az mennyi lehet? Az adatlapban megadnak egy max kb. 20mohm értéket ez mennyire változik, ha a hőmérséklet stabil? Az adatlapokban nincsenek túl sok infók ezzel kapcsolatban.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2017
(#) c27 válasza Pafi hozzászólására (») Máj 21, 2017 /
 
Egyébként pl. az IRLZ44 adatlapjában van valami összefüggés a DS feszültség és a D áram között csak elég nehezen tudom értelmezni. ITT van a 3. oldal 1 ábrán. Azt nem tudom értelmezni, hogy mik a 2,25V 2,5, .... 5V és 7,5V az X és Y tengelyek még ok, de , hogy mi a görbeseregek között az összefüggés azt nem tudom. Elvileg azok is DS feszültségek, csak így nehéz értelmezni, hogy a ds feszültségeknél és d áramok görbéi ds feszültségek függvényében? Ez nekem homályos és az is pontosan mire gondolt Bakman.
(#) Pafi válasza c27 hozzászólására (») Máj 22, 2017 / 1
 
A görbeseregek a gate-source feszültséggel vannak paraméterezve. A felülről második pl. 5 V-tal van vezérelve. Amit ezen látsz az egy közönséges egyenes arányosság közel 100 A-ig. Vagyis sima ohmos ellenállás ebben a tartományban.

Én sem tudom hogy Bakman mire gondolt, de szerintem egyszerűen nem gondolta át kellően.

A csatornaellenállás szórása sacc/kb. 20 %, tehát nem használhatatlan, de azért csak jobb egy legfeljebb 5 % eltérésű ellenállás...
(#) c27 válasza Pafi hozzászólására (») Máj 22, 2017 /
 
Kösz, így már világosabb. Ezek szerint a DS ellenállás pl. az IRLZ44 esetén a 0,028 ohm 5V gate feszültségnél értendő. Azt viszont nem tudom, hogy 12 vagy 15V gate feszültség esetén mekkora lehet az értéke. Gondolom még kisebb. Műszerrel mérni is elég nehéz ilyen kis ellenállást.
Minden esetre kösz az infót, úgy tervezem majd, hogy lehessen a fettel sorba egy ellenállást is betenni, ha mégsem tudom bekalibrálni a fetre, akkor az ellenállás adja majd a kellő értéket.
(#) Pafi válasza c27 hozzászólására (») Máj 22, 2017 /
 
Szívesen! Könnyű kis ellenállást mérni az ellenállás definíciója alapján. Ráeresztesz egy ismert (mért) áramot, közben méred rajta a feszültséget, és R=U/I-vel számolsz. Ha 1 A-t használsz, még osztanod sem kell.
(#) Bakman válasza Pafi hozzászólására (») Máj 22, 2017 /
 
Idézet:
„Én sem tudom hogy Bakman mire gondolt, de szerintem egyszerűen nem gondolta át kellően.”
Az a baj, hogy jobban átnézve én sem tudom, mit akartam írni.
(#) Thomas10100 hozzászólása Máj 31, 2017 /
 
Sziasztok!

Omron V1000 frekvenciaváltónál forgásirányváltás van megoldva egy váltókapcsolóval. Hogy tudom megoldani hogy 2db 24V LED visszajelzővel lássam melyik irányba forog? Külső tápegység nélkül!
Következő: »»   56 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem